Thefirstthingiremember.png

Drömfasta är ett sätt att dela minnen genom fysisk kontakt, vanligt bland Gelfling . I en drömfasta kommuniceras minnen till andra i ett slags telepatisk minnesmontage med medvetandeström.

I The Dark Crystal: Age of Resistance , som försöker undergräva den inneboende sanningen om drömfasta förmågor, proklamerar SkekSil att Rian har en ”sinnesjuka” och instruerar Gelfling att vägra drömfasta med honom, så att de inte riskerar att bli smittade av sjukdomen.  Senare producerar en särskilt kraftfull dreamfast en symbolisk drömetsning .

I Shadows of the Dark Crystal av JM Lee kan andra varelser från Thra drömma fast med Naia .

Historia

Gelfling lärde sig först drömfasta av Aughra i Oskuldens tidsålder .

Under Age of Division drömde slottsvakterna Mira och Rian för att begrunda sitt romantiska förflutna; dock avbryter en Arathim deras tid. Grottan Clan – medlemmen Deet drömfastar också med sin klans Sanctuary Treeför att lära sig om mörkningen . Efter att Rian blivit en överlöpare till Kristallalliansen , föreslår hans far och vaktkapten Ordon att drömfasta med honom för att klargöra sanningen; SkekSil övertygar honom dock snabbt om att han är smittad och inte kan drömfasta med säkert. Drenchen slottsvakt Gurjintror också detta, men Rian kan lugna sina rädslor och visa honom sanningen. Långt senare träffar Tavra , Naia, Kylan och Ordon Rian och Gurjin. Det slutar med att de drömfasta tillsammans och skapa en drömetsning på bordet de satt vid.

Flera drömfastaförsök samtidigt kan ge Gelfling tillgång till drömutrymmet . Detta händer med Deet, Rian, Naia, Kylan, Gurjin, Brea , Seladon och Mayrin .

Deet drömfastar en sista gång med sitt helgedomsträd för att få sin kraft och ser en framtidsvision; Någon som liknar Rian som sticker ut en skärva i kristallen , vad som ser ut att vara Brea och ett barn som springer från en Garthim , och Deet själv sittande på Skeksis tron, ansikte täckt av lila ådror när hon är fullständigt korrumperad av mörkningen.

Under Garthimkriget drömfast Neffi med Larh för att visa honom fasorna med Garthim- attackerna mot hennes by.

Under Jens uppdrag tog Kira Jens hand för att hjälpa honom upp, de två drömmer av misstag och lär sig snabbt om den andres förflutna.

Typer av drömfasta

Firefasting.png

Eldfastning

Firefasting fungerar nästan likadant som Dreamfasting, men görs istället av Firelings . En Gelfling och en Fireling kan eldfast/drömfast tillsammans, men Firelingens hand kommer med största sannolikhet att bränna Gelfling i processen.

Eldningskastare kan också eldfast med lågor från andra källor, till exempel ljus.

I Power of the Dark Crystal eldfast/ drömfast av misstag Thurma och Kenshotillsammans, och Thurma eldfastar med ljus flera gånger för att lära sig historien om Skeksis .