Animerad japansk film (anime) och tecknade (manga) har blivit väldigt populärt även utanför landets gränser. Det japanska bildberättandet, manga är mycket gammalt och har funnits i över 1000 år. Ursprunget finns i gamla bildrullar och träsnitt. Riktiga populära blev inte manga serienera förrän efter andra världskriget i slutet av 1940-talet. Mangaserier är ofta flera tusen sidor långa. En annan skillnad mot västerländska serier är at manga har ett bildspråk  som påminner om filmer. Det förekommer långa ordlösa bildsekvenser, teckningarna har då ofta, liksom i filmer, ganska avancerade ”kameravinklar”.

Något nya läsare i väst kunde reagera över var manga kan blanda våld, poesi och symbolik på ett för dem nytt sätt. Både anime och manga kan om nästan vad som helst. Det finns många olika genrer som riktar sig till sin egen speciella målgrupp. Ett par av de mer populära är äventyrs serier shonen manga som riktar sig till pojkar och shojo manga som serier för flickor. Ett sätt att känna igen manga och anime är att figurerna oftast har stora uttrycksfulla ögon, nästan ingen näsa och en liten och vass haka.

Normalt sett brukar vi läsa från vänster till höger men om du ser en översätt mangaserie kan det hända att den istället ska läsas på det traditionella japanska sättet,dvs från höger till vänster.

I väst har animerad film oftast ansetts var barnfilmer men det är inte riktigt samma sak i Japan där anime har en väldigt stark ställning. Ungefär varannan japansk film och en stor del av TV-utbudet är anime. Många gånger är det också så att populära TV-såpor, drama är baserade på en historia från manga eller anime. Ibland hämtar japanerna sin inspiration från väst. Redan 1974 gjordes exempelvis en animerad TV-serie som handlade om Anna på Grönkulla. Ett annat exempel på västerländska influenser är att de i anime vanliga robotarna som kallas mecha. Mecha är en förkortning av det engelska ordet mechanical.

Liksom i manga så är själva figurerna ofta ganska enkelt tecknade, istället skapar man stämningen till stor del med hjälp av bakgrundsbilder. I Japan är manga och anime en jättegrej och får ofta hjälpa till när popartister och datorspel ska lanseras.