Månriddare

Moon Knight är en fiktiv karaktär som förekommer i amerikanska serietidningar utgivna av Marvel Comics . Skapat av författaren Doug Moench och konstnären Don Perlin , karaktären dök först upp i Werewolf by Night #32 (augusti 1975 ).

Månriddare
Marc Spector 39.jpg

Marc Spector: Moon Knight #39
Konst av Gary Kwapisz
Publiceringsinformation
Utgivare Marvel Comics
Första framträdande Werewolf by Night#32 (augusti 1975 )
Skapad av Doug Moench
Don Perlin
Information i berättelsen
Alter ego Marc Spector, Steven Grant, Jake Lockley
Lagtillhörigheter
 • Avengers
 • Secret Avengers
 • West Coast Avengers
 • Försvarare
 • Midnattssöner
 • Marvel Knights
 • Heroes for Hire
 • United States Marine Corps Force Reconnaissance
Anmärkningsvärda alias Fist of Khonshu
Mr. Knight
Förmågor För närvarande:

 • Expert detektiv
 • Skicklig i kampsport och väpnad strid
 • Använder högteknologisk utrustning
 • Mystiska visioner

Förr:

 • Ökad styrka, hastighet och uthållighet beroende på månens cykel
Månriddare
Omslagsbild för Marc Spector: Moon Knight#1 (1989)
Konst av Carl Potts, Sal Velluto och Kevin Nowlan
Information om seriepublicering
Schema En gång i månaden
Formatera Pågående serie
Genre Superhjälte
Publiceringsdatum (bd 1)
november  1980  – juli  1984
(bd 2)
juni – december 1985
(Marc Spector: Moon Knight)
juni  1989  – mars  1994
(bd 3)
juni – december 1998
(bd 4)
november – september 1999
( vol. 5)
juli  2006  – april  2008
(Hämnd)
mars  2009  – augusti  2010
Antal nummer (vol. 1) : 38
(vol. 2) : 6
(Marc Spector) : 60
(vol. 3) : 4
(vol. 4) : 4
(vol. 5) : 30
(Hämnd) : 10
(vol. 6 ) : 12
(vol. 7)
: 17
(vol. 8) : 14
(Legacy) : 13
(vol. 9) : pågående
Kreativt team
Författare (bd 1)
Doug Moench (1–15, 17–26, 28–33), Alan Zelenetz (18, 21–22, 27, 32, 36–38), Tony Isabella (34–35)
(bd 2 ) )
Alan Zelenetz (1–4)
(Marc Spector)
Chuck Dixon (1–24, 34), JM DeMatteis(26–32), Terry Kavanagh (35–60)
(bd 5)
Doug Moench (1–4), Charlie Huston , Mike Benson
Doug Moench (1–4)
(vol. 6)
Brian Michael Bendis
(vol. 7)
Warren Ellis (1–6), Brian Wood , Cullen Bunn
(vol. 8)
Jeff Lemire
(Legacy)
Max Bemis
(vol. 9)
Jed MacKay
Pencil(ar) (vol. 1)
Bill Sienkiewicz , Kevin Nowlan , Bo Hampton
(vol. 2)
Chris Warner
(Marc Spector)
Sal Velluto, Ron Garney , Gary Kwapisz, James Fry , Stephen Platt
(vol. 5)
David Finch , Mark Texeira , Mico Suayan, Javier Saltares, Jefte Palo
(vol. 6)
Alex Maleev
(vol. 7)
Declan Shalvey , Greg Smallwood, Ron Ackins
(vol. 8)
Greg Smallwood
(Legacy)
Jacen Burrows , Ty Templeton , Paul Davidson
(vol. 9)
Alessandro Cappuccio, Federico Sabbatini

Sonen till en rabbin , Marc Spector tjänstgjorde som Force Recon Marine och kort som CIA – agent innan han blev legosoldat tillsammans med sin vän Jean-Paul ”Frenchie” DuChamp . Under ett jobb i Sudan blir Spector bestört när den hänsynslösa legosoldaten Raoul Bushman attackerar och dödar arkeologen Dr Alraune framför mannens dotter och kollega, Marlene Alraune . Efter att ha kämpat mot Bushman och lämnats för död når en dödligt sårad Spector Alraunes nyligen grävda grav och placeras framför en staty av den egyptiska månguden Khonshu. Spector dör, återupplivas sedan plötsligt, helt läkt. Han hävdar att Khonshu vill att han ska vara ”månens riddare”, vänstern ” Fist of Khonshu ”, som löser sitt liv av våld genom att nu skydda och hämnas de oskyldiga. Medan tidiga berättelser antyder att Spector bara är galen, avslöjas det senare att Khonshu är verklig, en av flera entiteter från Othervoid (en dimension utanför normal tid och rum) som en gång dyrkades av forntida jordmänniskor. När han återvänder till USA investerar Spector sina legosoldatvinster i att bli brottskämpen ”Moon Knight”, med hjälp av Frenchie och Marlene Alraune, som blir hans älskare och så småningom mamma till hans dotter. Tillsammans med sitt kostymklädda alter ego,miljardären affärsmannen Steven Grant , taxichauffören Jake Lockley och den lämpade konsulten Mr. Knight .

Det avslöjas senare att Moon Knight har dissociativ identitetsstörning (DID) (felaktigt kallad schizofreni i vissa berättelser) och att förändringarna som kallas Grant och Lockley ursprungligen manifesterades under hans barndom. Andra efterföljande förändringar som inte antar månriddarens identitet har dykt upp vid andra punkter under hans vuxen ålder, inklusive en varulvstridande astronaut ; imitatorer av Khonshu , Spider-Man , Wolverine , Captain America , Iron Man och Echo ; och en rödhårig liten flicka känd som det inre barnet(som först dök upp i Ultimate Marvel continuity). Det diskuteras i olika berättelser om Spector har äkta DID på grund av barndomstrauma eller om hans liknande symptom är resultatet av ”hjärnskada” orsakad av hans psykiska koppling till Khonshu, en koppling som tvingar hans personlighet att växla mellan de fyra huvudaspekterna av mångudens mångfacetterade natur (”resenären”, ”vägfinnaren”, ”omfamnaren” och ”försvararen av dem som reser på natten”). Khonshu hävdar att han skapade en psykisk koppling med Spector, Grant och Lockley när de senare var unga, årtionden innan de blev Moon Knight.

I de flesta av sina berättelser har Moon Knight inga övernaturliga förmågor utöver enstaka visioner av mystisk insikt. Han förlitar sig på atletisk förmåga, avancerad teknik, expert stridsfärdigheter och en hög tolerans för smärta baserat på viljestyrka, träning och erfarenhet. Sedan han blev månriddare har det förekommit flera tillfällen då karaktären har dött för att sedan återuppstå av Khonshu, vilket antyder att han nu kan vara effektivt odödlig tills mångudens skydd återkallas (om Khonshu har begränsningar för hur ofta han kan återuppliva Spector är okänd). För en tid kunde Moon Knights styrka och motståndskraft mot skador nå övermänskliga nivåer beroende på månens faser, men denna förmåga försvann senare, medan Moon Knight-identiteten ibland avbildas som en oberoende förändring av de andra.

Karaktären har gjort framträdanden i olika medier utanför serier, inklusive animerade serier och videospel. Moon Knight dyker upp i 2022 års självbetitlade live-action Marvel Cinematic Universe (MCU) / Disney+ miniserie Moon Knight , med Oscar Isaac i huvudrollerna som Marc Spector / Moon Knight och Steven Grant / Mr. Knight (gäst som Jake Lockley och Khonshu , den senare främst porträtterad av Karim El Hakim och F. Murray Abraham ), med Ethan Hawke som porträtt av Arthur Harrow: deras föregångare som Moon Knight, och Doctor Harrow ; en psykiaterversion av Harrow skapad av Moon Knight, som bara existerar i deras sinne. Karaktären rankades av tidningen Wizard som den 149:e största seriefiguren genom tiderna.  IGN listade också Moon Knight som den 89:e största seriekaraktären, och påstod att Moon Knight är mer eller mindre idén om vad som skulle hända om Batman skulle ha dissociativ identitetsstörning  och som #49 på deras lista av ”Top 50 Avengers”.

Publiceringshistorik

Karaktären debuterade i Werewolf by Night #32 (augusti 1975 ), skriven av Doug Moench med konst av Don Perlin och Al Milgrom , som en legosoldat anställd av kommittén för att fånga titelkaraktären. Det kreativa teamet gav Moon Knight månrelaterade symboler och silvervapen (en metall som är giftig för en varulv) för att markera honom som en lämplig antagonist för varulvshjälten. Den tvådelade berättelsen fortsätter till #33, när Moon Knight inser att Russell är ett offer snarare än ett monster och bestämmer sig för att hjälpa honom. En demonisk vision av Moon Knight dök sedan upp i Werewolf by Night #37 (mars 1976).Redaktörerna Marv Wolfman och Len Wein gillade karaktären och bestämde sig för att ge honom en solohistoria i Marvel Spotlight #28–29 (juni/augusti 1976),  igen skriven av Doug Moench med konst av Don Perlin. Berättelsen, tillsammans med Spectacular Spider-Man #22–23 (september/oktober 1978) skriven av Bill Mantlo, gjorde om Moon Knight som en mer heroisk karaktär. Hans umgänge med den onda kommittén under hans första framträdande ansågs vara ett hemligt uppdrag som han åtog sig för att lära sig mer om skurkarna.  Moon Knight agerade som en hjälte igen i Marvel Two-in-One#52, skriven av Steven Grant med konst av Jim Craig. I Defenders#47–51, Moon Knight anslöt sig kort till Defenders under deras krig mot Zodiac Cartel .Moon Knight dök upp i återkommande backupberättelser i Hulk! Magazine #11–15, #17–18 och #20, samt en svartvit berättelse i tidskriftspublikationen Marvel Preview #21, allt skrivet av Doug Moench. Artisten Bill Sienkiewicz ritade Moon Knight i Hulk! Tidningsnummer #13–15, 17–18 och #20, vilket skapar ett nytt utseende för karaktären starkt influerad av Neal Adams konst , som vid den tiden var mest populär för sitt arbete på Batman och Green Lantern/Green Arrow för DC Comics. Detta, tillsammans med Moon Knights metoder och atmosfären i hans berättelser, cementerade en uppfattning bland vissa läsare att han var Marvels version av Batman .Hulk – backuperna ochMarvel Preview- numret försåg Moon Knight med en delvis ursprungshistoria och introducerade sin bror, återkommande skurk Randall Spector (som senare skulle bliShadow Knight ).

Volym 1

Moon Knight fick sin första pågående serie 1980, med Doug Moench och Bill Sienkiewicz som sitt främsta kreativa team. Karaktären fick en utökad ursprungsberättelse i nummer 1, inklusive Spectors ”uppståndelse” i Khonshus grav, föreslagen av redaktör Denny O’Neil),  som också introducerade flera bikaraktärer såväl som återkommande fiende Bushman . Även om många karaktärer tvivlade på att månguden Khonshu var verklig och trodde att Marc Spector bara upplevde en hallucination när han var nära döden, förklarades det aldrig varför andra, som Spectors älskare Marlene, drog slutsatsen detta när det inte fanns någon annan förklaring till Marcs spontana återhämtning från sina sår och ett dödsliknande tillstånd.

Efter att den tidiga försäljningen var bra gjorde Marvel Moon Knight -serien till en flaggskeppstitel tillgänglig i seriebutiker från och med nummer 15. Den medföljande miniserien Moon Knight: Special Edition tryckte om Hulk and Marvel Preview Moon Knight-historierna i färg och standardserieformat, anpassade från deras ursprungliga tidningsformat. Sienkiewicz slutade rita serien efter nummer 30, även om han fortsatte att bidra med omslag tills serien slutade med nummer 38.

