Varför Japan är den ultimata destinationen för cosplay- och anime-entusiaster

Varför Japan är den ultimata destinationen för cosplay- och anime-entusiaster

Besökare i Japan älskar att fördjupa sig i den japanska kulturen och lära sig om det japanska livets alla krångligheter . Detta fokuserar ofta på maten, språket och den formella kulturen i Japan. Men det finns en modern trend som är lika viktig för modern japansk kultur – cosplay .
För att fira landets kärlek till manga och anime är det ingen överraskning att cosplay i Japan är ett enormt modernt kulturellt fenomen. Oavsett om det gäller kongresser, en vardagshobby eller till och med en karriär, har cosplay gjort det stort i Japan. Då är det logiskt att det inte finns något bättre ställe att besöka för cosplay- och anime-entusiaster än Japan.

Innehållsförteckning

Cosplayens historia
Vad är Cosplay?
Anime, Manga och Cosplay
Conventions, Celebrities och Mainstream Cosplay
Cosplay Celebrities
Den ultimata Japan-resplanen för Cosplay och Anime
Dela din Cosplay-upplevelse

 

Cosplayens historia

 

Vad är Cosplay?

Även med dess massiva moderna efterföljare kan den oinvigde fråga sig, vad är cosplay exakt? Cosplay är den – nu omåttligt populära – aktiviteten att bära egentillverkade kostymer för att representera älskade karaktärer från olika kanon och fiktion. Filmer, TV-program, serietidningar, tv-spel, manga, anime och mer är alla inspirationskällor för människor som cosplayar.

Termen cosplay i sig, en sammandragning av kostym och lek, krediteras vanligtvis Nobuyuki Takahashi när han använde frasen i tidningar redan 1984. Tidigare användes frasen ’kostymering’ ofta för aktiviteten, eftersom den har funnits i kl. minst 75 år vid denna tidpunkt .
Man tror att cosplayens historia började i USA med flera årliga maskeradbaler som hölls på science fiction-tema Worldcon. Det var på Worldcon 1984 som Nobuyuki Takahashi sades för första gången ha stött på konceptet och fortsatte med att mynta uttrycket ”cosplay”. Konceptet var inte nytt i Japan, efter att ha funnits i ett decennium redan, men namnet var det verkligen.

 

Anime, Manga och Cosplay

Medan cosplay kan inspireras av många former av fiktion, från superhjältar till videospel och kult-tv-program, är anime cosplay och manga cosplay de stora i Japan .

Manga är japanska serier som följer en specifik stil född ur 1800-talet. Manga växte i popularitet på 1950- och 60-talen. Normalt tryckt i svartvitt täcker manga ett så brett urval av genrer och ämnen som möjligt.
Populärt läst över hela samhället finns det typer av manga som riktar sig till olika demografier. Till exempel shōjo riktar sig till flickor under 18 år, medan Josei syftar till vuxna kvinnor. Detsamma gäller förstås serier riktade till pojkar och män.

När det gäller anime är det en animationsstil också med japanska rötter. Liksom manga har anime alla möjliga genrer och konstnärliga stilar. Det finns vissa subtila element som identifierar anime, från dess filmiska inställning till bilder till allmänt accepterade ansiktsuttryck.
Endast en bråkdel av manga och anime fortsätter att få bred internationell publik, med exempel som Sailor Moon, Dragon Ball och Attack on Titan. Vissa animefilmer har också fått populärt hyllning utomlands, inklusive Spirited Away, Akira och Ghost in the Shell. Detta betyder att manga- och animevärlden är mycket större än de flesta är medvetna om.

När både anime och manga exploderade i popularitet i Japan dröjde det inte länge innan deras karaktärers cosplay vid kongresser följde. Nuförtiden är cosplay en lika stor del av fandomen som själva innehållet.

 

Konventioner, kändisar och mainstream cosplay

Som nämnts ovan har cosplay blivit mainstream de senaste åren och dess relation till konventioner har aldrig varit starkare, ta Comiket och Comic-Con. När diskussionen vänder sig till popkulturkonventioner är San Diego Comic-Conden mest kända internationellt . Denna breda hyllning av modern popkultur har pågått sedan 1970 och har utvecklats till ett enormt populärt internationellt evenemang.

Och ändå är till och med San Diego Comic-Con försämrad av flera japanska konventioner, nämligen Comiket . Comiket anses vara världens största fankonvent och ser över 500 000 besökare när det hålls årligen i Tokyo. Med temat japansk popkultur fokuserar den 40+ år gamla konventet på dojinshi – som är egenutgivna serier – samt manga och anime. Ingen överraskning att cosplay är väldigt populärt här på detta gratisevenemang.

En annan populär japansk konvention är den relativt nya AnimeJapan- konventionen, som lyfter fram allt som anime. Konventet har J-Pop-band och har till och med mat med anime-tema som säljs i sina matstånd. Även om den inte är lika stor som Comiket, ser den fortfarande fler deltagare än San Diego Comic Con. Naturligtvis är detta bara två av Japans många, många konventioner.

