Utawarerumono

Utawarerumono ( japanska :うたわれるもの) är en japansk visuell rollspelsroman för taktiskt rollspel för vuxna utvecklad av Leaf , som släpptes i april 2002 för Microsoft Windows . Den portades till PlayStation 2 , PlayStation Portable , PlayStation 4 och PlayStation Vita . I releaser efter den första versionen från 2002 är den känd under sin mer specifika titel Utawarerumono: Prelude to the Fallen (うたわれるもの 散りゆく者への子守唄, Utawarerum nokua Mono, Utaware ) .

Utawarerumono
Utawarerumono game.jpg

Omslag till Utawarerumono Windows-spelet
うたわれるもの
Genre Äventyr , Fantasy
Spel
Utvecklaren Leaf (Windows)
Sting (PS2/PSP/PS4/PSV)
Utgivare
 • JP : Aquaplus
 • WW : NIS America (PS4/PSV)
 • WW : Shiravune (Windows)
Regisserad av
 • Tsutomu Washimi
 • Tatsuki Amaduyu (PS4/PSV)
Producerad av Naoya Shimokawa
Musik av
 • Junya Matsuoka
 • Shinya Ishikawa
 • Takahiro Yonemura
Genre Taktiskt rollspel
Visuell roman
Eroge (Windows)
Plattform Windows , PS2 , PSP , PS4, PSV
Släppte
26 april 2002
 • Windows
  • JP : 26 april 2002
  • WW : 22 januari 2021 [a]

