Moon Knight (TV-serie) ( 100 av 100 min betyg)

Moon Knight är en amerikansk tv- miniserie skapad av Jeremy Slater för streamingtjänsten Disney+ , baserad på Marvel Comics medkaraktären med samma namn . Det är den sjätte tv-serien i Marvel Cinematic Universe (MCU) som produceras av Marvel Studios , som delar kontinuitet med filmerna i franchisen . Slater fungerar som huvudskribent med Mohamed Diab som leder regiteamet.

Månriddare
Moon Knight (TV-serie) logo.jpeg
Genre
 • Action äventyr
 • Fantasi
 • Psykologisk skräck
 • Superhjälte
Skapad av Jeremy Slater
Baserat på Marvel Comics
Medverkande
 • Oscar Isaac
 • Maj Calamawy
 • Karim El Hakim
 • F. Murray Abraham
 • Ethan Hawke
 • Ann Akinjirin
 • David Ganly
 • Khalid Abdalla
 • Gaspard Ulliel
 • Antonia Salib
 • Fernanda Andrade
 • Rey Lucas
 • Sofia Danu
 • Saba Mubarak
Kompositör Hesham Nazih
Ursprungsland Förenta staterna
Originalspråk engelsk
Antal avsnitt 6
Produktion
Exekutiva producenter
 • Kevin Feige
 • Louis D’Esposito
 • Victoria Alonso
 • Brad Winderbaum
 • Grant Curtis
 • Oscar Isaac
 • Mohamed Diab
 • Jeremy Slater
Producent Peter Cameron
Produktionsplatser
 • Ungern
 • Jordanien
 • Slovenien
 • Atlanta, Georgia
Filmkonst
 • Gregory Middleton
 • Andrew Droz Palermo
Redaktörer
 • Cedric Nairn-Smith
 • Joan Sobel
 • Ahmed Hafez
Körtid 44–53 minuter
Tillverkningsföretag Marvel Studios
Distributör Disney Platform Distribution
Släpp
Ursprungligt nätverk Disney+
Originalutgåva 30 mars  – 4 maj 2022
Kronologi
Relaterade shower TV-serien Marvel Cinematic Universe

Oscar Isaac spelar Marc Spector / Moon Knight och Steven Grant / Mr. Knight , två förändringar av en man med dissociativ identitetsstörning (DID), med May Calamawy , Karim El Hakim, F. Murray Abraham , Ethan Hawke , Ann Akinjirin, David Ganly, Khalid Abdalla , Gaspard Ulliel , Antonia Salib, Fernanda Andrade , Rey Lucas, Sofia Danu och Saba Mubarak medverkar också. Serien tillkännagavs i augusti 2019, med Slater anställd i november. Diab anställdes för att regissera fyra avsnitt i oktober 2020, med regiduon Justin Benson ochAaron Moorhead gick med i januari 2021 för att regissera de andra två. Isaac bekräftades att spela huvudrollen vid den tiden, och använde olika accenter för att skilja Spectors olika identiteter. Inspelningen ägde rum från april till oktober 2021, främst i Budapest samt i Jordanien , Slovenien och Atlanta , Georgia .

Moon Knight hade premiär den 30 mars 2022 och kördes i sex avsnitt, som avslutades den 4 maj. Det är en del av fas fyra av MCU. Serien fick positiva recensioner, med särskilt beröm för Isaacs och Hawkes prestationer och den mörkare tonen jämfört med tidigare MCU-serier.

Premiss

Marc Spector , en legosoldat som har dissociativ identitetsstörning (DID), dras in i ett dödligt mysterium som involverar egyptiska gudar med sina många förändringar, som Steven Grant . 

Skådespelare och karaktärer

 • Oscar Isaac som Marc Spector / Moon Knight , Steven Grant / Mr. Knight och Jake Lockley :
  En man med dissociativ identitetsstörning (DID), [ vars identiteter är distinkta karaktärer,  och särskiljdes i manuset genom deras attityder. Isaac valde att ta detta vidare genom att ge dem olika accenter.  Han tyckte om att kunna göra ”något riktigt jävla galet” med sin skildring, inklusive att utforska Spectors komplexa sinne. Att förkroppsliga var och en av personorna var en teknisk utmaning för Isaac som krävde mycket energi.  Hans bror Michael Benjamin Hernandez tjänade som hansbody double , vilket gör att Isaac kan agera mot någon i scener där flera identiteter möts.  För att förbereda sig för rollen läste Isaac Robert B. Oxnams bok A Fractured Mind , som han kallade sin ”bibel”.

