Sjöman fuku , c.  1928

 

En grupp japanska skolflickor i sjömanskostymer

Sjömansfuku (セーラー服, sērā fuku ) ( lit. ’ sjömansdräkt’) är en vanlig uniform som bärs av kvinnliga mellanstadieelever, traditionellt av gymnasieelever, och ibland grundskoleelever. Den introducerades som skoluniform 1920 i Heian Jogakuin (平安女学院) [10] och 1921 av rektorn för Fukuoka Jo Gakuin University (福岡女学院) , Elizabeth Lee. Den var modellerad efter uniformen som användes av den brittiska kungliga flottan vid den tiden, som Lee hade upplevt som utbytesstudent i Storbritannien .

 

Ungefär som den manliga uniformen, gakuran , har sjömanskläderna en likhet med olika militärutformade marinuniformer . Uniformen består vanligtvis av en blus fäst med en sjömansliknande krage och en veckad kjol . Det finns säsongsvariationer för sommar och vinter; ärmlängd och tyg anpassas därefter. Ett band knyts framtill och snöras genom en ögla som fästs på blusen. Flera variationer på bandet inkluderar slipsar , boloslipsar , halsdukar och rosetter. Vanliga färger inkluderar marinblått, vitt, grått, ljusgrönt och svart.

 

Skor, strumpor och andra tillbehör ingår ibland som en del av uniformen. Dessa strumpor är vanligtvis marinblå eller vita. Skorna är vanligtvis bruna eller svarta penny loafers . Även om det inte ingår i den föreskrivna uniformen, matchas alternativa former av benkläder (som lösa strumpor , knälånga strumpor eller liknande) också ofta av mer fashionabla tjejer med sina sjömansdräkter.

 

Sjömansuniformen idag förknippas i allmänhet enbart med högstadieskolor, eftersom en majoritet av gymnasieskolorna har bytt till mer västerländska rutiga kjolar eller kavajer .

 

Kulturell betydelse

 

Skoluniformen varierar mellan olika skolor i Japan, med vissa skolor kända för sina speciella uniformer. Skoluniform kan ha en nostalgisk egenskap för tidigare elever, och förknippas ofta med relativt sorglös ungdom. Uniformer modifieras ibland av studenter som ett sätt att visa individualism. Detta görs på sätt som att förlänga eller förkorta kjolen, ta bort bandet, gömma lappar eller märken under kragen, etc. Under de senaste decennierna har färgglada varianter av sjömansdräkterna också antagits av japanska yankii , sukeban och bōsōzoku biker . gäng.