  PS2

  • JP : 26 oktober 2006

  PSP

  • JP : 28 maj 2009

  PS4, PSV

  • JP : 26 april 2018
  • NA : 26 maj 2020
  • EU : 29 maj 2020
Vidare information
Manga
Skriven av Aquaplus
Illustrerad av Arō Shimakusa
Publicerad av MediaWorks
Avtryck Dengeki Comics
Tidskrift Dengeki G:s tidning
Demografisk Seinen
Original körning 30 september 200530 november 2006
Volymer 2
Anime TV-serie
Regisserad av Tomoki Kobayashi
Skriven av Makoto Uezu
Musik av
 • Hijiri Anze
 • Miyu Nakamura
Studio OLM
Licensierad av
NA
Funimation
Ursprungligt nätverk Chiba TV , ABC , TV Aichi , TV Saitama , tvk , AT-X , Tokyo MX
engelska nätverk
USA
Anime nätverk
Original körning 3 april 200625 september 2006
Avsnitt 26 ( lista över avsnitt )
Manga
Utawarerumono Chiriyuku Mono e no Komoriuta
Skriven av Aquaplus
Illustrerad av Minakuchi Takashi
Publicerad av ASCII Media fungerar
Avtryck Dengeki Comics
Tidskrift Dengeki Maoh
Demografisk Seinen
Original körning December 2007oktober 2010
Volymer 3
Original videoanimation
Regisserad av Kenichiro Katsura
Studio Aquaplus (produktion)
Chaos Project (animation)
Licensierad av
NA
Sentai Filmworks
Släppte 5 juni 200923 juni 2010
Körning 30 minuter vardera
Avsnitt 3 ( lista över avsnitt )
Spel
Utawarerumono: Mask of Deception
Utvecklaren
 • Aquaplus
 • Sting
Utgivare
 • JP : Aquaplus
 • NA : Atlus USA
 • EU : Djupt silver
 • WW : Shiravune (Windows)
Regisserad av Tatsuki Amaduyu
Producerad av Naoya Shimokawa
Musik av
 • Michio Kinugasa
 • Junya Matsuoka
 • Shigeki Hayashi
Genre Taktiskt rollspel
Visuell roman
Plattform PlayStation 3
PlayStation 4
PlayStation Vita
Microsoft Windows
Släppte
 • JP : 24 september 2015
 • WW : 23 maj 2017
 • WW : 23 januari 2020 (Windows)
Anime TV-serie
Utawarerumono: The False Faces
Regisserad av Keitaro Motonaga
Skriven av Takamitsu Kōno
Musik av
 • Naoya Shimokawa
 • Michio Kinugasa
 • Junya Matsuoka
 • Shigeki Hayashi
Studio Vit räv
Licensierad av
NA
Sentai Filmworks
Ursprungligt nätverk Tokyo MX, TV Aichi, MBS , AT-X, BS11
Original körning 3 oktober 201526 mars 2016
Avsnitt 25 ( lista över avsnitt )
Spel
Utawarerumono: Mask of Truth
Utvecklaren
 • Aquaplus
 • Sting
Utgivare
 • JP : Aquaplus
 • NA : Atlus USA
 • EU : Djupt silver
 • WW : Shiravune (Windows)
Regisserad av Tatsuki Amaduyu
Producerad av Naoya Shimokawa
Musik av
 • Michio Kinugasa
 • Junya Matsuoka
 • Shinya Ishikawa
Genre Taktiskt rollspel
Visuell roman
Plattform PlayStation 3
PlayStation 4
PlayStation Vita
Microsoft Windows
Släppte
 • JP : 21 september 2016
 • WW : 5 september 2017
 • WW : 23 januari 2020 (Windows)
Original videoanimation
Utawarerumono: Tuskur-kōjo no Karei Naru Hibi
Studio Vit räv
Släppte 26 april 2018
Körning 13 minuter
Spel
Utawarerumono: Zan
Utvecklaren Tamsoft
Utgivare
 • JP : Aquaplus
 • WW : NIS Amerika
Genre Hacka och snedstreck
Rollspel
Plattform Playstation 4
Släppte
 • JP : 27 september 2018
 • NA : 10 september 2019
 • EU : 13 september 2019
Spel
Utawarerumono: Lost Flag
Utvecklaren Att se
Utgivare Aquaplus
Genre Rollspel
Plattform iOS , Android
Släppte
 • JP : 26 november 2019
Spel
Utawarerumono: Zan 2
Utvecklaren Tamsoft
Utgivare Aquaplus
Genre Hacka och snedstreck
Rollspel
Plattform PlayStation 4
PlayStation 5
Släppte
 • JP : 22 juli 2021
Anime TV-serie
Utawarerumono: Mask of Truth
Regisserad av Kenichi Kawamura
Skriven av Itsuki Yokoyama
Musik av Aquaplus
Studio Vit räv
Licensierad av Crunchyroll
Ursprungligt nätverk Tokyo MX, BS11, HTB , AT-X
Original körning 3 juli 202225 december 2022
Avsnitt 28
Spel
Monokrom Mobius: Rättigheter och fel glöms
Utvecklaren Aquaplus
Utgivare
 • JP : Aquaplus
 • WW : Shiravune
Producerad av Naoya Shimokawa
Genre Rollspel
Plattform PlayStation 4
PlayStation 5
Microsoft Windows
Släppte PS4, PS5

 • JP : 17 november 2022

Windows

 • WW : 17 november 2022

Spelet var mycket framgångsrikt i Japan och har sedan anpassats till en mängd andra medier, inklusive flera anime- serier, drama-CD-skivor och internetradioprogram och manga .

En uppföljare till PlayStation 3 , PlayStation 4 och PlayStation Vita med titeln Utawarerumono: Mask of Deception släpptes i Japan i september 2015 och över hela världen i maj 2017. Det sista kapitlet i trilogin, med titeln Utawarerumono: Mask of Truth , släpptes i Japan i september 2016, och över hela världen ett år senare.  Dessa andra och tredje spel portades till Microsoft Windows i januari 2020,  och en PC-port av nyinspelningen av det första följde i januari 2021.