  • Marc Spector är en judisk-amerikansk legosoldat som blir avatar för den egyptiska månguden Khonshu . [Isaac använde sin egen amerikanska accent för Spector,  och ”lutade sig in i den här Chicago-killen som knuffar bort folk” för sin skildring av Spector, och kallade honom för en idiot. Exekutiv producent Kevin Feige beskrev Spector som en ”brutal” actionhjälte, och sa att serien inte skulle dra sig tillbaka från att gestalta karaktärens våld.  Carlos Sanchez och David Jake Rodriguez skildrar Spector som barn respektive tonåring.
  • Steven Grant, en av Spectors alters, är en mild brittisk presentbutiksanställd som blir Mr. Knight, Grants persona när han är Khonshus avatar.  Isaac satte på en London engelsk accent för Grant som han föreslog var avsiktligt ”bisarr” och inte övertygande.  Han inspirerades av accenterna från det judiska samfundet som bor i Enfield, London , såväl som engelska komiker som programledaren/skådespelaren Karl Pilkington från den brittiska resekomediserien An Idiot Abroad ,  och Peter Sellers . Isaac tillade att Grant inte har så stor social kompetens och ”längtar efter anslutning”. Grant har spänningar med Spector när de två personligheterna först blir medvetna om varandra.  Mr. Knight använder Grants kunskap om det forntida Egypten för att komma ur konflikter med förstånd och pussellösning, vilket är en kontrast till Spectors Moon Knight-persona.
  • Jake Lockley är en tredje, mer hänsynslös alter. Lockley talar spanska, där Isaac njuter av att kunna ta med sig den delen av sitt eget liv till rollen istället för att bara ”försöka betala service för någon idé som fanns i serierna”. Isaac noterade att Lockley har något ”olycksbådande över honom” och mer kontroll än Spector eller Grant.
 • May Calamawy som Layla El-Faouly / Scarlet Scarab :
  En arkeolog och äventyrare,  som är Spectors fru och är medveten om att han är Moon Knight.  El-Faouly var ursprungligen inte egyptisk, en förändring som huvudregissören Mohamed Diab drev på,  utan snarare en kaukasisk kvinna som Elle rapporterade var karaktären Marlene Alraune , Spectors fru i serierna. Skaparen Jeremy Slater klargjorde senare att Marlene aldrig var en del av serien, med hänvisning till vikten av mångfald inom författarrummet, och att karaktären ursprungligen hette Zayna Faoul. Diab och hans fru Sarah Goher var ”stora mästare” av karaktären eftersom hon var hur serien representerade Egypten. Calamawy beskrev hennes karaktär som någon med ”mycket helande att göra”, som ”klivar in i sig själv mer” och ”utvecklar mer självförtroende och tillit till sig själv” genom att stödja Spector. Hon hämtade inspiration från kvinnor från Mellanöstern, som ”har en mycket anspråkslös, mjuk styrka till dem”,  och undvek västerländska skådespelerskor, som Angelina Jolie som hade porträtterat den gravplundrande Lara Croft .  Calamawy kallade El-Faouly för en gatukämpe och ville att hennes stunts skulle återspegla det genom att låta dem vara reaktionära och inte koreograferade eller rena. El-Faouly blir Scarlet Scarab , den egyptiska gudinnan Taweretstillfälliga avatar ;  detta namn avslöjades av Marvel.com efter seriens final,  med Diab som noterade att han inte hade kopplat henne till den karaktären från serierna, och förklarade, ”Ibland väljer Marvel ett namn och ger det sedan till karaktären som utvecklas.” Han påpekade att hon för tillfället inte fick sina krafter från skaraben, men att hon i slutändan kände att vad karaktären representerade var viktigare än hennes namn.
 • Karim El Hakim och F. Murray Abraham som Khonshu :
  Den egyptiska månguden, en utstött gudarna för att föra ett ”engudskrig mot upplevda orättvisor”, vilket tvingade honom att hitta och använda sin avatar, Marc Spector.  Slater kallade honom en ”imperious och sorts snorig och hämndlysten” gudom, som är benägen till raserianfall och hanterar sin egen osäkerhet, och tillade att han var mer intresserad av en version av karaktären som hade ”hans egna moraliska brister och svagheter” snarare än en som var ”alltid rätt och ogenomtränglig för misstag”. Abraham kallade Khonshu ”upprörande” och ”kapabel att göra vad som helst och charma sig ut ur det”. Abraham trodde också att Khonshu var osjälvisk och villig att offra sig själv på samma sätt som han kräver offer från andra.  El Hakim gav karaktärens uppträdande   medan Abraham röstar för karaktären.
 • Ethan Hawke som Arthur Harrow :
  En religiös eldsjäl och kultledare förknippad med den egyptiska gudinnan Ammit som vill utkräva rättvisa och dom baserat på framtida brott .  Harrow var Khonshus tidigare avatar före Spector.  Hawke arbetade tillsammans med Isaac för att uppfatta Harrow som en motsats till Spector, som ville utföra omvända handlingar eller känslor för honom,  och såg Harrow som en blandning mellan en munk och en läkare.  Han inspirerades för sitt framträdande av kultledaren David Koresh , Kubas president Fidel Castro , denDalai Lama , pingsttelevangelisten Jimmy Swaggart , författaren Leo Tolstoy , den fiktiva karaktären Nurse Ratched , och nazistofficeren och läkaren Josef Mengele , samt ifrågasätter vad om Apple Inc.s medgrundare Steve Jobs var en ”bad guy”. Psykiatern Carl Jung var också en inspiration, särskilt när Hawke porträtterar den psykiatriska läkarens version av Harrow.
 • Ann Akinjirin som Bobbi Kennedy: En brittisk polis och anhängare av Harrows kult.
 • David Ganly som Billy Fitzgerald: En brittisk polis och anhängare av Harrows kult.
 • Khalid Abdalla som Selim: Osiris avatar och ledare för Ennead- rådet.
 • Gaspard Ulliel som Anton Mogart : En rik antikvitetssamlare bosatt i Egypten och en gammal bekant till Layla.
 • Antonia Salib som Taweret : Den egyptiska gudinnan med huvudet av flodhäst för förlossning och fertilitet, som vägleder själar genom Duat . Salib tillhandahåller röst- och rörelsefångstprestanda för karaktären.
 • Fernanda Andrade som Wendy Spector : Marcs och Stevens mamma och Elias fru.
 • Rey Lucas som Elias Spector : Marcs och Stevens far, och Wendys man.
 • Sofia Danu och Saba Mubarak som Ammit :
  Den fängslade egyptiska gudinnan som Harrow planerar att släppa för att kasta sin förebyggande dom över hela mänskligheten. Danu står för uppträdandet, medan Mubarak röstar karaktären.

Shaun Scott återkommer i serien som den levande statyn Crawley . Dessutom gästspelar Lucy Thackeray och Alexander Cobb som Grants medarbetare Donna respektive JB,  Díana Bermudez som Yatzil, avatar av den egyptiska kärleksgudinnan Hathor , Declan Hannigan som avatar av den egyptiska släktguden Horus , Hayley Konadu som avatar av den egyptiska fuktgudinnan Tefnut , Nagisa Morimoto som avatar för den egyptiska mångudinnan Isis , Loic Mabanza som Mogarts livvakt Bek, Joseph Millson som Dr Steven Grant från den fiktiva filmen Tomb Buster, medan Bill Bekele porträtterar sin unga assistent Rosser, Claudio Fabian Contreras som Spectors yngre bror Randall och Usama Soliman som Laylas pappa Abdallah El-Faouly.

