Anime (アニメ) är animation som kommer från Japan. Den karaktäriseras av sina distinkta rollfigurer och bakgrunder, handtecknade eller renderade med dator, vilket skiljer den från andra former av animation . Anime visas oftast på TV eller säljs på DVD, antingen efter att den visades på TV eller direkt som OVA. Dator- och TV-spel innehåller ibland delar eller scener som kan ses som anime.

Manga 漫画 är japanska och betyder ”slumpmässiga bilder”. Manga utvecklades från en blandning av ukiyo-e och västerländska serier och blev populärt kort efter andra värdskriget . Manga, förutom omslagsbilderna, trycks för det mesta i svartvitt och läses från höger till vänster.

 

Anime och manga delar många egenskaper, bland annat ”överdrivna fysiska egenskaper såsom stora ögon, långt hår och förlängda kroppsdelar… och dramatiskt formade pratbubblor, fartlinjer och onomatopoetisk, utropande typografi.” En liten del av mangan som produceras filmatiseras som anime, ofta i samarbete med dess mangaka (skapare). Datorspel kan också bli anime. I dessa fall komprimeras och modifieras handlingen ofta för att anpassas till en bredare publik. Populära serier kan ibland även fortsättas som fullängds- eller spelfilmer att visas på TV.

( Anime )                                                                                          ( Manga)

Skärmavbild 2015-11-10 kl. 13.09.28   Skärmavbild 2015-11-10 kl. 13.10.38