Cosplay , en sammandragning av orden kostymspel , är en hobby där deltagare som kallas cosplayers bär kostymer och modeaccessoarer för att representera en viss karaktär. Cosplayers interagerar ofta för att skapa en subkultur , och en bredare användning av termen ”cosplay” gäller alla kostade rollspel i arenor förutom scenen. Vilken enhet som helst som ger sig till en dramatisk tolkning kan tas upp som ämne och det är inte ovanligt att se könen omkopplad. Favoritkällor inkluderar anime , tecknade filmer , serietidningar , live-action-filmer, tv-serier och videospel.

Den snabba tillväxten i antalet människor som cosplaying som en hobby sedan 1990-talet har gjort fenomenet en viktig aspekt av populärkulturen i Japan och några andra delar av Asien och i västvärlden. Cosplay-händelser är vanliga funktioner i fankonventioner och det finns också dedikerade konventioner och lokala och internationella tävlingar, liksom sociala nätverk, webbplatser och andra medier som är centrerade på cosplayaktiviteter.

Termen ”cosplay” var coined i Japan 1984. Den inspirerades av och växte ut ur den övning som sålde känd som fan costuming vid science fiction-konventioner , som började med den första världskunskapskonventionen i New York City 1939.

Silent Hill cosplayers vid 2014 Nipponbashi Street Festa i Osaka
Termen ”cosplay” är en japansk portmanteau av de engelska termerna kostym och spel. Begreppet var coined av Nobuyuki Takahashi av Studio Hard  medan han deltog i World Science Science Convention 1984 ( Worldcon ) i Los Angeles.  Han var imponerad av hallen och de utrustade fansen och rapporterade både i den japanska tidningen My Anime.Takahashi valde att samla ett nytt ord i stället för att använda den existerande översättningen av den engelska termen ”maskerad” eftersom det översätts till japanska som ”en aristokratisk kostym” som inte matchade hans erfarenhet av WorldCon.  Myntet återspeglar en gemensam japansk förkortningsmetod där de två första ordena av ett par ord används för att bilda en oberoende förening: kostym blir kosu (コ ス) och ”play” blir ren (プ レ).

Det här avsnittet behöver expansion . Du kan hjälpa till genom att lägga till den . (Februari 2017)
Före 2000-talet
Huvudsakliga artiklar: Masquerade boll , Halloween och Kostym fest
Masqueradebollar var ett inslag i karnevalsäsongen i 15-talet och involverade alltmer utarbetade allegoriska kungliga inlägg , sidofilmer och triumfprocessioner som firar äktenskap och andra dynastiska händelser i det sena medeltida domstolen. De utsträcktes till costumed offentliga festligheter i Italien under 1500-talets renässans , i allmänhet utarbetade danser hölls för medlemmar i de övre klasserna, som var särskilt populära i Venedig.

Kostympartier (amerikanska engelska) eller fancy dress parties (brittiska engelska) var populära från 1800-talet och framåt. Costuming guider av perioden, som Samuel Millers manliga teckenkostymer (1884)  eller Ardern Holt’s Fancy Dresses Described (1887), [7] har främst generiska kostymer, vare sig det är perioddräkter, nationaldräkter, föremål eller abstrakta begrepp till exempel ”Höst” eller ”Natt”. De flesta specifika kostymer som beskrivs där är för historiska figurer, även om vissa kommer från fiktion, som The Three Musketeers eller Shakespeare- karaktärerna.

En Mr Skygack – en tidig modern costuming eller cosplay outfit, Washington State, 1912
Ett av de tidigaste inspelade exemplen på costuming baserat på en befintlig karaktär från populära medier (i motsats till legenden eller historien) var kostymer baserade på AD Condos science fiction komiska karaktär Herr Skygack, från Mars . 1908 deltog en herr och fru William Fell i en maskerad på en skridskoåkning i Cincinnati, Ohio med Mr Skygack och Miss Dillpickles kostymer. Kort därefter, 1910, vann en ovannämnd kvinna första pris på maskeradboll i Tacoma, Washington med en annan Skygack-kostym.

De första människorna att bära kostymer för att delta i en konferens var science fiction fans Forrest J Ackerman och Myrtle R. Douglas . De deltog i 1939 : s första världskunskapskonventionen (Nycon eller 1st Worldcon ) i Caravan Hall, New York, USA, utrustad med ”futuristicostumes”, inklusive grön cape och broscher, baserat på pappersmagasinet konstverk av Frank R. Paul och 1936 film Saker att komma , designad och skapad av Douglas. [12] [13] [14] Ackerman sade senare att han trodde att alla skulle ha på sig en kostym på en science fiction-konvention, även om han och Douglas bara gjorde det.

