Cosplay (japanska コスプレ, kosupure, kortform för costume play)[1] är en japansk form av performance eller maskerad. Deltagarna klär ut sig i dräkter och accessoarer för att föreställa en specifik figur eller idé.

I Japan innefattar det all sorts kostymering, från medeltid till framtid. I väst används begreppet främst om rollfigurer med ursprung i japansk populärkultur. Dessa hämtas från populär fiktion i Japan, men omfattar numera även amerikanska skämtteckningar och sciencefiction. Favoritkällor inbegriper manga, anime, tokusatsu, tecknad serie, grafiska romaner, datorspel, hentai och fantasyfilmer. Vilken figur som helst från den verkliga världen eller den virtuella, som lånar sig själv till dramatisk tolkning, kan tas upp. Icke levande objekt ges antropomorfa former och det är naturligt med kvinnor i manliga roller och tvärtom.

Cosplay kan sägas vara animens och mangans motsvarighet till hängivna Trekkies och Tolkienanhängare. Genom att sy en dräkt efter en figur, som man tycker om och sedan bära den till ett konvent, visar man sin uppskattning. Målet är att porträttera figuren så gott man kan.

1 Bakgrund
2 Hur fungerar cosplay?
3 Cosplay i Sverige
4 Glosor
5 Kända konvent
5.1 Konvent i USA
5.2 Konvent i Sverige
5.3 Konvent i Rumänien
5.4 Konvent i Tyskland
6 Referenser
7 Externa länkar
Bakgrund

”Jingūbashi”-bron passerar över Yamanotelinjen söder om Harajukustationen i Tokyo vid entrén till Meiji jingū. Det är en välkänd samlingsplats för cosplay-utövare.
Ingen vet exakt cosplayens historia . Man vet med säkerhet att namnet Cosplay uppfanns av Japansk reporter Nov Takahashi under science fiction och maskerad konvent ’84 WorldCon i Los Angeles, USA. Reportaget slog brett i Japan som anammade konceptet med Film och TV hjältar och la det till sin tradition av att klä ut sig. Därmed uppstod en ny fenomen som kom att kallas för kosupure och nu blev det möjligt även för anime och manga fans att klä ut sig till sina favoritkaraktärer på till exempel Comiket (Japans största fanzinemässa). Japansk Industri var snabb att erbjuda prisvärda kostymer och peruker utan köns, ålders och moraliska begränsningar och detta gjorde cosplay populär och tillgänglig för alla. Idag har det spridit sig över hela världen.

I Sverige är intresset fortfarande relativt lågt, men det är stadigt växande och förevisas numera årligen för allmänheten i samband med hanami-evenemanget i Kungsträdgården. SVT bidrar genom sina sändningar från performance tävlingen på Närcon i Linköping.

Hur fungerar cosplay?
Oftast är cosplay baserad på anime, manga eller ett spel, alltså baserat på allt som har med japansk populärkultur att göra. Majoriteten av japanska och asiatiska cosplayare köper en dräkt i speciella cosplay-butiker. Det är mycket populärt med dräkter från filmer som t.ex. Iron Man eller Star Wars. Det ursprungliga japanska cosplay konceptet strävar efter att vara tillgängligt för alla. Därför läggs nästan ingen vikt på att sy egna kostymer, utan på att ha roligt och försöka efterlikna sin favoritkaraktär så mycket som möjligt. Även i USA och Europa är köpta dräkter vanligast men just när det gäller tävlingar har man alltid ett övertag om man har gjort sin dräkt själv. De flesta konvent anordnas för att vara mycket synliga, vanligtvis i stadens centrum på stora hotell t.ex. LA i USA, stora gallerior i t.ex. Bangkok i Thailand, stora bokmässor t.ex. LBM i Tyskland o.s.v.

De flesta arrangemang som har anknytning till anime anordnar cosplay-tävlingar. De amerikanska och europeiska tävlingarna kräver att man anmäler sig en viss tid innan man gör sitt uppträdande, oftast i form av en sketch, som är obligatorisk för att få vara med och tävla. Man gör det med fördel i grupp men det går bra att göra ett soloframträdande också. Förutom pris för bästa dräkt finns även priser för exempelvis bästa sketch och bästa vapenhantverk. En jury bedömer alla kategorier och inom en del av dem intervjuar de deltagarna för att få ett bättre beslutsunderlag.

Självklart är inga riktiga vapen tillåtna, de måste vara gjorda i konstmaterial. Reglerna är mycket olika och man bör alltid kontrollera vad som gäller.

Cosplay i Sverige
Cosplay i Sverige har de senaste åren vuxit från ett par hundra cosplayare till kanske uppemot tusen.[källa behövs] De flesta cosplayare går på japanska konvent i Sverige som Uppcon, Närcon, Kodachicon, Pepcon och Confusion.