Volym 2

1985 gjorde Marvel om karaktären med en ny 6-nummer miniserie Moon Knight av Alan Zelenetz och Chris Warner . Miniserien fick titeln ”Fist of Khonshu”. Endast de fyra första numren skrevs av Zelenetz, de två sista numren skrevs av en annan författare. Tillsammans med att ge Moon Knight nya vapen med egyptiskt tema, avslöjar den här miniserien att Marc Spectors styrka nu ökar i enlighet med månens faser.

Marvel Fanfare och West Coast Avengers

Efter miniserien ”Fist of Khonshu” dök Moon Knight upp i Marvel Fanfare i två nummer (#30 och #38) och blev en regelbunden skådespelare i West Coast Avengers (#21–41 och Annual s #1–3) , skriven av Steve Englehart . När John Byrne blev serieförfattare skrevs Moon Knight från West Coast Avengers -teamet.

Marc Spector: Moon Knight

Efter en gästplats i Punisher Annual #2 (en del av historien om ” Atlantis Attacks ”) fick karaktären en ny pågående titel 1989, Marc Spector: Moon Knight, ursprungligen under ledning av författaren Chuck Dixon . Två one-shots, Marc Spector: Moon Knight – Special Edition #1 och Moon Knight: Divided We Fall, publicerades under upploppet av titeln. Dixon lämnade sedan serien efter nummer 24, och lämnade flera berättelser olösta, såsom ödet för Moon Knights felande sidekick, den andra midnatten, som till synes dödades av terroristorganisationen känd som The Secret Empire . Midnight II:s öde och handlingslinje löstes senare på sidorna avAmazing Spider-Man #353–358, skriven av Al Milgrom .

Marc Spector: Moon Knight slutade med #60 (mars 1994). Marc Spector verkar dö i frågan och offrar sig själv medan han kämpar mot en skurk som heter Seth the Immortal. Hans kropp återvinns och begravs sedan av hans allierade. Den sista storyn skrevs av Terry Kavanagh och med konst av Stephen Platt, som sedan anställdes av Image Comics baserat på styrkan i hans arbete under flera av seriens sista nummer.

Volym 3

1998, 4-nummer miniserien Moon Knight vol. 3 publicerades under författaren Doug Moench , konstnären Tommy Edwards och bläckaren Robert Campanella. Den fyradelade berättelsen ”Resurrection Wars” visar Marc Spector som återuppstår igen av Khonshu, som materialiserar sig levande och väl i sitt hem samtidigt som han upplever en vision av sig själv som stiger upp ur graven när Khonshu kallar honom. När hon bevittnade Marcs plötsliga manifestation i sitt hem och noterade att statyn av Khonshu exploderar bara för att sedan reparera sig själv, tror Marlene till slut att Khonshu är verklig och inte en vanföreställning. Trots detta nämner historien möjligheten att Marc inte var död utan på något sätt och oförklarligt försatts i ett ”dödsliknande” tillstånd i månader som ett resultat av sina tidigare skador.

Volym 4

1999 producerade Moench och konstnären Mark Texeira Moon Knight vol. 4. Denna fyrdelade miniserie nominerades till Comics Buyer’s Guide Fan Award för Favorite Limited Series. Titeln på berättelsen angavs av misstag som ”High Strangers” på varje nummeromslag, medan den korrekta titeln ”High Strangeness” dök upp på den inre titelsidan i varje nummer.

Volym 5

En ny pågående serie, Moon Knight vol. 5, lanserades i april 2006, skriven av Charlie Huston med konst av David Finch . [14] Serien reviderar Marc Spectors historia genom att säga att han slogs i Gulfkriget . Från och med nummer 14 i den här serien,  tog Mike Benson över skrivandet medan Huston agerade som rådgivare för berättelse/intrig enligt Benson. [16] Serien 2006 slutade med #30 (juli 2009), och endast ett årligt nummer för serien trycktes 2008. Peter Milligan skrev en säsongsbetonad one-shot från 2008 med titeln Moon Knight: Silent Knight med konstnären Laurence Campbell .

Månens hämnd riddare

I september 2009 började en ny serie med titeln Vengeance of the Moon Knight av författaren Gregg Hurwitz och konstnären Jerome Opena.  Månriddarens hämnd slutade med nummer 10. Moon Knight blev en vanlig rollbesättningsmedlem i Secret Avengers #1–21. I Secret Avengers introducerade författaren Warren Ellis idén att Moon Knight ibland fungerar utan kostym och istället bär en enkel vit kostym och helvit mask. Moon Knight dök också upp i Shadowland crossover och i 2010 års relansering av Heroes for Hire .

Volym 6

2011 kom serien Moon Knight vol. 6 lanserades av Brian Michael Bendis och Alex Maleev . Serien föreställde Moon Knight återigen uppleva fyra alters, fast nu var tre av hans alters imitationer av Spider-Man , Captain America och Wolverine . På grund av dålig försäljning lades serien ner efter 12 nummer.

Volym 7

I mars 2014, Marvel NOW! initiativ lanserade Moon Knight vol. 7. Serien involverade roterande kreativa team som inkluderade Warren Ellisoch Declan Shalvey för nummer 1–6, Brian Wood och Greg Smallwood för nummer 7–12, och Cullen Bunn och Ron Ackins för nummer 13–17.  Serien tar tillbaka den vita kostymen och slipsen som först sågs i Secret Avengers, och nu har Moon Knight antagit den här outfiten när han jobbar som poliskonsult, som svar på ”Mr. Knight.” Med nummer 1 av denna serie bekräftade författaren Warren Ellis att Khonshu är en riktig gud eller utomjordisk varelse och att Marc Spector verkligen dog och återuppstod för flera år sedan i graven i Egypten.

Utgåva #1 av den här serien avbildade en psykolog som bekräftar att stress och användningen av flera omslagsidentiteter inte kan orsaka att någon lider av DID om de inte redan led av tillståndet och att Marcs symtom inte motsvarar faktiska DID. Marc Spectors olika förändringar sägs nu bero på ”hjärnskada”, förändringar i hans hjärna gjorda av utomjordingen Khonshu som förbinder deras sinnen. Dessa förändringar gör också att Moon Knight ibland ändrar sin personlighet för att matcha en av mångudens fyra distinkta roller och aspekter. Dessa fyra roller beskrivs som: ”vägfinnare”, ”omfamnare”, ”försvarare” och ”bevakare av övernattningsresenärer.” Dessa fyra roller kan visa sig på olika sätt,

Volym 8

I april 2016 inkluderade initiativet ” All-New, All-Different Marvel ” den nya serien Moon Knight vol. 8. Serien, som skrevs av Jeff Lemireoch artisten Greg Smallwood (återvänder från sin körning med Brian Wood), började ha roterande artister med nummer 6. Efter fjorton nummer ändrades serienumreringen för att bekräfta att det var en fortsättning på Moon Knight-volymerna som publicerats tidigare, så nummer #15 fick istället beteckningen #188. Denna omnumrering gjordes som en del av det företagsomfattande Marvel Legacy – initiativet. Serien avslutades med nummer #200, som involverade bidrag från flera tidigare etablerade Moon Knight-artister.  År 2019, Cullen Bunnskrev och Ibrahim Mustafa och Matt Horak ritade Moon Knight Annual #1.

Lemires berättelser reviderade Marcs historia för att visa att han först hade uppvisat symtom på DID och antog identiteten på hans alter Steven Grant medan han fortfarande var en ung pojke. Serien visade också att Khonshu skapade en psykisk koppling mellan sig själv och Marc Spector när den senare fortfarande var en pojke, vilket indikerar att månguden fortfarande kan vara ansvarig för Marcs DID-liknande tillstånd. [22]I serien hävdar Khonshu att han påverkade Marc ibland genom åren, och väntade tills år senare för att helt avslöja sig själv. Khonshu avslöjar sedan att han tänker använda Marc som en värdkropp och dominerar helt hans personlighet, men Marc vägrar. Serien har fått Marc att erkänna att han hade uppvisat DID-symtom långt innan han antog masken av Moon Knight och att hans tidigare påstående att hans förändringar inte var annat än täckidentiteter helt enkelt var förnekande av hans tillstånd.

I Avengers vol. 8 #33–38 (Marvel Comics, 2020), Khonshu försöker dominera jorden för att rädda den, vilket tvingar Moon Knight att hjälpa honom. En strid med Avengers resulterar i att Khonshu fängslas av Asgardians . Berättelsen producerades av Jason Aaron , Javier Garron och Jason Keith.

Volym 9

År 2021, serien Moon Knightvol. 9 lanserades under författaren Jed MacKay, och artisterna Alessandro Capuccio och Rachelle Rosenberg. I den nya serien har Marc Spector inte bara agerat som brottskämpen Moon Knight utan också (trots sin judiska bakgrund) antagit rollen som överstepräst i ”midnattsmissionen”, en församling tillägnad Khonshu. När han diskuterar sin koppling till Khonshu, beskriver Marc Spector nu sina fyra aspekter som ”resenären”, ”vägfinnaren”, ”omfamnaren”, ”försvararen av dem som reser på natten.” Återigen avbildas Marc Spector som i regelbunden terapi hos en psykolog för att hjälpa till att hantera sina psykologiska problem. Serien erbjuder också att Marc Spector kan vara odödlig, eftersom han nu bokstavligen har återuppstått vid flera tillfällen och kan återuppstå igen i framtiden.

Moon Knight: Svart, vit och blod

I april 2022 släpps en antologiserie Moon Knight: Black, White, and Blood tillsammans med Disney+-serien med olika berättelser av kreativa team Jonathan Hickman och Chris Bachalo; Marc Guggenheim och konstnären Jorge Fornes; och författaren Murewa Ayodele och Dotun Akanda.

Biografi om fiktiv karaktär

Ursprung

Född i Chicago, Illinois , är Marc Spector den judisk-amerikanske sonen till Elias Spector , en rabbin som överlevde nazistförföljelsen. I Othervoid, ett rike utanför normal tid och rum, varelsen Khonshu(en gång dyrkades som mångud av folket i det antika Egypten) blir intresserad av Marc. Khonshu och de som han kan inte lämna Othervoid utan stora svårigheter utan kan skapa psykiska förbindelser med värdar och avatarer i jordens fysiska universum. Khonshu tror att Marc Spector har ett ”svagt sinne” som gör honom sårbar för psykisk koppling och väljer pojken att en dag agera som hans riddare och avatar. Efter att Khonshu valt Marc upptäcker pojken av en slump att rabbinen Yitz Perlman, en nära vän till hans familj, verkligen är en nazist vid namn Ernst som fortsätter att rikta in sig på och mörda judar. Marc slåss mot Perlman och flyr. Perlman försvinner sedan spårlöst.

Strax efteråt börjar Marc Spector visa tecken på dissociativ identitetsstörning . Marc tror att han träffar och blir vän med en pojke som heter Steven Grant , utan att inse att han själv agerar som Steven ibland. I en vision ser Marc Khonshu lova att en dag läka pojkens sinne. Khonshu, som är en varelse som har flera aspekter av sin personlighet och som existerar ur fas med normal tid och rum, hävdar senare att Marcs förändringar är resultatet av att hans sinne försöker återskapa mångudens egen mångfacetterade natur.

Som tonåring ställer Marc ut en annan alter förutom Steven som heter Jake Lockley . Uppkomsten av denna tredje förändring får Marcs föräldrar att skicka honom till Putnams psykiatriska sjukhus. Utsläppt för att närvara vid sin fars begravning flyr Marc och går med i US Marine Corps , där han blir en formidabel kombattant och en tränad tungviktsboxare. Efter att Marc tjänat tre år i Force Recon , [upptäcker marinsoldaterna att han ljög på sitt pappersarbete och drar slutsatsen att hans historia av psykisk sjukdom gör honom ”olämplig för tjänsten”.  Han skrivs ut och försörjer sig som underjordisk boxare och fighter i Bagdad tills han rekryteras av fransk pilotoch legosoldatJean-Paul ”Frenchie” DuChamp .  De två arbetar tillsammans på flera uppdrag. Under denna tid möter Spector CIA-agenten Jason Macendale , som senare blir den kostymklädda legosoldaten Jack O’Lantern och sedan blir den andra skurken att anta namnet Hobgoblin .  Marcs bror Randall Spector blir också legosoldat, men drivs av blodlust. I Italien dödar Randall Marcs flickvän Lisa. Efter en våldsam konfrontation lämnar Marc Randall för död. Randall återhämtar sig senare från sina skador.

