Original videoanimering

”OVA” omdirigerar här. För andra användningsområden, se Ova (disambiguation) .
Video animation Original japanska : オリジナル·ビデオ·アニメーション , Hepburn : Orijinaru bideo animēshon ) , förkortat OVA オーブイエー/オーヴィーエー/オヴァ , ōbuiē, Ovie eller ägg ) och ibland som OAV (original animerad video), är japanska animerade filmer och miniseries speciellt för utgivande i hemmavideoformat utan tidigare visningar på tv eller i teatrar, även om den första delen av en OVA-serie kan sändas för reklamändamål. OVA-titlar gjordes ursprungligen tillgängliga på VHS, senare blir mer populär på LaserDisc och så småningom DVD . Från och med 2008, termen OAD ( ursprungliga animation DVD ) började att hänvisa till DVD-frigörare publicerade buntade med deras källa-material manga .

Innehåll

FormatRedigera
Liksom anime gjord för tv-sändningar delas OVA: er upp i avsnitt. OVA-media (band, laserdiscs eller DVD) innehåller vanligtvis bara ett avsnitt vardera. Avsnittets längd varierar från titel till titel: varje avsnitt kan köras från några minuter till två timmar eller mer. En episodslängd på 30 minuter förekommer ganska vanligt, men ingen standardlängd finns. I vissa fall kan längden på avsnitt i en specifik OVA variera kraftigt, till exempel i GaoGaiGar FINAL , de första sju avsnitten varar i cirka 30 minuter, medan den sista episoden varar 50 minuter; OVA Key the Metal Idol består av 15 separata avsnitt som sträcker sig från 20 minuter till nästan två timmar vardera; OVA Hellsing Ultimatehade släppt 10 avsnitt, från 42 minuter till 56 minuter. En OVA-serie kan köras var som helst från en enda avsnitt (i huvudsak en direkt-till-videofilm) till dussintals avsnitt i längd. Den längsta OVA-serien som någonsin gjorts, Legend of the Galactic Heroes , sträckte sig över 110 huvudavsnitt och 52 gaiden- avsnitt.Många populära serier verkar först animerade som en OVA och växer senare och blir TV-serier eller filmer. Tenchi Muyo! , till exempel, började som en OVA men fortsatte att leka flera TV-serier, tre filmer och många andra spin-offs. Producenter gör andra OVA-utgåvor som uppföljare, sidor, musikvideokollektioner eller bonusavsnitt som fortsätter att finnas som tv-serier eller filmer, som Love Hina Again och Wolf’s Rain .OVA-titlar har i allmänhet en mycket högre budget per avsnitt än i en TV-serie; därför kan den tekniska kvaliteten på animationen i allmänhet överträffa den i tv-serier; ibland motsvarar det till och med animerade filmer .OVA-titlar har ett rykte för detaljerad plott och karaktärutveckling, vilket kan vara resultatet av den större kreativa friheten som erbjuds författare och regissörer i förhållande till andra format. Detta möjliggör också animerade anpassningar av manga för att reflektera deras källmaterial mer troget. Sedan OVA- avsnittoch serier har ingen fast konventionell längd, OVA-direktörer kan använda hur mycket tid de vill berätta historien. Tiden blir tillgänglig för att utvidga med betydande bakgrund, karaktär och plot utveckling. Detta står i kontrast till tv-avsnitt (som måste börja och avslutas på 22 till 26 minuter) och med filmer (som sällan varar mer än två timmar). På samma sätt existerar inget tryck för att producera ”fyllmedelinnehåll” för att utvidga en kort plot till en fullständig tv-serie. Producenterna av OVA-titlar riktar sig i allmänhet mot en specifik publik, snarare än den mer massmarknadspubliken som filmer och tv-serier, eller kanske känner sig mindre begränsade av innehållsbegränsningar och censur (som för våld, nakenhet och språk) som ofta placeras på TV serie. Till exempel KissxsisOVA-serien innehåller generellt mer sexuella teman än dess TV-motsvarighet.Mycket OVA-produktion syftar till en publik av manliga animeentusiaster. Bandai Visual uppgav i en nyhetsmeddelande 2004 (för deras nya OVAs riktade till kvinnor) att cirka 50% av kunderna som tidigare köpt sina anime-DVD-skivor tillhörde kategorin 25-40-åriga män, med endast 13% av köparna, även med alla åldrar. Denna statistik täcker Bandai Visual anime-DVD-skivor i allmänhet, inte bara OVA-skivor, men de visar den allmänna tendensen vid denna tidpunkt citation behövs ] . Nikkei Business Publications uppgav också i ett nyhetsmeddelande att främst 25-40-åriga vuxna köpte anime-DVD-skivor.  Få OVA riktar sig specifikt till kvinnliga målgrupper, men jordiska exemplifierar undantagen.

Vissa OVA: er baserade på TV-serier (och särskilt de som är baserade på manga ) kan ge stängning av tomten – stängning som inte finns i originalserien. Den Rurouni Kenshin OVAs, för att nämna en serie, exemplifierade många aspekter av OVAs; de var något baserade på kapitel från författaren Nobuhiro Watsukis manga som inte hade anpassats till anime-tv-serien, hade animering av högre kvalitet, var mycket mer våldsam och utfördes i en mycket mer mörk och realistisk stil än TV: n avsnitt eller manga.

