Gelfling var en kännande art infödd i Skarith . De var den närmaste rasen till Thra , och var planetens överlägset mest utbredda ras. De var ett fridfullt folk som levde i harmoni med naturen och hade en rik kultur som värdesatte sång, dans och berättande. De levde mestadels i stam- eller klanbaserade samhällen som dominerades av kvinnor, som skilde sig från sina manliga motsvarigheter genom att ha vingar. Gelfling hade förmågan att dela minnen med varandra genom Dreamfasting .

Rasen dök upp under oskuldens tidsålder och lärde sig Thras vägar av Aughra . Ankomsten av urSkeks under Harmonyåldern såg Gelfling expandera sina territorier och utvecklas tekniskt. Efter den stora uppdelningen allierade sig gelflingarna med Skeksis rike , som delade upp gelflingarna i sju klaner och regerade över dem genom All-Maudra . När Skeksis senare började skörda dem för essens under den sena tidsåldern av division , gjorde gelflingen motstånd, vilket ledde till att de nästan utrotades under Garthimkriget efter upptäckten av en profetia som avslöjar att en Gelfing skulle avsluta Skeksis styre. De återupplivades under maktens tidsålder och bildade ett enat kungarike som kallas Gelfling Nation .

 

namn

Namnet ”Gelfling” var en translitteration av det aughriska ordet Ghel-lflainnk , som betydde ”de som lever utan kunskap om framtiden”. [1]

Beskrivning

Egenskaper och biologi

Deet bär Rian

Även om de var fenotypiskt varierande, delade alla Gelfling ett antal egenskaper. De var fyrfingrade, smalbyggda tvåbenta med breda, triangulära ansikten avsmalnande till en spetsig haka. De hade stora, vidsträckta ögon som var åtskilda på vardera sidan av en platt näsa. Många hade långt hår, från vilket deras stora, spetsiga öron stack ut.  Färgen på deras blod varierade från rött till rosa.

Gelflingarna är mycket anpassningsbara och kunde frodas i nästan vilken miljö som helst och snabbt anta nya egenskaper som är bättre anpassade till sin omgivning, med exempel som amfibie Drenchen , som utvecklade gälar för att leva i Sogs träsk , grottanerna som utvecklade mörkerseende i sina grotthem, och Firelings , vars biologi tillät dem att leva bekvämt i det vulkaniska riket Mithra .

Liksom alla andra i Thra-typen, skulle essensen av Gelfling återvända till Thra vid döden, och därmed återställa planetens balans och förhindra utbrottet av Darkening .

Flyg

Kvinnor skilde sig från män genom att ha ett par genomskinliga vingar som dök upp när de nådde tidig vuxen ålder,  så att de kunde flyga, glida och sväva, såväl som hjälp vid simning.

Berättelserna om ursprunget till dessa vingar skilde sig mycket. En redogörelse uppgav att en Gelfling-tjej en gång rörde vid ett moln och stickade det på hennes axlar, medan en annan beskrev hur hon hade rört vid en sten och önskade sig kristallina vingar. En mörkare berättelse, How the Gelfling Maid got her Wings , berättade om hur en Gelfling-jungfru, utmattad av att behöva ta hand om en stor grupp föräldralösa barn, sökte upp Aughra för att få hjälp. Aughra tog ett par Cragraptor- fjädrar och högg dem i jungfruns axlar och smälte samman med hennes kropp och gjorde det lättare för henne att hålla reda på de föräldralösa barnen.

Under maktens tidsålder föddes några kvinnor vinglösa.

Magiska förmågor

Gelflings drömfasta med Aughra .

Gelfling var de närmaste varelserna till Thra , och hade som sådan en direkt koppling till drömutrymmet , vilket gav dem flera speciella förmågor. Drömfastatillät två eller flera Gelfling att smälta samman sitt medvetande och föra vidare minnen till varandra, en förmåga som visade sig ovärderlig för lärande och berättande genom hela rasens historia.  Förutom Gelfling var Aughra också en utövare och använde den för att lära dem om farorna med Thra under loppets barndom.

En annan förmåga som Drömutrymmet beviljade var Drömetsning , en förmåga som liknar skrift som tillät Gelfling att lämna meddelanden på fysiska föremål eller ytor. Dessa etsningar, när de användes för att göra hällristningar, åstadkoms genom att applicera intensiv värme på föremålets yta.