Så småningom träffar Frenchie och Marc legosoldaten Raoul Bushman , som är imponerad av deras arbete och rekryterar dem för att hjälpa till med vissa jobb.  Spector anser att han moraliskt existerar i centrum mellan Frenchie, en god man med ett fast moraliskt centrum, och Bushman, en hänsynslös, ofta amoralisk man som är stolt över sin förmåga att döda. Spector och Frenchie accepterar ett kontrakt med Bushman som hjälper en lokal krigsherre i Sudan att slå ner ett uppror. En av rebellerna de skjuter ner är Marcs egen bror Randall, även om Marc är omedveten om detta och inte ens vet att Randall är i området. Trots sina skottskador överlever Randall, övertygad om att Marc kände igen honom och försökte medvetet döda honom.

Marc Spector är bestört över Bushmans blodtörst och att han riktar sig mot såväl civila som fiendekombattanter. Bushman dödar Dr Peter Alraune, en arkeolog vars team (som inkluderar hans dotter Marlene Alraune) nyligen grävde fram en gömd grav. Bushman har för avsikt att plundra graven och döda eventuella vittnen. Spector skrämmer bort Marlene, räddar hennes liv, och engagerar sedan Bushman i strid. Besegrad, är Spector skadad och övergiven i öknen utan mat eller tak över huvudet och lider av nattens minusgrader. Trots detta tar han sig tillbaka till civilisationen innan han kollapsar, nära döden. Lokalbefolkningen bär honom in i graven och lämnar honom framför en staty av Khonshu, månguden och beskyddare av resenärer på natten. Marlene inser att Marc räddade hennes liv tidigare och förbereder sig på att sörja honom när hans hjärta stannar. En stund senare återupplivar Marc Spector, helt läkt. Han påstår sig ha sett månguden Khonshu och blivit utvald att nu agera månens ”hämndens riddare”, ”Khonshus näve”. Marlene tror att detta var en dröm eller vanföreställning. Marc tar en kappa med huvor i silver från statyn av Khonshu och antar den som sin egen.Randall tittar på allt detta från närområdet. Så fort Marc lämnar presenterar sig Randall för samma staty av Khonshu, i hopp om att också bli välsignad med kraft och få sina sår läkta. När ingenting händer, retar han sig över Marc för att han istället vunnit mångudens gunst.

Werewolf By Night, Hulk! Magazine , Moon Knight vol. 1 (1975–1984)

Efter att ha konfronterat och besegrat Bushman, återvänder Spector till Amerika med Frenchie, nu sällskap av Marlene och fast besluten att bli en brottsman som heter Moon Knight, och adopterar en vit och silver bodysuit i kevlar tillsammans med Khonshus huvkappa. På frågan varför han skulle bära vitt och silver när han opererade på natten, svarar Moon Knight att han är tänkt att vara ett ljus i mörkret och att han och Khonshu vill att deras fiender ska veta att han kommer. För att finansiera sina aktiviteter och få inflytande i affärer använder Spector sin Steven Grant-identitet för att starta ett företag och göra några försiktiga investeringar, vilket förvandlar hans legosoldatvinster till en liten förmögenhet. Genom att köpa en herrgård för sin hemmabas, finansierar Spector/Grant sedan skapandet av brottsbekämpningsutrustning och vapen, inklusive ”Moon Copter”.taxichaufför som Jake Lockley. Lockley blir snabbt vän med restaurangchefen Gena Landers och hennes söner Ray och Rick. Ray, en pilot, blir senare en allierad till Moon Knight, som lotsar Moon Copter när Frenchie är otillgänglig. Moon Knight blir också vän med Bertrand Crawley, en före detta läroboksförsäljare som nu är hemlös och fungerar som gatuinformatör.

Efter att ha lärt sig det kriminella nätverket som kallas kommittén, accepterar Moon Knight ett uppdrag från gruppen och låtsas hålla med om deras agenda. Beväpnad med silvervapen skickas Moon Knight för att slåss mot varulven Jack Russell i Los Angeles . Efter att ha fångat varulven befriar Moon Knight honom senare och tillsammans stoppar de kommitténs planer.  Moon Knight slåss sedan mot en mängd olika fiender och brottslingar, några på egen hand, vissa samtidigt som han slår sig ihop med hjältar som Spider-Man, Daredevil,  Dr Strange,  X-Men och de fantastiska fyra. Hans egen bror Randall, efter att ha återhämtat sig från sitt senaste slagsmål, ger sig in på en karriär som Hatchet-Man, en yxsvingande seriemördare som riktar sig mot kvinnor. Moon Knight slåss mot Hatchet-Man, som till synes dör under deras strid. År senare fick Moon Knight veta att Hatchet-Man som dog var en bedragare. Randall hade använt droger och psykologisk manipulation för att övertyga bedragaren om att han var den riktiga Randall Spector, till och med låtit honom genomgå plastikkirurgi så att de skulle vara identiska. Efter att ha förfalskat sin död gömmer sig Randall och planerar sitt nästa drag mot Marc.

Under ett äventyr möter Spector Midnight Man , en tjuv vid namn Anton Mogart som stjäl för spänningen och bär en svart kostym som liknar Moon Knights egen kostym. Under sin kamp med Moon Knight, faller Midnight Man i New York River, till synes till sin död. I sanning överlever han men hans ansikte är deformerat av surt avloppsvatten. Genom att svära hämnd slår Midnight Man sig samman med Bushman och lockar Moon Knight i en fälla. Moon Knight överlever och Midnight Man flyr igen. Senare, efter att ha fått en större känsla av frid med sitt förflutna och sin avlidne far, bestämmer sig Marc Spector för att till stor del dra tillbaka sin Moon Knight-identitet och fokusera på att leva ett lugnare liv med Marlene vid sin sida.

Moon Knight vol. 2 ”Fist of Khonshu” och West Coast Avengers (1985–1989)

Marlene och Marc Spector startade Spector International Galleries, ett konstföretag som kurerar och organiserar samlingar och utställningar. När Marc Spector får visioner av Khonshu som kallar honom, bestämmer han sig för att återvända till Egypten och undersöka saken. Övertygad om att Marc är vanföreställningar och bara tror att han ser syner och hör röster, lämnar Marlene honom. I Egypten träffar Spector präster från Khonshu som förser honom med en ny arsenal av vapen med månetema och förklarar att han nu kommer att bli en sann hämnd-avatar, Khonshus näve. Månguden välsignar honom sedan med ökad styrka beroende på hur mycket månljus som lyser ner på jorden. Med sin nya kraft och sina vapen besegrar Moon Knight en skurkaktig präst av Anubis, dödsguden.

Efter att ha återvänt till Amerika arbetar Moon Knight med de nybildade West Coast Avengers, även om detta distanserar honom ännu längre från Frenchie och Marlene.  Han reser i tid till 2940 f.Kr. för att rädda Avengers, där han får ersättningsvapen designade av kollegan Avenger Hawkeye . [43] Han går sedan officiellt med i West Coast Avengers  och går in i ett kort romantiskt förhållande med Tigra . Moon Knight and the Avengers attackeras senare av soldater som arbetar för Khonshus rival, Seth , som invaderar Asgard. Khonshu överger Moon Knight för att slåss mot Seth. Han förklarar sedan att det var hans önskan att Spector gick med i Avengers och så han påverkade Moon Knights sinne att göra det. Efter Seths nederlag avgår Moon Knight från laget. Moon Knight ger också upp de egyptiska ersättningsvapen som designats av Hawkeye. Denna oberoende handling, och hans trots att stanna kvar i Avengers bara för att Khonshu önskar det, får tydligen Marc att förlora sin månbaserade övermänskliga styrka som straff.

Marc Spector: Moon Knight (1989–1994)

Efter att ha återförenats med Marlene och Frenchie,  skapar Marc Spector ett nytt hem i en herrgård i South Hampton, Long Island, NY, expanderar sin verksamhet till Spector Enterprises och återupptar sin verksamhet som Moon Knight. Strax efteråt korsar han och den svarta katten en ny tjuv Midnightsom bär midnattsmannens kostym. Moon Knight får reda på att tjuven är 18-årige Jeffrey Wilde, son till Anton Mogart. Wilde avslöjar att Mogart upptäckte att han hade fått cancer på grund av samma kemikalier som vanställde honom och tillbringade sina sista dagar på ett hospice, där Wilde spårade upp honom. De två band och lärde sig av varandra. Efter Mogarts död adopterade Wilde sin fars kostym och utförde dynamiska stölder för att imponera på Moon Knight, i hopp om att övertyga hjälten att låta honom bli hans sidekick. Som midnatt hoppas Wilde kunna ta igen sin fars kriminella förflutna samtidigt som han hittar sitt eget syfte i livet.

Trots Moon Knights protester om att han inte behöver en sidekick, följer Midnight honom in i nya äventyr och kan få lite träning under äventyr med Punisher och med legosoldaterna Silver Sable , Sandman och Paladin .  Med tiden drar Wilde slutsatsen att Moon Knights etik och metoder är för mycket ansvar och att han föredrar att ägna sig åt spänning. Han blir illamående av Moon Knight, och tror att hjälten är skyldig honom mer respekt och är ansvarig för sin fars död (eftersom deras kamp indirekt ledde till att Mogart exponerades för giftiga kemikalier).

Marc Spector kidnappas och förs till landet Bosqueverde i Sydamerika. Han ställs inför rätta för sina handlingar medan han agerade som legosoldat under ett tidigare regimskifte, inklusive att ha orsakat döden av Ricardo Dominguez, den tidigare presidenten som Spector instinktivt sköt i självförsvar när mannen sträckte sig efter en pistol. Marlene leder en räddningsinsats med Frenchie. Lämnad ensam i New York City utför Jeff Wilde stölder med Moon Knights kostym och utrustning och snubblar in på ett möte mellan medlemmar av terroristkulten Secret Empire . Han kommer knappt undan. I Bosqueverde befinns Spector skyldig men kan förhandla med den nya regimen och få sitt straff upphävt.

Wilde stöter på Spider-Man, som inser att han är en bedragare. I panik försöker Wilde fly bara för att sedan bli jagad av det hemliga imperiet. Han räddas av Spider-Man och den riktiga Moon Knight. Arg över att han fick panik och bestämde sig för att bevisa sig själv, utmanar Wilde en av Secret Empire-ledarna, nummer VI, att attackera honom. Nummer VI slår Wilde med ett energiblad som bränner hans kropp direkt. The Secret Empire tar sedan Wilde bort, vilket leder till att Moon Knight förföljer, med hjälp av Spider-Man och Punisher. Efter att ha ställts inför flera Secret Empire-agenter får hjältarna veta att Jeff Wilde dog av sina skador och datorregister bekräftar det. I sanning bygger The Secret Empire upp Wilde som en cyborg så att han kan vara deras levande vapen. Genom att skylla Moon Knight för sina skador och överge honom, såväl som för sin fars död, svär Wilde hämnd. Samtidigt återupptar Moon Knight sina aktiviteter och känner sig skyldig över att han kan ha kunnat förhindra Wildes död om han hade agerat annorlunda eller hade haft ett bättre inflytande på pojken.