Fan fanuming fångat på, och 2: a Worldcon , 1940, hade både en inofficiell maskerad höll i Douglas ’rum och en officiell maskerad som en del av programmet.  David Kyle vann maskeraden som bär en Ming den Merciless kostym skapad av Leslie Perri , medan Robert AW Lowndes fick andra plats med en Bar Senestro kostym (från boken The Blind Spot av Austin Hall och Homer Eon Flint ).Andra costumed deltagare inkluderade äldsta gäst EE Smith som Northwest Smith (från CL Moores serie av noveller) och både Ackerman och Douglas bär på sina futuristiska saker igen.  Masquerades och kostymbollar fortsatte att vara en del av World Science Fiction Convention traditionen därefter. [17] Tidiga Worldcon maskerade bollar innehöll ett band, dans, mat och dryck. Tävlande gick antingen över ett stadium eller ett rensat område på dansgolvet.

Ackerman hade en ”Hunchbackerman of Notre Dame” kostym till 3: e Worldcon 1941, som innehöll en mask konstruerad och skapad av Ray Harryhausen , men snart slutade att bära kostymer till konventioner. [15] Douglas hade en Akka kostym (från A. Merritts roman The Moon Pool ), masken gjordes av Harryhausen, till den tredje Worldcon och en Snake Mother kostym (en annan Merritt kostym, från The Snake Mother ) till 4: e Worldcon 1946.

Fotografi av fem personer som står tillsammans i kostym
Costuming vid 1982 San Diego Comic-Con .
Regler för kostymer har etablerats som svar på specifika kostymer och kostnadsutvecklingar. Den första nakenkonkurrenten på en Worldcon-maskerad var 1952 men höjden på denna trend var på 1970-talet och början av 1980-talet, med några varje år.  Detta ledde så småningom till ”No Costume is No Costume” -regeln, som förbjöd full nakenhet, även om partiell nakenhet fortfarande var tillåtet så länge det var en legitim representation av karaktären. Mike Resnick beskriver det bästa av nakna kostymer som Kris Lundi bär en harpy kostym till den 32: e Worldcon 1974 (hon fick ett hedervärt omnämnande i tävlingen).  En annan kostym som initierade en regeländring var en deltagare vid 20th Worldcon (1962), vars blasterförstörelse avfyrade en stråle av verklig flamma; vilket ledde till att elden förbjöds. På 30th WorldCon (1972) bar konstnären Scott Shaw en kostym som till stor del bestod av jordnötssmör för att representera sin egen underjordiska comix karaktär som heter ”The Turd”. Jordnötssmöret gnidde bort, skadade mjuka möbler och andra människors dräkter, och började sedan bli galna under ljusets värme. Mat, odious och rörig substans förbjöds som kostymelement efter den händelsen.

Costuming sprids med science fiction-konventionerna och fandoms interaktion. Den tidigast kända förekomsten av att kosta på en kongress i Förenade kungariket var vid London Science Fiction Convention 1953, men det var bara som en del av ett spel. Men medlemmarna i Liverpool Science Fantasy Society deltog i 1: a Cytricon (1955), i Kettering , med påkläder och fortsatte att göra det under de följande åren.  Den 15: e Worldcon (1957) tog den första officiella kongressmaskaren till Storbritannien.  1960 Eastercon i London kan ha varit den första brittiskbaserade konventionen att hålla ett officiellt fancy dress party som en del av sitt program.  De gemensamma vinnarna var Ethel Lindsay och Ina Shorrock som två av de titulära häxorna från romanen The Witches of Karres av James H. Schmitz .  I Japan var kostnaden vid konventioner en fanaktivitet från åtminstone 1970-talet, speciellt efter lanseringen av Comiketkonventionen i december 1975.  Kostnad vid denna tidpunkt kallades kasou ( 仮 想 ).  Det första dokumenterade fallet med att kosta på en fanhändelse i Japan var vid Ashinocon (1978) i Hakone , vid vilken framtida science fiction kritiker Mari Kotani hade en kostym baserad på omslagskonst för Edgar Rice Burroughs roman A Fighting Man av Mars. I en intervju konstaterar Kotani att det fanns omkring tjugo costumed deltagare vid kongressens kostymparti bestående av medlemmar av hennes Triton of the Sea fan club och Kansai Entertainers ( 西 芸人 Kansai Geinin ) , antecedent av Gainax anime studio-med de flesta deltagare i vanliga kläder.  En av Kansai-gruppen, en obemannad vän till Yasuhiro Takeda , bar en improviserad Tusken Raider- kostym (från filmen Star Wars ) gjord av ett av värdhotellens toalettpapper. Kostymtävlingar blev en permanent del av Nihon SF Taikai- konventionerna från Tokon VII 1980.

