Shanila är ett särskilt kraftfullt stadium av magisk utveckling, som uppnås genom en övergångsrit som involverar håravfall, och är något som alla prinsessor har gått igenom någon gång i livet, med Iris som den sista att göra det. Vart och ett av flickornas rike verkar fira denna övergångsrit på ett annat sätt; i Volta , till exempel, firade Auriana det genom att dekorera sitt hår med en sträng av mångfärgade jingle bells. I Xeris sa Talia att Shanila togs väldigt, väldigt allvarligt.

Namnet Shanila används också för att referera till en mystisk power-up-form Iris som hon får när hon försöker rädda Auriana och Nathaniel från en av Praxinas fällor i Shanila Surprise , när den först introducerades. De andra gångerna Iris fick sin Shanila-form var i Princess Brenda: Part 2 för att vända Nathaniel med att veta hennes magiska hemlighet och tvillingarnas attack mot prinsessorna och Brenda , och i Crowning Glory: Part 2 för att besegra Gramorr .

Utseende

Shanila har sekundära effekter. En av effekterna som visar manifestationen av Shanila är kort hår och en annan är misslyckandet i trollformler. I Iris Shanila-form, som bara hon syns i, är hennes hår förvandlat längre och blekt rosavitt som blåser ovanför hennes huvud. Hon får rosa ögon och magenta ”vingar”, en rosa och vit fjäderklänning och klackar, ett gnistrande klänningståg, hennes efediska krona och mycket extrem kraft.