Avsnitt

Nej. Titel Regisserad av Skriven av Original releasedatum
1 ” Guldfiskproblemet ” Mohamed Diab Jeremy Slater 30 mars 2022
Steven Grant arbetar på British Museum i London där han hoppas kunna bli reseledare med hjälp av sina kunskaper om det antika Egypten . Efter att ha somnat en natt vaknar han upp i de österrikiska alperna och bevittnar ett kultmöte som leds av Arthur Harrow , som kräver en skarabé som Grant omedvetet har i sin ägo. När han försöker fly får han flera blackouts och hör en mystisk röst i huvudet innan han vaknar upp i sitt hem. Grant inser att det har gått två dagar sedan han somnade. Han hittar en gömd telefon och nyckelkort i sin lägenhet och får ett samtal från det vanligaste numret i telefonens samtalslogg, en kvinna som heter Layla som tilltalar honom som Marc. Nästa dag på jobbet konfronteras Grant av Harrow som avslöjar att han är en tjänare till den egyptiska gudinnan Ammit . Grant flyr från Harrow men tvingas stanna kvar på jobbet den natten på egen hand för att kompensera för sent. Harrow tillkallar en schakalliknande varelse för att attackera Grant, men hans ”reflektion” ber att få ta kontroll över deras kropp. Grant håller med och förvandlas till en mantelklädd krigare som dödar schakalen.
2 ”Sammankalla kostymen” Aaron Moorhead och Justin Benson Michael Kastelein 6 april 2022
Grant får skulden för skadorna som orsakats av schakalvarelsen, på grund av att den inte syns på museets säkerhetskameror, och får sparken. Han använder nyckelkortet för att komma åt ett förvaringsskåp där han hittar skaraben. Han talar med sin ”reflektion”, en annan identitet i Grants kropp som presenterar sig själv som den amerikanske legosoldaten Marc Spector, den egyptiska månguden Khonshus nuvarande avatar.. Grant konfronteras av Layla, Spectors fru, som inte är medveten om Grants existens, innan hon arresterades av poliser som arbetar för Harrow. Harrow avslöjar att han var Khonshus tidigare avatar tills han istället valde att följa Ammit. Han förklarar att han vill använda skarabeen för att hitta Ammits grav och återuppliva henne så att hon kan rensa mänskligheten från ondska genom att utplåna alla som har eller kommer att begå onda handlingar. Layla räddar Grant, men Harrow tillkallar en annan schakalvarelse. Grant lyckas tillkalla en egen kostym för att bekämpa schakalen, men blir övermannad och låter Spector ta kontroll. Spector dödar schakalen men förlorar skaraben till Harrow. Khonshu hotar att göra anspråk på Layla som sin nästa avatar om Spector inte lyckas stoppa Harrow.
3 ”Den vänliga typen” Mohamed Diab Beau DeMayo och Peter Cameron & Sabir Pirzada 13 april 2022
Harrow och hans anhängare upptäcker platsen för Ammits grav i den egyptiska öknen. I Kairo upplever Spector och Grant båda strömavbrott medan de spårar en ledning till Harrows plats. Efter att ha misslyckats med att få information, kallar Khonshu till ett råd mellan sina medegyptiska gudar och deras avatarer för att varna dem för Harrows planer, men Harrow förnekar framgångsrikt anklagelsen. Hathors avatar, Yatzil, säger åt Spector att hitta sarkofagen till en medjay som kände till platsen för Ammits grav. Layla hittar Spector och tar honom till ett möte med Anton Mogart, en bekant som äger sarkofagen. Harrow anländer och förstör den, vilket tvingar Spector, Grant och Layla att slåss mot Mogarts män och fly ut i öknen. Grant sätter ihop några av sarkofagfragmenten till en stjärnkarta, men den är tvåtusen år gammal. Khonshu använder sina krafter för att kort vända natthimlen tillbaka till rätt natt, vilket gör att Grant och Layla kan hitta Ammits grav. De andra gudarna fängslar Khonshu i en ushabti för detta och lämnar Grant och Spectors kropp utan Khonshus krafter.
4 ”Graven” Justin Benson och Aaron Moorhead Alex Meenehan och Peter Cameron & Sabir Pirzada 20 april 2022
Grant och Layla hittar en övergiven campingplats vid platsen för Ammits grav, som är en labyrint i form av Horus öga . De upptäcker att några av Harrows män har dödats av odöda egyptiska präster, som sedan attackerar Grant och Layla. Layla besegrar prästerna men möter Harrow, som hävdar att Spector var en av legosoldaterna som mördade hennes arkeologfar, Abdallah El-Faouly. Grant hittar graven och upptäcker att Ammits sista avatar var Alexander den store; han hämtar Ammits ushabti inifrån Alexanders kropp. Layla konfronterar ilsket Spector, som avslöjar att hans partner dödade Laylas pappa och Spector själv innan Khonshu återupplivade Spector som hans avatar. Harrow anländer och skjuter Spector, som vaknar upp på ett psykiatriskt sjukhus befolkat av människor från hans liv. Efter att ha rymt från Harrow, som dyker upp som terapeut på sjukhuset, hittar Spector Grant i en separat kropp instängd i en sarkofag. De ser också en andra sarkofag med någon annan instängd innan de möts av en kvinnlig figur med flodhäst.
5 ”Asyl” Mohamed Diab Rebecca Kirsch och Matthew Orton 27 april 2022
Den flodhästhövdade kvinnan är den egyptiska gudinnan Taweret , som förklarar att Spector och Grant är döda och att det ”psykiatriska sjukhuset” är en båt som seglar genom Duat , det egyptiska livet efter detta. Hon väger deras hjärtan på rättvisans våg för att avgöra om de kan komma in i vassfältet , men hjärtana är obalanserade av dolda minnen som hon föreslår att de utforskar tillsammans. Grant ser ett minne av Spectors yngre bror Randall som drunknar och Spectors mamma skyller på honom för det, medan Spector visar Grant hur han blev Khonshus avatar när han var på uppdrag med sin partner Bushman, som mördade Laylas pappa. Spector och Grant övertygar Taweret att hjälpa dem att återvända till den levande världen så att de kan stoppa Harrow, och hon styr båten mot Osirisportar . Spector förklarar motvilligt att han omedvetet skapade Grant som ett resultat av deras mammas övergrepp. Grant och Spector försonas med varandra, men deras vågar lyckas inte balansera och fientliga andar attackerar dem och drar Grant in i Duat där han förvandlas till sand. Vågen balanserar och Spector befinner sig i vassfältet.
6 ”Gudar och monster” Mohamed Diab Teleplay av  : Jeremy Slater och Peter Cameron & Sabir Pirzada
Berättelse av  : Danielle Iman & Jeremy Slater
4 maj 2022
Harrow befriar Ammit och dödar de andra egyptiska gudarnas avatarer. Layla hittar Khonshus ushabti och släpper honom. Spector vägrar att stanna i Field of Reeds och återvänder till Duat för att rädda Grant. Med Tawerets hjälp flyr de genom Osiris portar och vaknar i kroppen. Khonshu knyter sig samman med dem och återställer deras krafter. Layla upptäcker att Ammit kan återbindas av flera avatarer och går med på att bli Tawerets tillfälliga avatar. De går med Spector, Grant och Khonshu i kampen mot Harrow och Ammit. Harrow övermannar Spector och Grant, men de upplever ett blackout under vilken tid de på något sätt besegrar Harrow. Spector och Layla förseglar Ammit i Harrows kropp och fängslar henne, och Khonshu uppmanar Spector att avrätta Harrow och Ammit. Spector vägrar och beordrar Khonshu att släppa honom och Grant från deras tjänst. Paret befinner sig på ”sjukhuset”, där de förkastar visionen och väljer att fortsätta sitt nya liv tillsammans som hjältar. I enmitten av kreditscen , Harrow dödas av Jake Lockley , Spector och Grants tredje alter, som fortfarande arbetar med Khonshu.

