En grupp halvdemonbarn.

En hanyō , は ん よ う, ”halvdemon”) är övernaturliga varelser som är en hybrid mellan  människa och demon . Hanyō är vanligtvis barn till en demon och en människa, även om människor kan förvandlas till hanyōs. På grund av sin dubbla natur utsätts hanyō ofta för fördomar från både mänskliga och yōkai samhällen på grund av det ömsesidiga hatet mellan båda arterna.

Det finns två olika sätt att bli en hanyō:

 • Hanyō Natural Birth: När en demon och en mänsklig ras, resulterar det i en hybrid avkomma till en yōkai och en människa. Tydligen är fadern i de flesta fall en yokai och mamman är mänsklig.
 • Demonisk fusion: Människor kan förvandlas till hanyōs och slå samman sina fysiska former som en demon eller demoner. Det mest framträdande exemplet på en halvdemon är hanyō-spindeln Naraku .

Det är vanligare att någon föds halvdemon än att artificiellt förvandlas till en.

Society 

Halvdemoner undviks både av människor och av yōkai. Miko Kanade byggde en magisk barriär runt Hōraijima , för hon visste att Hanyō-barnen bara skulle känna lidande från både människor och yōkai.

Människor tror ofta att yōkai är farliga och blodtörstiga monster som dödar människor utan provokation. Ibland är det bara att se en demon tillräckligt för att få människor att fly i rädsla. Människor tror också i allmänhet att hanyō är lika dåliga. Av denna anledning är en halvdemon inte välkommen i en mänsklig by och slås ofta och missbrukas, vilket var fallet med Shiori och Jinenji, som fick många ärr av missbruket. Ibland lyckas dock en hanyō också accepteras av en mänsklig by, som Inuyasha och senare Jinenji.

Yōkai föraktar dock hanyō. De föraktar också människor och ser en halv demon som en förolämpning och försvagning av deras makt. Yōkai föraktar till och med hanyō som är relaterade till dem, som Sesshōmaru gjorde med Inuyasha och Taigokumaru med Shiori. Ibland vill de till och med döda halva demoner av den anledningen att de är halvdemoner. Så Inuyasha attackerades upprepade gånger av lågnivå yōkai, som liknar stora maskar och skalbaggar, medan Shitōshin har attackerat Horai Island. Ändå kan hanyō få vänner med godartade yōkai, som Inuyasha och Shippō , eller vinna respekt för onda yōkai, som var fallet med Izumo och Orochidayū .

Av denna anledning är Shikon no Tama intressant för många hanyō, eftersom det kan förvandla dem till rena yōkai eller rena människor. Vissa halvdemoner vill bli demoner, som Inuyasha i början av handlingen, och Naraku, för de blir starkare och respekteras av andra yōkai. Andra, som Izumo, vill vara rena människor så att de kan leva i fred bland andra människor. Men det finns de som är nöjda med att vara halvdemoner, som Jinenji eller Inuyasha i slutet av handlingen.

Fysiologi och psykologiska egenskaper 

Även vid födseln visar hanyō fysiska tecken på sina yōkai-rötter (t.ex. ovanliga ögon- eller hårfärger, onormala hudtoner och till och med fysiska avvikelser). Inuyasha hade till exempel silverhår och hundöron, ett varumärke som tillhör hans inu-yōkai- arv, och halvdemonbarnen på Hōrai Island hade ovanliga hårfärger och fysiska särdrag (dvs. spetsiga öron eller horn). Medan halvdemoner kan födas med ganska mänskliga egenskaper, finns det några som Jinenjisom är mycket mer ”monströsa” i utseende. I vissa, sällsynta fall finns det också halvdemoner som ser rent mänskliga ut under dagen och blir rena demon på natten. Vissa halvdemoner kan till och med visa ovanliga sätt och egenskaper som hör till deras demoniska arv; till exempel var Inuyasha känd för att utföra hundliknande handlingar (dvs att gå ner på händerna och knäna med näsan till marken, använda foten för att skrapa i örat, spela hämtning, skaka sig torr och till och med morra).

Den onaturliga typen av hanyō, bildad genom sammanslagning av människor och demoner, har nästan helt mänskliga former på grund av att de ursprungligen var mänskliga. Men deras sanna form är främst en sammanslagning av demoner som smälts samman eftersom de i grunden är en koloni av demoner som bor i en människokropp.

Krafter och förmågor 

Hanyos styrka är anmärkningsvärt varierad, även om de normalt är starkare än vanliga dödliga och kraftfullare halvdemoner kan till och med stå på lika mark med fullfjädrade demoner. Uppenbarligen är omfattningen av en halv-demon makt en återspegling av kraften hos deras demoniska förälder. Till exempel var halvdemon Inuyashaexceptionellt kraftfull, eftersom han var son till en kraftfull daiyōkai och som vuxen kunde skicka de flesta demoniska fiender med låg nivå med lätthet. Det är anmärkningsvärt att Hanyō som barn redan är mycket stark och motståndskraftig. Så Dai kunde enkelt bryta en gren som var lika tjock som en mänsklig arm, medan Shiori föll från en stor höjd och förblev helt oskadd.