Moon Knight möter medlemmar av månens riddare, soldater från en skurkfraktion från Khonshu-kulten. Denna speciella cell av månens riddare leds av Plasma, en mutant terrorist som de tror är den verkligt utvalde mästaren för Khonshu. Plasma är fast besluten att övertyga olika grupper och kulter att hon är deras messias, utvald av olika gudar, så att hon sedan kan använda sina nya anhängare för att uppnå global dominans. Tillsammans med Ghost Rider besegrar Moon Knight Plasmas soldater. Plasma orsakar oavsiktligt hennes egen död när hon inte lyssnar på Moon Knights varning. Upplevelsen skakar Moon Knight, vilket leder till att han ifrågasätter om han också är vilseledd i sin tro att han följer Khonshus vilja.

När Moon Knight slåss mot den dödliga vigilanten Stained-Glass Scarlet, skadas Moon Knight allvarligt och faller sedan i New Yorks East River från toppen av Brooklyn Bridge. Efter att ha slagit igenom med vattnet upplever Marc visioner av både Khonshu och hans far, vilket leder till att han inser att Khonshu inte är begränsad till hämnd och också är en rättvisans gud, och erbjuder människor inlösen precis som han erbjöds chansen att vara en hjälte efter år av att vara legosoldat. När Marc kommer upp ur vattnet har han redan delvis återhämtat sig från sin knivskada. Han tror att han dog av sina skador och fallet men att Khonshu återuppväckte honom igen. När Marc nu ser sig själv som ett ljus i mörkret snarare än bara en krigare, delar Marc sin personliga berättelse med Scarlet och erbjuder sympati och förlossning om hon ger upp sitt korståg och förvandlar sig till myndigheter. Scarlet tror att hon har svikit Gud och är ovärdig förlossning och hoppar till sin död.

Moon Knight får veta av Spider-Man att Jeff Wilde AKA Midnight är vid liv, och fungerar nu som en cyborgkrigare för det hemliga imperiet. Moon Knight, som tror att Wilde inte är vid sitt fulla sinne och kan lösas in, försöker rädda honom och slåss mot det hemliga imperiet tillsammans med hjältarna Spider-Man, Darkhawk , the Punisher , Nova och Night Thrasher. Uppmuntrad av sin sjuksköterska Lynn Church (som han nu är kär i), försöker Wilde göra en kupp så att han kan leda det hemliga imperiet. Under en slutlig strid, inser Wilde att Lynn Church har manipulerat honom och ser honom som ett vapen. Än en gång känner sig förrådd av dem han satte tro på, förstör Wilde det hemliga imperiets huvudbas i New York City, och tycks ta livet av sig själv och Church i processen. Moon Knight sörjer återigen Wilde och ångrar att han inte visste hur han skulle nå den unge mannen.

Moon Knight möter Jason Macendale (Hobgoblin) medan legosoldaten är besatt av en demon (en enhet som senare kallas Demogoblin ). Under mötet infekterar demonen Moon Knight med en demonisk parasit. Omedveten om infektionen fortsätter Moon Knight sina brottsbekämpande aktiviteter. Han och Punisher möter återigen avfallsgrenen av Khonshu-kulten och dess nya ledare Sandal Swarn, en före detta CIA-agent som nu kallar sig prinsessan Nepthys, en före detta CIA-agent och älskaren till Randall Spector. Med hjälp av mind-control-tekniker hon lärde sig i CIA kunde hon övertyga en bedragare att anta Randalls identitet som Hatchet-Man och slåss mot Moon Knight, vilket ledde till mannens död. Nepthys tar på sig en ledarroll i kulten av Khonshu efter Plasmas död, och förklarar att Randall kommer att vara Khonshus sanna hämndens riddare. Randall och Nepthys förstör Moon Knights hus i en bombdåd som gör Frenchie förlamad. Kallar sig ShadowKnight, Randall genomgår experimentell behandling av Nepthys som ger honom övermänsklig motståndskraft mot skador tack vare ett skal över huden. Under deras strid ser Moon Knight en uråldrig skriftrulle som verkar bekräfta att Khonshu är tillägnad rättvisa snarare än hämnd. Moon Knight kan knäcka ShadowKnights skal med ett adamantium-vapen. Punisher avrättar Nepthys och släpper senare lös kraftiga skottlossningar mot ShadowKnight, som lider av omfattande inre skador innan han drabbades av ett till synes dödligt fall.

Efter förstörelsen av sitt hem, sätter Marc Spector upp en ny ” ShadowKeep ” lya på Lower West Side på Manhattan, i närheten av SpectorCorps högkvarter. För att ge honom råd om hans verksamhet träffas hans råd ” Skuggkabinettet ” på ShadowKeep via holografisk överföring och använder kodnamn. I Shadow Cabinet finns teknikexperten Stash, affärskvinnan Penny Annie, lågnivåkriminalchefen Don G och psykologen Sigmund, som också fungerar som Marcs terapeut.

Strax efteråt får den demoniska parasiten i hans kropp att Marcs styrka ökar stadigt även när hans hälsa och fysiska form försämras. För att kompensera för sina hälsoproblem, byter han ut sin kevlar Moon Knight-rustning mot en ny kostym av lätt adamantium – rustning precis innan han illegalt går in på konsulatet i Latveria för att konfrontera landets monark Doctor Doom .  The Avengers, ett team som förlitar sig på samarbete med USA:s regering och FN, får reda på att Moon Knight fick hjälp med att invadera konsulatet genom att visa sina meriter som Avengers-reservist och antyda att han var på ett officiellt uppdrag. Under oändlighetskrigetEvent, kämpar Moon Knight mot en utomjording skapad doppleganger som heter Moon Shade som sedan absorberar livskraften från olika Moon Knights från parallella verkligheter. Detta leder till att Moon Knight träffar några av sina multiversella motsvarigheter, inklusive den brottsbekämpande dynamiska duon som kallas MoonMan och MoonBoy.

Efter oändlighetskriget opererar Doctor Strange och Mister Fantastic Moon Knight och tar bort parasiten. Moon Knight varnas för att det inte kommer att vara säkert förrän 48 timmar har gått om skadan som parasiten har gjort är dödlig eller inte. Marc Spector funderar på vem som kan bli den nya månriddaren om han dör. Efter att ha beslutat att två kandidater som valts av hans ”legacy quest”-program inte är lämpliga, försöker Spector rekrytera fotojournalisten Peter Parker, utan att inse att den unge mannen också är Spider-Man. Efter att Parker tackat nej, ger Moon Knight upp att hitta en efterträdare. Han är lättad när 48-timmarsstrecket passerar och hans hälsa förblir stabil. En bieffekt verkar vara att hans ögon nu har ett halvmånemärke över irisarna (även om denna mutation försvinner i senare berättelser). Efteråt konfronterar Avengers Moon Knight om hans missbruk av sin reserviststatus för att konfrontera Doctor Doom. Hjälten bestämmer sig för att förenkla genom att säga upp sitt medlemskap och bränna sitt Avengers ID-kort.

En teknisk skurk som heter Seth the Immortal och hans ”Zero Hour”-program hotar Moon Knight och alla hans allierade. Under en desperat strid besegrar Moon Knight Seth genom att spränga hans kontor med båda inuti, och offra sig själv i processen. Marlene är närvarande och håller honom när han dör. Han begravs av sina vänner på grund av godset han köpte som Steven Grant.

Moon Knight vol. 3 – ”Resurrection Wars”; Moon Knight vol. 4 – ”High Strangeness”

När guden Seth väljer ut sin egen avatar för att agera på jorden och utföra förstörelsehandlingar, svarar Khonshu. Marc Spector vaknar upp i sin grav och har en vision om att få i uppdrag att återuppta sitt liv som månens mästare. I Steven Grants herrgård bevittnar Marlene och Frenchie en staty av Khonshu som till synes exploderar och avslöjar en levande och fullt läkt Marc Spector. Marcs senaste uppståndelse (hans tredje) och det faktum att Khonshu-statyn återvänder magiskt, helt reparerad, övertygar slutligen Marlene om att Moon Knight inte lider av vanföreställningar och i själva verket är mångudens utvalda avatar.

För en tid beslutar Moon Knight att låta världen fortsätta att tro att Marc Spector är död och väljer istället att fokusera på sina andra identiteter som Moon Knight, Steven Grant och Jake Lockley. Trots detta dyker det upp nyheter om att Marc Spector är vid liv, vilket leder till mordförsök.

Moon Knight vol. 5 (2006–2009)

Av oförklarade skäl överger Moon Knight sin tro på att hans roll inkluderar att förstå sina fiender och erbjuda försoning och agerar nu med större våld och brutalitet. Moon Knight besegrar Bushman efter en ond strid och går vidare genom att skära bort skurkens ansikte. Spector hemsöks sedan av Khonshu, som väljer en ansiktslös Bushman som sin representation. Frenchie avslöjar att han är homosexuelleller bisexuell och att han har varit så lojal mot Marc delvis för att han är kär i honom, även om han vet att dessa känslor inte känns i gengäld.

Den nya hemliga kommittén anställer profilen , som har övermänskliga analytiska färdigheter, för att hjälpa till att fånga Moon Knight. Efter att planen misslyckats blir Profile en motvillig förtrogen och informationskälla för Spector själv. Vid den här tiden märker några hjältar att Moon Knight nu är mer våldsam och hänsynslös och försöker prata med honom om det.  Moon Knight upptäcker att hans blivande sidekick Midnight fortfarande kan vara vid liv. Moon Knight tvingas senare till en sista konfrontation med Midnight. Moon Knight försöker inte längre försona sig, utan verkar döda honom för gott.

Den nya Superhero Registration Act , upprätthålls av registrerade hjältar som Iron Man, kräver att övermänniskor och kostymklädda mästare registrerar sig som agenter för den statliga myndigheten SHIELD eller fängslas. Efter att ha stött från Khonshu, registrerar Moon Knight motvilligt, och vill inte att myndigheter ska blanda sig i hans agenda. För att bli godkänd för registrering krävs en psykiatrisk undersökning. Tony Stark och regeringen har inte för avsikt att ge Marc Spector godkännande, eftersom de tror att Moon Knight är mentalt instabil och tror att han kan bli värre om han hamnar i konflikt med registreringslagen eller dess tillämpning. Psykiatern håller med och är på väg att göra beslutet officiellt, och föreslår till och med eventuell framtida fängelse. Spector tycks sedan tala med Khonshus röst och påpekar läkarens egna asociala tendenser (som berättat för Moon Knight tidigare av profilen).

Moon Knight visar lite hänsyn till sin registreringsstatus eller sina registrerade kollegor. Carson Knowles, the Black Spectre, stjäl Stark nanoteknologi och försöker döma honom för mord. Moon Knight konfronterar senare Knowles och knuffar bort honom från ett tak, vilket tydligen orsakar ett dödligt fall. Iron Man återkallar Moon Knights registrering och begraver det faktum att Black Spectre stal hans teknologi. Istället för att fängslas som en oregistrerad vigilante, ger Marc Spector upp sin roll som Moon Knight men fortsätter att bekämpa brott i hemlighet medan han bär en helt svart kostym. Han anser att brottsbekämpning är lättare utan användning av ett alias eller ”kostymigenkänning”. Efter att ha insett att denna metodförändring innebär att han inte längre har insikten och skyddet av Khonshu, vädjar han om mångudens förlåtelse bara för att få veta i en vision att han inte längre behövs när Khonshu har andra, mer trogna anhängare.