Produktion

Utveckling

Karaktären Marc Spector / Moon Knight skulle introduceras i den planerade andra säsongen av Blade: The Series innan den ställdes in i september 2006. En potentiell spin-off-serie för karaktären hade också varit under utveckling. I oktober samarbetade Marvel Studiosmed No Equal Entertainment för att producera en separat tv-serie med Moon Knight. Författaren Jon Cooksey anställdes för att utveckla serien 2008, men det gick inte framåt. James Gunn , författaren och regissören av Marvel’s Guardians of the Galaxyfilmer, sa i januari 2017 att han hade diskuterat en Moon Knight-film med Marvel Studios men inte hade tid att arbeta med den;  han sa senare att han hade nämnt idén i förbigående till Marvel Studios president Kevin Feige och flera andra, men att han inte hade en fullständig pitch för en sådan film som hade rapporterats om hans första kommentarer hade uppgett. ​​Feige bekräftade i april 2018 att Moon Knight skulle introduceras till Marvel Cinematic Universe (MCU), men ifrågasatte: ”Betyder det fem år från nu, 10 år från nu, 15 år från nu?”

I augusti 2019 meddelade Marvel Studios på D23- konferensen att en serie baserad på Moon Knight håller på att utvecklas för streamingtjänsten Disney+ . Den november anställdes Jeremy Slater för att fungera som huvudskribent och exekutiv producent för serien,  som består av sex 40–50 minuters avsnitt.  Den egyptiske regissören Mohamed Diab skulle regissera fyra avsnitt i oktober 2020,  samt att producera serien. Marvel hade närmat sig honom ”out of the blue” för att presentera en pitch för Moon Knight , som inkluderar egyptisk mytologi och karaktärer som superhjälten förknippas med i serierna. Diab och hans skribent-producent fru Sarah Goher sammanställde ett dokument på 200 sidor som beskriver deras vision för serien, som inkluderade deras avsikt att skildra Egypten och det egyptiska folket på ett mer positivt sätt än de ansåg hade gjorts i tidigare Hollywood-produktioner. Diab utvecklade att amerikanska filmer och serier ofta använde orientalistiska stereotyper som att framställa egyptiska människor som exotiska ”guider och ökenvandrare” eller ignorera det faktum att Giza-pyramiderna ligger bredvid Kairo, en modern stad. Han ville framställa egyptier som ”normala människor” och Egypten som en ”normal plats” som det moderna Amerika, Han tillade att serien skulle vara ”hård, seriös och om stora ämnen” som många av hans tidigare långfilmer. I november 2020 ombads regissörsduon Justin Benson och Aaron Moorhead att skapa en pitch för serien, efter att tidigare ha haft diskussioner med Marvel Studios om att hitta ett projekt att arbeta på tillsammans. De gick med i serien för att regissera de andra två avsnitten i januari 2021,  arbetade tillsammans med Diab för att säkerställa en konsekvent inställning till serien.  Marvel Studios Feige, Louis D’Esposito , Victoria Alonso , Brad Winderbaum och Grant Curtisfungerar också som exekutivproducenter tillsammans med stjärnan Oscar Isaac , med Goher som konsultproducent.

I februari 2021 sa Feige att några av Marvels serier, inklusive Moon Knight och She-Hulk , utvecklades med potential att få ytterligare säsonger gjorda, i motsats till serier som WandaVision (2021), som utvecklades som begränsade evenemang som leder till långfilmer istället.  Ett år senare hänvisade Isaac till Moon Knight som en begränsad serie, medan Diab var osäker på om serien skulle fortsätta.

Skrift

Michael Kastelein, Beau DeMayo, Peter Cameron, Sabir Pirzada, Alex Meenehan, Rebecca Kirsch, Matthew Orton och Danielle Iman fungerar som författare i serien,  med en arkeolog som specialiserat sig på egyptiska gravar i samråd med författarna. Feige liknade serien med Indiana Jones -serien medan han utforskade egyptologi ,  två aspekter som var en stor del av Slaters pitch med tanke på att han ville berätta en ”mörk, komplex historia” blandad med ”stor, rolig, övernaturlig , Amblin -stil magi”. Slater sa att han ville att serien skulle ha en liknande ton som Raiders of the Lost Ark (1981) och Ghostbusters(1984), och ta med några skräckaspekter och monster till MCU. Han ville tänja på gränserna med hur mörk en Marvel-serie kunde vara, vilket Feige och Marvel Studios stöttade. Feige sa att det fanns en tydlig skillnad i tonen mellan Moon Knight och de andra Marvel Studios Disney+-serierna som släpptes vid den tidpunkten, och tillade att studion arbetade med Disney+ för att tänja på gränserna för hur mycket av Moon Knights brutalitet de kunde presentera i serier.

Feige sa att titelkaraktärens psykiska sjukdom var en unik aspekt av serien, som främst fokuserar på hans psykologiska trauma.  Dr. Paul Puri, en styrelsecertifierad psykiater och biträdande klinisk professor vid UCLA , fungerade som konsult för serien angående dess skildringar av psykisk sjukdom.  Diab varnade för att även om kreatörerna respekterade dissociativ identitetsstörning (DID), existerar serien fortfarande i en fiktiv, övernaturlig värld och vissa element var ”överdramatiserade[d]”. Han föreslog att man skulle använda reflektioner för att skildra samtalsscenerna mellan Grant och Spector, vilket blev ett återkommande tema för Moon Knight . Serien bygger på karaktärens mer moderna tolkningar i serierna angående DID, som att varje identitet förlorar en känsla av tid när den inte har kontroll. Jeff Lemire och Greg Smallwoods insats i serierna fungerade som inspiration. Exekutiv producent Grant Curtis sa att serien utforskade identitet och ”att hitta sitt sanna jag”, och tillade att Grant och Spector skulle försöka ”förena delar av [deras] tidigare, nuvarande och potentiella framtid som [de inte nödvändigtvis håller med om”. Isaac trodde att serien skulle vara ”upplevelsemässig” för tittarna att få kontakt med ”den psykologiska fasan av att inte veta vad som händer och de långsamma avslöjanden av sanningen” som följde med att porträttera karaktärens DID. Slater tillade att de kreativa tog seriens skildring av mental hälsa på allvar, undersökte störningen och strävade efter att Moon Knight skulle ha en positiv skildring och ett budskap om mental hälsa.

