Norn9 Var Commons Review

Norn9: Var Commons Review – Adrift Through Time

30 mars 2023 Angelus Victor

Titel: Norn9: Var Commons

Utvecklare: Otomate, Idea Factory

Utgivningsdatum: 30 mars 2023

Recenserad på: Switch

Utgivare: Aksys Games

Genre: Otome

 

Otome-spel täcker en mängd olika epoker, från det moderna New York, korsat med Los Angeles i Cupid Parasite, till den klassiska japanska historien i Birushana. Men det finns ett otome-spel där ute som sägs trotsa den logiken, och det är Norn9: Var Commons, en titel som ursprungligen släpptes på PS Vita men nu med en Nintendo Switch-port med en omöversatt dialog av ingen mindre än Anne Lee, en framstående översättare.

 

 

 

Norn9 börjar historien med Sorata Suzuhara, ett underbarn som nyligen vann ett pris av Japans premiärminister tack vare sin enastående förmåga. Jag tror att han och Senku från Dr Stone skulle komma bra överens. En dag, när han är på studiebesök, hör han en mystisk sång, vandrar från sin klass och blir mörkare. Men när han kommer till besinning är han plötsligt 1919, under Taisho-eran, Japan.

 

 

Efter att ha träffat en främmande tjej som lovar att hjälpa honom att komma hem går de båda ombord på det titulära Nornskeppet, en sfärisk struktur som svävar på himlen och trotsar alla möjliga vetenskapliga begrepp samtidigt som de ser ut som om den kom. direkt från sci-fi-böckerna i Star Wars. Inuti det skeppet finns speciella människor med förmågor som kallas espers, som skickas av en organisation som kallas The World för att upprätthålla världsfred.

 

norn9 var commons recension skärmdump 1

 

Prologen och dess första kapitel är mycket förvirrande till en början. Ärligt talat kom så många frågor att tänka på, men elefanten i rummet är Sorata. Först får du en genomarbetad prolog med honom som huvudperson. Ändå, när du väl är inne på en rutt, bänkas han omedelbart som en slumpmässig NPC, som knappast visas i några andra kapitel hädanefter.

 

När du har gått igenom det första kapitlet kommer du att bli ombedd att välja en av de tre tjejerna, och var och en av dem kommer att ha tre alternativ för kärleksintresse. Det är lite mer unikt än andra typiska spel av samma slag. Jag tyckte huvudsakligen att det här systemet liknar världarna i Amnesia, vilket gör det möjligt att använda ett flödesschema. Dessutom är det intressanta att Nintendo Switch-versionen möjliggör en automatisk snabbsparning när du når ett nytt kapitel eller val, vilket definitivt är ett välkommet tillägg.

 

 

norn9 var commons recension skärmdump 5

 

Prologen är dock bland de mest förvirrande jag sett i en otome. Ärligt talat kom så många frågor att tänka på, men det största är Sorata. Han dyker bara upp för prologen, och sedan, från kapitel 2 och framåt… det är nästan som om han inte existerade om du inte väljer en speciell väg. Dessutom får du bara ifrågasätta den övergripande premissen för hela berättelsen.

 

Norn9s konstverk och soundtrack är verkligen några av dess största styrkor. Ändå lider soundtracket av den udda frågan om att låta för högt, och röstskådespeleriet dämpas av det på grund av dålig mixning. Som ett resultat kändes vissa karaktärer extremt mjuka om jag inte hade BGM-volymen på lägsta möjliga och rösterna på maximalt. Och grejen är att utvecklarna är medvetna om det här problemet, eftersom BGM-volymen som standard är inställd på 30% och röstvolymen är på 80%.

 

norn9 var commons recension skärmdump 4

 

En av de svagare punkterna i berättelsen som jag trodde att Norn9 skulle ha är de nio kärleksintressena, som vanligt, ju fler det finns, desto kortare måste berättelsen om varje vara. Men Norn9: Var Commons har ett trick på sin rockärm. I allmänhet, från vad jag har sett, är berättelserna i otome-spel vanligtvis en stor handling med ett visst antal paralleller, vilket betyder att ett kärleksintresses slut i allmänhet inte är kopplat till vad som händer i ett annat.

 

 

Jag ska göra mitt bästa för att förklara Norn9s rutter och hur de hänger ihop, direkt och indirekt. Men det får dig att försöka spela alla nio rutter, annars förstår du inte helheten. Dessutom finns det också en ”rekommenderad ruttordning” som du bör börja först. Även om det inte finns något straff för att gå skurk och prova en rutt som är utöver den rekommenderade, skulle jag ändå tycka att du bör följa den, främst på grund av innehållet i slutet.

 

norn9 var commons recension skärmdump val

 

Jag skulle vara väldigt besvärad med mig själv om jag inte nämnde detta, men…jag måste prata om typsnittet. Om du jämför Vita-versionen kan du se att ett vitt streck på insidan också lades till karaktärerna, och även om det fixar ett problem som Vita-versionen hade med fönsteropacitet, känns det bara som en ”lös ett problem, skaffa två andra” situation, eftersom den vänstra marginalen på den första raden inte överensstämmer med marginalen på efterföljande rader, vilket bara ser konstigt ut enligt min uppfattning.

 

Dessutom är loggen också väldigt konstigt formaterad. Medan du var på Vita hade du de individuella textrutorna, hela loggen är bara fullproppad i denna ena gigantiska vägg av text, och du måste välja en specifik rad som du vill spola tillbaka. Som sagt, manuset fick några betydande omöversättningar tack vare den framstående översättaren Anne Lee, och många stavfel jag har sett från PS Vita-utgåvan är borta. Ändå, om jag är uppriktig, gör det här besvärliga teckensnittsavståndet det ingen tjänst.

 

 

norn9 teckensnittsjämförelse vita switch

 

Genom att titta på vissa händelser i rutter och erhålla eventuella avslut, tjänar du poäng som kan bytas ut i Norn9 Shop mot sidohistorier och ytterligare illustrationer. Dessutom finns det ett annat läge som heter Norn9 Quest, vilket är, eh…svårt att beskriva. Först ska du välja en karaktär, med tre andra karaktärer som väljs direkt.

 

Därefter kommer du att ha tre händelser med ”fiendekaraktärerna”, Du kommer antingen att få eller förlora poäng i slutet. Ja det är det. Jag har ingen aning om vad som är poängen med det här, för förutom att välja en karaktär är hur många poäng du får är slumpmässigt, och du kan till och med förlora poäng från detta, så jag skulle inte råda dig att gå i närheten av det här läget om du inte är nöjd med det.

 

norn9 var commons recension skärmdump 3

 

Norn9: Var Commons’ prolog är lite stenig när man introducerar berättelsen och lider av flera handlingshål. Den lyckas dock fortfarande dra in dig med sina galna plotvändningar och övergripande sci-fi-presentation. Detta, i kombination med dess smarta taktik för att fresta dig att rensa varenda rutt för varje karaktär, är möjligen en av de mest skickligt skrivna berättelserna jag har sett hittills. Jag kan inte vänta på att Last Era fandisk ska komplettera denna extraordinära berättelse.