Dejting sim

Dating sims , eller romantiska simuleringsspel (恋愛 シ ミ ュ レ ー シ ョ ン ゲ ー ムren , ren’ai shimyurēshon gēmu ) , är videospelsunderslag av simuleringsspel med romantiska inslag.Dating sims är ofta dialogtunga och fokuserar på tidshantering. Spelaren måste bli vän och noggrant bygga upp och upprätthålla en relation med en eller flera karaktärer.  Spelet är till stor del beroende av statistik. Dessa spel innebär också ofta att statistik höjs som återspeglar spelarens färdigheter och kan kombineras med andra genrer. Serier som Sakura Wars och Persona kombinerar RPG -spel med datingsim -spel.

Termen ”dating sim” används också ibland felaktigt på engelska som en generisk term för romantiska spel (恋愛 ゲ ー ム, ren’ai- spel) , särskilt visuella romaner med fokus på romantik.  Detta kan leda till förvirring, eftersom visuella romaner anses vara en undergenre av äventyrsspel och inte ingår i dejtingsimgenren. Medan de två genrerna ofta delar en gemensam visuell presentation, anses dejting -sims vara mer statistiskt baserade, medan visuella romaner fokuserar på att berätta en grenande historia .

Historia

Det första spelet som satte standarden för dejtingsimgenren var Dōkyūsei (1992), som förlitade sig mer på tidsinställda händelser än dialogval. Men Tokimeki Memorial (1994) verkligen populärt dejting sims i Japan, där spelaren har en high school student möjligheten hittills ett dussin olika flickor.  Spel som Sakura Wars och Persona är rollspel med datingsim -element.

Egenskaper

Skärmdump från den ursprungliga PC Engine -versionen av Tokimeki Memorial som illustrerar det komplexa systemet med statistikstandard för genren.

I en typisk dejtingsim kontrollerar spelaren en manlig avatar omgiven av kvinnliga karaktärer. Spelet innebär att samtala med ett urval av tjejer, försöka öka sin interna ”kärleksmätare” genom korrekta val av dialog. Spelet varar under en bestämd speltid, till exempel en månad eller tre år. När spelet slutar förlorar spelaren antingen spelet om han inte lyckades vinna över någon av tjejerna, eller ”avslutar” en av tjejerna, ofta genom att ha sex med henne, gifta sig med henne (som i Magical Date ) och/ eller uppnå evig kärlek. Detta ger spelen mer omspelningsvärde, eftersom spelaren kan fokusera på en annan tjej varje gång och försöka få ett annat slut.

Dating-simmar kretsar ofta nästan helt kring relationsbyggande, vanligtvis med komplexa karaktärsinteraktioner och grenande dialogträd , och presenterar ofta spelarens möjliga svar ord för ord som spelarens karaktär skulle säga dem. Dating sims som Tokimeki Memorial och några rollspel med liknande relationsbaserade mekaniker till genren som Persona , ger ofta val som har ett annat antal associerade ”humörpunkter” som påverkar en spelares karaktärs relation och framtida samtal med en icke-spelare karaktär . Dessa spel har ofta en dag-natt-cykelmed ett tidsplaneringssystem som ger sammanhang och relevans för karaktärsinteraktioner, så att spelare kan välja när och om de ska interagera med vissa karaktärer, vilket i sin tur påverkar deras svar under senare konversationer.

Medan bishōjo -spel utgör huvuddelen av dejting -sims, finns det andra typer av spel. Spel där spelarens karaktär är kvinnlig och potentiella kärleksobjekt är manliga kallas GxB eller otome -spel . Homosexuella relationer är också möjliga, eftersom det finns spel utan några specifika könslinjer (”alla parningar”). Det finns också Girls Love -spel, som fokuserar på kvinnliga/kvinnliga relationer, och Boys Love -spel, som fokuserar på manliga/manliga par.

Det finns många variationer på detta tema: gymnasieromaner är de vanligaste, men en dejting-sim kan också äga rum i en fantasimiljö och innebära sådana utmaningar som att försvara sin tjej från monster.

En spelserie som ofta innehåller dejting, med målet att gifta sig, är lantbrukssimserien Harvest Moon . Delplanen för dejting är mer inriktad på att välja en av flera tjejer eller killar (beroende på spelarens karaktärs kön) och erbjuda dem presenter eller gå med dem på händelser i spelet. De Star Ocean serier av RPGs har också dejta sim element på ett liknande sätt.

Vissa japanska dejtingsimma kan tillåta spelaren att ha romantiska eller sexuella relationer med karaktärer i tonåren. [ krävs citat ] Graden av sexuellt innehåll varierar, men kan ofta innefatta samlag. Sexuellt explicita dejting sims kan falla i kategorin H Game eller Eroge . Eroge släpps bara till PC eftersom stora japanska spelbolag inte vill släppa spel med sexuellt innehåll på sina spelkonsoler. På grund av detta gör Eroge-företag en censurerad version för alla åldrar (15+) av PC-versionen för olika konsoler. Censurerade versioner innehåller ofta ytterligare slut och extra scener för att kompensera för frånvaron av sexuella scener.

Exempel

 • Girl’s Garden (1984)
 • Tenshitachi no gogo (1985)
 • Nakayama Miho no Tokimeki High School (1987)
 • No-Ri-Ko (1988)
 • Dōkyūsei -serien (1992 och framåt)
 • Tokimeki Memorial -serien (1994 och framåt)
 • True Love (1995)
 • Magical Date (1996)
 • Persona (1996 och framåt)
 • Sakura Wars (1996 och framåt)
 • Thousand Arms (1998)
 • Sommarsession (2008)
 • Amagami (2009)
 • Love Plus (2009)
 • Hatoful Boyfriend (2012 och framåt)
 • Pojkvän Maker (2012)
 • House Party (videospel) (2017)