Slater sa att serien inte skulle innehålla aspekterna av Moon Knight i serierna där han var en playboy- filantrop , eftersom den versionen av karaktären hade liknats vid DC Comics- karaktären Batman , vilket inte var en jämförelse som Slater ville göra.  Slater tillade att att utforska Moon Knights mentala hälsa tillät dem att vara mer än ”en palettbytta Batman-klon”, och tillade att han var ”sin egen största fiende på många sätt”.  Isaac trodde att Moon Knight var ”den första legitima Marvel-karaktärsstudien” sedan Iron Man (2008), [4]med Curtis tillade att karaktären var som Stark för Marvel Studios genom att han kunde ”byggas från grunden”. Tidigt i utvecklingen var Steven Grant identiteten som blev Moon Knight medan Spector skulle ha blivit Mr. Knight, men dessa blev så småningom omvända. Varje avsnitts sluttexter avslutas med ett meddelande som uppmuntrar tittarna att besöka webbplatsen för National Alliance on Mental Illness för att lära sig mer om DID. Existensen av det tredje altern, Jake Lockley , antyds under hela serien innan den dyker upp i det sista avsnittets mid-credits-scen. Slater noterade att alla kreatörer arbetade för att hitta den rätta balansen mellan hur många uppenbara tips att lämna om Lockley, beslutade att fokusera på tittare som inte kände till karaktären från serierna och skapade ett tillfredsställande mysterium för dem. Var och en av regissörerna arbetade med sina filmfotografer för att hitta ögonblick i de tidigare avsnitten som kunde vara ”förvirring” där Lockley kunde gå in och ut. Till exempel, när Grant återvänder i det första avsnittet från cupcake-lastbilsjakten, har en bild av en spegel knappt en tredje reflektion.

De övernaturliga elementen som inspirerats av serierna inkluderar olika egyptiska gudar, av vilka en, Khonshu , manipulerar Spector på ett sätt som bygger på deras ”giftiga” förhållande från serierna. Serien är satt i MCU i början av 2025,  men har inga explicita kopplingar till andra delar av MCU, med några planerade referenser till handlingar av Gorr the God Butcher från Thor: Love and Thunder(2022) togs bort under skrivprocessen. Slater sa att detta gjordes för att de inte naturligt passade serien, och för att det var oklart under utvecklingen när serien skulle släppas i förhållande till den filmen. Det är också därför dess plats i MCU-tidslinjen lämnades vag. Diab tillade att de tyckte att historien var ”så psykologiskt komplicerad” och spännande att de inte behövde ”kryckorna” av MCU-referenser. Isaac sa att Moon Knights viktigaste sak var en känslomässig sanning för resan som pågick” snarare än dess MCU-komplott. Den utspelar sig delvis i London, snarare än New York City som serierna, för att skilja serien från de andra MCU-projekten som utspelar sig i den staden.

Gjutning

I oktober 2020 gick Oscar Isaac in i förhandlingar om huvudrollen,  och sades ha blivit cast i januari 2021;  Marvel Studios bekräftade officiellt castingen i maj.  Isaac var initialt tveksam till att gå med i serien, eftersom han var försiktig med att vara i en annan franchise efter att ha upplevt hur mycket tid och ansträngning som krävdes för att filma Star Wars – uppföljartrilogin . Han accepterade rollen efter att ha forskat vidare på DID och blivit fascinerad av Grants karaktärisering för serien,  såväl som att han fått kreativ frihet från Feige. Richard Newby från The Hollywood Reporterkände att Isaacs senaste stora skådespelarroller kunde dra publik som inte är bekanta med karaktären till serien, och att hans latino-etnicitet kunde tillåta en granskning av judendomen ur olika perspektiv, snarare än att karaktären skulle avbildas som en Ashkenazi-judisk man som i serierna. Isaac bekräftade senare att karaktären skulle porträtteras som judisk-amerikansk i serien.

I januari 2021 fick May Calamawy ”nyckelrollen” som Layla El-Faouly ,  och Ethan Hawke fick rollen som Arthur Harrow , seriens huvudskurk. Goher hade kontaktat Calamawy på sociala medier för att övertyga henne att provspela,  och hade inkluderat Calamaway i hennes och Diabs pitchpresentation för serien. Isaac hade först kontaktat Hawke om att gå med i serien, och Diab bad Hawke att inte läsa manusen innan han skrev på eftersom han ville utveckla karaktären med skådespelaren. Diab var tacksam för att Hawke litade på honom och Isaac tillräckligt för att gå med dem utan att se manusen, vilket Hawke sa att han inte hade gjort på 35 år. Han förklarade att han gick med i serien på grund av Isaac, Diab, och där han kände att han var i sin skådespelarkarriär, och han njöt av den kreativa friheten som följde med att serien berättade en mindre känd historia.  Även om det finns en mindre karaktär som heter Arthur Harrow i serierna, sa Hawke att seriens version mestadels var en original skapelse,  tros inkludera delar av andra Moon Knight-karaktärer som t.ex.Solkungen och Morgonstjärnan .  Slater valde att inte anpassa Moon Knights mest framstående antagonist, Bushman , eftersom han kände att han var för lik Black Panther (2018) skurken Killmonger . Gaspard Ullielanslöt sig till rollistan i juli 2021 som Anton Mogart [ 88] [89] i en av sina sista roller före hans död i januari 2022. F. Murray Abrahamavslöjades för att uttrycka Khonshu i februari 2022 ,  efter att ha kontaktats för rollen; Karim El Hakim stod för rollfigurens framträdande. Ann Akinjirin och David Ganly spelar också poliser och Harrows anhängare Bobbi Kennedy respektive Billy Fitzgerald, medan Khalid Abdalla spelar som Osiris avatar Selim, och Antonia Salib spelar som den egyptiska gudinnan Taweret . Sofia Danu och Saba Mubarak var den egyptiska gudinnan Ammits artister och röst .

Lucy Thackeray avslöjades för att porträttera Donna i seriens trailer, som släpptes i januari 2022.  Ytterligare casting avslöjades inför seriens premiär i mars, inklusive Rey Lucas som Marcs och Stevens pappa Elias Spector,  Fernanda Andrade som Wendy Spector, Marcs mamma,  Saffron Hocking som Dylan, Shaun Scott som Crawley, och Díana Bermudez som Yatzil. [33] Andra gäststjärnor inkluderar Alexander Cobb som JB, Declan Hannigan som avatar av Horus , Hayley Konadu som avatar av Tefnut , Nagisa Morimoto som avatar av Isis,  Loic Mabanza som Bek, Joseph Millson som Dr Steven Grant, Bill Bekele som Rosser, Claudio Fabian Contreras som Spectors yngre bror Randall och Usama Soliman som Laylas far Abdallah El-Faouly. Majoriteten av de mindre egyptiska rollerna gick till egyptiska skådespelare, inklusive de som bor i Budapest , som Ahmed Dash, Hazem Ehab, Amr Elkady och Zizi Dagher.

Design

Uppsättningar

Stefania Cella fungerar som produktionsdesigner, arbetar med egyptologer och en egyptisk övervakande art director för att säkerställa historisk noggrannhet i hennes uppsättningar. Hon arbetade noggrant med de mindre detaljerna för att få en realism till uppsättningarna. Hennes uppsättning av gudarnas kammare var tre våningar hög och dekorerad med gula hieroglyfer relaterade till gudomlighet, med uppsättningen Burial Chamber som också innehöll hieroglyfer och vatten och reflekterande ytor för att representera seriens teman om dualitet och identitet. Grants vindslägenhet byggdes för att likna pyramiderna, medan Harrows residens gjordes för att vara kommunalt i Spitalfields/hamn del av London. Mogarts herrgårdsuppsättning inkluderade två Louvren-inspirerade glaspyramider som byggdes för filmning. Två egyptiska bostadsblock byggdes också.