Ett spin-off hack and slash -spel utvecklat av Tamsoft med titeln Utawarerumono: Zan , baserat på händelserna från Utawarerumono: Mask of Deception , släpptes i Japan i september 2018 för PlayStation 4 och över hela världen i september 2019. En uppföljare med titeln Utawarerumono: Zan 2 som täcker händelserna från Utawarerumono: Mask of Truth släpptes i Japan i juli 2021 för PlayStation 4 och PlayStation 5.  Ett gratis-att-spela mobilspel utvecklat av Tose , med titeln Utawarerumono: Lost Flag , släpptes i november 2019 i Japan för iOSoch Android , som innehåller element från hela franchisen.  Ett nytt spel till minne av seriens 20-årsjubileum med titeln Monochrome Mobius: Rights and Wrongs Forgotten släpptes i Japan för PlayStation 4 och PlayStation 5 , och över hela världen för Microsoft Windows den 17 november 2022.

Gameplay

Standard visuellt romanspel i Utawarerumono , som visar huvudkaraktären Hakuowlo som samtalar med Eruruu.

Mycket av Utawarerumonos gameplay ägnas åt att helt enkelt läsa texten som visas på spelskärmen, som representerar antingen dialog eller berättande ur huvudpersonens synvinkel. Ibland kommer spelaren till en ”beslutspunkt” och kan välja mellan ett eller flera alternativ. Till skillnad från många andra visuella romaner påverkar dessa val inte det slutliga resultatet av berättelsen, utan påverkar i vilken ordning scenerna utspelar sig.

Utawarerumono har också ett turbaserat taktiskt rollspelstridssystem som fokuserar på att spelaren flyttar karaktärer genom ett kvadratbaserat rutnät för att uppnå mål, som består av att antingen besegra ett visst antal fiender eller flytta en eller alla karaktärer till en specifik plats. Under varje karaktärs tur kan spelaren välja att låta karaktären flytta, attackera eller kasta magi, varav endast rörelse och attack kan utföras i följd, i den ordningen. När en karaktär attackerar en fiendekaraktär, ges spelaren en chans att lägga till ytterligare attacker genom att klicka i det korta intervallet innan en gul cirkel på skärmen försvinner. Antalet attacker som spelaren kan lägga till en karaktärs attack baseras på karaktärens nuvarande ”teknik” skicklighet, och maxvärdet varierar beroende på karaktären. Efter att ha lagt till ett visst antal attacker, karaktären kommer att utföra en speciell avslutande attack om de har de nödvändiga förmågorna. När karaktärer besegrar fiender och deltar i strid får de stridspoäng som används för att öka deras förmågor.

I början av spelet får spelaren välja mellan fyra svårighetsnivåer, vilket påverkar svårigheten i striderna. Efter att ha slutfört spelet en gång får spelaren två ännu mer utmanande svårighetsnivåer att välja mellan och kan välja att hoppa över dialogen.

Komplott

Utawarerumono är en berättelse som kretsar kring den maskerade huvudpersonen Hakuowlo, som en dag hittas av en familj på två flickor och deras mormor i en närliggande skog nära deras by. Han är svårt skadad och visar sig snart ha minnesförlust , så de tar honom till sitt hem och behandlar honom tills han är frisk igen. Hakuowlo accepteras snart till deras by där han bor och bor hos dem, men snart upptäcker Hakuowlo att livet i den här byn förtrycks av den girige härskaren över landet deras by bor i. När dessa handlingar eskalerar till katastrof leder Hakuowlo en uppror som kulminerar i hans antagande av tronen i ett nytt land, född ur askan från det gamla och döpt till Tuskur efter farmor till de två flickorna som hjälpte till att rädda hans liv.Efter att ha tagit och konsoliderat makten får Hakuowlo snart veta att freden är svår att upprätthålla, och han utkämpar en rad blodiga strider för att skydda freden i sitt land och sitt folk. Längs vägen möter Hakuowlo starka krigare från andra länder och stammar och välkomnar dem till sin växande familj. Tidens gång ger både skratt och svårigheter, men med Hakuowlo i spetsen är alla andra säkra på sin framtid.Berättelsens genre är till en början en berättelse i fantasystil med tungt Ainu – inflytande, men utvecklar senare science-fiction-teman. Även om det till en början verkar utspela sig i en fantasivärld full av magiska varelser och nya arter av människor, avslöjas det senare att det utspelar sig i jordens avlägsna framtid.