I Sverige läggs nästan all fokus på tävlingar, men det är sällan tillåtet att köpa en dräkt och skräddare är ganska dyra. Därför väljer de flesta att göra sina dräkter själva, men detta är en stor nackdel för alla som inte kan sy vilket resulterar i minskad popularitet av cosplay, avsaknad av vuxna och fåtal män. Dessutom läger man konvent vanligtvis utanför städerna och nästan alltid i samband med dataspel mässor. Antalet regelbundet tävlande cosplayare i Sverige är flytande, men desto fler engagerar sig för skojs skull någon gång ibland. Man ser ofta dräkter som är relaterade till de animeserier som visas i samband med konventen.

I Sverige tävlar man vanligtvis bara genom att gå upp på en scen och visa sin dräkt. Man blir sedan bedömd av en jury eller enligt publikens röster; oftast är det två separata vinster och man tävlar alltså i båda dessa kategorier. Även cosplaygrupper och sketcher förekommer, även om dessa är betydligt mindre vanliga. Det förekommer däremot att folk köper dräkter bara för att gå runt med på konvent.

Cosplayaren Pixelninja, som gjort Samus från Metroid, har blivit känd för att hon vid flera tillfällen jobbat tillsammans med Nintendo. Även Kimmiko.se har jobbat som cosplayare i Sverige för flera företag.

Efter att cosplay tidigare år funnits med som en sidoaktivitet vid Dreamhack i Jönköping, startades sommaren 2014 också en internationell tävling, Dreamhack Summer 2014 Cosplay Championship, med en initial prissumma på 25 000 kronor och sänd av Sveriges Television. Cosplay Championship har sedan dess återkommit vid evenemangen i Jönköping både sommar och vinter.

Glosor
Kigurumi
Det japanska namnet för att ha en heltäckande dräkt. De personer som är uppklädda till en djurfigur, till exempel till Musse Pigg & Co. på Disneyland räknas som en form av Kigurumi. Djurfigureri saknar vanligen heltäckande ansiktsmask och ansiktet (till exempel Musse Piggs) avbildas på Kigurumins stora luva. Kigurumi används oftast av Manba/Ganguro gyarus (Gals) i Japan. Kigurumi används ibland som marknadsföringsknep för att dra uppmärksamhet till affärer och diverse events eller för att underhålla barn.
Dollers
En grupp inom Kigurumi som går ut på att cosplayaren använder sig av masker för att efterlikna en viss figur så mycket som möjligt. I Japan kallas denna stil för Animegao (japanska: ”アニメ顔 ’animeansikte’?). Dollers använder sig oftast av heltäckande kroppsstrumpor (zentai) för att efterlikna sin figur, och maskerna gör de antingen själva av plast eller köper dem i specialiserade butiker. Maskerna är ganska dyra och görs bara på beställning. Därför är den här yttersta formen av cospley mycket ovanligt utanför Japan.
Crossplay
När en person klär ut sig till en figur av det motsatta könet. Namnet Crossplay är direkt felaktigt och bör inte användas av cosplayare eftersom den motsäger själva grundtanke med cosplay, alltså att ALLA ska kunna cosplaya sin favorit roll, oavsett kön, ålder och så vidare.
Layers
Japanska ordet för ”cosplayare”, en person som sysslar med cosplay.
Cameko
En förkortning av ”Camera Kozo” eller ”Camera boy”, det vill säga personerna som fotograferar dem som klätt ut sig. I Japan brukar ”Cameko” oftast ge kopior av sina foton till personerna de fotograferat.
Kända konvent
Konvent i USA
Otakon – Baltimore, Maryland
Ohayocon – Columbus, Ohio
Colossalcon – Sandusky, Ohio
Screaming Tiki Con – Cleveland, Ohio
Vulcon – Independence, Ohio
Katsucon – Washington, D.C., District of Columbia
Konvent i Sverige[redigera | redigera wikitext]
Närcon – Linköping, Östergötland
Confusion – Göteborg, Västergötland
ShinamonCon Malmö, Skåne
Skecon – Skellefteå, Västerbotten
Foxcon – Örebro, Närke
Kifucon – Eskilstuna, Södermanland
Chillcon – Stockholm
Picacon – Kristinehamn, Värmland
Donkeycon – Uddevalla, Västra Götalands län
Ankcon – Norrtälje, Uppland
Kawaiicon – Sundsvall, Västernorrland
Peppcon – Uppsala, Uppland
Fairycon – Kalmar
Kodachicon – Lund, Skåne
Nerdcon – Umeå, Västerbotten
DreamHack Cosplay Championship – internationell tävling vid Dreamhack i Jönköping, sommar och vinter
Konvent i Rumänien
East European Comic Con – Bukarest
Konvent i Tyskland[redigera
Manga-Comic-Con (MCC) – Leipzig

fortsätter ner