Shōjo manga

Shōjo manga (少女 漫画) , även romaniserad som shojo eller shoujo , är japanska serier riktade mot ett tonårigt kvinnligt mål -demografisk läsekrets. Namnet romaniserar ordet少女( shōjo ), som bokstavligen betyder ”ung kvinna”. Shōjo manga täcker många ämnen i en mängd olika berättarstilar, från historiskt drama till science fiction , ofta med fokus på romantiska relationer eller känslor. Strängt taget innehåller dock shōjo manga inte en stil eller en genre, utan indikerar snarare en måldemografi .

Historia

Shōjo -tidningar

Japanska tidskrifter specifikt för flickor, kända som shojo- tidningar, dök upp första gången 1902 med grundandet av Shōjo-kai (少女 界, lit. ”Girls World”) och fortsatte med andra som Shōjo Sekai (少女 世界, lit. ”Girls ’World’) (1906) och den långvariga Shōjo no Tomo (少女 の 友, lit. ”Girls ’Friend”) (1908).

Rötterna till det vidögda utseendet som vanligtvis associeras med shojo- manga går tillbaka till illustrationerna från shōjo- tidningen under början av 1900-talet. De viktigaste illustratörerna som var förknippade med denna stil vid den tiden var Yumeji Takehisa och särskilt Jun’ichi Nakahara , som, påverkad av sitt arbete som dockskapare, ofta drog kvinnliga karaktärer med stora ögon i början av 1900 -talet. Detta hade ett betydande inflytande på tidig shōjo -manga, tydligt i arbetet med inflytelserika mangakonstnärer som Macoto Takahashi och Riyoko Ikeda .

Enkel, enkelsidig manga började dyka upp i dessa tidskrifter 1910, och på 1930-talet hade mer sofistikerade humor-remsor blivit ett väsentligt inslag i de flesta tjejtidningar. De mest populära manga, Katsuji Matsumoto ’s Kurukuru Kurumi-chan (くるくるクルミちゃん) , debuterade på sidorna i Shojo ingen Tomo 1938. [6] Den andra kinesisk-japanska kriget , som inleddes 1937 orsakade brist papper, och många av flickornas tidningar slogs samman eller upphörde att publiceras. [7] När andra världskriget fortskred, började dock ”serier, kanske betraktade som oseriösa, försvinna”.

1950- och 1960 -talen

Efterkrigstidens shōjo- manga, till exempel Shosuke Kurakanes populära Anmitsu Hime (あ ん み つ 姫, lit. ”Prinsessan Anmitsu”) , [9]följde inledningsvis före krigsmönstret för enkla humorband. Men Osamu Tezukas efterkrigstidens revolution, som introducerade intensivt drama och seriösa teman för barns manga, spred sig snabbt till shōjo -manga, särskilt efter den enorma framgången för hans seminal Princess Knight (リ ボ ン の 騎士, Ribon no Kishi ) .

Fram till mitten av 1960-talet var männen väsentligt fler än kvinnorna (till exempel: Toshiko Ueda , Hideko Mizuno , Masako Watanabe och Miyako Maki ) bland artisterna som arbetar med shōjo- manga. Många manliga mangakonstnärer, som Tetsuya Chiba , [10] fungerade som rookies och väntade på ett tillfälle att flytta över till shōnen (”pojkar”) manga . Chiba frågade sin fru om flickors känslor för forskning för sin manga. Vid den här tiden inkluderade konventionella jobbmöjligheter för japanska kvinnor inte att bli en mangakonstnär.  Anpassa Tezukas dynamiska stil till shōjomanga (som alltid hade varit hemlig) visade sig vara utmanande. Enligt Rachel Thorn :

Medan vissa valde att helt enkelt skapa längre humor-remsor, vände andra sig till dagens populära flickromaner som modell för melodramatisk shōjo- manga. Dessa manga innehöll söta, oskyldiga före tonåren hjältinnor, slits från familjens säkerhet och kastades från en farlig omständighet till en annan, tills de slutligen räddades (vanligtvis av en snäll, stilig ung man) och återförenades med sina familjer.

Denna tidiga shōjo- manga hade nästan alltid flickor före tonåren som både hjältinnor och läsare. Om de inte använde en fantastisk miljö (som i Princess Knight ) eller en bakgrund av en avlägsen tid eller plats, förblev romantisk kärlek till hjältinnan i huvudsak tabu. Men medelåldern för läsekretsen steg, och dess intressen förändrades. I mitten av 1960-talet började en av få kvinnliga konstnärer inom området, Yoshiko Nishitani , att rita berättelser med förälskade japanska tonåringar. Detta signalerade en dramatisk omvandling av genren.  Detta kan ha berott på att baby boomers blev tonåringar och industrin försökte behålla dem som läsare.