Kostymer

Meghan Kasperlik fungerar som kostymdesignern.  Grants kostymer var tänkta att frammana Brixtons ”coolness” , men med vissa element ”av”, medan Spector har en ”ökenlook med en taktisk, utilitaristisk och lättare kostym”. Han har också en luvtröja och väst med flera funktioner som var en förebild för Moon Knights cape-effekt. Moon Knights kostym består av rustningar och fornegyptiska bandage, med hieroglyfliknande symboler på hans udde. Månkammen på hans bröst, från vilken han skapar sina halvmånepilar, innehåller Khonshus ed, medan ytterligare hieroglyfer på hans byxor säger ” Stig upp och lev igen som min hämndnäve. Min månriddare.” Khonshus ed finns också inom udden och på understrykningen av den, och hieroglyferna är ett återkommande mönster under den i ett folieliknande tyg.  Hans mumiebandagedesign är baserad på Universe X- versionen av karaktären från serierna, och designades för att trolla runt Spector, vilket ger den en övernaturlig kvalitet och hjälper till att skilja den från liknande hjältekostymer i MCU som använder nanoteknik . Feige föreslog att man skulle ta bandagedesignen och kombinera den med karaktärens modernare design i serierna.  För Mr. Knight skapade Kasperlik en tredelad kostym baserad på hans design i serierna, med olika hyllningar till Khonshu i designen. Hon lade till designade sneakers för att modernisera utseendet. Knapparna på hans väst skapades av metallsmeder och innehöll även Khonshus symboler. Logiken bakom designen av Moon Knight och Mr. Knight kostymerna inspirerades av vem varje identitet var, vad de älskar och deras fantasi. Med Grant ”helt borta från superhjältevärlden” kallar han på en kostym som liknar en kostym som Mr. Knight.  Båda färgerna innehöll Khonshus symbol.  Arthur Harrows kostymer är ”munklika” inspirerade av verkliga kultledare, medan El-Faouly har en mer atletisk look med influenser från Kairo och London.

När hon skapade kostymerna för asylscenen sa Kasperlik att hon ville skapa ”inte exakt klädd i samma kostym, utan att de hade ett litet påskägg från den tidigare iterationen av karaktären som vi har sett”. Detta inkluderade att lägga till subtila påskägg, som att inkludera en scharlakansröd skarabé på Laylas plåster i scenen. När hon designade Marc och Stevens kläder i samma scen ville hon ha Stevens pyjamas från ” The Goldfish Problem ”” att behållas, eftersom hon ville ”konnotera att han har fallit in i detta utrymme”, medan Marcs outfit innehöll färger som liknade hans Moon Knight-dräkt, för att ”understryka kontinuiteten i universum som han lever i”. För att skapa Khonshus kostym, läste Kasperlik tidigare serier och undersökte olika typer av tyger och hur hon kunde göra det trasigt. Hon använde sex olika typer av tyger som alla var handsydda och sträckta så att skådespelaren kunde bära den bekvämt. En anpassad läderkrage och läderremsor lades till över bröstområdet för att framhäva hans symbol, medan ett bälte, som var skulpterat och gjutet, också går runt hans midja. Salib bar kostymbitar av Taweret, som bestod av en skarabé, bröstsköld, guldarmband, ”flera lager av fjädrar som plumerade ut” och hieroglyfer utskurna i olika element, där Salib kallade Taweret ”en mycket fashionabel gudinna”. Hon bar också platåskor för att efterlikna flodhästsfötter samt en motion capture-stång för att hjälpa till med karaktärens extra höjd.  Tawerets kostym skapades av en intern läderarbetare och metallsmed, som skapade alla bitar och hamrade alla hieroglyfer på dem.

Titlar

Seriens huvudsakliga titelsekvens designades av Perception .  Varje avsnitts sluttexter innehåller en ny fas av månen, som börjar med en halvmåne i det första avsnittet.

Filmning

Filmningen förväntades börja i mars 2021,  och bekräftades vara igång i slutet av april i Ungern .  Serien filmades under arbetstiteln Good Faith ,  med Diab som regisserade det första, tredje och sista två avsnittet och Benson och Moorhead regisserade det andra och fjärde. Moorhead förklarade att han och Benson ”överlämnades” det andra och det fjärde avsnittet att regissera, delvis på grund av logistiska skäl, men också för att vart och ett av avsnitten var designade för att ha ”sin egen röst”, även om de två första avsnitten kopplar ihop lite närmare varandra eftersom de kreativa fortfarande ”klurade på produktionen” då. Han fortsatte att platsen för det fjärde avsnittet var ”väldigt sin egen grej”, vilket gör att duon kan ”spärra av lite”, medan de två sista avsnitten är ”deras egen röst från varandra och från resten av avsnitten ”.Gregory Middleton var filmfotograf för Diab och Andrew Droz Palermo tjänade rollen för Benson och Moorhead.Soundstage arbete inträffade i Origo Studios i Budapest.  Serien förväntades tidigare börja spelas in den 16 november 2020 för att pågå i 26 veckor, men detta sköts upp på grund av covid-19-pandemin .  Filmning inträffade på Museum of Fine Arts i Budapest i april,  som fungerade som exteriörer för Londons National Gallery ,  och i Szentendre i början av maj.  I början av juni filmades utomhus nattscener på Madách Square i Budapest. Olika exteriöra platser i Budapest visade sig stå in för London, särskilt områdena Brixton och Soho .

Filmningen skedde också i Slovenien under en vecka i Wadi Rum , Jordanien , och avslutades i Budapest och Jordanien i början av oktober,  då produktionen flyttades till Atlanta, Georgia . Den hade lindats in den 14 oktober.  Isaac sa att filmningen kändes ”handgjord”,  med Diab som gav lokal äkthet och uppmärksamhet till de minsta detaljerna, som att inkludera den korrekta texten i en bön över en butik. Hawke uppskattade den egyptiska Diab för att han ledde serien, eftersom han inte närmade sig serien ”med ögonen på en amerikan”, utan som någon som hade vuxit upp i landet. Produktionen hade hoppats på att filma serien i Egypten men kunde delvis inte göra det på grund av landets politiska klimat och censurproblem; Hollywood-produktionen hade inte kunnat spela in i landet på en tid.