Tecken

Utawarerumonohar en bred skara av karaktärer från olika bakgrunder. Huvudpersonerna är alla kopplade till den manliga huvudpersonen Hakuowlo, en man som hittats skadad i en skog som bär en outtagbar mask och har förlorat sina minnen. Han är en karismatisk man som har kraften att samla människor runt sig när det är dags att slåss. Efter att ha förtjänat respekt för att befalla ett uppror kommer Hakuowlo att styra den nygrundade nationen Tuskur – uppkallad efter mormor till Eruruu, kvinnan som först hittade honom. Eruruu är en apotekare under utbildning som ofta hjälper Hakuowlo på ungefär samma sätt som en sekreterare eller till och med en mamma skulle göra. Hon har en kraftfull men omtänksam personlighet, särskilt kring sin yngre syster Aruruu, som hon bryr sig mycket om. Aruruu är en lekfull ung tjej som är blyg och tyst, som vanligtvis bara säger ett eller två ord när man pratar med dem.

Efter att Tuskur grundats samlas fler krigare under Hakuowlos fana. Den första är en impulsiv och nitisk före detta bandit med dubbelsvärd vid namn Oboro. Dorry och Guraa är hans två tvillingbågskyttar. Oboro har en yngre syster, som heter Yuzuha, som har varit sjuk med en okänd sjukdom sedan födseln och vanligtvis är sängliggande på grund av det. Nästa man som går med i Hakuowlo är Benawi, en stark krigare som har en lugn och logisk personlighet – även om han ofta blir irriterad när Hakuowlo försummar sina administrativa uppgifter. Benawis högra hand är Kurou, vars styrka är jämförbar med Oboros. Det finns flera starka kvinnor som kämpar för Hakuowlo också. Ulthury av den bevingade Onkamiyamukai-stammen kommer till Tuskur som en prästinna som skickas för att se till landets välfärd. Hon och hennes yngre syster Camyu, som kommer till Tuskur som fripassagerare med Ulthurys fest, har kraftfulla magiska förmågor extraordinära även bland sina egna mystiska människor. Karulau, en förslavad krigare, hittas efter ett skeppsbrott efter att ha slaktat soldaterna som höll hennes fånge. Hakuowlo visar mildhet, och hon går med i hans sak, men håller den stora bojan runt hennes hals som ett minne. Karulau bär på ett löjligt tungt specialtillverkat svart blad som bara hon kan använda och har en affinitet till sake. Touka of, den ädelhjärtade Evenkuruga-stammen, blev först lurad till att motsätta sig Hakuowlo men ansluter sig till honom efter att bedrägeriet avslöjats och hennes tidigare herre Orikakan mördats av den ambitiösa erövraren Niwe. Touka är mycket beskyddande mot Hakuowlo och agerar som hans livvakt. Hennes allvarliga personlighet får henne ofta att ångra sin egen naturliga klumpighet,