Mellan 1950 och 1969 uppstod allt större publik för manga i Japan med förstärkningen av dess två huvudsakliga marknadsföringsgenrer: shōnen manga , riktad till tonåriga pojkar, och shojo manga, riktade mot tonårsflickor. Dessa romantiska komedi shōjo manga inspirerades av dåtidens amerikanska tv -dramer. Debuten för tonårstjejmangakonstnären Machiko Satonaka 1964 innebar att det att bli en mangakonstnär var något som tjejer nu kunde sträva efter.Framgången för sommar -OS 1964 i Tokyo och guldmedaljen som vunnits av Japans damlandslag i volleyboll, påverkade en rad sport shōjo manga, till exempel Attack No. 1 (ア タ ッ ク No.1 , Atakku Nanbā Wan ) (1968-1970).  Den 5 december 1966 hade den första shōjo -animeserien , Sally the Witch (魔法 使 い サ リ ー, Mahōtsukai Sarī ) , premiär i Japan på NET TV . I maj 1967 började shōjo manga publiceras i tankōbon -format.  I slutet av 1960 -talet , shōjomanga hade haft ett generations- och könsskifte; det var nu en genre för tjejer, av tjejer.

1970 -talet

Mellan ungefär 1969 och 1971 förvandlade en flod av unga kvinnliga mangakonstnärer genren igen. Några, inklusive Moto Hagio , Yumiko Ōshima och Keiko Takemiya , blev kända som Year 24 Group ( 24 年 Nij , Nijūyo-nen Gumi ) eller Fabulous Year 24 Group (花 の 24 年 組, Hana no Nijūyo-nen Gumi ) , så namngivna från det ungefärliga födelseåret, delade många av dem: Shōwa 24 eller 1949. Denna löst definierade grupp experimenterade med innehåll och form och uppfann sådana undergenrer som shōnen-ai ( lit.”pojke kärlek”), och tjäna den länge förolämpade shōjo manga oöverträffad kritisk beröm. [19] Andra kvinnliga artister av samma generation, som Riyoko Ikeda , Yukari Ichijo och Sumika Yamamoto , fick oöverträffat folkligt stöd med sådana hits ( The Rose of Versailles (ベ ル サ イ ユ の ば ら, Berusaiyu no Bara ) , Designer (デ ザ イ ナ ー, Dezainaa ) och sikta efter esset! (エ ー ス を ね ら え! , Ēsu o Nerae! ) . [1] [2] [13][14] [8] [20] [21] [ volym och frågan behövde ] Under den tiden har kvinnors roller i det japanska samhället förändras och kvinnor som valdes in i National Diet och publishers svarade genom att använda fler kvinnliga talanger. [14] Sedan mitten av 1970-talet har kvinnor skapat de allra flesta shōjo- manga; anmärkningsvärda undantag inkluderar Mineo Maya och Shinji Wada .

Efter 1975

Från 1975 fortsatte shōjo manga att utvecklas stilistiskt samtidigt som de förgrenade sig till olika men överlappande undergenrer. Meijiuniversitetet professor Yukari Fujimoto skriver att under 1990-talet, shojo manga blev rör självförverkligande. Hon antyder att Gulfkriget påverkade utvecklingen av kvinnliga karaktärer ”som kämpar för att skydda ett samhälls öde”, såsom Red River , Basara , Magic Knight Rayearth och Sailor Moon . Fujimoto menar att shoenManga på 1990 -talet skildrade känslomässiga band mellan kvinnor som starkare än banden mellan en man och en kvinna.  Stora undergenrer inkluderar romantik, science fiction, fantasy, magiska tjejer , yaoi och ” damkomiker ” (på japanska, redisu レ デ ィ ー ス, redikomi レ デ ィ コ ミoch josei 女性).

Betydelse och stavning

Eftersom shōjo bokstavligen betyder ”tjej” på japanska, kommer motsvarigheten till västerländsk användning i allmänhet att innehålla termen: flickors manga (少女 漫画, shōjo manga ) eller anime för tjejer (少女 向 け ア ニ メ shōjo-muke anime ). Parallelltermerna shōnen , seinen och josei förekommer också i kategoriseringen av manga och anime, med liknande kvalifikationer. Även om terminologin härstammar från de japanska förlagen och annonsörerna, betyder [26] kulturella skillnader med västvärlden att märkning på engelska tenderar att variera vilt, med typerna ofta förvirrade och felanvända.På grund av svagheter i romaniseringen av japanska kan utgivare transkribera少女(skrivetし ょ う じ ょi hiragana ) på många olika sätt. Den i särklass vanligaste formen, shoujo  , följer engelsk fonologi  , bevarar stavningen och kräver endast ASCII -inmatning. Den Hepburn-systemet shojo använder en macron för lång vokal, även om förekomsten av latin ett typsnitt resulterar ofta i en cirkumflex istället som i shojo. Många engelskspråkiga texter ignorerar bara långa vokaler med hjälp av shojo , vilket kan leda till förvirring med処女( shojo , lit. ”jungfru”) liksom andra möjliga betydelser. Slutligen kan translitteratorer använda Nihon -shiki -typspegling av kanastavningen : syôjyo eller syoujyo .