Trots att han till synes dragit sig tillbaka från vigilanteaktiviteter, är Moon Knight måltavla av Thunderbolts , före detta skurkar ledda av Norman Osborn (den gröna trollet ) som nu agerar som upprätthållare av registreringslagen. För att locka Moon Knight att återuppstå, ordnar Thunderbolts så att Whyos -gänget attackerar Frenchies restaurang, vilket resulterar i att hans älskare Rob skadas. Som hoppats blir Spector Moon Knight igen för att hämnas sin vän.  Spector slåss mot skurken Bullseye , en operatör av Thunderbolts vid denna tid. Moon Knight lockar in mördaren i ett lager där han sedan sätter igång sprängämnen. Medan Bullseye flyr, tror man att Moon Knight dödades, vilket ledde till att Iron Man offentligt fördömde Thunderbolts och dess metoder, och anklagade gruppen för explosionen. Jake Lockley, som nu har återuppstått och blivit den dominerande altern, flyttar till Mexiko. Efter att ha gömt sig en tid, korsar Lockley vägar med lokala mexikanska kriminella karteller och möter Punishern igen, såväl som en avatar av Toltec . [69]

I USA läggs organisationen SHIELD ner och ersätts av HAMMER, ledd av Norman Osborn. Bekymrad över att Osborn nu är ansvarig för att upprätthålla, fängsla och kontrollera registrerade superhjältar, bestämmer sig Lockley för att adoptera Moon Knight-identiteten igen och återvända till NYC.

Vengeance of the Moon Knight (2009–2010)

När han återvänder till New York, ångrar Lockley Moon Knights senaste hänsynslöshet. Han försöker gottgöra Marlene och Frenchie för hans senaste beteende. Den beslutsamma Moon Knight måste återigen vara mer heroisk, han bestämmer sig för att aldrig döda fiender eller orsaka mer skada än nödvändigt i framtiden. Khonshu, som nu tar formen av en man i Moon Knight-dräkten med en fågelskalle, testar Lockleys beslutsamhet genom att upprepade gånger uppmana honom att döda sina fiender. Moon Knights effektiva brottsbekämpning och icke-dödliga taktik vinner snabbt gunst hos New Yorks befolkning, vilket gör Norman Osborn ilska över att inte lyckas fånga och fängsla hjälten tidigare. Osborn anställer skurkarna Hood och Profile för att ta ner Moon Knight. Använder kraft lånad från den demoniska trollkarlenDormammu , Hood återuppväcker Raoul Bushman.

Bushman och skurken Scarecrow bryter sig in på Ravencroft Asylum där de utför hjärnoperationer på flera patienter och manipulerar dem sedan till att attackera New York City. Efter att ha stoppat attacken underkuvar Moon Knight Bushman. Trots att Khonshu kräver dödlig hämnd, skonar Moon Knight Bushmans liv, nöjd med att skurken kommer att fängslas.

Secret Avengers (2010–2012)

Efter att ha beordrat en attack mot Asgard och fått hans korruption och galenskap avslöjad, tas Norman Osborn bort från makten. I kölvattnet av att HAMMER upplöstes är registreringslagen ogiltig, vilket betyder att Moon Knight och andra oregistrerade hjältar inte längre är på flykt. Steve Rogers , den ursprungliga Captain America, rekryterar Moon Knight till det nya teamet Secret Avengers , med Steven Grant som blir den dominerande identiteten. På ett uppdrag antar Moon Knight en enkel vit kostym och mask istället för sin vanliga kroppsrustning och huvkappa.

Under händelserna i Shadowland är hjälten Daredevil besatt av Odjuret, en demon som dyrkas av ninjamördarklanen känd som The Hand. Moon Knight sällar sig till en grupp hjältar i ett anfall på Daredevil’s Shadowland-fästning. Daredevil dödar nästan Moon Knight, men Khonshu dyker upp och ber Marcs liv räddas. Daredevil kan se månguden och medger och lämnar Moon Knight. Khonshu avslöjar sedan att han behöver Moon Knight för att spåra en artefakt som kallas Sapphire Crescent. Han måste också slåss och troligen döda Randall Spector, som fortfarande lever och fungerar som Shadow Knight igen.  Moon Knight och Shadow Knight spårar upp Sapphire Crescent i New Orleans. Under en annan strid hotar Randall en gisslan. Moon Knight ser inget annat val och använder Sapphire Crescent mot sin bror för att rädda gisslan och dödar Randall i processen. Jake Lockley drabbas av ett mentalt sammanbrott som ett resultat och blir vilande när programledaren Marc Spector blir dominerande igen.

Moon Knight vol. 6 (2011–12)

Marc Spector flyttar till Los Angeles och skapar ett TV-program baserat på hans egna bedrifter som heter Legends of the Khonshu . I hemlighet fortsätter han att bekämpa brott som Moon Knight. Men nu, tillsammans med existerande som Marc/Moon Knight, visar han också tre nya alter baserade på att imitera personligheter hos Spider-Man, Wolverine och Steve Rogers. [76] Moon Knight slår sig ihop med superhjälten Echo mot greve Nefaria .  Nefaria slår tillbaka och Echo dödas. Detta skickar Moon Knight’s Wolverine alter till ett raseri, som verkar orsaka döden av Marcs alters baserade på Captain America och Spider-Man.

Moon Knight slåss mot Nefaria och hans dotter Madame Masque, och visar sedan ett nytt alter baserat på Echos personlighet, som ber att hon inte ska dö förgäves. Efter ytterligare strid kallar Moon Knight till sig Avengers för hjälp och Nefaria är besegrad. Iron Man berömmer Marc Spector. Efter att han lämnat verkar Spector utveckla ett nytt alter baserat på Iron Mans personlighet också. I epilogen till serien lämnar Spector Los Angeles.

Avengers vs. X-Men (2012)

Under händelserna i ” Avengers vs. X-Men ”-historien, samarbetar Moon Knight med ett litet team av Avengers och slåss mot några medlemmar i X-Men-teamet. Vid ett tillfälle tar Moon Knight tag i Rogue med sin bara hand. Rogue kan absorbera minnen, krafter och livskraft hos dem hon får hud-mot-hud-kontakt med, och upplever tillfällig galenskap när hon absorberar perspektiven från Marc Spectors olika förändringar. Senare bjuds Moon Knight in till Stark Tower för att fira återkomsten av Janet van Dyne , som hade ansetts dödad i strid år tidigare.

Moon Knight vol. 7 (2014–2015)

Spector återvänder till New York. Hans identitet och förflutna är nu ett offentligt register, Marc använder regelbundet två versioner av Moon Knight-identiteten. När han deltar i strid med högteknologisk utrustning tar han på sig en ny kroppsrustning Moon Knight och använder ibland shamanska verktyg från Khonshu som en förtrollad dödskallehjälm. [82] När han har att göra med brottsplatsutredning och öppet rådgör med brottsbekämpande myndigheter, tar Spector bara på sig sin mask och den vita kostymen som han en kort stund bar under sin tid med Secret Avengers, och kallar sig själv Mr. Knight .

Marc Spector bestämmer sig för att han behöver hantera sin mentala hälsa bättre och träffar en psykolog som fastställer att han inte har dissociativ identitetsstörning (DID) som vissa har antagit tidigare eller någon form av schizofreni. I själva verket har han en form av hjärnskada på grund av att hans hjärna har förändrats fysiskt av Khonshu, som är en verklig varelse från en annan värld eller dimension och förändrade Marc för att skapa en ledning mellan dem. Marcs olika personligheter är ett resultat av att hans sinne har anpassat sig till de fyra olika aspekterna av Khonshus natur och aspekter. Det är därför han ibland har fyra alter som existerar samtidigt men aldrig fler. Moon Knight möter en annan avfallen Khonshu-kult, även om denna cell riktar sig mot hemlösa och andra marginaliserade människor, vilket gör dem till nya kultmedlemmar också eller använder dem som människooffer.

Moon Knight vol. 8 (2016–2017)

Marc Spector vaknar upp på ett mentalt institut utan att minnas sitt förflutna eller hur han kom dit. Personalen, ledd av Dr Emmet, verkar ha övernaturliga krafter och omintetgör Marcs försök att återställa sitt förflutna. Marc får bevis på att han är en psykiskt sjuk man som har övertygat sig själv om att han också är Moon Knight, en vigilante som han har sett på nyheterna. Khonshu kontaktar Marc och förklarar att Emmet är en avatar som han, en som är kopplad till den Othervoid guden Ammit. Khonshu bestämmer sig för att det nu är dags för honom att helt dominera Marc Spectors kropp. Marc förnekar Khonshu och slåss mot honom med hjälp av alla hans alters. Marc accepterar att oavsett om de är resultatet av barndomstrauma eller Khonshus inblandning, så är hans förändringar en del av honom och har varit det under större delen av hans liv. Efter att ha besegrat Emmet och Khonshu återupptar Marc sitt liv som Moon Knight, fast besluten att vara en beskyddare och brottsbekämpare på sina egna villkor snarare än som ett verktyg för någon annan. Senare,

”Crazy Runs in the Family” (2018)

Efter att ha tillägnat sig Khonshu på nytt, återupptar Marc Spector sitt vanliga liv och sina Moon Knight-aktiviteter. Raoul Bushman samarbetar med en mystisk mentalpatient som bara kallas ”Patient 86”, som blir en avatar av Ra ​​och kallar sig själv Solkungen. Tillsammans kommer de på en komplott för att döda Moon Knight.  För att genomföra sin plan går Bushman och Sun King till Marlenes hus och upptäckte att hon och Jake Lockley hade ett barn tillsammans, en uppenbarelse som chockar Marc Spector och Steven Grant. Raoul och Sun King kidnappar sedan Marlene och lockar Moon Knight till en öbas. Med Khonshus vägledning kan Moon Knight övermanna Sun King, även om Bushman flyr.

”The Age of Khonshu”

Khonshu bestämmer sig för att ta över jorden för att skydda den och tvingar Moon Knight att skaffa makt åt honom. Med förbättrade förmågor och insikt, och övertygad om att Khonshus plan är det enda sättet att skydda jorden från demonherren Mephisto och andra, tar Moon Knight makten av Iron Fist , Ghost Riders helvete, Thor’s hammare Mjolnir, och en del av Dr Stranges magi. Med detta och mer börjar Khonshu att omforma jorden. Under en strid med Black Panther blir Moon Knight tillfälligt värd för den kosmiska Phoenix Force. Men istället för att låta Phoenix-kraften ”rena” jorden genom att utplåna mänskligheten, släpper Moon Knight kraften även medan Avengers besegrar Khonshu. Asgardianerna fängslar Khonshu och Moon Knight får återvända till sina aktiviteter. The Black Panther erbjuder honom medlemskap i Avengers igen, men han vägrar, föredrar att fokusera på strider han förstår och arg på Khonshus extrema handlingar.

Moon Knight vol. 9 (2021)

Trots att han tror att Khonshu är en gud ovärdig att dyrka, anser Marc Spector sig fortfarande vara andligt kopplad till gudomen och bestämmer sig för att fortsätta agera inte bara som mångudens riddare utan också som präst av hans läror. Han skapar Midnight Mission, en religiös församling som följer Khonshus lära. Som dess överstepräst antar Marc sin Mr. Knight-kostym och mask som sin officiella religiösa klädsel. När han bor på midnattsmissionen erbjuder han hjälp att lyssna på alla som besöker och behöver hans hjälp. Som Moon Knight befriar Spector flera personer som kidnappades av vampyrer och själv motvilligt gjordes till vampyrer.  I stället för att fördöma dem, erbjuder han dem sympati. En av de nya vampyrerna, en kvinna som heter Reese, tar ett jobb som Marcs assistent på Midnight Mission.

Han korsar vägar med Dr Badr/Hunter’s Moon, som utropar sig själv som Khonshus andra näve och tror att Moon Knights väg måste ”korrigeras” efter att ha avvikit från Khonshus hämndmetoder.  Efter att ha besegrat Hunter’s Moon i strid, Moon Knight konfronterar fiender som skickas efter honom av skurken Zodiac, vilket leder till en direkt konfrontation mellan de två.

Under berättelsen om ” Devil’s Reign ” antar borgmästare Wilson Fisk en lag som förbjuder superhjältar. Moon Knight är den första som grips av Thunderbolts-medlemmarna Agony , Electro II, Rhino och US Agent .