Ytterligare fotografering var klar i mitten av november,  och Diab sa att det krävdes mycket mindre ominspelning för serien än på andra Marvel Studios-projekt, som inträffade under fyra dagar.  Han, Isaac och Hawke tillskrev detta till den stora mängd repetitioner och diskussioner som de gjorde innan de filmade varje avsnitt, inklusive regelbundna söndagsbruncher med huvudrollen och besättningen. Hawke sa att dessa möten hjälpte till att bilda en ”kollektiv fantasi” för serien som gjorde det lättare att växla mellan Diabs avsnitt och de som regisserades av Benson och Moorhead, eftersom ”den fantasifulla kraften bakom den var densamma”.

Efterbearbetning

Abraham gick med i serien senare i processen och hade flera inspelningssessioner där han uppmuntrades att ge olika synpunkter och idéer för materialet. Han kom på olika vokala alternativ och valde till slut det han tyckte om och passade bäst för karaktären.  Cedric Nairn-Smith fungerar som redaktör för serien för det första och sjätte avsnittet, Joan Sobel för det andra och femte avsnittet, och Ahmed Hafez för det tredje och fjärde avsnittet, medan Sean Andrew Faden fungerar som handledare för visuella effekter . visuella effekter för serien skapades av Framestore , Image Engine , Mammal Studios, WetaFX och Zoic Studios.

musik

Externt ljud
audio icon Hesham Nazih – Moon Knight (från ”Moon Knight”/Audio Only) presenterar kompositören Hesham Nazihs huvudtema för serien som hörs på det första avsnittets soundtrack, YouTube -video endast för ljud från MarvelMusicVevos kanal

Den egyptiske kompositören Hesham Nazih hade komponerat partituret till serien i början av mars 2022 i sitt första stora engelska språkprojekt.  Diab drogs till Nazih för att göra poäng i serien eftersom hans verk ”omfattar autentiska egyptiska element på ett mycket samtida sätt”, med musiken som hjälper till att bryta egyptiska stereotyper genom att avslöja några av landets mindre kända samtidskonsttill internationell publik; Diab beskrev det som ett ”vackert parti som är egyptiskt, men det är internationellt i sin kärna, det är universellt”. Seriens soundtrack använde en blandning av äldre och nyare låtar som ett sätt att visa upp Kairos musikscen, som har liknande känslighet som väst, utan att ta till låtar som skulle kännas som om de var från medeltiden. Marvel Music och Hollywood Records släppte det första avsnittets slutspår från Nazih, ”Moon Knight”, som en digital singel den 30 mars 2022,  följt av seriens soundtrackalbum den 27 april.

Moon Knight (Original Soundtrack)
Nej. Titel Längd
1. ”Moon Knight” 2:10
2. ”Byn” 1:36
3. ”Village Scales” 2:13
4. ”Phone and Elevator Blues” 2:09
5. ”Kaos inombords” 3:37
6. ”Fullmånekamp” 2:13
7. ”Förvaringsskåp” 2:36
8. ”Vilken kostym?” 2:48
9. ”Moonlight Fight” 3:19
10. ”Falskt pass” 2:33
11. ”Hon är här” 4:37
12. ”Himmelen” 2:34
13. ”Båten” 2:05
14. ”Tar kroppen” 3:06
15. ”Konstellation” 4:16
16. ”Ingen kostym” 3:29
17. ”Kyssen” 1:54
18. ”Eye of Horus” 1:11
19. ”Välkommen resenärer” 1:42
20. ”Hjärtans vikt” 2:33
21. ”Grottan” 2:56
22. ”Helt ditt fel” 1:55
23. ”Öppna dörren” 1:45
24. ”Ring henne” 3:12
25. ”Det oundvikliga” 5:15
26. ”Ödmjuk lärjunge” 4:15
27. ”Bli vän med mig själv” 3:32
28. ”Upp och hoppa” 2:43
29. ”Vi behöver mer” 1:30
30. ”Nya färdigheter” 6:08
31. ”Jag kommer aldrig sluta” 2:36
32. ”Möt min vän” 0:37
33. ”Sammankalla kostymen” 2:17
Total längd: 85:22

Marknadsföring

Den första filmen av serien debuterade på Disney+ Day den 12 november 2021.  En trailer släpptes sedan den 17 januari 2022, under NFL-slutspelet 2021–22 , [115] med James Whitbrook på Gizmodo som noterade att det gav en fullständig titt på karaktären efter de korta Disney+ Day-filmerna. Han sa att kostymen var trogen serietidningsversionen, ”om än mer strukturerad”. [115] Richard Newby på The Hollywood Reporterkände att trailern var ”njutande” av den allmänna publikens bristande kunskap om karaktären genom att upprätthålla en känsla av mystik. Han kände att serien såg ut som att den skulle vara ett av de mörkaste och mest originella projekten från Marvel Studios, [68] vilket upprepades av hans kollegor Aaron Couch och Borys Kit, som sa att trailern föreslog ”något olik alla andra Marvel-shower”. [116] Isaacs brittiska accent för Steven Grant-identiteten fick blandade svar från tittarna, och Isaac själv gjorde narr av det i en video där han och Hawke reagerade på trailern. Isaac sa senare att accenten var avsiktligt föga övertygande. [3] Trailern sågs över 75 miljoner gånger på 24 timmar, vilket var bättre än trailers för Marvel StudiosThe Falcon and the Winter Soldier ’s Super Bowl LV – trailer som hade 125 miljoner visningar. Dessutom var dess sociala engagemang på 263 000 omnämnanden det högsta av alla Disney+ Marvel-serier för deras första innehållssläpp. [116] Ytterligare en trailer sändes under Super Bowl LVI den 13 februari [117] som fortsatte att hålla serien mystisk samtidigt som den skildrade dess ”mörkare känslighet”, enligt Screen Rants Rachel Labonte. [118] Ben F. Silverio från/Film sa att bilderna av Moon Knights udde ”slängde ut i form av en halvmåne” och karaktären som fångade hans månformade vapen var de ”häftigaste”.RelishMix rapporterade att trailern hade 9,49 miljoner visningar på 24 timmar på Facebook, Twitter, YouTube och Instagram. [120]Merchandiseprogrammet ”Marvel Must Haves”, som avslöjar nya leksaker, spel, böcker, kläder, heminredning och andra varor relaterade till varje avsnitt av Moon Knight efter ett avsnitts release, startade för avsnitten den 1 april och avslutades den 5 maj , 2022. [121] [122] QR-koder inkluderades i de två första och sista två avsnitten som gav tittarna tillgång till en gratis digital serie med Moon Knight. [123] [124] [125] Serierna som släpptes för de sex avsnitten, i ordning, var Werewolf by Night #32 och #33, Moon Knight vol. 1 #3, Universum X #6, Moon Knight vol. 1 #1, och Moon Knight Annualvol. 2 #1. [123] [126] Också i april släppte Marvel och National Geographicen featurette som utforskade hur serien närmade sig och undersökte all den antika egyptiska ikonografin för uppsättningarna och historien. [127]