Cirkulationssiffror

De rapporterade genomsnittliga cirkulationerna för några av de mest sålda shojo mangatidningarna 2007 inkluderade:

Titel Redovisat upplag Först publicerad
Ciao 982 834 1977
Nakayoshi 400 000 1954
Ribon 376 666 1955
Bessatsu Margaret 320 000 1964
Hana till Yume 226 826 1974
Kaka 200 000 1999
Deluxe Margaret 181 666 1967
Margaret 177 916 1963
LaLa 170 833 1976
Ost! 144 750 1996

För jämförelse inkluderade upplagor för de mest sålda tidskrifterna i andra kategorier för 2007:

Kategori Tidskriftstitel Rapporterad cirkulation
Bästsäljande shōnen manga tidningen Veckans Shōnen Jump 2 778 750
Mest sålda seinen manga tidningen Ung tidning 981 229
Mest sålda Josei manga tidningen Du 194.791
Toppsäljande icke-mangatidning Månaden TV 1 018 919

(Källa för alla upplagssiffror: Japan Magazine Publishers Association )

Shōjo -tidningar i Japan

I strikt bemärkelse hänvisar termen ” shōjo manga” till en manga som serierades i en shōjo mangatidning. Listan nedan innehåller tidigare och nuvarande japanska shōjo -mangatidningar, grupperade efter deras utgivare. Sådana tidskrifter kan visas på olika scheman, inklusive två gånger i veckan ( Margaret , Hana till Yume , Shōjo Comic ), månadsvis ( Ribon , Bessatsu Margaret , Bessatsu Friend , LaLa ), två gånger i månaden ( Deluxe Margaret , LaLa DX , The Dessert ) och kvartalsvis ( Cookie Box , Unpoko).

Shueisha

 • Ribon (månadsvis, 1955 – nutid)
  • Ribon Special (publicerad 5 gånger om året, 1990)
 • Ribon Original (två månader, 1981–2006)
 • Margaret (veckovis, 1963 – nu)
 • Bessatsu Margaret (månadsvis, 1964 – nu)
 • Deluxe Margaret (två månader, 1967–2010)
 • The Margaret (två månader, 1982 – nu)
 • Bessatsu Margaret Sister (oregelbunden, 2010 – nu)
 • Bukett (månadsvis, 1978–2000)
 • Bouquet Deluxe eller Bouquet DX (oregelbunden, 1980–2000)
 • Bouquet Selection (1983–1990) – avslutades efter att ha publicerat sju antologi- och konstnärsspecifika nummer
 • Cookie (veckovis, 2000 – present)
 • Cookie Box (kvartalsvis, 2000–2009) – efterföljande Bouquet Deluxe

Kodansha

 • Nakayoshi (månadsvis, 1954 – nuvarande)
 • Aria (månadsvis, 2010–2018)
 • Shōjo Friend (1962–1996) – efterträdde Shōjo Club
 • Bessatsu Friend (1965 – nutid)
 • Dessert (1996 – nu)
 • Desserten (1999 – nu)

Shogakukan

 • Ciao (1977 – nu)
 • Ciao DX (2014 – nu)
 • Ciao DX Horror & Mystery (2009– nu)
 • ChuChu
 • Sho-Comi (1968 – nuvarande, tidigare Shōjo Comic )
 • Betsucomi (1970 – nuvarande, tidigare Bessatsu Shōjo Comic )
 • Deluxe Betsucomi
 • Ost! (1996 – nu)
 • Premiärost! (2016 – nuvarande, tidigare Cheese! Zōkan )
 • Pochette
 • Pyon Pyon (1988–1992)
 • Pucchigumi (2006– nu)

Hakusensha

 • Hana till Yume (1974 – nu)
 • Bessatsu Hana till Yume (1977 – nu)
 • LaLa (1976 – nu)
 • LaLa DX
 • Melodi

Akita Shoten

 • prinsessa
 • Princess Gold (1979–2020)
 • Petit Princess (övergick till digitalt endast 2016)
 • Bonita (1981–1995)
 • Mystery Bonita (1988 – nu)
 • Susperia Mystery
 • Renai Max
 • Hitomi (1978–1991)

Kadokawa Shoten

 • Asuka (1985 – nu)
 • Monthly Comic Gene (2011 – nu)

Webtidning

 • Manga flygplats
 • Digital Margaret , även känd som Digima!
 • &Blomma
 • Mobil blomma , även känd som Mobafura

Shinshokan

 • Unpoko

Utanför Japan

 • Shojo Beat (2005–2009), utgiven i Nordamerika av Viz Media
 • Wink , publicerad i Korea