Utveckling

Washimi Tsutomu regisserade Utawarerumono Windows -spelet, Naoya Shimokawa var producenten och Suga Munemitsu planerade scenariot. [Ama Tsuyuki gav de ursprungliga karaktärsdesignerna, och Matsuoka Junya, Takahiro Yonemura och Shinya Ishikawa skötte musiken.  Neko Iwashiro, Yokoo Kenichi och Okawa Masato programmerade spelet. [13] Slutligen skötte AIC produktionen av öppningsanimationen. Flight Planhjälpte till i utvecklingen av PlayStation 2- versionen.Utawarerumono serien började som ett japanskt videospel för Windows den 26 april 2002 av Leaf och Aquaplus . En DVD-ROM- utgåva släpptes senare den 12 december 2003. Berättelsen var linjär och innehöll inget röstskådespeleri, och den ursprungliga versionen av spelet släpptes aldrig utanför Japan, även om det finns en fanöversättningspatch för det.  En PlayStation 2-port, med titeln Utawarerumono: Prelude to the Fallen (うたわれるもの 散りゆく者への子守唄, Utawarerumono: Chiriyuku Mono e new system Flight a Night and Comaserie), utvecklades av Sting och släpptes den 26 oktober 2006 i Japan. Den här porten introducerade fullt röstskådespeleri och flera andra förbättringar, inklusive en ny berättelsebåge, medan vuxengrafik och scener som fanns i den ursprungliga PC-utgåvan togs bort, och spelet klassades för åldrarna 15 och uppåt. En PlayStation Portable -version av spelet, Utawarerumono Portable , släpptes den 28 maj 2009. En nyinspelning för PlayStation 4 och PlayStation Vita , även kallad Utawarerumono: Prelude to the Fallen , släpptes den 26 april 2018 i Japan , och i maj 2020 i väster av NIS America , med en Windows-port publicerad av Shiravune som släpptes den 22 januari 2021.

Anpassningar

Utawarerumono manga volym 1 omslag.

Manga

Den första Utawarerumono – mangaserien , illustrerad av Arō Shimakusa, serialiserades i bishōjo – tidningen Dengeki G’s Magazine mellan 30 september 2005 och 30 november 2006. Två inbundna volymer släpptes av ASCII Media Works under deras Dengeki Comics -avtryck som sammanställde hela mangaberättelsen .  En andra mangaserie illustrerad av Minakuchi Takashi, med titeln Utawarerumono Chiriyuku Mono e no Komoriuta , serialiserades i ASCII Media Works Dengeki Maohtidskriften mellan december 2007 och oktober 2010. Tre tankōbon-volymer släpptes mellan 27 januari 2009 och 27 november 2010, under deras Dengeki Comics-avtryck. En one-shot mangaillustrerad av Arō publicerades i ASCII Media Works Dengeki G’s Festival! Serietidning i juninumret 2008.

DNA Media Comics har publicerat två komiska antologiserier för Utawarerumono. Den första antologiserien, med den allmänna titeln Utawarerumono Comic Anthology , bestod av tre volymer (inklusive en specialutgåva) som släpptes mellan augusti 2002 och november 2006. [24] [25] En antologiserie med sju volymer, med titeln Utawarerumono Chiriyuku Mono e no Komoriuta Comic Anthology , publicerades också av DNA Media Comics mellan januari och september 2007; den illustrerades av olika konstnärer. [26] [27]Ohzora Shuppan har publicerat en femvolyms serieantologiserie, med titeln Utawarerurmono Anthology Comicsoch släpptes mellan augusti 2002 och mars 2003 under deras Twin Heart Comics-avtryck. En annan antologiserie, med titeln Game Comics Utawarerumono , publicerades av La Porte i två volymer mellan augusti och oktober 2002.

Nej. Titel Utgivningsdatum ISBN
1 Utawarerumono 01 (うたわれるもの 01) 27 juli 2006 4-8402-3534-1
2 Utawarerumono 02 (うたわれるもの 02) 27 januari 2007 978-4-8402-3746-8
Nej. Titel Utgivningsdatum ISBN
1 Utawarerumono Chiriyuku Mono e no Komoriuta 01 (うたわれるもの 散りゆく者への子守唄 01) 27 januari 2009 978-4-04-867552-9
2 Utawarerumono Chiriyuku Mono e no Komoriuta 02 (うたわれるもの 散りゆく者への子守唄 02) 26 juni 2009 978-4-04-868063-9
3 Utawarerumono Chiriyuku Mono e no Komoriuta 03 (うたわれるもの 散りゆく者への子守唄 03) 27 november 2010 978-4-04-868981-6

