Gods

Gudarna och gudinnorna i Krosmoz är inte alla välkända, men några av dem har haft sin del av engagemang i olika medier. Från deras roll i uppkomsten av World of Ten (eller tolv ) – som Osamodas och Xelor – till uppträdanden i serier, manga eller animerade serier – som Iop God och Ecaflip God – har alla påverkat världen på unika sätt genom hela åldrarna.

De första gudarna

Efter Eliatrope och den stora drakens första dans var de första själarna som inkarnerades i Krosmoz de första tio gudarna och de första tio demonerna . De första tio gudarna var också bundna till skapelsen och de klasser som ursprungligen var tillgängliga i Dofus MMORPG . Gudarna och gudinnan är: Cra , Ecaflip , Eniripsa gudinna , Enutrof , Feca , Iop , Osamodas , Sadida , Sram och Xelor . De är de tio som blåste in nytt liv i World of Ten efter att Eliatrope-civilisationen till synes försvann . Gudarna representerar idéer i livet som tid och krig och är kopplade till dem.

Tidslinje illustree 2 av danqualizza

Gudarna samlas runt den nya planeten och Osamodas drakar

Små och stora gudar

Förutom de ursprungliga gudarna är universum befolkat av andra kraftfulla andar, små gudar utan anhängare, var och en tillägnad en annan aspekt av livet. Dofus i spelet-dokumentet Gods & Demons ger mer information om deras natur, men hur de arbetar är enkelt: för att få makten måste de bli dyrkade, precis som alla andra gudar. Genom intuitioner, tecken och röster måste de nå ut till världens invånare och tillkännage sin närvaro. Så blev gudarna Ouginak , Sacrier och Pandawa kända för världen och så småningom nådde pantheon. De flesta uppmärksammas emellertid aldrig, som ”guden som sätter Moskitos i vila på sommarnätter” (nämns i Gods & Demons ). De minderåriga gudarna får inte röra sig med ens utan följare är de extremt kraftfulla.

Demon Gods

När gudarna bildades ånger de sig om skapelse och magi och för att balansera att demongudarna föddes från stasis kraften av förstörelse och motsatsen till magi. Men det blev liv förkortat av Rushu, en av bröderna. Även om Rushu , kung av demoner, sällan om någonsin kallas en gud, är han verkligen en av de tio förstfödda demonerna från Krosmoz. Det finns dock ingen demonisk panteon eftersom Rushu utrotade sina nio bröder och systrar under de första årtusendenna av deras existens och utsåg sig till den enda kung av demoner (se Rushu – Historia ). Det är därför hans makt konkurrerar med de andra gudarnas. I praktiken, när människor (i skönlitteratur eller i verkligheten) pratar om ”gudar”, ingår sällan Rushu eller hans tidigare likvärdiga eftersom de tillhör en särskild kategori och inte dyrkar Men det okända vill verkligen demonerna där man inte ska göra.

Effekterna av tillbedjan

Som redan nämnts ger gudar inte bara makter till sina lärjungar: de får makt från tillbedjan och växer därför starkare när deras kult växer. Det är därför det är viktigt för dem att skydda sina följare från stora hot som demoner eller katastrofer som Ogrests kaos . Enligt Dofus Mag 1 var detta fallet av Mongrelamus ( Medoroziam i följande utdrag), en av de tio första demonerna i universum. Citat från den franska utgåvan: Mall: CitationSammanfattningsvis förklarar detta utdrag att en brist på lärjungar kan minska en guds makt till att bli en mindre gud, eller till och med försvinna helt om helt glömt – som hände med Mongrelamus. Det faktum att dyrkan direkt påverkar en guds makt är sannolikt en av anledningarna till att Rushu ville vara ensam högst upp i hierarkin och mördade sina bröder.

Konvertering, reinkarnation och utseende

Den viktigaste källan till information om effekterna av religion på dyrkarna själva är Dofus MMO-spelet Angels & Demons i spelet. Det förklarar och ger exempel på några kärnbegrepp som kan sammanfattas enligt följande:

  • Alla dyrkare är varelser på alla planeter i universum. Deras utseende förändras enligt deras tro; ju mer trogna de är, desto mer ser de ut som paragoner av sitt slag (jämför Alibert och Ruel Stroud , till exempel).Observera att de troende inte ser ut som deras gudomlighet – till exempel blir Enutrofs och Ecaflips inte Dragons respektive Bow Meows .
  • En människa behöver inte ansluta sig till en gud. Icke-troende har helt enkelt ett grundläggande mänskligt utseende och får inga krafter.
  • Genetik spelar inte in. När en själ återinkarneras väljer den sina föräldrar, och därför kan Sadidas själ till exempel reinkarnera med föräldrar till helt olika religioner. Självklart kommer själar mest att söka likasinnade familjer, men valet är deras. Denna punkt förenklar också frågan om blandade par som får barn.
  • Till och med födelsen är vag: dokumentet Angels & Demons i spelet ger följande: ” Herdegrize, var är vi födda? Jag svarar alltid att det beror på själens val … Det kanske beslutar att inkarnera sig själv i ett ägg det kommer då att kläckas ut, vare sig det är i ett Prespic’s bo, eller som en ond ros, hur skulle jag möjligen kunna veta? Vad som verkligen betyder är att varelser kommer till liv!
  • Ett barn med eller utan religion kan anpassa sig till en ny gud eller gudinna genom puberteten och få motsvarande utseende och krafter. Att födas som en Iop är inte en garanti för att ett barn kommer att förbli ett, även om den reinkarnerade själen brukade vara en.
  • Slutligen måste tro beslutas före puberteten. Förutom sällsynta undantag är det då för sent att ordentligt konvertera – du kanske lever efter en guds principer, men ditt utseende kommer inte att förändras och du får inte klassförmågor .

Av dessa riktlinjer följer att man bara kan tillbe en gud åt gången. En indikation på motsatsen har emellertid hittats hittills: enligt hans Wakfu TCG- kort är prins Shak Shaka både en Xelor och en Ecaflip. Vi lär oss av de namngivna serierna att det var klasserna för hans morföräldrar som väckte upp honom. Hans utseende antyder bara vagt på dessa religioner, om inte alls (klöveren vid hans bälte kan vara en symbol för lycka, för Ecaflip, och han verkar ha en del av ett kugghjulsmotiv under hans vänstra öga, ett element som vanligtvis finns på Xelor-bilder ).

Enligt Dofus community manager Izmar är han också ”inte den enda personen i Wakfu universum som har makter från två olika klasser.”

Guds potential

Även om det inte är möjligt för någon varelse att vara en gud, är det möjligt för speciella varelser (som drakar och Eliatropes) att träna i magiken att bli gudar, men bara om de har potential och wakfu att göra det. Medan elitroperna inte är födda lika starka som gudar, kan de fortfarande bli så starka, men bara genom extrem och svår träning. Det andra sättet förutom utbildning är att använda extremt kraftfulla verktyg, som Eliacube, som Qiby eller Nox gjorde. Drakar, till skillnad från Eliatropes, behöver inte träna hårt på grund av att de redan har magi från födseln. Men även om de kan uppnå styrkan hos en Gud, betyder det inte att de skapar liv som en Gud. Det kräver hjälp av en Dofus.

För en lista över ” alla gudar” och deras beskrivningar.