Arsène Lupin är en fiktiv gentlemannatjuv som skapades av den franske författaren Maurice Leblanc (1864-1941). Leblanc inspirerades till karaktären av anarkisten Marius Jacob. Lupins kännemärken är goda maner, en stor kärlek till det täcka könet och en oerhörd listighet. Han har en fantastisk förmåga att förklä sig, och ingen utom Sherlock Holmes själv (som varit med i flera Lupin-historier) kan genomskåda hans förklädnader. Lupin svänger sig med många olika alias, och i flera av dessa arbetar han då och då som amatördetektiv, även om detta aldrig motiveras av altruism; han gör det antingen för sköna damer, eller för att stoppa tjuvar och själv ta bytet.

 

Sherlock Holmes är en yrkesdetektiv som inte skyr några mödor eller faror. Hans levnadstecknare, följeslagare och understundom också kollega heter doktor John H. Watson.

Sherlock Holmes gjorde entré i världen i samband med romanen A study in scarlet (på svenska En studie i rött) (1887), och vann stor ryktbarhet några år senare när de första Holmesnovellerna började publiceras i tidskriften The Strand Magazine. Holmes karakteriseras av sin imponerande iakttagelse- och slutledningsförmåga vilken han då och då prövar på doktor Watson och kommissarie G Lestrade.

Det anmärkningsvärda med Sherlock Holmes metod är att han genomför tämligen moderna brottsplatsundersökningar. Genom deduktion får han fram fakta ur bevis vilket leder till att fallet klaras upp. Sherlock Holmes metod kan därför kallas för en positivism. Det anses allmänt[källa behövs] att Sherlock Holmes var den som populariserade kriminalteknik i den form den tillämpas i dag exempelvis av verklighetens CSI och Nationellt forensiskt centrum.

Holmes spelar fiol. Under främst sysslolösa perioder injicerar han morfin eller en sjuprocentig kokainlösning i brist på den stimulans som arbetet annars ger.

Andra figurer som tillhör Sherlock Holmes-världen är hyresvärdinnan Mrs Hudson (som äger våningen på 221B Baker Street), kommissarie G Lestrade, the Baker Street Irregulars (ett gäng gatpojkar som hjälper till), Mycroft Holmes (Holmes bror), och självklart professor James Moriarty – Holmes ärkefiende.

(Japan och Storbritannien är min favoriter historia: Sherlock Holmens och Arene Lupin)