Mecha anime och manga, känd i Japan som robot anime (ロボットアニ Robotto anime ? ) Och robot manga (ロボット Robotto manga ? ), Är anime och manga som har robotar ( mecha ) i strid. Genren är uppdelad i två underkategorier, Super Robot är en kategori där anime eller manga inkluderar en super storlek helt icke trolig robot. Den andra kategorin är Real robot , varvid robotarna används är förklaras av verkliga världen fysik. Mecha-serien täcker ett brett spektrum av genrer från komedi till drama, och har expanderat till andra medier, såsom videospel anpassningar. Mecha har också bidragit till populariteten av skala modellrobotar .

Innehåll
1 Historia
2 Typer
2,1 Sentient
2,2 Fjärrstyrd
2,3 Bärbar
2,4 piloted
3 Modell robot
4 Se även
5 Hänvisar till
6 Externa länkar

Detta avsnitt behöver ytterligare citat för kontroll . Hjälp att förbättra den här artikeln genom att lägga till citat till tillförlitliga källor . Unsourced material kan utmanas och tas bort. (Mars 2015)
Crystal Clear app kedit.svg
Detta avsnitt kan behöva skrivas om helt och hållet för att följa Wikipedias kvalitetsnormer . Du kan hjälpa till . Den diskussionssida kan innehålla förslag. (September 2015)
Genren började med Mitsuteru Yokoyama : s 1956 manga Tetsujin 28-go (som senare animerade 1963 och även släppt utomlands Gigantor ). Dess införande kan diskuteras dock, eftersom roboten styrdes genom fjärr i stället för en cockpit i maskinen. Inte långt efter att genren var i stort sett som definierats av författaren Go Nagai , till något betydligt mer fantastiska. Mazinger Z , hans mest berömda skapelse, var inte bara den första framgångsrika Super Robot animeserien, men också en pionjär i genren häftklamrar som vapen som aktiverades av hjälten ropade deras namn ( ”Rocket Punch”) om en tidigare mecha-serien, särskilt Toei s Giant Robo (tokusatsu) hade också denna egenskap hos mecha attacker som ropade. Det var också en pionjär inom metall gjuten leksak såsom Chogokin serien i Japan och Shogun Warriors i USA, som var (och är fortfarande) mycket populära bland barn och samlare. Getter Robo , för sin del, var den första kombinerar robot, något som blev en frekvent designtema och aggressivt imiteras liknande mecha shows. 1976 Brave Raideen sändes, i vilken den ordinarie roboten gavs mystiska egenskaper i motsats till dess sci-fi föregångare och det hade en av de första riktiga transformer leksaker i motsats till det omöjliga morphing görs av Getter robo och Osamu Tezuka ’s ambassadör Magma , som var den första transformerande roboten.

Den mecha anime genre (liksom japanska kaiju filmer) fick en västerländsk hyllning med 2013 filmen Pacific Rim regisserad av Guillermo del Toro . På samma genren var inspirerande för 1998 first-person shooter Shogo: Mobile Armor Division utvecklats av Monolith Productions .

Typer
Kännande
Dessa är robotar som har förmågan att vara självmedveten, tänka och / eller känner känslor, källan till sentience varierar från utomjordingar, såsom ordinarie robotar av amerikansk-producerade film Transformers (1984), till artificiell intelligens , såsom robotarna av Brave polis J-Decker (1994) eller Gargantia på Verdurous Planet (2013), till magi, såsom Da-Garn av Brave Legend Da Garn (1992) och även okroppsliga människosjälar i Neon Genesis Evangelion (1995 -1996). Den första kännande robot, även den första mecha anime i färg, var Astroganger (1972).

Fjärrstyrd
Dessa är robotar som styrs externt, den första mecha anime, Tetsujin 28-go är (1966) ett berömt exempel.

Wearable
Detta refererar till robotar som kontrolleras av människor men i stället för att lotsas som en vehikel människorna kan bära (därav namnet) robotic rustning , såsom i Genesis klättrare Mospeada (1983) och Bubblegum Kris (1987), säkring med robotarna, såsom i GaoGaiGar (1997), kombinera med robotarna, såsom i transformatorer: Super-God Masterforce (1988) eller bli robotarna själva, såsom i Brave Command Dagwon (1996).

Lotsade
Denna populära genre har robotar lotsade internt, exempel är Mazinger Z, som etablerade genren (1972), Mobile Suit Gundam (1979), Super Dimension Fortress Macross (1982) och Neon Genesis Evangelion (1995), även om den senare som med allt organiskt mecha kan också betraktas som kännande.

Modell robot
Huvudartikel: Modell robot
Montering och målning mecha skala modell kit är ett populärt tidsfördriv bland mecha entusiaster. Liksom andra modeller såsom bilar eller flygplan, mer avancerade kit kräver mycket mer invecklad montering. Lego mecha konstruktion kan presentera unika tekniska utmaningar; den balansgång mellan en hög rörelseomfång, god strukturstabilitet, och estetiskt tilltalande kan vara svåra att hantera. År 2006 släppte Lego Group sin egen något manga-inspirerade mecha linje med Exo-Force -serien.