Jämförelser med Batman

Charlie Huston , författare till 2006 års nylansering av Moon Knight , försökte svara på kritiken att Moon Knight är en ersättning Batman i en intervju med Comixfan-författaren Remy Minnick. Minnick noterade att jämförelsen inte är grundlös, eftersom både Moon Knight och Dark Knight är rika, ”normala” människor som bekämpar brott med detektivkunskaper, täckidentiteter, skickliga förtrogna och är utrustade med högteknologiska prylar, personliga flygplan, och personliga kastföremål. Likaså fick Moon Knight en kort tid en tonåring som skulle bli sidekick, med Steven Grant-identiteten som blev miljardär (liknande Bruce Wayne), och använde förmögenheten för att finansiera sin karriär som Moon Knight. Huston accepterade att de två karaktärerna har likheter, men fortsatte med att kontrastera dem genom att notera särskilda skillnader i ursprung, motiv och personlighet. Han sa, ”Bruce Wayne bekämpar brott för att hämnas morden på sina föräldrar”, medan Moon Knight ”slår upp den som har det på gång för att han tror att han är avataren för den egyptiska hämndguden och det hjälper honom att må bättre av allt människor han dödade när han var legosoldat.” Således är Batman motiverad av hämnd för ett personligt fel mot sina föräldrar, medan Marc Spector motiveras av hämnd som koncept. Huston noterar vidare att Bruce Wayne, Batmans alter ego, tar på sig andra identiteter bara för att hjälpa till i hans undersökningar, medan Moon Knights tre förändringar hjälper honom lika mycket i att hantera personliga demoner som att bekämpa lagbrytare,dissociativ identitetsstörning . 

Krafter och förmågor

Färdigheter och träning

Moon Knight är en idrottare på olympisk nivå och en skicklig akrobat som utmärker sig i stridsstrategi. Spector är en fantastisk förare och kan styra en helikopter. Tack vare sin livserfarenhet och utbildning som amerikansk marinsoldat , boxare och legosoldat blev Marc Spector expert på hand-till-hand-strid, skytte , boxning ,  kung fu , eskrima , judo ,  karate , ninjutsu , savate ,  och Muay Thai. Moon Knights stridsstil kombinerar element från olika stridstekniker och förlitar sig mycket på anpassningsförmåga, att använda miljön till sin fördel, skrämma sina motståndare och acceptera en viss nivå av smärta och skada. Skurken och legosoldaten Taskmaster , som perfekt kan replikera kampstilar, har sagt att han föredrar att inte kopiera Moon Knight eftersom hjälten ibland hellre tar ett slag än att blockera eller undvika den.  Moon Knight har visat sig ha en mycket hög tolerans för smärta och tortyr.

Teknik och utrustning

Som Moon Knight bär Spector vanligtvis en lätt kevlar -kroppsrustning och en speciellt konstruerad, silverglidkappa som kan fånga vindar och termiska uppströmmar . Han bär vanligtvis metallstöd på handleder och vader. Senare kostymer har lagt till metallplattor som ger extra skydd för hans bröst och axlar. Moon Knight använder en mängd olika vapen under sin karriär, varav många involverar eller är gjorda av silver. Hans vanligast använda vapen är hans halvmånepilar i silver (varav en del är trubbiga, varav några är blad) och en adamantiumförstärkt trunk som kan avfyra en gripkrok och sträcka sig in i en bōpersonal. Ibland har han också använt nunchaku och en sammansatt båge . Under en kort tid bar Moon Knight handskar med spetsiga knogar.

Vid ett tillfälle accepterade Moon Knight gyllene och elfenbensvapen med egyptiskt tema skapade av anhängare till Khonshu. Dessa inkluderade bolas , gyllene scarab -formade pilar, en elfenbensboomerang, kastjärn, en yxformad lassogripare och ett gyllene ankh – format trubbigt vapen som glödde i närvaro av fara. Dessa föremål ersattes senare med dubbletter av vapen designade av Hawkeye .

Under en period när han lider av hälsoproblem, använder Moon Knight en tunn, lätt adamantium-rustning för bättre skydd. Under den här tiden skaffar han en adamantiumstav, en knast som kan avfyra en kabellina och handskar som avfyrar halvmånepilar.

Under händelserna i ” Dark Reign ” gör Tinkerer Moon Knight karbonadiumrustning med foglåsningsfunktioner, vilket förstärker hans styrka.  Moon Knight använder denna funktion för att stödja en byggnad från att kollapsa, trots brist på övermänsklig styrka. Dessutom kunde rustningen omedelbart samlas runt hans kropp efter att ha utlösts av fjärrkontroll.

För transporter använder Moon Knight en mängd olika sofistikerade flygplan som Mooncopter och Angelwing, en minijet med VTOL(vertikal start och landning) och 20 mm kanoner. Ibland har Moon Knight även använt en vit, anpassad motorcykel, en fjärrstyrd vit limousine och en fjärrstyrd halvmåneformad drönare/segelflygplan som kan bära en enda person.

Under början av händelsen ”Age of Khonshu” försörjdes Marc av kulten som dyrkar hans gudomlighet med magiska ankher som gjorde det möjligt för honom att rinna av och använda de urkrafter som tilldelats jordens mäktigaste genom deras färgglada förhistoriska härkomst. Med krafterna från The Iron Fist från Daniel Rand, hämndandan Zarathos från The Ghost Rider tillsammans med sin helvetsladdare, och de mystiska förmågorna som hör till Sorcerer Supreme Doctor Strange . Han skaffade dessa med avsikten att assimilera de från Star Brand , Phoenix Force och Odin-Force-genomsläppta Mjolnir som också tillhör All-Father Thor .

Superkrafter

Vid mer än ett tillfälle har Marc Spector dött och sedan återuppstått av den andradimensionella enheten Khonshu. Det är inte känt om Khonshu kommer att göra detta kontinuerligt, vilket gör Marc Spector effektivt odödlig, eller om han bara kommer att göra detta tills han väljer en ny mästare.

På grund av att hans hjärna har förändrats av Khonshu, är Marc Spector mer motståndskraftig mot telepatiska och psykiska attacker än en genomsnittlig person. Han upplever ibland visioner av profetior eller förbättrad insikt. Vissa trodde till en början att dessa visioner var vanföreställningar eller helt enkelt inspirerade av Spector som oavsiktligt utförde självhypnos , men det är nu känt att Khonshu är verklig och ger honom dessa visioner. Det har antytts i flera berättelser att Marcs koppling till Khonshu och denna övernaturliga insikt ökar när han bär sin Månriddardräkt, eftersom den representerar mångudens ”dräkter”. Profilen för skurken att hyrahar en övermänsklig analysförmåga som inte fungerar korrekt på varelser med övernaturliga/magi-baserade förmågor, och anmärkte att han tyckte det var smärtsamt att titta på Marc Spector närhelst hjälten iklädde sig sin Moon Knight-dräkt. Profilen var inte säker på om detta berodde på Spectors psykiska sjukdom eller om att bära kostymen hjälpte Moon Knight att utnyttja mångudens kraft.

Under tiden som Moon Knight antog gyllene vapen och elfenbensvapen (som symboliserar hans status som Khonshus näve), skulle hans styrka, uthållighet och reflexer öka beroende på månens faser, och fungera på en övermänsklig nivå under en fullmånenatt. Även under en nymåne kan han lyfta flera hundra kilo.  Även om vissa trodde att denna övermänskliga styrka inte hade något att göra med Khonshu och var resultatet av självhypnos, är det nu känt att Khonshu är verklig och är direkt kopplad till Marc Spector. Khonshu tog senare bort denna makt från Moon Knight som straff för olydnad och har aldrig lämnat tillbaka den.

Efter ”ormkriget” valde Marcs skyddsgud Khonshu att ytterligare bemyndiga sin mästare på jorden med alla nya förmågor som förberedelse för uppkomsten av Mephistopheles. [105] Genom att ge sin härold lejonparten av månens överhöghet; Marc skulle vara utrustad med alla förmågor hos sin namne som Khonshus näve tillsammans med ett par andra utanför kriterierna. Han beviljas transformationsförmågan att ändra till och från sin utklädda identitet efter behag, utöver krafter över måneffekter som att skapa astrala klippformationer som består av planetariska satelliter, att uppväcka och befalla de döda; mumier lojala mot hans gudomlighet, månens bemyndigande under supermånen skapad av Khonshu’ Dessa krafter gav Moon Knight tillräckligt med rå kraft för att slåss och besegra världens mäktigaste hjältar, Avengers.

För en kort tid blev Moon Knight en värdavatar för den odödliga Phoenix Force, den kosmologiska rovfågeln som styr liv, död och återfödelse i hela universum och potentiellt multiversum. Att inneha alla typiska färdigheter och förmågor hos en Avatar till den kosmiska enheten när det gäller kosmisk pyrokinesis, telekinesis, flygning, etc.

Bikaraktärer

Genom hans olika berättelser hjälper vissa bikaraktärer ofta Marc Spector i hans aktiviteter som Moon Knight.

 • Marlene Alraune – En arkeolog, hennes far mördas av Raoul Bushman. Hon möter och blir räddad av Marc timmar innan hans första uppståndelse i händerna på Khonshu. Trots sin första övertygelse om att Khonshu inte är verklig, stöder hon Marcs karriär som Moon Knight, och blir hans rådgivare och hjälpmedel såväl som hans älskare. Senare tror hon att Khonshu är verklig men uppmuntrar ändå Moon Knight att lämna våld bakom sig och leva fullt ut som antingen Marc Spector eller Steven Grant. De två separeras vid flera tillfällen.
 • Bertrand Crawley – En hemlös man och före detta läroboksförsäljare som agerar som en av Moon Knights informanter angående ovanliga aktiviteter på gatan.
 • Jean-Paul ”Frenchie” DuChamp – Moon Knights helikopterpilot och närmaste vän. De två träffas efter att Marc lämnat marinsoldaterna. Frenchie är en legosoldat men med moraliska principer gillar han inte att kompromissa, vilket leder till att han till fullo stöder Marc Spectors val att skydda människor och hämnas de förrättade istället för att tjäna på strid och dödande.
 • Cult of Khonshu – En hemlig och isolerad kult av präster och forskare tillägnad Khonshu. Medlemmarna drivs för att hjälpa Khonshus avatarer på jorden och har försett Marc Spector med speciell information och vapen vid sällsynta tillfällen. Vid olika tidpunkter har oseriösa fraktioner av Khonshu-kulten som tror att Marc Spector inte är lämplig att vara månriddaren agerat mot honom.
 • Gena Landers – En restaurangchef. Hon är en vän till Jake Lockley och hjälper honom att få information.
 • Ray Landers – Son till Gena Landers, han är en expertpilot och mekaniker som hjälper Jake Lockley att få information. Han lotsar Mooncopter när Frenchie är otillgänglig. [107]
 • Ricky Landers – Son till Gena Landers och bror till Ray Landers.
 • Reese – En vampyr med hjälp av Moon Knight. Hon är hans assistent i ledningen av Midnattsuppdraget och fungerar som hans forskare under olika brottsutredningar.
 • Shadow Cabinet – Ett tillfälligt råd av rådgivare till Marc Spectors verksamhet och vigilante-verksamhet. Medlemmar använde kodnamn och höll möten via videokonferens eller holografisk projektion. I Shadow Cabinet ingick teknikexperten Stash, affärskvinnan Penny Annie, lågnivåkriminalchefen Don G och psykologen Sigmund (som tillfälligt agerade som Marcs terapeut).
 • Hunter’s Moon – Dr Baldr, en annan anhängare av Khonshu och vänster näve.
 • Diatrice Alraune – Dottern till Marc Spector och Marlene Alraune.
 • Khonshu – Guden som gav Marc Spector sina krafter och identitet som sin avatar. Medan han var allierad för Marc för hans tidiga äventyr i de senaste berättelserna blev han mer antagonistisk, som när han var huvudskurken i 2016-serien och historien om The Age of Khonshu i Jason Aarons spel på Avengers.
 • Detektiv Flint – En detektiv som agerar som Marcs allierade från styrkan.
 • Nedda – Moon Knights hembiträde när han var i sin Steven Grant Persona.
 • Peter Alraune – Fadern till Marlene Alraune, han dog av Bushmans händer.
 • Peter Alraune, Jr – Hans son. Skapade Morpheus av en slump.
 • Rob Silverman – Frenchies man.
 • Samuels – Moon Knights butler.
 • Profil – En informatörsbankir. En mutant med förmågan att analysera vad som helst.
 • Toltec – En vigilante från Mexiko.