Möjligen var den första kostymkonkurrensen som hölls på en serietidningskonvention vid 1: a Academy Con på Broadway Central Hotel , New York i augusti 1965. Roy Thomas , framtida chefredaktör för Marvel Comics, men sedan bara övergång från en fanzine redaktör till en professionell comic book författare, deltog i en plast man kostym.

Den första Masquerade bollen som hölls på San Diego Comic-Con var 1974 under konventets 6: e händelse. Röstskådespelerska June Foray var ceremoniemästaren. Framtida skrikdrottning Brinke Stevens vann första plats med en Vampirella kostym. Forrest J Ackerman, skaparen av Vampirella, var närvarande och ställdes inför Stevens för fotografier. De blev vänner och, enligt Stevens ”Forry och hans fru, Wendayne, blev snart som mina gudföräldrar.” Fotografen Dan Golden såg ett fotografi av Stevens i Vampirella kostym medan han besökte Ackerman hus, vilket ledde till att han anställde henne för en icke-talande roll i hennes första studentfilm, Zyzak King (1980) och senare fotograferade henne för omslaget till första utgåvan av Femme Fatales (1992). Stevens tillskriver dessa händelser för att starta sin skådespelarkarriär.

Så tidigt som ett år efter 1975 års release av The Rocky Horror Picture Show började publikmedlemmarna klä sig som karaktärer från filmen och rollspel (även om det ursprungliga incitamentet för att klä upp sig var gratis entré) i ofta mycket exakta kostymer.

Costume-Con , en konvent för dedikering, hölls först i januari 1983.  Den internationella Costumers Guild , ursprungligen känd som Greater Columbia Fantasy Costumer’s Guild, lanserades efter 3: e Costume-Con (1985) som en förälderorganisation och att stödja costuming.

Cosplay
1984, Nobuyuki Takahashi, grundare av Studio Hard , deltog i 42: e Worldcon i Los Angeles. Han var imponerad av maskeraden och rapporterade på den i My Anime , som myntade termen kosupure (från vilken cosplay härleddes) i processen. Hans rapport uppmuntrade också japanska fans att inkludera mer costuming i sina egna konventioner. Den ursprungliga rapporten använde också termerna ”kostymspel” ( kosuchuumu purei ) och engelska ”Hero Costume Operation” men kosupur var termen som fångades på.

Som nämnts ovan hade costuming varit en fanaktivitet i Japan från 1970-talet, och det blev mycket mer populärt i kölvattnet av Takahashi-rapporten. Den nya termen föll dock inte omedelbart. Det var ett år eller två efter att artikeln publicerades innan den var gemensam användning bland fans på konventioner. Det var på 1990-talet, efter exponering på tv och i tidningar, att termen och övningen av cosplaying blev vanlig kunskap i Japan.

De första cosplaykaféerna uppträdde i Akihabara- området i Tokyo i slutet av 1990-talet. Ett tillfälligt städkafé skapades vid Tokyo Character Collection- händelsen i augusti 1998 för att främja videospelet Välkommen till Pia Carrot 2 (1997).  En tillfällig Pia Carrot Restaurant hölls i butiken Spelare i Akihabara under åren fram till år 2000.  Att vara kopplad till specifika intellektuella egenskaper begränsade livslängden på dessa kaféer, som löstes genom att använda generiska pigor, vilket ledde till första fasta anläggningen, Cure Maid Café , som öppnade i mars 2001.

Det första World Cosplay-toppmötet hölls den 12 oktober 2003 på Rose Court Hotel i Nagoya, Japan, med fem cosplayers inbjudna från Tyskland, Frankrike och Italien. Det fanns ingen tävling fram till 2005, när World Cosplay Championship började. De första vinnarna var det italienska laget Giorgia Vecchini , Francesca Dani och Emilia Fata Livia .

Worldcon maskerad närvaro toppade på 1980-talet och började falla därefter. Denna trend var omvänd när konceptet cosplay återimporterades från Japan.