Andra, ibland mer lokaliserade förmågor, inkluderade healing bland Drenchen , Far-Dreaming bland Sifa och gjutning berlocker på hantverk bland Spriton .  Vissa Gelfling, som Argot och Kira , behärskade till och med den vanligtvis Podling- förmågan hos Animal Soul Speaking .

Kultur

Även om de skilde sig åt i traditioner och specifika övertygelser, delade alla Gelfling samma grundsatser och värderade framför allt dygderna fred, harmoni och enhet. [16] Det sistnämnda värdet urholkades under splittringstiden, med de flesta Gelfling under den perioden som hade en ”klan-först” mentalitet. [17] Under mycket av deras historia var Gelfling-samhällen matriarkala. De flesta Gelfling-samhällen var stillasittande, även om Dousan och Sifa var nomader.

Alla gelflingkulturer var i grunden fridfulla, hårt arbetande och lekfulla och visste hur man odlade grödor och tämjde djur.  De strävade alltid efter att leva i harmoni med naturen, och deras största glädje låg i sång, dans och berättelser. De flesta gelflingar var analfabeter, sålunda lade de stort värde på muntligt överförd generationskunskap.

Festligheter som firades av alla Gelfling inkluderar namnsdag ,  den stora solens dag , firandet av systermånarna , och vårfesten .

språk

Gelflingen talade ursprungligen det gamla gelflingspråket , som överlevde i modern gelfling genom titlar, rituella uttalanden och några substantiv. Moderna gelfling blev en lingua franca av Skeksis imperiet , även om vissa gelfling var flytande i andra talade språk som Skeksis och Podling . Vissa Gelfling-klaner hade sina egna icke-verbala språk, inklusive vojeye bland Dousan och Finger-Talk bland grottana .

Historia

Ursprung och tidig historia

Jag var här i början. Långt, långt innan den äldsta av er drog ditt första andetag. Innan yttervärldarna kom. Gelflings var snälla och smarta och ville för ingenting. Det fanns inget behov av att ”perfektera” dig.

Raunip 

Gelfling under oskuldens tidsålder

Gelflingen uppstod under oskuldens tidsålder , även om den exakta kronologin skilde sig åt beroende på källan. Aughra påstod sig ha varit närvarande för att observera dem ”[stiga] upp ur jorden”,  medan en annan redogörelse hade Gelfling framträda före Aughras födelse. Gelflings skapelsemyt, Sången om de sex systrarna , berättade hur Gelfling härstammade från sex grundande matriarker, var och en en moderlig klanförfader,  även om detta motsäger senare berättelser som krediterade Skeksis med att skapa klanstrukturen två tusen trigon senare. Hur som helst, Aughra gynnade Gelfling framför andra raser på Thra, och hjälpte dem att utveckla språk, kultur och etik.

Under den första tusen trigonen av deras existens var gelflingarna en primitiv ras, som förlitade sig på Aughra för att lära dem om farorna med Thra och om Kristallens egenskaper som höll deras värld vid liv. Ursprungligen uppdelad i en stamstruktur, handlade Aughra dem till den punkt där de bildade en enda enad kultur.  De levde initialt som jägare-samlare i skogsområden,  även om de så småningom koloniserade Crystal Desert , där predation från Arduffs fick dem att utveckla de första rudimenten av vapen och civilisation.  Vid denna tidpunkt hade den ökenboende Gelfling beväpnat sig med spjutoch bodde i befästa jurtor . När Aughra var nöjd med att de hade uppnått ett visst mått av självständighet, lämnade hon Gelfling till sina egna tankar när hon fokuserade på att studera Universen .

Ett gelflingfiske under den sena tidsåldern av harmoni

När urSkeks anlände och inledde harmonins tidsålder , lärde de gelflingen hur man tämjer naturen och avancerar tekniskt. Med urSkeks hjälp utökade gelflingarna sina territorier ytterligare,  och det var under denna tid som de tog första kontakten med podlingarna .  Allteftersom tiden gick började gelflingarna snart att vörda urSkeks, vilket gav dem äran för att de skänkte kultur och språk. Aughras son Raunip avskydde emellertid Gelflingen för att ha glömt att de hade dessa egenskaper långt innan urSkeks ankomst, och försökte hetsa dem att attackera Kristallens slott.och återta sanningens kristall, men blev stoppad av sin mor.

