Story
Under Dofus tid lyckades en ågre med namnet Ogrest få alla sex Dofusägg för någon som han älskade. Men hon var bara intresserad av äggen, och Ogrest dödade henne i rasande raseri. Senare insåg han vad han hade gjort och klättrade uppe på Zinit-berget och grät i 1 000 år. Detta leder oss till WAKFUs tid . Nu är ”målet” att besegra Ogrest, men som i Dofus är detta inte nödvändigt. Tidslinjen har rört sig så att Ogrest inte längre är historiens främsta skurk. Det verkar som om det inte var Ogrest som fick denna värld att översvämma, utan Eliotrope OROPO. I striden mellan Ogrest kontra Yugo fick Yugo kontroll över de sex Eliatrope Dofus och skapade alternativa versioner av sig själv och skickade dem sedan tillbaka in i det förflutna. Detta förklarar också utseendet på Eliotrope-klassen i spelet.Gameplay.
Wakfu har ett turbaserat stridssystem som liknar Dofus , det innehåller också element inspirerade av taktisk RPG . Spelare går runt med skärmen rullande medan de rör sig, i motsats till Dofus där kameran är statisk och karaktärer flyttar till ett nytt område genom att gå till kanten av den aktuella skärmen. Vissa delar av spelet är spelarstyrda: Regeringsfrågor som att organisera miliser eller val för positioner som guvernör utförs av spelare själva. Ett annat liknande tillskott är miljöhantering av spelare. Spelare kan upprätthålla resursnivåer genom att plantera frön när de skördar grödor och jagar vilda djur eller helt enkelt ta vad de vill och minska tillgängligheten för andra spelare. Sedan 2014 kom en ny funktion till World of tolv, The Riktus Clan. Riktus Clan nationen var tänkt att vara en kriminell nation, att få Nation bonusar genom att förstöra andra nationers ekosystem. Det finns 18 klasser, var och en med 25 förmågor (och 3 förmågor som kan erhållas genom att göra en uppdrag). Varje klass har tre typer av elementära trollformler (av fyra möjliga element) med 5 trollformler per typ, en kategori av 5 speciella åtgärder specifika för klassen och en kategori av 5 förmågor som passivt förbättrar karaktärens andra förmågor, sedan en kort period , nya element släpptes men endast för specifika klasser, till exempel Stasis eller Light-elementet. Till skillnad från vanliga RPG: er som presenterar karaktärer med nya, kraftfullare förmågor under hela spelet, ger Wakfu karaktärer alla sina trollformler i de tidiga stadierna och låter därefter spelare stärka dem. Wakfu har samma klasser som Dofus , även om många har olika utseenden eller roller. [4] Liksom i Dofus innehåller Wakfu yrken som karaktärer kan lära sig. Skörden yrken låter karaktärer ”samla resurser eller basmaterial från fauna och flora”. Att skapa yrken ”låter dig förvandla dessa grundläggande ingredienser till … utrustning, tillbehör eller till och med drycker.” De mest berömda monster från Dofus , som Tofus, Moskitos och Gobballs finns i Wakfu , även om de har omformats med tillägg av underklasser. De grafiska formgivarna på Ankama Gameshar också utvecklat nya varelser, som Phorreurs och Grave-grävare; Smares (monster som ser ut som en samara (frukt) ) har inkluderats.
Animerad serie

Cosplay of Evangelyne.

Ankama Animation har producerat en franskspråkig tecknad serie med samma namn, baserad på videospel. Den första säsongen av 26 avsnitt började sändas den 30 oktober 2008, och nya avsnitt fortsatte att sändas in i juni 2010 på Frankrike 3 . Serien är animerad med Adobe Flash- programvara;all produktion sker i Frankrike utom avsnitt 22 ”Rubilax” och specialavsnittet ”Noximilien”, båda producerade i Japan. Serien är regisserad av Anthony ”Tot” Roux, och karaktärsdesign är regisserad av Xavier ”Xa” Houssin och Kim ”Tcho” Etinoff. [7] Under London MCM Expo visades de två första avsnitten för första gången på engelska, och en Kickstarter- kampanj har lanserats för att finansiera den kompletta första säsongen på engelska. [8] En spin-off som heter Mini-Wakfu , som har humoristiska shorts med karaktärer som sportar några superdeformerade paket, har sänts sedan september 2009. Specialavsnittet ”Noximilien l’Horloger”, som berättar om den första säsongsantagonistens ursprung, Nox, producerades i Japan, det har en radikalt annorlunda konststil gjord av samma team av animatörer som arbetade på Kaiba och Kemonozume , det var regisserat av Eunyoung Choi med Masaaki Yuasa på karaktärsdesign. Serien är inställd 12 år efter spelet, och inuti den senare finns många citat om tecknad film. 

2015 släpptes en film av Dofus, och de planerar att släppa filmen Wakfu 2018. Säsong 3 i den animerade serien sändes från 2 september till 17 september 2017 och bestod av 13 avsnitt.