Cosplay kostymer varierar mycket och kan sträcka sig från enkla temakläder till mycket detaljerade kostymer. Det anses allmänt vara annorlunda från Halloween och Mardi Gras kostymskläder, eftersom avsikt är att replikera ett visst tecken, snarare än att spegla kultur och symbolik för en semesterevenemang. Som sådan, när de i kostym, försöker vissa cosplayers ofta att anta påverkan, sätten och kroppsspråket hos de karaktärer de beskriver (med ”out of character” raster). De tecken som valts för att vara cosplayed kan hämtas från någon film, tv-serie, bok, serietidning, videospel, musikband, anime eller manga. Vissa cosplayers väljer även att cosplaya en original karaktär av sin egen design eller en fusion av olika genrer (t.ex. en steampunk- version av en karaktär), och det är en del av cosplayens etos som alla kan vara någonting, liksom med genderbending eller dra , en cosplayer som spelar ett tecken av en annan etnicitet, eller en hijabi som visar Captain America.

Kostymer

Padmé Amidala cosplay på Japan Expo 2012 i Frankrike
Cosplayers får sina kläder genom många olika metoder. Tillverkare producerar och säljer packade outfits för användning i cosplay, med varierande kvalitetsnivåer. Dessa dräkter säljs ofta online, men kan även köpas från återförsäljare vid konventioner. Japanska tillverkare av cosplaykostymer redovisade en vinst på 35 miljarder yen år 2008. Ett antal individer arbetar också med kommission, skapar egna kostymer, rekvisita eller peruker utformade och anpassade till individen. Andra cosplayers, som föredrar att skapa sina egna kostymer, tillhandahåller fortfarande en marknad för enskilda delar och olika råmaterial, såsom ostylade peruker, hårfärg, tyg och sytankar, flytande latex , kroppsfärg , kostymsmycken och stötvapen.

Cosplay representerar en utföringsform . Cosplay har varit nära kopplat till självpresentationen [43], men cosplayers förmåga att utföra är begränsad av deras fysiska egenskaper. Noggrannheten hos ett cosplay bedöms utifrån förmågan att exakt representera en karaktär genom kroppen, och individuella cosplayers står ofta inför sina egna ”kroppsliga gränser” såsom attraktivitet, kroppsstorlek och funktionsnedsättning [45] som ofta begränsar och begränsar hur exakt cosplayen uppfattas vara. Autenticitet mäts av en cosplayers individuella förmåga att översätta skärm manifestation till cosplay själv. Vissa har hävdat att cosplay aldrig kan vara en sann representation av karaktären; i stället kan den endast läsas genom kroppen, och den sanna utförandet av en karaktär bedöms utifrån närhet till den ursprungliga karaktären. Cosplaying kan också hjälpa några av dem med självkänsla problem.

Jeff ”Xailas” Siegert cosplaying som Raiden på Anime Expo 2013
Många cosplayers skapar egna kläder, refererar till bilder av karaktärerna i processen. I skapandet av kläderna läggs mycket tid på detaljer och kvaliteter, så kan en cosplayers skicklighet mätas av hur svårt detaljerna i outfiten är och hur väl de har replikerats. På grund av svårigheten att kopiera några detaljer och material utbildar sig cosplayers sig ofta i att skapa specialiteter som textilier , skulptur , ansiktsfärg , glasfiber , modedesign , träbearbetning och andra materialanvändningar i syfte att göra utseendet och strukturen hos en kostym exakt.  Cosplayers bär ofta parykar i kombination med deras outfit för att ytterligare förbättra likheten med karaktären. Detta är speciellt nödvändigt för anime- och manga- eller videospelskaraktärer som ofta har onaturligt färgat och unikt utformat hår. Enkelare outfits kan kompenseras för sin brist på komplexitet genom att uppmärksamma materialval och övergripande hög kvalitet.

För att se mer ut som de karaktärer de skildrar, kan cosplayers också delta i olika former av kroppsändring . Cosplayers kan välja att ändra sin hudfärg genom att använda blekmedel eller smink för att mer simulera rasen på karaktären som de adopterar. Kontaktlinser som matchar färgen på karaktärernas ögon är en vanlig form för detta, särskilt när det gäller tecken med särskilt unika ögon som en del av deras varumärkesutseende. Kontaktlinser som gör att pupillen ser förstorad för att visuellt echo de stora ögonen på anime och manga tecken används också. En annan form av kroppsmodifikation där cosplayers engagerar är att kopiera några tatueringar eller speciella märken som deras karaktär kan ha. Tillfälliga tatueringar , permanent markering , kroppsfärg och i sällsynta fall, permanenta tatueringar, är alla metoder som används av cosplayers för att uppnå önskat utseende. Permanent och tillfälligt hårfärg , injektionsfärg och speciella extrema stylingprodukter används av vissa cosplayers vars naturliga hår kan uppnå önskad frisyr. Det är också vanligt för dem att raka bort sina ögonbryn för att få ett mer exakt utseende.