Släpp

Moon Knight debuterade på Disney+ den 30 mars 2022. [128] Den består av sex avsnitt, [52] släpps varje vecka fram till den 4 maj. [129] En speciell visning inträffade den 16 mars på Cine Capitol i Madrid, [130] och på 17 mars på British Museum i London, [131] med röda mattan-premiär den 22 mars på El Capitan Theatre i Los Angeles. [132] [133] Det är en del av fas fyra av MCU:n. [134]

Reception

Kritisk respons

Moon Knight : Kritisk mottagning per avsnitt
 • Andel positiva recensioner som spåras av webbplatsen Rotten Tomatoes [135]

Webbplatsen Rotten Tomatoes som samlar recensioner rapporterade ett godkännande på 87 % med ett genomsnittligt betyg på 7,65/10, baserat på 217 recensioner. Webbplatsens kritiker konsensus lyder: ”Dess underhållningsvärde kan öka och avta lite, men Moon Knightslår sig till slut på en mestadels njutbar – och uppfriskande konstig – plats på MCU himlavalvet.” Metacritic , som använder ett vägt medelvärde, tilldelade en poäng på 69 av 100 baserat på 27 kritiker, vilket indikerar ”allmänt gynnsamma recensioner”. 

Matt Webb Mitovich på TVLine gav seriens fyra första avsnitt ett ”A−”, och sa att den ”omstörtade[s] och kanske vildt överträffar [s] alla dämpade förväntningar”, och njöt av oförutsägbarheten serien gav jämfört med Marvel Studios andra Disney+ serie centrerad på etablerade karaktärer. Mitovich berömde också Moon Knights bilder och skådespeleriet, särskilt det från Isaac. Varietys DanielD’Addario tror att det fanns en ”friskhet” till Moon Knightsom hjälpte till att övervinna den överväldigande känsla som vissa av MCU framkallar, med en serie som skulle vara ”lockande även för de utanför fandomen”. Beröm gick till Isaac och Hawkes skådespeleri och till Marvel Studios för att de expanderade utanför deras normala konventioner, även om D’Addario noterade att serien ”drar lite” genom mitten av historien, samtidigt som den fick ”en välbehövlig kickstart” i slutet av det fjärde avsnittet.  Genom att ge de första fyra avsnitten av serien fyra av fem stjärnor, skrev James Dyer i sin recension för Empire att Moon Knight var ”en djärvt galen affär som lyckas fånga samma snurrande glädje genomsyrad av Hawkeye och Loki”, levererar ”något som känns genuint annorlunda från alla hörn av MCU som ännu utforskats”. Han tillade dock att ”den större berättelsen ibland är mindre övertygande än det udda karaktärsarbetet”.

Daniel Fienberg från The Hollywood Reporter var mer kritisk till serien, och tyckte att serien var ”mer framgångsrik som en Oscar Isaac skådespelarövning än en superhjälte spänningsresa”. Fienberg var frustrerad över bristen på Moon Knight och klarhet i hans färdigheter och sa att serien ”känns mindre avsedd som ett TV-program och mer som en förklaring till varför tittarna skulle vilja se karaktären så småningom” gå ihop med andra MCU-karaktärer. Han uppskattade Diabs kulturellt passande skildringar av Egypten. Rolling StonesAlan Sepinwallgav serien 3 av 5 stjärnor och njöt av Isaacs framträdande som både Grant och Spector, men kände att det fanns ”dyrbart lite att känna sig exalterad över” i serien utöver det. Även om Sepinwall blev mer engagerad av avslutningen av det fjärde avsnittet eftersom berättelsen svänger ”mer in i mörkret som är inneboende i karaktären”, hade han inga stora förhoppningar på att serieavslutningen med tanke på att tidigare MCU Disney+-serier vacklade i sina finaler och karaktärens historia av ”att vara mer spännande i teorin än verkligheten”.

Med seriens slutsats trodde Richard Newby också från The Hollywood Reporter att serien kändes ”den mest oavslutade när det gäller att slutföra berättelseuppsättningen” av någon av MCU-egenskaperna och kallade den ”saknade känslan av narrativt slutförande” förbryllande. Han fortsatte att trots osäkerheten om ytterligare säsonger eller om Isaac skulle återvända till rollen, fick det sista avsnittet tittarna att vilja ha mer, särskilt med flera berättelsepunkter som fortfarande kunde utforskas ytterligare, och Newby undrade om Moon Knight skulle ha varit bättre betjänt med fler avsnitt för att nå en mer tillfredsställande slutsats och ge mer djup åt karaktären och hans del av MCU.

Utmärkelser

I april 2022 planerade Marvel Studios och Disney att skicka in Moon Knight i de olika begränsade seriekategorierna för Primetime Emmy Awards , tillsammans med Hawkeye .  Men när det sista avsnittet släpptes i maj kallade en reklam-tweet för avsnittet det initialt för en ”seriefinal”, innan den raderades och delades och kallade det en ”säsongsfinal”, trots att det inte fanns några indikationer på några ytterligare säsonger. Clayton Davis på Variety noterade att denna förändring kan tvinga Academy of Television Arts & Sciences att avvisa Moon Knighti de begränsade seriekategorierna med tanke på deras regler och användning av tidigare sociala medier och intervjuer för att bestämma behörighet, vilket gör att studiorna måste skicka in serien i dramakategorierna, tillsammans med Loki . Trots detta noterade Davis att Moon Knight fortfarande var planerad att skickas in i de begränsade seriekategorierna. [

Dokumentär special

I februari 2021 tillkännagavs dokumentärserien Marvel Studios: Assembled . Specialerbjudandena går bakom kulisserna för tillverkningen av MCU-filmer och tv-serier med skådespelare och ytterligare kreativa. [143] Specialen i den här serien, Assembled: The Making of Moon Knight , kommer att släppas på Disney+ den 11 maj 2022.

Framtida

I november 2019 uttalade Feige att efter att ha introducerat Moon Knight i serien, skulle karaktären gå över till MCU-filmerna. Diab uppgav i mars 2022 att han kände att karaktären skulle vara en del av MCU under de kommande tio åren, och uttryckte sin förhoppning om att Moon Knight så småningom skulle få sin egen långfilm. Vid tidpunkten för seriens premiär hade Isaac inte skrivit på för att återvända som karaktären i framtida projekt, och i finalen var Diab och Curtis osäkra på karaktärens framtid, vare sig det var i en andra säsong , långfilm eller del av en annan karaktärs egendom. [146] Diab hoppades att en potentiell andra säsong skulle kunna filmas i Egypten. Isaac var öppen för att återvända ”om det fanns en berättelse som verkligen var vettig”, med Calamawy och Hawke som också uttryckte intresse för att återvända.