Naoko Takeuchi
Född 15 mars 1967
Födelseplats Kofu, Japan
Nationalitet Japan
Verksamhet
Kända verk Sailor Moon
Genre Shōjo
Övrigt
Webbplats Sailor Moon Channel (japanska)
Naoko Takeuchi (武内直子), född 15 mars 1967 i Kofu, är en japansk serietecknare. Hon är främst känd för Sailor Moon som uppnådde fullständigt ikonisk status i Japan under 1990-talet och helt har överskuggat hennes tidigare och senare verk. Merparten av Takeuchis övriga produktion består av romantiska serier för tonårsflickor, de flesta utgivna i tidningen Nakayoshi, där hon fick sin första serie (”Love Call”) publicerad 1986. Serien Codename: Sailor V kom 1991 och utvecklades kvickt till succén Sailor Moon redan året efter.

I det civila är Takeuchi utexaminerad farmaceut från universitetet i Kyoritsu där hon började med att ta en examen i kemi. Innan dess gick hon i Kofu Ichi norra läroverk, i sin födelsestad Kofu. På fritiden deltog hon i manga- och astronomiklubbarnas verksamhet. Under studenttiden ägnade hon sig också åt religiöst arbete i shintohelgedomen Shiba Daijingu (som miko, liksom Sailor Mars). Möjligen grundlades där hennes intresse för det övernaturliga. Ett halvår efter sin universitetsexamen arbetade hon på Keio-universitetets sjukhus för att sedan börja skapa serier åt tidningen Nakayosi. Redan hennes första serie fick ett pris av förlaget, vilket skulle följas av flera; bl.a. gick Kodanshas 17:e pris för bästa shoujo-manga till hennes Sailor Moon.

Det anses idag att Takeuchi blev utbränd av stressen under de fem år som hon arbetade med Sailor Moon. Hon gifte sig 1999 med kollegan Yoshihiro Togashi och har delvis dragit sig tillbaka, men med oregelbundna mellanrum får hon ännu kreativa faser då det kommer ut nya serier av henne under några månader. Paret fick en son år 2000, och Naokos bolag PNP har numera rättigheterna till hennes och hennes mans alster. Förutom serier och illustrationer har Naoko även skrivit åtskilliga sångtexter, inte minst för Sailor Moon.

Skärmavbild 2016-05-04 kl. 14.24.28 Skärmavbild 2016-05-04 kl. 14.24.12 Skärmavbild 2016-05-04 kl. 14.23.42