Ginny Weasley cosplay från Harry Potter-franchisen
Vissa anime- och videospeltecken har vapen eller annat tillbehör som är svåra att replikera, och konventioner har strikta regler för dessa vapen, men de flesta cosplayers engagerar sig i en kombination av metoder för att erhålla alla de saker som behövs för deras kostymer. till exempel kan de beställa ett proppvapen, sy egna kläder, köpa karaktärsmycken från en cosplaytillbehörstillverkare eller köpa ett par off-the-rackskor och modifiera dem för att matcha det önskade utseendet.

Presentation
Cosplay kan presenteras på ett antal sätt och platser. En delmängd av cosplaykultur är centrerad på sex appeal , med cosplayers väljer specifikt karaktärer kända för sin attraktionskraft eller avslöjande kostymer. Att ha på sig en avslöjande kostym kan dock vara en känslig fråga när den visas offentligt. Människor som uppträder nakna vid amerikanska science fiction- konventioner under 1970-talet var så vanliga, en ”ingen kostym är ingen kostym” -regel infördes.Vissa konventioner i hela Förenta staterna, som Phoenix Comicon och Penny Arcade Expo, har också utfärdat regler om vilka de förbehåller sig rätten att be deltagarna att lämna eller byta sina dräkter om de anses olämpliga att en familjevänlig miljö eller något av liknande karaktär.

Konventioner

En publik som inkluderar många cosplayers på Comiket 84 i 2013
Den populäraste formen av att presentera ett cosplay offentligt är att ha på sig det till en fankonvention . Flera konventioner tillägnad anime och manga, serier, tv-program, videospel, science fiction och fantasi kan hittas över hela världen. Cosplay-centrerad konventioner inkluderar Cosplay Mania i Filippinerna och EOY Cosplay Festival i Singapore.

Den enskilt största evenemanget med cosplay är den semianska doujinshi- marknaden, Comic Market ( Comiket ), som hölls i Japan under sommar och vinter. Comiket lockar hundratusentals manga och anime fans, där tusentals cosplayers samlas på utställningens tak. I Nordamerika är de högst upptagna fläktkonventionerna med cosplayers San Diego Comic-Con och New York Comic Con höll i USA, och den anime-specifika Anime North i Toronto, Otakon hölls i Baltimore MD och Anime Expo hölls i Los Angeles. Europas största evenemang är Japan Expo i Paris, medan London MCM Expo och London Super Comic Convention är de mest anmärkningsvärda i Storbritannien. Supanova Pop Culture Expo är Australiens största evenemang.

Fotografi

Professionella fotografer som arbetar med Mileena cosplayer för en Chroma Key Studio Photoshoot på Space City Con 2014 i USA
Cosplayers utseende vid offentliga evenemang gör dem till en populär teckning för fotografer.  Som detta framgick i slutet av 1980-talet utvecklades en ny variant av cosplay där cosplayers deltog i händelser främst för att modellera sina karaktärer för stillbildsfotografering istället för att engagera sig i kontinuerligt rollspel. Etikettreglerna utvecklades för att minimera obehagliga situationer som involverar gränser. Cosplayers utgör för fotografer och fotografer inte trycka på dem för personlig kontaktinformation eller privata sessioner, följ dem ut ur området eller ta foton utan tillstånd. Reglerna tillåter samarbetsförhållandet mellan fotografer och cosplayers att fortsätta med minst besvär för varandra.

Vissa cosplayers väljer att ha en professionell fotograf ta bilder av hög kvalitet i sina kostymer som poserar som karaktären. Cosplayers och fotografer visar ofta sitt arbete på nätet och säljer ibland sina bilder.

Tävlingar

En cosplayer på 2011 Animation-Comic-Game Hong Kong- tävlingen klädd som ett tecken från Gantz
Som populariteten av cosplay har vuxit, har många konventioner kommit att presentera en tävling kring cosplay som kan vara konventets huvuddrag. Tävlande presenterar sin cosplay, och ofta ska man dömas för en pris, cosplayen måste vara självgjord. Tävlande kan välja att utföra en skit, som kan bestå av ett kort utfört skript eller dans med valfritt åtföljande ljud, video eller bilder som visas på en skärmkostnad. Andra deltagare kan helt enkelt välja att utgöra deras karaktärer. Ofta intervjuas deltagare kort på scenen av en ceremoniemästare . Publiken får chansen att ta bilder av cosplayerna. Cosplayers kan tävla solo eller i en grupp. Utmärkelser presenteras, och dessa utmärkelser kan variera kraftigt. Generellt ges en bästa cosplayer-pris, en bästa grupppris och löparepris. Utmärkelser kan också gå till den bästa skiten och ett antal cosplay färdigheter underkategorier, såsom mästare skräddare, mästare vapenmästare, mästare armourer, och så vidare.

