DOCKMANI
I Japan har dockor använts i många syften, där barns lek bara är ett. Ändamålet har ofta varit magiskt och beskyddande. I utställningen Dockmani möts museisamlingarnas äldre dockor och nutida privata samlingar. Den moderna storögda dockan tillåter ägaren att forma den till en karaktär som motsvarar hens dröm. Docksamlaren Katrin Lo och Emma Eriksson, en av Etnografiska museets unga Japannördar som medverkat i satsningen, finns på plats för att berätta mer.

I Japan har dockor använts i olika syften, där barns lek bara är ett av många. Ändamålet har ofta varit magiskt och beskyddande. Dockorna har funnits i många skepnader, från bebisdockor och karaktärer från sagor till avbilder av hjältar och krigare.

Men jag är alltid lätt rädd för japan dockor och annat saker men en dag hoppas att jag möter mitt största rädsla !

Skärmavbild 2016-05-31 kl. 10.24.24