Det är värt att nämna att japansk popkultur är så dominerande nuförtiden att det till och med finns konventioner för den i andra länder, som Japan Expo i Paris.

 

Cosplay-kändisar

Om ytterligare bevis behövdes på att cosplay har nått den stora tiden, är framväxten av professionella cosplayare och cosplaykändisar det.
Medan de flesta cosplayar som en rolig hobby som de ägnar sig åt flera gånger om året, har andra upphöjt det till en konstform. Genom enastående kostymdesign och engagemang för aktiviteten har några få utvalda cosplayersförvandlat sin hobby till en karriär.

Ja, vissa hängivna individers cosplay har blivit så produktivt att de har kunnat bli professionella cosplayers. Arbete för professionella cosplayers kan innebära att flygas ut till en kongress och få betalt för att vara ansiktet utåt för ett företags monter eller marknadsföring under evenemanget.

Faktum är att profilerna för många cosplay har vuxit sig så stora att det nu finns bona fide cosplay-kändisar. Du kan hitta många cosplay Instagram konton med en bra bit över 100.000 anhängare likt cosplayers Ani Mia och Mon . Sedan finns det de med extremt många följare , som de 6 miljoner Facebook-följarna av den filippinska cosplayern Alodia Gosiengfiao!

De som når dessa nivåer visar en känsla för kostymdesign, antingen genom att nära replikera sina favoritkaraktärer, eller genom att sätta sin egen personliga snurr på en karaktärs klassiska utseende. Det är ingen överraskning att de ständigt arbetar på sin nästa kostym vid varje givet ögonblick.

Men det är inte bara deras outfits som lyfter dessa cosplayers – det är deras energi, positivitet och vilja att fullt ut förkroppsliga karaktären som de gestaltar. Men mest av allt är det att allt detta kommer från en genuin plats av kärlek till källmaterialet.

 

Den ultimata Japan-resplanen för Cosplay och Anime

För dem som vill skapa en resplan för Japan kring cosplay, manga och anime, kan det vara svårt att ta reda på var man ska börja. När allt kommer omkring är Japan hem för en oändlig lista med kongresser, butiker och ikoniska fotoplatser som du vill inkludera.
Ett bra ställe att börja är att titta på tidpunkten för Japans många kongresser, eftersom dessa evenemang bara varar i några dagar varje år.

Tokyo Anime och Cosplay Destinationer

När det kommer till de mest populära konventionerna och anime-attraktionerna kan du inte gå förbi Tokyo. Tokyo är inte bara hem för både Comiket och AnimeJapan, utan även andra konventioner, som Jump Festa och Tokyo Comic Con . Den första är fokuserad på manga och anime från Jump-antologierna, den andra belyser internationell popkultur och serier, ungefär som San Diego Comic Con.

Förutom kongresser vill anime-fans se till att de besöker Akihabara , ett distrikt som är känt för sina anime-, manga- och elektronikbutiker. Sedan finns det Harajuku, en stadsdel som är allt mer känd för cosplay-fotograferingar.

Slutligen måste alla inbitna animefans besöka Ghibli-museet i Mitaka, en stad strax utanför Tokyo. Museet lyfter fram det berömda Studio Ghiblis verk, som har animerat kända animefilmer som Spirited Away och Howl’s Moving Castle.

Conventions och Anime Beyond Tokyo

Resten av Japan saknas inte heller för anime- och cosplay-relaterade attraktioner. Allt du behöver är tågpasset och en tågpasskarta och du kan resa runt i landet på jakt efter anime och manga. Det finns till och med ett Hello Kitty Shinkansen- tåg som du kan åka på mellan dem!
En självguidad Japan anime-tur bör innehålla populära konventioner som:

-Nagoya World Cosplay Summit, en internationell cosplaytävling som hålls i Nagoya.
-Osakas Nipponbashi Street Festa, ett endags cosplay-evenemang genom Osakas stadsgator.
-Hokkaidos Toyako Manga Anime Festa, en stor utomhusanime sommarfestival vid sjön Toya .

När det gäller anime-attraktioner och cosplay-platser kan du se fram emot:

– Kurate Gakuen i Fukuoka, en före detta skola förvandlats till en cosplay-fotostudio. Kitakyushu Manga Museum beskriver historien om manga och lokala mangakonstnärer och finns i köpcentret Kitakyushu med manga och anime-tema Aru-Aru City.

-Ett kafé med anime-tema i Kyoto som heter Animate cafe SHOP , en del av en Japan-omfattande kedja.

-För manga i Sendai, kolla in Kikuya Manga som tar en hel våning i E-Beans-gallerian.

-I Hiroshima, håll utkik efter Sunmall , vars hela 5:e våningen har animebutiker.

Förhoppningsvis har det blivit tydligt hur populära manga, anime och cosplay är i Japan idag. Den passion som människor har för dessa intressen erbjuder verkligen en rolig och fascinerande inblick i modern japansk kultur. Dessutom ger det dig något nytt och speciellt att lägga till på din nästa Japan-resa.