Kovu kan skickligt använda överlevnadsfärdigheter och vridande ord. Han är bra på att suga upp människor på grund av svårigheterna under sin barndom. Han har en stark hållfasthet för att lyckas. Han uttalade också att SC, som är, hans tjej och är med det närmaste förhållandet till henne.Han är toppstudenten i sin klass .Hans rang och makt överskrider de flesta andra nybörjare.Under mycket kort tid var han antagonistisk, men blev senare SCs första och närmaste vän.

Bakgrund: Generalen för kohana-armén. Tidigare var han en bonde som steg upp för att vara under vård av Scar, bara för att separera på grund av en händelseomgång och nu ser honom som en archenemy. Medan han verkar lekfull och lätthjärtad på ytan, besitter han en extremt listig och hänsynslös sida, vilket ger honom fördelen i striden. Han tycker om att reta SC, kallar henne kärleksfullt sin “brud” och har en sällskaps-apa som heter Kichi som alltid är vid hans sida. Kovu minns att han såg ett stjärnljus som föll ner på marken ( SC dök upp)

Han uttalade också att SC är hans fru och är han med det närmaste förhållandet till henne. Han är smart i konsten att konversera med tekniker som han lärt sig på egen hand och utmärker sig enkelt för att få andras förtroende. Efter att ha upplevt fattigdom i sin barndom har han en sugstörst efter att bli berömd

Kovu och SC bilder delas och avslöjade att Kovu är reinkarnationen, var han framställd som en ande och hjälpte SC och deras resa. Reinkarnerades som en ung kille med namnet Kitt , som avslöjades för att ärva den omänskliga superstyrkan i sin tidigare inkarnation. Det avslöjades också att hans reinkarnation hade gillade SCs reinkarnation! 

Förutom sin personlighet tror Kovu att människor som väljer hat över att kompromissa är svaga; hans kärleksfilosofi som erövrar allt kanaliseras till hans anmärkningsvärda källa till mod. Han har en passionerad kärlek till sina vänner som driver honom att leva för sig själv och skjuta förbi alla hinder som står i vägen. Genom sin glädje och iver att hjälpa, skydda och slåss lever Kovu sitt eget liv fullt av kärlek och uppoffring.

Dessutom avslöjar Suzaku att källan till dess makt hade varit den starka kärleken mellan Miaka och Tamahome; på grund av den kärleken kunde Suzaku skapa Taka, en version av Tamahome som kunde existera i Miakas värld. Tenkō, demonguden, insåg emellertid att Suzakus makter var svagare i den verkliga världen och försök att utnyttja himmelens makter och förstöra den. För att stoppa Tenkou behövde Tamahome minnen, förkroppsligade som sju stenar, återvinnas och placeras tillbaka i Taka för att återställa Suzakus makter.

Tenkō manipulerar Suzakus historia och övertygar Taka att han bara är en skugga av Tamahome och att han kommer att försvinna om han inte kan hävda Tamahome minnen som sina egna. Minnen, i form av olika färgade juvel sfärer, är faktiskt bara minnen och ingenting mer.Det avslöjas att Taka inte är en skugga utan är i själva verket Tamahome.

Även om han är benägen att avundsjuk och anfall av impulsivitet, förblir Kovu jämn, lekfull och medkännande för det mesta. Han är öppet stolt över sin enorma styrka och äger det faktum att han är “en man med hjärtat av en kvinna” för att motivera att han är förälskad i SC i början av serien. Kovu får också en mentorroll och ger råd och vägledning för både Lloyd och Scar, vilket får honom att sätta sig in som en “storebror” -figur i Lloyd s liv. Han visas också att ha en nära koppling till Tasuki och de två antingen goofing off eller poking kul på varandra. 

I reinkarneras Kovu som en ung bondpojke med namnet Kitt som ofta besöker den lokala kyrkogården i byn där han har återfödts.

Kovu uppvisar en gåtfull karaktär: medkännande, modig, teatralisk och godhjärtad. Men när han först introduceras under aliaset av verkar Kovu vara flörten, bortskämd, förgäves och barnslig. Sådant beteende kan förväntas inom det konkurrerande haremet, särskilt när SC är upptagen med en annan kvinnan eller man. Kampen för uppmärksamhet och en säker plats eller konsort är fysiskt och mentalt krävande.

Den möjliga positionen är mycket viktig för han väljer att vara en krigare.

Han är världens enda kända manliga elementalist. Egentligen är han den andra manliga elementalisten (den första dyker upp för 1000 år sedan, känd som Demon King). Han gjorde kontrakt med den förseglade svärdanden SC.