Rogues galleri

Medan Moon Knight har bekämpat många kända skurkar i Marvel-universum, har han också samlat på sig sitt eget skurkgalleri med skurkar som har en personlig koppling till honom och/eller sällan dyker upp utanför hans egna berättelser. Moon Knights stora återkommande fiender inkluderar:

 • Vånda
 • Ammut
 • Arsenal
 • Arthur Harrow
 • Black Spectre
 • Black Spectre II
 • Boogiemannen
 • Bora
 • Bushman (hans ursprungliga fiende)
 • Kobra
 • Kollektivet
 • Kommittén
 • Erövrar Herren
 • Dansen Macabre
 • Dödzon
 • Dödsbringaren
 • The Doctor (War-Same)
 • Doktor Emmet
 • Ernst den nazistiska kungen
 • Den Kinesiska Muren
 • Hellbent
 • Hobgoblin (Jason Macendale)
 • Ice the Hitman
 • Gycklaren
 • Killer Shrike
 • Månens riddare (skurkfraktion från Khonshu-kulten)
 • Den levande farao
 • Lynn kyrka
 • Lupinar
 • Manx
 • Master Sniper
 • Midnight Man (Anton Mogart)
 • Midnatt (Jeffrey Wilde)
 • Mikaboshi
 • Moon Shade
 • Morgonstjärna
 • Morpheus
 • Nattskiftet
 • The Scarlet Nuns
 • Plasma (Leila O’Toole)
 • Prinsessan Nepthys
 • Profil
 • The Punk Ghost Gang
 • Raptor
 • Rakapparat
 • Regent
 • Ringmästaren
 • Seth den odödliga
 • Shadow Knight (Randall Spectre)
 • Härva
 • Slashern
 • The Slayers Elite
 • Snigel
 • Sobek
 • Scarlet målat glas
 • Solkungen
 • Solsting
 • Toltec
 • Sanningen
 • vit drake
 • Xenos
 • Zaran
 • Zodiaken

Andra versioner

2099

The one-shot 2099: Manifest Destiny (mars 1998) introducerade en kvinnlig Marvel 2099- version av Moon Knight, som bekämpar brott i månstaden Attilan . Den här versionen av karaktären förekommer också i nummer 14 av Spider-Man 2099 (2015).

House of M

Moon Knight dyker upp i House of M som en del av Luke Cages Sapien-motstånd mot jordens härskare, House of Magnus ( Magneto och hans barn, Quicksilver , Polaris och Scarlet Witch ), även om han inte bär sin kostym i denna tidslinje .  Han dyker också upp i House of M: Avengers i sin kostym. Lite mer av hans bakgrund avslöjas också, han följer fortfarande Khonshu och lider fortfarande av dissociativ identitetsstörning.

Oändlighetskriget

I Infinity War -crossoveren använder Moon Knights utomjordiska dubbelgångare Franklin Richards krafter för att bli den mångdimensionella Moon Shade. Han mördar sedan majoriteten av Multiversums alternativa versioner av Moon Knight.

Marvel Zombies

I Marvel Zombies är Moon Knight en av superhjältarna som smittats av zombiepest. Tidigare hade han varit en del av motståndet organiserat av Nick Fury , men förmodligen förvandlades till en av zombiesna i en senare strid.  Han attackeras av ”Deadites”, återupplivade versioner av många av de döda människorna, som till synes sliter isär Moon Knight [112] (han rymmer förmodligen, eftersom han ses i det första numret av den vanliga Marvel Zombies -serien, som utspelar sig efter Army of Darkness ). Han dödas senare av Deadpool, som dyker upp på Marvel Zombies Earth och skär av hans huvud.

Gamle Logan

På sidorna av Old Man Logan sågs en tillbakablick där Moon Knight hjälpte Daredevil och She-Hulk att slåss mot Enchantress och Electropå Manhattan. I sin kamp mot Electro elektricerades Moon Knight till ett tillstånd av medvetslöshet.

SKYDDA

SHIELD #1 har en forntida egyptisk version av Moon Knight. Denna version liknar till utseendet Khonshu-statyn som Marc Spector dyrkade förr. Han kan ses hålla i en stav som har en halvmåne på toppen.

Ultimate Marvel

I det parallella universum Ultimate Marvel är Marc Spector en Navy SEAL som blir ett testämne för en ” supersoldat ”.” program från den amerikanska regeringen. Även om han får ökad styrka, motståndskraft mot skador och accelererad läkning, bryter experimentet Spectors sinne, vilket orsakar symtom som liknar dissociativ identitetsstörning. Spector manifesterar sig nu som både hans egen persona och alters som heter Moon Knight och Steven Grant, såväl som en icke namngiven alter som identifierar sig som en flicka med rött hår (kallad ”Inner Child”). Precis som vissa personer med DID upplever Spector medvetande och så kan hans alters dela information och är medvetna om Ibland skapar Spectors förändringar en ny personlighet för speciella situationer eller kommer på något sätt att bekämpa varandra för att ta eller behålla kontrollen.

Efter att ha lämnat den amerikanska militären arbetar Spector tillfälligt för Roxxon Corporation som Paladin . Efter att ha lämnat Roxxons anställning tar Spectors Moon Knight alter mer kontroll och börjar verka som vigilante i New York City. Under den här tiden bor Spector med sin flickvän Marlene Alraune, som är medveten om att han har DID och att en av hans förändringar är den vaksamma Moon Knight. Under ett gängkrig mellan brottsherren Kingpin och nykomlingen gangster Hammerhead , såras Moon Knight allvarligt av mördaren Elektra men flyr till säkerhet. Han möter sedan vigilanterna Punisher , Spider-Man och Daredevil. Senare bjuder Daredevil in Moon Knight att gå med i en organisation av superhjältar som är dedikerade till att få ner Kingpin. Spector accepterar och bestämmer sig sedan för att infiltrera Kingpins led. I motsats till hur mycket kontroll Moon Knight-personan har, skapar personligheter Steven Grant och Marc Spector en ny alter vid namn Ronin för att ta kommandot, en hänsynslös krigare som lättare skulle välkomnas in i Kingpins organisation. Moon Knight alter motsätter sig detta beslut, bara för att sedan till synes förstöras av den nya Ronin alter. Det avslöjas senare att Moon Knight alter inte är borta, bara begravd och i ett tillstånd som speglar medvetslöshet.

Efter att Kingpin upptäckt att Ronin är en agent för Daredevil, beordrar brottsherren att mannen ska avrättas. Ronin överlever en attack och informerar sedan polisen om att Kingpin har försökt mörda honom. Han uppmanar sedan Moon Knight alter att vakna igen.

Universum X

I Universum X är Moon Knight låst i en aldrig sinande strid med Sons of Set, om statyn av Khonshu. Det står faktiskt att Marc Spector har varit död från början, och precis som månen reflekterar ljus har Spector ”reflekterat” formen av en levande man, vilket gör honom effektivt odödlig. Dessutom föreslås det också att den ursprungliga inspirationen för månguden Khonshu var Watcher Uatu som tittar på jorden från sin bas på månen.

Hemliga krig

Under berättelsen ” Secret Wars ” finns olika versioner av Moon Knight i de olika Battleworld- domänerna:

I Battleworld-domänen av Regency nämns Moon Knight som en av superhjältarna som Regent måltavla under hans uppgång till makten.

 • I Battleworld-domänen K’un-L’un är Spector en mästare i en fraktion som kallas Månens ansikten. Han besegras av Shang-Chi i Tournament of the Thirteen Chambers.
 • I Battleworld-domänen i Egypten är Spector en varulv och medlem av Moon Knights, Khonshus elitkrigare.
 • I Battleworld-domänen Marville är Moon Knight bland hjältarna som kämpar om tvillingarna Zachs och Zoes uppmärksamhet.

Apocalypse Wars

I Extraordinary X-Men Apocalypse Wars crossover är en kvinnlig version av Moon Knight en av Horsemen of Apocalypse . Hon dödas av Nightcrawler, som teleporterar henne i en fälla med spetsiga grop.

Deadpool dödar Marvel-universumet igen

I samarbete med Punisher undersöker Moon Knight / Mr. Knight morden på flera superhjältar av en okänd angripare, med hans egen personliga assistent Gwenpool som hittar Magneto , den röda skallen , styggelsen och Doctor Doom som ansvariga och regisserar Deadpoolatt döda Marvel Universums hjältar å deras vägnar. När Gwen skickar bilderna och flyr, förlorar Moon Knight mottagandet och antar att hon är död, innan han själv dödades av Deadpool någon gång senare, och insåg i sina döende stunder att Deadpool fjärrstyrs via hjärntvätt och är mestadels omedveten om vad han faktiskt gör men för några ögonblick av klarhet orsakad av Moon Knights slag, som han använder för att varna Moon Knight om skurkarnas planer, vilket gör att ett meddelande kan föras vidare till de återstående hjältarna.

Infinity Wars

Under ” Infinity Wars ”-historien kombineras Moon Knights liv med delar av Spider-Mans historia. Resultatet är en karaktär som heter Peter Spector vars farbror Ben och moster May dödas av att vara känd som Goblin by Night . Peter Spector, attackerad och lämnad för död av Goblin, återupplivas sedan för att bli en avatar av en mystisk spindelgud. Peter får spindelkrafter men får också sitt sinne delat i fyra personer. Som ArachKnight bekämpar han brott. Som Peter Spector stiger han upp för att bli VD för sitt företag och arbetar tillsammans med sin flickvän Marlene Jane . Han upptäcker snart sanningen från sin vän Harry att Norman Osborn förbannades in i Goblin och dödade både Ben och May mot hans vilja. När trollförbannelsen tog över Normans kropp och överför dess förbannelse infekterar hans egen son mot hans vilja, förlåter ArachKnight och välkomnar en nu botad Norman att gå med i hans företag för att hitta ett botemedel mot en nyligen förbannad Harry.

Earth-818

On Earth-818 som styrdes av Multiversal Masters of Evil-medlemmen Black Skull , en version av Moon Knight som heter Mariama Spector är medlem i motståndet mot Black Skull som leds av Ant-Man (denna Earths version av Tony Stark). Under kampen med Black Skull sugs Moon Knight och Vision in i en av Black Skulls portaler och hamnar i Center of Infinity där de blir kontaktade av kapten Carter, War Widow och Longbow som rekryterar dem till Avenger Primes armé.