Ett årtusende senare, när det var dags för urSkeks att återvända till sin hemvärld, bjöds delegationer som representerade några av Thras kännande raser in för att bevittna händelsen, med Gelfling-delegationen bestående av Lady Kel och sångsägaren Gyr . Men när den andra stora konjunktionen anlände, delades urSkeks, snarare än att transporteras hem , i Skeksis och urRu . I den efterföljande förvirringen knäcktes Kristallen och en enda skärva gick förlorad. 

Allians och motstånd

Och nu skapar vi vapen? Detta är inte Gelfling-sättet! Kommer vi i vår rädsla att vända ryggen åt just de saker som har definierat Gelflingrasen sedan Thras gryning? Fred? Harmoni? Enhet?

Kartak 

Äldste Carn och kejsaren skekSå utropar Kristallalliansen.

I början av divisionens tidsålder påverkades gelflingarna av Makrak-krisen , vilket fick äldre Carn att bilda Kristallalliansen med det nyligen utropade Skeksis-riket . [16]Skeksis delade därefter upp den förenade Gelfling-kulturen i sju olika klaner för att hålla dem svaga och splittrade, och skapade All-Maudras position att regera över Gelfling-rasen som en vasalldrottning,  och spred lögnen att Gelflingarna hade kämpat sinsemellan före systemets införande. Vapran av Harrar _valdes ut att vara den främsta förmånstagaren av denna nya ordning, med de flesta All-Maudras härstammande från denna klan.

I den efterföljande tusentrigonen indoktrinerades de flesta Gelflingar, med undantag för den tillbakadragna Dousan-klanen , att se Skeksis som gudar. Försöken att ena Gelfling-kulturen hämmades av att Skeksis sådde misstänksamhet bland klanerna och främjade nedsättande stereotyper, som att betrakta Dousan som dödsdyrkare [34] och Sifa som opålitliga och vidskepliga. Denna institutionella provinsialism utvecklades till den punkt där blandade äktenskap till stor del var tabubelagda, där Vapra hade varit känt för att skicka felande medlemmar till Order of Lesser Service , medan vissa Dousan -xeriker ansåg sådana handlingar som dödsförseelser. [

Gelfling-vakter tjänstgör vid Kristallens slott

Under Skeksis ledning krävdes gelflingarna att tillhandahålla arbetsföra medlemmar att fungera som vakter i Kristallens slott, samt bilda en värnpliktig armé. [36] Under Skeksis expansionsperiod blev Gelfling fiender till Arathim , som hade vägrat att underkasta sig imperiet. Detta resulterade i att Stonewood-soldater tvingade erövra Arathim-hemlandet Grot , vilket gavs till förfäderna till Grottan-klanen som en belöning för deras lojalitet. Detta ledde till en nio lång fejd mellan Gelfling och Arathim, som kulminerade i Arathim-krigen.

Vid ett tillfälle koloniserade en grupp Gelfling-exilar ledda av Dousan Chal det underjordiska riket Mithra , vilket så småningom gav upphov till rasen Firelings . När ninetorna passerade glömde Firelings gradvis bort sitt ursprung och dök nästan aldrig upp igen för att få kontakt med sina Gelfling-förfäder.

Medan de flesta Gelfling var lyckliga under Skeksis, spreds fördelarna med Skeksis beskydd mycket tunt, med mestadels de härskande klasserna som de främsta förmånstagarna. Det ekonomiska systemet som påtvingades dem var baserat på byteshandel, med Skeksis som tydligen var för apatiska för att införa ett mer effektivt valutabaserat system, vilket lämnade många Gelfling i fattigdom. Detta förvärrades av införandet av tionde , som togs som en form av beskattning avsedd att hålla Gelfling beroende av Skeksis välgörenhet.

Spänningar uppstod mellan Skeksis och Gelfling när All-Maudra Seladon I försökte förena de sju klanerna ytterligare, även om hennes ansträngningar av några medlemmar av Sifa-klanen sågs som ett försök att erodera deras distinkta kultur. Efter Seladons död, utnyttjade Skeksis Sifans missnöje genom att skicka skekSaför att hemligt ge moraliskt stöd till Fenth , upphovsmannen till den secessionistiska Age of Sifans- rörelsen. Planen misslyckades slutligen, eftersom Seladons efterträdare, Mayrin , lyckades övertyga Sifa att stanna kvar inom facket, och gifte sig med Kam’lu , en icke-Vapran.