Den mest kända cosplay tävlingen händelsen är World Cosplay Summit , välja cosplayers från 20 länder att tävla i sista rundan i Nagoya , Japan. Några andra internationella evenemang är European Cosplay Gathering (finaler som äger rum på Japan Expo i Paris, Frankrike), EuroCosplay (finaler som äger rum vid London MCM Expo),  och Nordic Cosplay Championship (finaler som äger rum på NärCon i Linköping , Sverige).

Vanliga Cosplay-bedömningskriterier
Tabellen innehåller en lista över de vanligaste cosplay tävlingsdömningskriterierna, vilket framgår av World Cosplay Summit, Cyprus Comic Con, och ReplayFX.

Kriterier Beskrivning Exempel
Noggrannhet Likhet med den ursprungliga karaktären när det gäller utseende.
Hårfärg / styling
Smink
Kostym
Rekvisita
Stages rekvisita
Hantverk Kvalitet och detaljer på kostym och rekvisita.
Hur bra kostymen är gjord
Manövrering / funktionalitet av kostym
Kvalitet på material
Detaljnivå
Antal ansträngningar
Andel av kostym som är handgjord
Teknik
Presentation Sannolikhet när det gäller karaktärsskildring och prestanda.
Verkande
Hållning
Rörelse
Prata med ikoniska fraser och toner av karaktären
Ansiktsuttryck
Samspel med andra tecken
Tro på historien
Audience Impact Stage närvaro och anslutning till publiken.
Ögonkontakt
Göra full användning av scenrummet
Engagera sig med publiken
Könsproblem

En kvinnlig grupp tvärspel som Loki på Dragon Con 2012
Att skildra en karaktär av det motsatta könet kallas crossplay . Praktiken av crossplay och cross-dress beror delvis på överflöd i manga av manliga karaktärer med känsliga och lite androgyna egenskaper. Sådana tecken, känd som bishōnen (lit. ”söt pojke”),  är asiatiska ekvivalenter av elfin pojkearketypen representerad i västerländsk tradition av figurer som Peter Pan och Ariel .

Manliga till kvinnliga cosplayers kan uppleva problem när man försöker skildra en kvinnlig karaktär eftersom det är svårt att upprätthålla sexuell femininitet hos en karaktär. Ofta kan tolkningar tolkas som parodi, eller man kan bli ombedd att byta utkläder på grund av sin skinnklädda natur.  Manliga cosplayers kan också utsättas för diskriminering,  inklusive homofoba kommentarer och berörs utan tillstånd. Detta påverkar män möjligen ännu oftare än det påverkar kvinnor, trots att olämplig kontakt redan är ett problem för kvinnor som cosplay, som är ” slutskamning ”.

Animegao kigurumi- spelare, en nischgrupp i cosplayens rike, är ofta manliga cosplayers som använder zentai och stiliserade masker för att representera kvinnliga anime- tecken. Dessa cosplayers döljer sina verkliga egenskaper helt och hållet så att originalets utseende kan reproduceras så bokstavligt som möjligt och att visa alla abstraktioner och stileringar som överdimensionerade ögon och små munnar som ofta ses i japansk tecknadskonst. Detta betyder inte att bara män utför animegao eller att masker bara är kvinnliga.

Cosplay modeller
Se även: Reklammodell

Cosplay i Gamescom 2015, Köln
Cosplay har påverkat reklambranschen, där cosplayers ofta används för evenemangsarbete som tidigare tilldelats agenturmodeller.Vissa cosplayers har sålunda förvandlat sin hobby till lönsamma och professionella karriärer.  Japans underhållningsindustri har varit hemma för professionella cosplayers sedan uppkomsten av Comiket och Tokyo Game Show.  Fenomenet är mest uppenbart i Japan men existerar till viss del även i andra länder. Professionella cosplayers som dra nytta av sin konst kan uppleva problem relaterade till upphovsrättsintrång .

