Wise Mans barnbarn är historien om Shin, en ung trollkarl som har en oerhörd nivå av magisk kraft, vilket gör sin väg i en fantasivärld helt oförberedd för sin existens. Men det är inte bara att paret som uppfostrade honom är världens största trollkarl respektive förtrollare som ger honom sina krafter, det är att han har en unik förståelse för världen.På sin yta liknar Wise Mans barnbarn ett antal senaste ”isekai” -berättelser: I vår värld dör en ung kontorsarbetare och befinner sig reinkarnerad i en fantasivärld fylld med magi. Liksom många av dessa berättelser är vår huvudperson dramatiskt övermäktig jämfört med världens genomsnittliga medborgare – Shin är kraftfullare än till och med världens största magiska användare med rätt marginal. Det är dock inte Shins blodlinje eller någon fuskliknande gåva från gudarna som gör Shin så stark, det är hans kunskap om grundläggande fysik och det japanska språket.Magi i Wise Mans barnbarn behandlas som ett ytterligare lager ovanpå vår världs fysik – i princip fungerar alla naturlagar på samma sätt i fantasivärlden som de gör i vår egen. Gravitation påverkar föremål i förhållande till deras massa, eld beror på kemisk förbränning, kalorier omvandlas av levande varelser till energi och så vidare.Men som ett medeltida samhälle är fantasivärldens vetenskap i sin linda. De har ingen kunskap om atomer, molekyler och kemiska reaktioner. De har ingen aning om saker som jetdrivning eller allmän relativitet. Shin, å andra sidan, gör det.

För att få en förtrollning behöver du en mental bild av inte bara vad du vill hända utan hur det ska ske. Ju tydligare den mentala bilden desto starkare blir förtrollningen. Och ingen kan göra en mer detaljerad och korrekt bild än Shin eftersom han vet vad som händer på mikroskopisk och ofta molekylär nivå.

När de flesta kastar en eldkula föreställer de sig eld och explosion. Shin tänker på de inblandade atomerna – om vad som behövs för att göra elden varmare och explosionen kraftfullare. Han gör inte bara bilden av eldkulan utan av det omgivande området för att skapa den luftkomposition som behövs för att släppa lös förtrollets potential.

Sättet att föreställa sig fungerar även när det gäller att skapa sin egen magi. En av Shins mest världsbrytande trollformler är omedelbar rörelse mellan två platser oavsett avstånd. Han gör detta genom att skapa en grind mellan sin nuvarande plats och en plats som han har besökt tidigare.

Men det här är inte ”teleportering” – det vill säga att man demonterar människor på molekylär nivå en plats och sedan bygger dem om på en annan. Bilden av att göra det är långt bortom vad även Shin kan göra i hans huvud. Istället använder han kunskap om maskhålsteori och allmän relativitet för att böja rymdtiden tills de två avlägsna punkterna är i samma och använder sedan grinden för att spränga igenom – han ger till och med den gamla Event Horizon / Interstellarmaskhålsförklaringen med en penna och en bit papper.

På den mindre nivån använder han kunskap om jetdrivning för att fästa magiska tillverkade strålar på botten av sina skor, så att han – om inte exakt flyger – sedan kan hoppa stora avstånd och till och med ändra riktning i luften. Han fäster också vibrationsmagi till sitt svärd vilket gör det mycket skarpare än andra billiga svärd.

Naturligtvis är det inte bara hans kunskaper i fysik som gör honom så stark: hans kunskaper i det japanska språket hjälper också dramatiskt. Du förstår, förtrollning görs genom att fästa en trollformel till ett föremål genom att skriva magiska symboler som betyder den trollformeln du föreställer dig. Som det visar sig är språket för förtrollande magi japanska – även om trollformler använder fantasivärldens eget fonetiska alfabet när de skriver ner eller förtrollar.

Shin har dock inget sådant handikapp. Han behöver inte använda de fonetiska bokstäverna. Han kan använda japansk kanji – de piktografiska bokstäverna som ursprungligen hämtats från kinesiska. Som japansk vuxen känner han bokstavligen tusentals av dessa bokstäver och de olika betydelser som alla har. Han vet dussintals sätt som var och en kan kombineras med varandra för att skapa komplexa ord med skiktade betydelser.

Medan andra förtrollare har lärt sig bokstäverna och deras betydelse i viss utsträckning är japanska ett andra språk för dem. Han är modersmål för ett språk som ingen annan i hela världen talar – och i en värld där din förståelse direkt påverkar din magi – detta betyder att hans förtrollningar också är på en helt annan nivå.

Dessutom, i stället för ett ljud per bokstav, kan varje piktografisk kanji ha flera. Detta innebär att han kan klämma mycket fler ord i ett föremåls begränsade förtrollande utrymme – vilket gör effekterna fler och uttalade. Hans omfattande skriftliga ordförråd är också en stor fördel.

Bildkälla:

Att veta hur världen fungerar är det som skiljer Shin från sina samtida – och han vet detta. För att andra ska bli starkare är allt han behöver göra att lära dem lite om fysik eller språk. Men i denna värld där kunskap bokstavligen är makt kan delning av vad han vet förändra världen för alltid – speciellt om den hamnar i fel händer.

Wise Mans barnbarn kan ses på engelska på Crunchyroll , Funimation och Wakanim (EU).