Flera trigoner senare påverkades Gelflingarna negativt av Skeksis hemliga missbruk av Kristallen, som spred mörkningen , vilket gjorde att Gelflingarnas skördar misslyckades och deras djur blev galna. När Skeksis började skörda Gelfling för deras essens , bildades Gelfling-motståndet , vilket resulterade i Skeksis nederlag i det andra slaget vid Stone-in-the-Wood . Bortsett från att förena Gelfling-klanerna som en, såg striden återupptäckten av den förlorade Shard of the Division , nyckeln till att få ett slut på Skeksis styre.

Utrotning

Gelfling tillfångatagen av Garthim under Garthimkriget

Gelflingarna fann sig senare överväldigade av Skeksis nya Garthim- soldater och sökte desperat en lösning i profetians lågor. Sju cirklar av sju Gelfling samlades på kullarna och hittade svaren de behövde . Dröm etsat på ödets mur , som profeterade att en Gelfling skulle behöva återförena Skeksis med sina urRu- motsvarigheter genom att hela den mörka kristallen med skärvan.  När Skeksis fick reda på detta, försökte de först att förvirra Gelfling genom att skapa kopior av Shard, fortsatte sedan med att beordra Garthim att begå folkmord mot hela rasen.

Jens uppdrag

Kira och Jen , endast Gelfling överlevande från Garthimkriget

Vid krigets slut återstod endast två gelflingar; Jen , som adopterades av urRu , och Kira , som tog sin tillflykt till podlingarna . Medan Kira uppfostrades för att leva som podling och undvika Gelfling-ruiner, fick Jen lära sig att hitta divisionens skärva och sätta stopp för Skeksis styre. Även om Jen hittade skärvan efter sin mästare urSus död och så småningom lyckades träffa Kira, förblev de två i stort sett okunniga om dess funktion, tills de upptäckte ödets mur , och beskrev profetian som etablerade en koppling mellan skärvan och kristallen, som de skulle behöva läka för att störta Skeksis. De red så småningom till slottet och helade Kristallen, med de nyreformerade urSkeks som lämnade den i deras vård.

Återhämtning

Under maktens tidsålder hade Gelfing-befolkningen återhämtat sig och bildat den helt enade Gelfling-nationenunder Jen och Kiras medstyre. Men 100 trigon in i deras styre hade Jen och Kira fallit i en djup dvala, vilket fick en religiös klass med den Kristallina Eminensen i spetsen att regera i deras ställe. Från Kristallens slott krävde Kristall Eminensen att offer skulle föras till Sanningens Kristall som betalning för Kristallens helande egenskaper. Eminensens girighet började snart förgifta Kristallen precis som Skeksis gjorde. Sjukdomen manifesterade sig i form av den Blight som härjade både ytvärlden och Mithra , där Firelings bodde.

En Fireling som heter Thurma försökte få en skärva av kristallen från gelflingarna för att läka Mithras döende inre sol, men vägrades. Fireling krossade Kristallen, vilket orsakade återuppkomsten av Skeksis och urRu. Det fastställdes så småningom att Gelfling-erbjudandena hade hindrat Kristallen från att lysa på Mithra, så Thurma återställde skärvan. Jen och Kira reste sedan från Thra för att förena sig med urSkeks till vad som än låg bortom Kristallens ljus. Kensho utropades sedan till ny ledare för Gelflingloppet.

Bakom kulisserna

Föregångarna till Gelfling dök upp i Jim Hensons 1977 utkast till The Mithra Treatment , där de identifieras som Eunaze, invånare på planeten Mithra. En fredlig och kultiverad ras ledd av Malcolm den vise, Eunaze skulle ha störtats i en kupp av Reptus-gruppen (föregångarna till Skeksis). Den enda överlevande skulle ha varit Malcolms son Brian, som senare uppfostrades av Bada, trollkarlarna från Mithra. [46] Under nor’easter 1978 var Henson instängd på ett hotell i 72 timmar och började utveckla sin vision av Eunaze, döpte om dem till Gelfling och omdöpte Brian till Jen. Han introducerade också en kvinnlig medlem av arten som heter Dee-ari.När David Odell anställdes för att skriva manus introducerade han konceptet drömfasta och förmågan hos Dee-ari (nu omdöpt till Kira) att kommunicera med djur.