Anime

Animen Utawarerumono sändes i Japan mellan 3 april och 25 september 2006 och har 26 avsnitt.  Med den första DVD-releasen av animen den 23 augusti 2006 inkluderades också ett kort omake- avsnitt som varar i cirka sju minuter. Två stycken temamusik används för anime-serien: ett öppningstema och två avslutningsteman. Inledningstemat är ”Musōka” av Suara , det första avslutningstemat som används för de första tjugofem avsnitten är ”Madoromi no Rinne” av Eri Kawai , och det andra avslutningstemat som används för det sista avsnittet är ”Kimi ga Tame” av Suara . De nordamerikanska rättigheterna till Utawarerumono -animen ägdes ursprungligen av ADV Filmsför $109 201 från och med 1 augusti 2006,  som slutförde en fullständig DVD-release av hela serien. I juli 2008 meddelade Funimation att licensen till Utawarerumono (och andra titlar som tidigare innehas av ADV) hade överförts till dem.

En originalvideoanimationsserie med tre avsnitt av Utawarerumono har utvecklats av skaparna av animen. Dessa avsnitt fokuserar på sidohistorier från spelet som inte täcktes i TV-serien. Den första OVA släpptes den 5 juni 2009. OVA:s öppningstema är ”Adamant Faith” av Suara och dess sluttema är ”Yume no Tsuzuki” av Rena Uehara. I den första OVA:n fokuserar avsnittet främst på Ulthurys förhållande till barnet som räddats från Niwes attack, och hur hon vägrar att ge upp barnet till en annan familj och går så långt som att attackera sina vänner. Den andra OVA släpptes den 23 december 2009. [36] Den tredje OVA släpptes den 23 juni 2010. 

Animeanpassningen av Utawarerumono: The False Faces tillkännagavs den 7 juni 2015. Den är producerad av White Fox och regisserad av Keitaro Motonaga, med Takamitsu Kōno som övervakar seriens manus, Masahiko Nakata anpassar de ursprungliga karaktärsdesignerna, och Naoya Shimokawa och Aquaplus komponerar musiken.  Serien sändes från 3 oktober 2015 till 26 mars 2016, och den streamas på Crunchyroll . Suara framförde de två inledande temalåtarna ”Fuantei na Kamisama” och ”Ten Kakeru Hoshi”, såväl som de två avslutande temalåtarna ”Yumekaotsutsuka” och ”Hoshi Kudaru Sora Aogimite.”

Den 26 april 2018 släpptes en originalanime med titeln Utawarerumono: Tuskur-kōjo no Karei Naru Hibi med premiumsamlingen PS4/Vita-remake av Utawarerumono: Prelude to the Fallen . White Fox återvände för att producera animen. Den 19 oktober 2019 tillkännagavs en anime-anpassning av Utawarerumono: Mask of Truth .  I november 2021 avslöjades det för att vara en tv-serieanpassning producerad av White Fox, där Kenichi Kawamura regisserade, Itsuki Yokoyama skrev seriens manus, Masahiko Nakata designade karaktärerna och fungerade som animationschef och Aquaplus komponerade musik. Serien med 28 avsnitt sändes från 3 juli till 25 december 2022 på Tokyo MX och BS11 , med de två första avsnitten premiär rygg mot rygg. Den inledande temasången är ”Hito Nanda”, och den avslutande temasången är ”Hyakunichisō”, båda framförda av Suara. Crunchyroll har licensierat serien.

Drama-cd-skivor och radioprogram

Fyra drama-CD-skivor baserade på animen publicerades av Lantis och distribuerades från King Records . Den första drama-CD:n släpptes den 26 juli 2006, den andra släpptes den 6 december 2006, den tredje släpptes den 21 februari 2007 och den fjärde släpptes som extrautgåva den 23 maj 2007.

