En daiyōkai (大 妖怪, だ い よ う か ”,” Stor demon ”) är en mycket kraftfull typ av yōkai som är mycket starkare och smartare än vanlig yōkai. Daiyōkai har många olika former och krafter, varav vissa är gigantiska och omänskliga i utseende, som Ryūkotsusei . Vissa har, eller kan anta, mer mänskliga former (t.ex. Tōga och Sesshōmaru ). Det verkade som om vissa daiyōkai blev feodala härskare över stora territorier, befallde arméer av mindre yōkai och ständigt förde krig mot varandra och människor lika. De flesta daiyōkai var övernaturligt långlivade, möjligen med ännu längre livslängd än den genomsnittliga yokaien.

Under serien visade de flesta daiyōkai (förutom Tōga , Hōsenki och Tsukuyomaru ) en hovmodig, arrogant, hänsynslös inställning till andra yōkai och människor och föraktade dem för att vara svaga enligt deras åsikt. De såg också sig själva som oövervinnliga och var ganska säkra på sina egna färdigheter och vapen och förblev lugna i även de mest allvarliga situationerna. Sesshōmaru var den enda daiyōkai som tycktes ha förändrat sin syn på människor på något sätt när serien fortskred.

Anmärkningsvärd Daiyōkai-

 • Toga
 • Sesshōmaru
 • Sesshōmarus mor
 • Ryūkotsusei
 • Taigokumaru
 • Tsukuyomaru
 • Panther King
 • Tekkei
 • Prinsessan Abi
 • Hōsenki
 • Hoshiyomi
 • Shishinki
 • Hyōga
 • Menomaru
 • Kaguya
 • Ryūra
 • Kyora
 • Jura
 • Gora