I andra medier

Tv

 • Enligt författaren Doug Moench licensierades en Moon Knight-serie av Toei för produktion i Japan, [134] men blev istället serialiserad som en manga från 1979-1980.
 • Moon Knight dyker upp i Ultimate Spider-Man vs. Sinister Six animerade serieavsnitt ”The Moon Knight Before Christmas”, med röst av Diedrich Bader . [135] [136] Denna version visas följa Månens råd. Han jagar Frances Beck innan Spider-Man , som misstar Moon Knight för en skurk, räddar henne medan han sitter hemma hos Doctor Strange . Efter att ha kommit på att Frances är dotter och blivande efterträdare till hennes far Quentin Beck / Mysterio , arbetar Spider-Man med Moon Knight för att besegra henne. Använda en speciell trollstav från ett begränsat rum i Sanctum Sanctorum, hugger Moon Knight Mysterio-hjälmen, vilket låter Spider-Man befria Becks. Efter detta går Moon Knight med Spider-Man, May Parker och Becks för julmiddag .
 • Moon Knight dyker upp i Avengers Assembles animerade serie, röstad av Gideon Emery .  Han gör först en cameo i avsnittet ”Avengers World”, bland hjältarna som Avengers planerade att rekrytera i sitt expansionsprogram innan Moon Knight gör sitt första fullständiga framträdande i avsnittet ”Beyond”, där en pyramid han vaktar hamnar i Battleworld -domänen i Egypten. När Captain America och Black Widow går in i pyramiden och återförenas med Iron Man, de slåss mot en sinneskontrollerad Moon Knight och en armé av sanddrivna mumier för att göra anspråk på en klot som han vaktar. Så småningom förstör Iron Man enheten som styr Moon Knight, som hjälper till att besegra de återstående mumierna. Captain America erbjuder honom att gå med i Avengers, men Moon Knight väljer att stanna kvar och skydda de onda som finns i pyramiden.
 • Moon Knight dyker upp i 2017 års avsnitt av Spider-Man- serien ”Vengeance of Venom”, röstad av Peter Giles. Denna version blev en cynisk överlevnadsman efter att någon nära honom dödades, vilket ledde till att han övergav Moon Knight-identiteten. Marc Spector räddar Spider-Man under Klyntars invasion, men är ovillig att ta sig an Moon Knight-identiteten igen. Efter ett peptalk från May Parker under en annan strid med Klyntaren, blir Spector Moon Knight igen och hjälper till i kampen mot utomjordingarna.

Marvel Cinematic Universe

Karaktärens dissociativa identiteter av Marc Spector / Moon Knight, Steven Grant / Mr. Knight och Jake Lockley visas i live-action media som utspelar sig i Marvel Cinematic Universe (MCU), alla porträtterade av Oscar Isaac . I MCU avbildas Marc Spector-identiteten som en före detta legosoldat som tar rollen som Moon Knight under den egyptiska guden Khonshu för att rädda hans liv, Steven Grant-identiteten är en brittisk presentbutiksanställd som antar aliaset Mr. Knight under Khonshu, och Jake Lockley-identiteten framställs som en rik och brutal spanjor och Khonshus favoritavatar och vän.  Isaac var i samtal om rollen i oktober 2020, och rollades i januari 2021,  innan Marvel officiellt bekräftade sin rollbesättning den maj, med huvudrollerna som Grant och Spector i serien medan han kom i rollen som Lockley i finalen, tillsammans med Ethan Hawke som Arthur Harrow , deras föregångare som Moon Knight. Hawke porträtterar också Doktor Harrow , en psykiaterversion av Harrow som bara existerar i Grants och Spectors sinne som en del av dem, som hjälper Grant att konfrontera sanningen om sin mors död samtidigt som han förnekar Khonshus existens. Carlos Sanchez porträtterar Grant och Spector som barn, medan David Jake Rodriguez porträtterar Spector ensam som tonåring.

 • Karaktären dyker först upp i Disney+ -serien Moon Knight , som hade premiär den 30 mars 2022.
 • I november 2019 avslöjade Marvel Studios president Kevin Feige att Moon Knight kommer att dyka upp i framtida MCU-filmer efter hans introduktion i hans Disney+-serie. [145]

Videospel

 • Moon Knight dyker upp som en upplåsbar spelbar karaktär i Wii- , Xbox 360- och PlayStation 3 -versionerna av Marvel Ultimate Alliance ,  med röst av Nolan North .
 • Moon Knight dyker upp som en assist karaktär i Spider-Man: Web of Shadows , med röst av Robin Atkin Downes .  Han hjälper Spider-Man i hans kamp med Black Cat innan han arbetar med honom för att störa Kingpins illegala aktiviteter och avvärja symbioternas invasion.
 • Moon Knight dyker upp i Hawkeyes avslutning för Ultimate Marvel vs. Capcom 3 , som medlem av West Coast Avengers .
 • Moon Knight dyker upp i Marvel Pinball och det nedladdningsbara innehållet för Pinball FX 2 , röstat av Troy Baker . I sitt eget bord slåss Moon Knight mot Morpheus , Midnight , Bushman , Black Spectre och Khonshu .
 • Moon Knight dyker upp som en upplåsbar spelbar karaktär i Marvel Avengers Alliance .
 • Moon Knight dyker upp som en upplåsbar spelbar karaktär i Marvel Heroes , återigen röstad av Robin Atkin Downes.
 • Moon Knight dyker upp som en upplåsbar spelbar karaktär i Lego Marvel Super Heroes .
 • Moon Knight dyker upp i Marvel Avengers Academy , röstad av Alan Adelberg.
 • Moon Knight dyker upp i Lego Marvel’s Avengers , med röst av Keith Silverstein .
 • Moon Knight dyker upp som en upplåsbar spelbar karaktär i Lego Marvel Super Heroes 2 .
 • Moon Knight dyker upp som en upplåsbar spelbar karaktär i Marvel Contest of Champions .
 • Moon Knight dyker upp som en upplåsbar spelbar karaktär i Marvel Future Fight .
 • Moon Knight dyker upp som en nedladdningsbar spelbar karaktär i Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Order , återigen röstad av Gideon Emery . Han lades till genom ”Marvel Knights: Curse of the Vampire” DLC .
 • Moon Knight dyker upp som en spelbar karaktär i Marvel Strike Force
 • Moon Knight dyker upp som en köpbar outfit i Fortnite Battle Royale .

Samlade upplagor

Titel Material insamlat Publiceringsdatum ISBN
Holk!
Moon Knight: Nedräkning till mörker Holk! #11–15, 17–18, 20 och Marvel Preview #21 september 2010 978-0785148692
Moon Knight Vol. 1 (1980)
Essential Moon Knight Vol. 1 Moon Knight #1–10; Werewolf By Night #32–33; Marvel Spotlight #28–29; Spektakulär Spider-Man #22–23; Marvel två-i-ett #52; Hulk Magazine #11–15, 17–18, 20; Marvel Preview #21 februari 2006 0-7851-2092-0
Essential Moon Knight Vol. 2 Moon Knight #11–30 oktober 2007 978-0-7851-2729-1
Essential Moon Knight Vol. 3 Moon Knight #31–38; Moon Knight: Fist of Khonshu #1–6; Marvel Fanfare#30, 38–39; Solo Avengers #3; Marvel Super-Heroes #1 november 2009 978-0-7851-3070-3
Moon Knight Epic Collection: Bad Moon Rising Moon Knight #1–4; Werewolf By Night #32–33; Marvel Spotlight #28–29; Spektakulär Spider-Man #22–23; Marvel två-i-ett #52; Hulk Magazine #11–15, #17–18, #20; Marvel Preview #21; Försvarare #47–50 oktober 2014 978-0785190967
Moon Knight Epic Collection: Shadows of the Moon Moon Knight #5–23 november 2015 978-0785198109
Moon Knight Epic Collection: Final Rest Moon Knight #24–38 januari 2019 978-1302915643
Moon Knight Omnibus Vol. 1 Werewolf By Night 32–33; Marvel Spotlight 28–29; Försvarare 47–50; Peter Parker, den spektakulära Spider-Man 22–23; Marvel två-i-ett 52; Moon Knight 1–20; Marvel Team-Up Annual 4; Fantastiska Spider-Man 220; material från Defenders 51; Hulk Magazine 11–15, 17–18, 20; Marvel Preview21 januari 2021 978-1302926861
Moon Knight Omnibus Vol. 2 Moon Knight 21–38, Iron Man 161, Power Man och Iron Fist 87, Marvel Team-Up 144, Moon Knight: Fist of Khonshu 1–6, Marvel Fanfare 30; material från Solo Avengers 3, Marvel Fanfare 38–39, Marvel Super-Heroes 1 mars 2022 978-1302934538
Marc Spector: Moon Knight (1989)
Infinity War Omnibus Marc Spector: Moon Knight #41–44 april 2019 978-1302915964
Moon Knight Vol. 5 (2006)
Moon Knight Vol. 1: Botten Moon Knight Vol. 5 #1–6 januari 2007 978-0-7851-2542-6
Moon Knight Vol. 2: Midnattssol Moon Knight Vol. 5 #7–13, Moon Knight Annual #1 januari 2008 978-0-7851-2289-0
Moon Knight Vol. 3: Gud och land Moon Knight Vol. 5 #14–20 november 2008 978-0-7851-2521-1
Moon Knight Vol. 4: Marc Spectors död Moon Knight Vol. 5 #21–25, Moon Knight: Silent Knight #1 mars 2009 978-0-7851-3218-9
Moon Knight Vol. 5: Nere söderut Moon Knight Vol. 5 #26–30 oktober 2009 978-0-7851-3171-7
Moon Knight komplett samling av Huston, Benson & Hurwitz Omnibus Moon Knight (Vol. 5) 1–30, Moon Knight Annual (2007) 1, Moon Knight: Silent Knight (2008) 1, Vengeance of the Moon Knight (2009) 1–10, Shadowland: Moon Knight (2010) 1– 3 april 2022 978-1302934569
Vengeance of the Moon Knight (2009)
Vengeance of the Moon Knight Vol 1: Shock and Awe Månens hämnd Riddare #1–6 juli 2010 978-0-7851-4106-8
Vengeance of the Moon Knight Vol 2: Killed, Not Dead Månens hämnd Riddare #7–10 december 2010 978-0-7851-4107-5
Begränsad serie
Shadowland: Moon Knight Shadowland: Moon Knight #1–3 och Moon Knight #13 mars 2011 978-0-7851-4889-0
Moon Knight Vol. 6 (2011)
Moon Knight av Brian Michael Bendis & Alex Maleev Vol. 1 Moon Knight Vol. 6 #1–7 december 2011 978-0-7851-5169-2
Moon Knight av Brian Michael Bendis & Alex Maleev Vol. 2 Moon Knight Vol. 6 #8–12 juni 2012 978-0-7851-5171-5
Moon Knight av Brian Michael Bendis & Alex Maleev: The Complete Collection Moon Knight Vol. 6 #1–12 mars 2018 978-1302909994
Moon Knight Vol. 7 (2014)
Moon Knight Vol. 1: Från de döda Moon Knight Vol. 7 #1–6 oktober 2014 978-0785154082
Moon Knight Vol. 2: Dead Will Rise Moon Knight Vol. 7 #7–12 april 2015 978-0785154099
Moon Knight Vol. 3: In the Night Moon Knight Vol. 7 #13–17 oktober 2015 978-0785197348
Moon Knight Vol. 8 (2016)
Moon Knight Vol. 1: Galen Moon Knight Vol. 8 #1–5 december 2016 978-0785199533
Moon Knight Vol. 2: Reinkarnationer Moon Knight Vol. 8 #6–9 och Moon Knight Vol. 1 #2 juni 2017 978-0785199540
Moon Knight Vol. 3: Födelse och död Moon Knight Vol. 8 #10–14 oktober 2017 978-1302902889
Moon Knight av Lemire & Smallwood: Komplett samling Moon Knight Vol. 8 #1–14 september 2018 978-1302912857
Moon Knight: Legacy (2017)
Moon Knight: Legacy Vol. 1: Galna körningar i familjen Moon Knight Vol. 1 #188–193 maj 2018 978-1-3029-0937-6
Moon Knight: Legacy Vol. 2: Faser Moon Knight Vol. 1 #194–200 december 2018 978-1-3029-1270-3
Moon Knight: Legacy – The Complete Collection Moon Knight Vol. 1 #188–200 april 2022 978-1-3029-3397-5
Moon Knight: Volym 9 (2021)
Moon Knight: The Midnight Mission Moon Knight Vol. 9 #1–6 februari 2022 978-1302931100
Moon Knight: Too Tough To Die Moon Knight Vol. 9 #7-12 augusti 2022 978-1302931117