Mörk realism som presenteras i Masami Kurumadas berömda manga Saint Seiya . Anime anpassade två av de tre bågarna i Kurumadas manga – projektet för att anpassa den tredje bågen till anime startade aldrig. När Kurumada hade avslutat sin manga 1991, anpassades dess tredje akt äntligen till anime, släppte avsnitten som OVA, började 2003 och slutade 2008, till sist anpassade Kurumadas manga helt till anime.

De flesta OVA-titlar körs i fyra till åtta avsnitt, och vissa har bara en. De tenderar att ha en komplex och kontinuerlig intrig citation behövs ] , bäst åtnjuts om alla avsnitt ses i följd. Detta står i kontrast till tv-serier, som i allmänhet har många korta ”mini-berättelser” som råkar vara relaterade på något sätt, snarare än en enhetlig plot. Många OVA-titlar kan betraktas som ”långa filmer” som bara råkar släppas i delar. Utgivningsplaner varierar: vissa serier kan utvecklas så långsamt som 1–2 avsnitt per år. Vissa OVA-titlar med en lång release-schema hamnade oavslutade på grund av brist på fanstöd och försäljning.

Många OVA: s i en avsnitt finns också. Vanligtvis ger en sådan OVA en sidhistoria till en populär TV-serie (till exempel Detective Conan OVA). I ett tidigt skede i OVA: s historia (1980-talet) dök många O-avsnitt med en avsnitt ut. Hundratals manga som var populära men inte tillräckligt för att få TV-serier beviljades en-shot (eller på annat sätt extremt korta) OVA-avsnitt. När dessa one-shot OVAs visar sig vara populära nog, kan ett nätverk använda OVA som pilot till en anime-serie.

OVA har sitt ursprung under början av 1980-talet. Eftersom videobandspelaren blev en utbredd fixtur i japanska hem, växte den japanska animeindustrin till beteendeproportioner. Efterfrågan på anime blev massiv, så mycket att konsumenterna frivilligt skulle gå direkt till videobutiker för att köpa nya animationer direkt. Medan människor i USA använder frasen ” direkt-till-video ” som en pejorativ för verk som inte kunde göra det på TV- eller filmskärmar, i Japan var efterfrågan så stor att direkt-till-video blev en nödvändighet. Många populära och inflytelserika serier som Bubblegum Crisis (1987–1991) och Tenchi Muyo! (1992–2005) släpptes direkt till video som OVA.Den tidigaste kända försök att släppa en OVA inblandade Osamu Tezuka ’s The Green Cat (del av Lion Books serien) 1983, även om det inte kan räknas som den första OVA: det finns inga bevis för att VHS band blev tillgängliga omedelbart och serien förblev ofullständig. Därför var den första officiella OVA-utgåvan som fakturerades som sådan 1983: s Dallos , regisserad av Mamoru Oshii och släppt av Bandai . Andra berömda tidiga OVA, som fördes kort därefter, var Fight! Iczer One och den ursprungliga Megazone 23. Andra företag var snabba att ta upp idén, och i mitten till slutet av 1980-talet såg marknaden överflödiga av OVA. Under denna tid var de flesta OVA-serier nya, fristående titlar.Under 1980-talet under Japans ekonomiska bubbla var produktionsföretagen mer än villiga att spontant besluta att göra en en- eller tvådelad OVA. De betalade pengar till anime-studior, som sedan på ett slumpmässigt sätt skapade en OVA som skulle släppas till hyrbutiker. Om man bedömer försäljningen, om en längre serie skulle anses genomförbar, betalade TV-nätverk för de flesta produktionskostnaderna för hela serien. 

När den japanska ekonomin försämrades under 1990-talet minskade översvämningen av nya OVA-titlar till ett lurar. Produktionen av OVA fortsatte, men i mindre antal. Många anime-tv-serier körde ekonomiska 13 avsnitt snarare än de traditionella 26-avsnitten per säsong. Nya titlar designades ofta av vem? ] för att släppas på TV om de närmade sig dessa längder. Dessutom gav den ökande populariteten för kabel- och satellit-TV-nät (med deras vanligtvis mindre strikta censurregler) allmänheten möjlighet att se direkta sändningar av många nya titlar – något som tidigare skulle ha varit omöjligt. Därför många våldsamma, risque och fan serviceserier blev vanliga TV-serier, då tidigare dessa titlar skulle ha varit OVA. Under denna tidsperiod var det flesta OVA-innehåll begränsat till det som relaterade till befintliga och etablerade titlar.

Men 2000 och senare började en ny OVA-trend. Producenter släppte många TV-serier utan vanliga sändningar av alla avsnitt – men släppte några avsnitt på DVD-utgåvan av serien. Exempel på detta inkluderar DVD-endast 25: e avsnittet av Love Hina , medan flera avsnitt av Oh My Goddess TV-serien är endast DVD. Dessutom är det sista avsnittet av Excel Sagaerbjöds endast som en OVA, främst på grund av innehållsproblem som skulle ha gjort TV-sändningar omöjliga. I dessa fall kan serien som helhet inte kallas en OVA, även om vissa avsnitt är det. Denna trend håller på att bli ganska vanligt, och dessutom förut sänder många OVA-serier episoderna och släpper DVD-skivan med oredigerad och bättre kvalitet, tillsammans med reviderade animationer – vilket gör att gränsen mellan TV och videoanime ytterligare blir oskarp.