Det första internetradioprogrammet , kallat Utawarerumono Radio , sändes på Oto Izumi-sändningsstationen från 7 juli 2006 till 2 juli 2007. Totalt gjordes 51 sändningar, med tillägg av en extra upplaga. Den var tillgänglig på nätstationen Radio Kansai varje fredag ​​och sändes från 6 oktober 2006 till 30 mars 2007. Hidaka Shigeki regisserade radioprogrammet. Imagica Imageworks publicerade radio-cd-skivorna för Utawarerumono Radio . Ett annat internetradioprogram som heter Web Rajio Eruru no ko Heya IN Utawarerumono sändes också på sändningsstationen Oto Izumi från 16 april 2009 till 17 juni 2010. Den skulle sändas varannan torsdag. Radioprogrammet regisserades också av Hidaka Shigeki. Webbradion Eruru no Kobeya i Utawarerumonoradio-cd-skivor publicerades av Frontier Works .

Andra medier

En nu pensionerad serie med åtta plyschar baserad på karaktärer från serien fanns tillgänglig under en kort tid 2005 i Japan och kunde erhållas från UFO-fångarkranmaskiner och flera hobbybutiker. Vissa gashapon- figurer producerades också efter lanseringen av det ursprungliga Windows-spelet, inklusive ofärgade versioner och sällsynta vuxenversioner av vissa figurer. Tillgängligheten på den internationella marknaden av alla Utawarerumono-varor är extremt begränsad, men från och med 2005 var både nya och samlars Utawarerumono-varor fortfarande lätt tillgängliga i Japan (särskilt i Akihabara ).

Den 28 mars 2004 släpptes ett isometriskt rullande fightingspel för Windows, baserat på Utawarerumono- karaktärerna och storyn, av Leaf. [48] ​​En nedladdningsbar patch tillgänglig på den officiella hemsidan lägger till ytterligare karaktärer till spelet. [49] Karaktärer från Utawarerumono är också spelbara i Aquapazza: Aquaplus Dream Match , ett fightingspel utvecklat av Aquaplus med karaktärer från olika Leaf-spel. [50]

Reception

På halvmånadslistan över de 50 mest sålda bishōjo-spelen som säljs nationellt i Japan, rankades Windows-versionen av Utawarerumono först under de två sista veckorna av april 2004.  Den rankades tvåa under de första två veckorna och 27:e i sista två veckorna i maj. Den rankades sedan på 16:e och 29:e plats i juni innan den hoppade av listan. PlayStation-versionen av spelet sålde över 82 000 enheter på fyra dagar.  I en undersökning från augusti 2007 utförd av Dengeki G’s Magazine , röstades Utawarerumono fram till det 15:e mest intressanta bishōjo-spelet av läsare, tillsammans med Kimi ga Nozomu Eien .På Mania.com recenserades och betygsattes de sex volymerna av DVD-uppsättningen för anime-anpassningen av Utawarerumono av Chris Beveridge. Han gav volym ett betyget ’B+’ och berömde animen och sa: ”Under loppet av de fem avsnitten lockade serien mig mer och mer tills jag blev helt engagerad i den och önskade att jag inte bara hade nästa volym utan alla volymer till hands. Dessa avsnitt förvandlas till ”page turners” ganska snabbt och gör ett mycket gediget och underhållande jobb som det första kapitlet i en större berättelse.” Han gav också volym två och tre betyget ’B+’, volym fyra betyget ’A−’ och volym fem och sex med ’A’. Animen fick en mestadels positiv recension av Stig Hogset från THEM Anime Reviews, och sa: ”Ett ganska bra fantasyverk. Jag kan inte riktigt se att det gör någon besviken.” Han gav Utawarerumono fyra av fem stjärnor.Den visuella uppföljaren för taktiska rollspel, Utawarerumono: Mask of Deception , skickades över 100 000 exemplar den 24 september 2015, och sålde 55 580 fysiska återförsäljningsexemplar under sin första vecka efter lanseringen i Japan över PS3-, PS4- och PS Vita-plattformarna . Famitsu gav spelet en recensionspoäng på 32/40.

I väst var PC-utgåvorna av uppföljartitlarna Utawarerumono: Mask of Deception och Utawarerumono: Mask of Truth bland de mest sålda nya utgåvorna på Steam i januari 2020.