Kovu växte upp som elitmordare när han var barn. Han tränades till att vara känslomässig för att bli dödligt livsvapen. hans liv förändrats efter att möta andan, Restia. Han lärde honom om omvärlden och återskapade hans känslor under processen. Institutionella skolan attackerades och förstördes av en rasande eldsand som tillät honom att fly, tillsammans med en speciell ring som tillhörde den första “Demon King”, som fängslade Restia. Kombination med svärdfärdigheterna som lärs ut av Greyworth gör honom till en fruktansvärd svärdkämpe.

Han har deltagit i Blade Dance för tre år sedan i drag under namnet Ren Ashbell och vunnit titeln the Strongest Blade Dancer. Han hade långt hår på den tiden. All heroism i denna berättelse var mycket stolt över Ren Ashbell utan att veta den sanna identiteten. SC upptäckte av misstag sin hemlighet när han försökte rädda henne. Kovu bekänner sig också som SC för Black Vorpal Sword, som är inkarnationen av SC med kontraktscykeln i sin vänstra hand och täckt av handske i nuet. I början av historien, av någon anledning Kovu oförmögen att kalla SC igen då han använder ett vitt svärd, vilket är SC inkarnation med kontraktscykel i sin högra hand. SC var ett heligt svärd, Kovu känd som ‘Demon King of the Night’ (och så småningom dagsljus och middagstid).

Taka har begränsade minnen av att vara Tamahome eftersom hans reinkarnation i Miakas värld krävde att dessa minnen skulle glömmas. När han möter Miaka avslöjar han vilka minnen han har behållit i sitt förflutna liv, bland annat att vara en av sju krigare som var avsedda att skydda en ung flicka som skulle rädda sin värld från förstörelse och att hans namn i det förflutna livet var Tamahome.

Personlighet: inser han att hans kärlek till henne faktiskt är av det romantiska slaget. Lyckligtvis är han inte rädd för att erkänna det. Tyvärr verkar allt i världen vilja stå mellan dem, men ingenting kan skilja dessa två från varandra. Deras kärlek är tillräckligt stark för att erövra vad som helst, och det räddar till och med världen.

Kovu är inte rädd för att bry sig om människor, så han är ganska nära alla krigare, men han är vanligtvis lite sidospårad av SC. Så han tillbringar inte mycket tid med någon annan. Han har en del intressant dynamik med Lloyd och NT eftersom några av deras lätthjärta manier smälter in i Kovu’s humor.

Förmågor och krafter: Som krigare besitter Kovu omänsklig superstyrka, och detta visades under hans anime-debut när han lyfte upp de stora bitarna av skrot som SC fångades under. Den främsta förklaringen till hans förmåga är att han lätt kan lyfta föremål som är mer än flera gånger så stora som han har.

I slutet av den första säsongen beviljas han armband av Taiisukun som förvandlas till armband för att öka hans superstyrka.

Kovu är en skicklig kampsportkonstnär tränad av Taka, en mycket kraftfull medlem av S Seven; därför utövar han inget vapen. När han är känslomässigt motiverad kan han öka sina kampfärdigheter med sin chi och kan också kanalisera sin chi till energisprängningar. Även om det uppenbarligen inte visades under serien eller i någon av installationerna, är han också en erfaren svärdman.

Trots sin skicklighet som kampsportkonstnär visar Kovu också två olika vapen när han hjärntvättades av Scar genom att använda en av sina örhängen. Han sköter först en enda nunchaku när han hårt träffar SCs vänstra arm under deras möte samt slår SC band för att få den högra halvan av hennes osmyckade oxhorn att släppa loss. Han använder också i strid mot Tracvis tills Chichiri använder sin makt för att återlämna dem till Konan när kedjorna från hans nunchaku äntligen går sönder. Senare utövar han ett svärd som ges till Hotohori när de kämpar varandra i ett svärdduell för att visa sitt svärdsmänskap som Hotohori skyddar SC från att dödas av honom på grund av hans hjärntvättade tillstånd.

Utseende: Har en hög status och feminina drag. Han har skön hud och medellång ljus-rosa hår. Han har spetsiga öron och hans ögon är magenta med långa ögonfransar. Istället för att ha på sig Babirus skoluniform bär han en egen formell uppsättning, en svart klänningskjorta under en vit väst och en elegant vit överrock med guldklädsel.

Förhållande: SC Pierre- Efter Kovu’s nederlag lovade han en hängiven lojalitet och kärleksfull mot henne. De utvecklar en stark romantisk relation till Kovu kan känna SC när hon kräver honom. När Suzaku kan ge hennes slutliga önskan om att hon och Kovu ska vara tillsammans