En cosplaymodell, även känd som cosplay idol, cosplays kostymer för anime och manga eller videospel företag. Bra cosplayers ses som fiktiva karaktärer i köttet, på ungefär samma sätt som filmaktörer kommer att identifieras i det offentliga medvetandet med specifika roller. Cosplayers har modellerat för tidskrifter som Cosmode och en framgångsrik cosplaymodell kan bli varumärkesambassadör för företag som Cospa. Vissa cosplaymodeller kan uppnå betydande erkännande. Yaya Han , till exempel, beskrivs som att ha kommit ”som en välkänd siffra både inom och utanför cosplay kretsar”.

Cosplay efter land eller region
Cosplay i Japan

Jingūbashi ( Jingu Bridge ) som passerar över Yamanote-linjen söder om Harajuku Station , Tokyo , vid Meiji-helgedomsporten är en känd samlingsplats för cosplayers. Bildad, en grupp människor klädd som visuell kei- stilmusiker 2006
Cosplayers i Japan brukade hänvisa till sig själva som reiyā ( レ イ ヤ ー ) , uttalat ”lager”. För närvarande i Japan kallas cosplayers vanligtvis kosupur ( pronounced ”ko-su-pray”) som reiyā används oftare för att beskriva lager (dvs. hår, kläder, etc.).  De som fotograferar spelare kallas cameko , kort för kamera kozō eller kamera pojke . Ursprungligen gav camekon bilder av sina foton till spelare som presenter. Ökat intresse för cosplay-händelser, både från fotografer och cosplayers som är villiga att modellera för dem, har lett till formalisering av förfaranden vid händelser som Comiket. Fotografering sker inom ett visst område borttaget från utställningshallen. I Japan är kostymer generellt inte välkomna utanför konventioner eller andra utsedda områden.

Sedan 1998 innehåller Tokyo Akihabara- distrikt ett antal cosplayrestauranger , catering till äldre anime- och cosplay-fans, där servitriserna på sådana kaféer klär sig som videospel eller anime tecken; städkaféer är särskilt populära. I Japan är Tokyo Harajuku- distrikt den favoritformella samlingsplatsen för att engagera sig i cosplay offentligt. Evenemang i Akihabara ritar också många cosplayers.

Ishoku-hada ( 異色 肌 ) är en form av japansk cosplay där spelarna använder kroppsfärg för att få sin hudfärg att matcha den karaktär de spelar. Detta gör det möjligt för dem att representera anime- eller videospeltecken med icke-mänskliga hudfärger.

Cosplay i andra asiatiska länder
Cosplay är vanligt i många östasiatiska länder. Det är till exempel en stor del av Comic World- konventionerna som regelbundet äger rum i Sydkorea, Hongkong och Taiwan. [78] Historiskt sett kan praktiken av att klä sig som karaktärer från fiktionverk spåras så långt som 1700-talets sena Ming Dynasty China.

Cosplay i västra länder

Bombshell Harley Quinn Cosplay
Västra cosplayens ursprung är främst baserad på science fiction och fantasy fandoms . Det är också vanligare för västerländska cosplayers att återskapa tecken från live-action-serien än för japanska cosplayers. Västra kunder inkluderar också subkulturer av hobbyister som deltar i renässans faires , live action rollspel och historiska reenactments . Konkurrens vid science fiction-konventioner inkluderar vanligtvis maskeraden (där kostymer presenteras på scenen och bedömas formellt) och halldräkter [80] (där domare kan ge ut priser för enastående utförande eller presentation).

Den ökande populariteten för japanska animationer utanför Asien under slutet av 2000-talet ledde till en ökning av amerikanska och andra västerländska cosplayers som skildrar manga och anime tecken. Anime-konventioner har blivit mer talrika i väst det föregående decenniet, som nu konkurrerar med science fiction, comic book och historiska konferenser i närvaro. På dessa möten möts cosplayers, som deras japanska motsvarigheter, för att visa upp sitt arbete, bli fotograferade och tävla i kostymtävlingar. Konventionsdeltagare klär sig lika ofta som västra serietidning eller animerade tecken, eller som tecken från filmer och videospel.

Skillnader i smak förekommer fortfarande över kulturer: vissa kostymer som bärs utan tvekan av japanska cosplayers tenderar att undvikas av västerländska cosplayers, som kläder som framkallar nazistiska uniformer . Vissa västerländska cosplayers har också stött på legitimitetsfrågor när de spelar tecken med kanoniskt olika rasbakgrunder,  och människor kan vara okänsliga för cosplayers som spelar som karaktärer som kanoniskt har annan hudfärg.  Västra cosplayers av anime tecken kan också utsättas för speciell bespottning.