 • Förbättrat tillstånd: En vanlig förmåga bland halvdemoner är omänsklig styrka, hastighet, uthållighet, motståndskraft och / eller återhämtning. En halv demon kan visa vilken kombination som helst av dessa fysiska förbättringar eller bristen på dem. Medan Inuyasha hade förstärkt styrka och snabbt kunde återhämta sig från skador som uppstått på hans kropp utan skräck, verkade Jinenji, även om han hade omänsklig styrka i proportion till sin storlek, inte kunna läka snabbt och behöll flera ärr orsakade av vanligt järn eller stål redskap.
 • Unika krafter: Många hanyō har också speciella krafter som är sällsynta eller unika, beroende på vilken typ av yōkai deras förälder är. Till exempel har Inuyasha skarpa klor och kan använda sin demoniska kraft för att stärka sitt blod för offensiva attacker. Shiori kan också skapa kraftfulla barriärer medan  Ai antyddes ha någon typ av undervattensanpassning, med tanke på hur hon tydligen simmade avståndet från ön Hōrai till fastlandet på relativt kort tid.
 • Lång livslängd: Halvdemoner kan vara övernaturligt långlivade. Innan tätad mot Tree of Ages , Inuyasha var över ett sekel gammal, men han underhöll vitaliteten hos en femton år gammal. Barnen på Horai Island har knappt blivit äldre på femtio år, och det antyds att de är mycket äldre.
 • Skarpare sinnen: Hanyō och yōkai förenar sinnena av djur och mänskliga, analoga med respektive djur, men utan djurets svagare sinnen. Det är så Inuyasha kan höra och lukta lika bra som en hund, men hans synskänsla är bättre än hos en hund, och det är detsamma som en människas.
 • Användning av demoniska vapen: När människor använder demoniska vapen, tar det inte lång tid för detta vapen att dominera människor bara för att de inte är tillräckligt starka för att motstå demonen som ingår i det vapnet (med eventuellt undantag för Bankotsu ). Men hanyō kan bemästra sådana vapen utan ansträngning, även om särskilt kraftfulla vapen som Sō’unga kan vara för starka för dem. Det är också anmärkningsvärt att de kan övervinna hinder som borde avvärja yōkai. Så Sara Asano kunde röra svärdet Tessaiga utan att avvärjas, även om hon hade onda avsikter.

Svagheter 

 • Demoniskt blod: I tider med stor rädsla eller när deras liv är i fara kan en hanyō bli överväldigad av sitt demoniska blod och bli en renblodig demon. I denna form drar de nytta av ökade demoniska krafter och omfattningen av denna förbättring är beroende av yōkai som de härstammar från. Inuyasha är den enda hanyō som någonsin har upplevt denna omvandling, och som yōkai är han vild, grym och styrd av en våldsam blodlust. Dessutom kan han inte skilja vän och fiende från varandra och attackerar allt och alla. Det antogs till och med att dessa omvandlingar förvärras, ju mer de händer. Detta tillstånd kan uppenbarligen också orsakas av magiska föremål, såsom Mirror of Life of Kaguya eller Sō’unga.
 • Kraftförlust: Enligt Myōga är alla halvdemoner utsatta för vissa tider när de förlorar sina övernaturliga krafter som demoner och inte görs starkare än någon vanlig människa. Till exempel förlorar Inuyasha sina demoniska krafter under nymånens natt (som inträffar en gång i månaden). Både Koga och Inuyasha sa att de flesta halvdemoner gömmer sig i rädsla vid den tiden. Det var en stor karaktärsutveckling för Inuyasha att lita på sina vänner och att inte gömma sig på nymåne natten. Jinenji gömmer sig under en filt hemma medan han förvandlas, vilket inträffar en dag medan solen står upp, även om han förmodligen inte skulle vara en svag på grund av sin storlek och massa. Även andliga platser som Mount Hakureiverkar försvaga en halvdemon i en sådan utsträckning att den förvandlas till en människa under en kort tid. Halvdemoner bildade genom sammanslagning av demoner och människor kan tydligen välja denna period av svaghet. Naraku var känd för att välja när han upplevde förlust av makt och skulle utvisa svagare delar av sin fysiska form för att växa i styrka.
 • Andlig kraft : Hanyō är mottagliga för effekterna av andlig kraft. Detta inkluderar mystiska föremål somheliga pilar , tätningspilar, sutra och underkastelsens pärlor .

Känd Hanyō-

Efter födelse 

 • Inuyasha ( dog hanyō)
 • Izumo ( bull hanyō)
 • Jinenji (häst hanyō)
 • Moroha (quarter yōkai)
 • Setsuna (dog hanyō)
 • Shiori ( bat hanyō)
 • Towa (dog hanyō)

Hōraijima barn Ai

 • Asagi
 • Dai
 • Moegi
 • Roku
 • Shion

Spel exklusiv 

 • Gorai (cat hanyō)

På onaturliga sätt 

 • Naraku (komposit spindel hanyō)
 • Sara Asano (komposit hanyō)
 • Tsubaki (mänsklig med absorberade demoner i förbannat öga)

 • Termen ”Half-breed” används som en stötande term för hanyō.
 • Termen ”hanyō” består av två olika ord. Den första är ”han”, vilket betyder ”halv” på japanska, och ”yō” är den första stavelsen av ordet ”yōkai”. Således är den litterära översättningen ”halv-yokai”.
 • Medan de flesta halva demonerna i serien är födda naturligt från en demon och mänsklig förälder, skapas vissa konstgjort genom demonmagi.
  • Moroha är den enda ”hanyō” med mindre än halvblod. Eftersom hon bara hade en fjärdedel av demonblod, kunde hon tekniskt sägas vara en shihanyō (四 半 妖, ”kvartdemon”).
 • I filmen, InuYasha: Fire on the Mystic Island , finns det en hemlig fristad som kallas Hōrai Island där yōkai och människor bodde tillsammans i fred och uppfostrade många avkommor till Hanyō som accepterades av alla.
 • Enligt miko Lady Kanade i InuYasha the Movie: Fire on the Mystic Island , kolliderar den andliga kraften som en människa besitter normalt med en demons demoniska kraft, i halv-demoner går denna kraft samman och producerar en unik synergi av dessa krafter.