Design

En av Wendy Mideners mer djurliknande Gelfling-prototyper

The Gelfling var från början tänkt som de mest mänskliga varelserna i filmen, även om det var svårt att hitta en balans mellan mänskliga och mytologiska element i filmens tidiga utveckling. Wendy Midener anställdes 1978 för att skapa en lämplig skulptur,  en uppgift som försvårades av det faktum att Henson saknade en tydlig uppfattning om hur de skulle se ut. Midener var därför tvungen att skulptera många huvuden tills Henson gav sitt godkännande för den slutliga designen. Hon experimenterade med olika former, från djurliknande till mer antropomorfa, tills hon slutade med ett vagt mänskligt ansikte med hjortliknande drag för Jen, som var mindre uppenbara i Kira.

Jag började med att skulptera små huvuden i Plasticine och jag jobbar väldigt snabbt, så jag fortsätter bara att skulptera och vända ut dem. […] Jim och Brian skulle komma förbi och säga ”ja, ja, jag gillar det, men byt ögon, byt mun”, och vi gick igenom en hel serie utvecklingar från ett väldigt djurliknande ansikte för varje av dem till ett mycket mer mänskligt ansikte, och det var väldigt svårt att få en djurliknande kvinnlig varelse att se tillräckligt vacker ut, så vi utvecklade oss bort från det. Och slutligen, det verkade som om jag efter år av detta fick två huvuden, och Jim och Frank och Brian kom för att titta på dem och de sa till slut ”ja, jag tror att det är det. Jag tror att de kommer att vara Gelflings”.

Wendy Midener

För scenen där Jen verkar naken lades några åsar till på hans kropp för att visa att han fortfarande inte var helt mänsklig. Karaktären tänktes ursprungligen ha blå hud, som hyllning till den hinduiska guden Rama, men idén skrotades nästan omedelbart, med Midener som istället gav honom blå nyanser på hans panna, näsa och öron. När de designade Jen och Kiras kläder, hade kostymdesignerna i åtanke att de två karaktärerna hade vuxit upp i olika kulturer, så Jens kläder fick mystiska mönster, medan Kiras fick inslag av Podling-kläder.

Tillverkning och skjutning

Eftersom Gelfling var tvungen att vara mer uttrycksfull än sina föregångare i Muppet, beslutades det att undvika att använda latexgummi för sin hud, på grund av dess bräcklighet i scener som kräver komplexa ansiktsuttryck. De slutliga Gelfling-huvudena bestod av glasfiberskallar med mekaniska delar täckta av latexskum, ett mer flexibelt material än latexgummi.

Gelflingarna var svåra att framföra, eftersom de måste vara de mest antropomorfa karaktärerna i filmen. Deras rörelser, i synnerhet deras gång, måste göras så mänskliga som möjligt.

Jenvar förmodligen den svåraste karaktären jag någonsin har manipulerat, eftersom han var väldigt mänsklig, väldigt verklighetstrogen, och så allt jag gjorde med honom måste vara väldigt subtilt. […] Om det såg ”puppet” ut, skulle det vara en giveaway. Vi kunde inte använda det. Jag hittade till exempel när jag försökte få karaktären att gå. […] Jag upptäckte att det enda sättet jag kunde göra Jens promenad trovärdig skulle vara att ha honom rakt över mitt huvud och sedan skulle jag gå, jag skulle ta små steg, för då karaktärens huvud rör sig i förhållande till att gå ner, det var korrekt, och det var det enda sättet jag kunde göra det. Om jag var tvungen att arbeta lite böjd, skulle promenaden inte vara realistisk. […] Det var fantastiskt subtiliteten i små rörelser som skulle ge bort den här saken. [… ] Vi skulle ägna timmar åt att räkna ut hur han reser sig från knästående till stående position. […] När rätas huvudet och ser sig omkring? […] När tittar hans ögon upp? När skär du dina ögon i förhållande till att ditt huvud vrids? Alla dessa saker som du gör automatiskt utan att någonsin tänka på dem, vi måste analysera och ta reda på hur man gör det.

Jim Henson 

I scener där karaktärernas ben var utanför skärmen gick dockspelarna på knä för att göra promenaden mer realistisk. För att underlätta föreställningar, styrdes de mekaniska delarna av Gelfling-dockor på distans snarare än genom kablar.  I långa bilder, där Gelflingens ben är synliga, porträtterades karaktärerna av små skådespelare i kostymer.