I motsats till Japan är bärandet av kostymer offentligt accepterat i USA och andra västländer. Dessa länder har en längre tradition av Halloween kostymer, fan costuming och andra sådana aktiviteter. Till följd av detta kan till exempel kostade konferensdeltagare ofta ses på lokala restauranger och restauranger, bortom gränserna för konventet eller evenemanget.

Del av en serie på
Kostym
P culture.svg
Bakgrund
Samhälle och kultur
Design
Element och metoder
Traditionell
Teater
Period
Barn
fiktiva
organisationer
Awards
människor
museer
v t e

Tidskrifter och böcker
Japan är hemma för två speciellt populära cosplaytidningar, Cosmode (コ ス モ ー ド) och ASCII Media Works ’ Dengeki Layers (電 撃 Layers).  Cosmode har den största marknadsandelen och en engelskspråkig digital utgåva. En annan tidning som riktar sig till en bredare global publik är CosplayGen. I USA började Cosplay Culture publicera i februari 2015.  Andra tidningar inkluderar CosplayZine med cosplayers från hela världen sedan oktober 2015. Det finns också många böcker om cosplay.

Dokumentärer och verkligheten visar
Cosplay Encyclopedia , en film från 1996 om japanska cosplay som utgivits av Japan Media Supply. Den släpptes i undertecknad VHS av Anime Works 1999,  så småningom släpptes på DVD 2002.
Otaku förenar! , en film från 2004 om otaku subkultur, har omfattande fotografier av cosplayers.
Akihabara Geeks , en japansk kortfilm från 2005.
Animania: Dokumentären  är en film från 2007 som utforskar cosplay kulturfenomenet i Nordamerika, efter fyra cosplayers från olika etniciteter som de förbereder sig för att konkurrera på Anime North , Kanadas största anime-konvention.
Konventionell Klänning är en kort dokumentär om cosplay på Dragon Con som gjordes av Celia Pearce och hennes studenter 2008.

Cosplayers: The Movie , utgivet 2009 av Martell Brothers Studios för gratis visning på YouTube [98] och Crunchyroll , [99] utforskar anime-underkulturen i Nordamerika med bilder från anime-konventioner och intervjuer med fans, röstaktörer och artister.
”Jag är en Fanboy”, en 2009-episod av MTV- serien True Life , med fokus på fandom och cosplay. [100]
Fanboy Confessional , en 2011 Space Channel- serie som innehöll en episod på cosplay och cosplayers från insiders perspektiv.
Comic-Con Episode IV: En fanshopp , en film om 2011 om fyra deltagare i San Diego Comic-Con, inklusive en cosplayer.
USAs största Otaku , en 2011-tv-serie där utmanare inkluderade cosplayers.
Cosplayers UK: The Movie , en 2011-film efter ett litet urval av cosplayers på London MCM Expo.

My Other Me: En film om Cosplayers , kronisk ett år i livet av tre olika cosplayers: en veteran cosplayer som lanserade en karriär från cosplay, en ung 14-årig första timer och en transgender man som befann sig genom cosplay . Det släpptes 2013 och var ett utmärkande segment på The Electric Playground .
Heroes of Cosplay , en reality show på cosplay som premiärde 2013 på Syfy- nätverket. Det följer nio cosplayers som de skapar sina kostymer, reser till konventioner och tävlar i tävlingar.
”24 timmar med en Comic Con Character”, ett segment från CNNMoney som följde runt en känd cosplayer medan hon förberedde sig och deltog i New York Comic Con .
WTF är Cosplay? , en reality show som premiärde 2015 på Channel 4- nätverket. Det följer sex cosplayers i hela deras dagliga liv och vad cosplay betyder för dem.
Cosplay Melee , en tävlings reality show på cosplay som premiärde 2017 på Syfy- nätverket.
Cosplay Culture , en 90-minuters dokumentär som följer cosplayers under förberedelser och konventioner i Kanada, Japan och Rumänien. Innehåller ett besök av Akihabara (Japan), en geek Mardi Gras-parade i New Orleans och en historisk översikt som förklarar cosplays ursprung.

Annan media
Cosplay Complex , 2002 anime miniseries.
Centrum ingen Gaki nej Tsukai ya Arahende !! , en japansk tv-serie som innehåller Cosplay Bus Tour-serien.
Super Cosplay War Ultra , ett 2004 freeware kämpe spel.
Ett stort antal erotiska och pornografiska filmer med cosplaying skådespelerskor; många av sådana filmer kommer från det japanska företaget TMA .
Noterbara cosplayers
Huvudartikel: Lista över cosplayers
Cosplay grupper och organisationer
501st Legion
Rebel Legion