Persona 5

Persona 5 är ett rollspelande videospel från 2016 utvecklat av Atlus . Den utspelar sig i dagens Tokyo och följer en gymnasieelev känd under pseudonymen Joker som går över till en ny skola efter att ha blivit falskt anklagad för misshandel och villkorlig dom. Under loppet av ett läsår vaknar han och andra elever till en speciell kraft och blir en grupp hemliga vaktmästare som kallas Phantom Thieves of Hearts. De utforskar Metaverse, en övernaturlig värld född ur mänsklighetens undermedvetna begär, för att stjäla illvilliga avsikter från vuxnas hjärtan. Som med tidigare spel i serien kämpar partiet mot fiender som kallas Shadows med hjälp av fysiska manifestationer av deras psyke som kallas deras Personas . Spelet innehåller rollspel och dungeon crawling – element tillsammans med sociala simuleringsscenarier .

Persona 5
Konstnärliga teckningar av huvudkaraktärerna i spelet, som visas på kartongen
Utvecklare P-Studio
Utgivare
 • JP : Atlus
 • NA : Atlus USA
 • PAL : Djupt silver
 • WW : Sega ( Royal)
Regissör(er) Katsura Hashino
Producent(er) Katsura Hashino
Designer(s) Naoya Maeda
Programmerare Yujiro Kosaka
Artist(er)
 • Masayoshi Suto
 • Shigenori Soejima
Författare
 • Shinji Yamamoto
 • Yuichiro Tanaka
 • Katsura Hashino
Kompositör(er) Shoji Meguro
Serier Persona
Plattform(ar)
 • Playstation 3
 • Playstation 4
 • Nintendo Switch
 • PlayStation 5
 • Windows
 • Xbox ett
 • Xbox Series X/S
Släpp
15 september 2016
 • Persona 5
 • PS3 , PS4
  • JP : 15 september 2016
  • WW : 4 april 2017
 • Persona 5 Royal
 • PS4
  • JP : 31 oktober 2019
  • WW : 31 mars 2020
 • NS , PS5 , Win , XBO , XSX
  • WW : 21 oktober 2022
Genre(r) Rollspel , social simulering
Läge(n) Enspelarläge

Persona 5 är den sjätte delen i Persona -serien, som är en del av den större Megami Tensei – serien. Den släpptes för PlayStation 3 och PlayStation 4 i Japan i september 2016 och över hela världen i april 2017, och publicerades av Atlus i Japan och Nordamerika och av Deep Silver i Europa och Australien. En förbättrad version med nytt innehåll, Persona 5 Royal ,  släpptes för PlayStation 4 i Japan i oktober 2019 och över hela världen i mars 2020, publicerad av Atlus i Japan och av franchiseägaren Sega över hela världen. Royal släpptes senare för Nintendo Switch , PlayStation 5 , Windows , Xbox One och Xbox Series X/S i oktober 2022.

Persona 5 utvecklades av P-Studio, en intern utvecklingsstudio inom Atlus ledd av spelregissören och producenten Katsura Hashino . Tillsammans med Hashino inkluderade återvändande personal från tidigare Persona- spel karaktärsdesignern Shigenori Soejima och musikkompositören Shoji Meguro . Förberedande arbete påbörjades under utvecklingen av Persona 4, med full utveckling som påbörjades efter lanseringen av Catherine 2011. Första gången tillkännagavs 2013, Persona 5försenades från det ursprungliga releasedatumet i slutet av 2014 på grund av att spelet inte var helt färdigt. Dess teman kretsar kring att uppnå frihet från det moderna samhällets begränsningar, medan berättelsen var starkt inspirerad av pikaresk fiktion ; partiets Personas baserades på fredlösa och rebeller från litteraturen.

Persona 5 har vunnit flera priser och har citerats som ett av de största rollspelande videospelen genom tiderna, med beröm till dess visuella presentation, gameplay, berättelse och musik. Inklusive Royal har den sålt över fem miljoner exemplar över hela världen, vilket gör den till det bästsäljande bidraget i Megami Tensei – serien. Flera andra relaterade medier har också släppts, inklusive två spin-off-spel, Persona 5: Dancing in Starlight och Persona 5 Strikers , såväl som manga- och anime-anpassningar . Spelets skådespelare har också gjort framträdanden i andra spel, som att Joker dyker upp som en spelbar karaktär i 2018 års crossover fightingspel Super Smash Bros. Ultimate.

Gameplay

Joker , spelets huvudperson, har två alternerande livsstilar: ett normalt studentliv (överst) och att utforska andra världsliga platser (nederst) .

Persona 5 är ett rollspelande videospel där spelaren tar rollen som en manlig gymnasieelev, kodnamnet Joker , som lever ut ett enda år medan han går i skolan i dagens Tokyo . Spelet styrs av en dag-natt-cykel och vädersystem som bestämmer allmänt beteende som liknar ett socialt simuleringsspel . Året präglas av manus och slumpmässiga händelser när Joker går i skolan. Han kan utföra deltidsjobb och utöva fritidsaktiviteter eller skapa stridsföremål. Dessa olika aktiviteter höjer karaktärsattribut, som ger passiva poleringseffekter under strid. I den verkliga världen kan huvudpersonen utveckla karaktärsrelationer som kallas Confidants ; en utveckling av Social Link- systemet från Persona 3 och Persona 4 . Med detta system kan huvudpersonen samtala med och förbättra sin relation med andra karaktärer han möter, med några som leder till möjliga romanser. Att förbättra Confidant-rangen med partimedlemmar låser upp olika förmågor för användning i strid, till exempel ”Baton Pass”-förmågan, som låter spelaren direkt välja en annan karaktär efter en kritisk träff samtidigt som den ger en tillfällig attackboost. Förbättring av rangen hos icke-partsförtrogna ger andra bonusar, som att ge tillgång till nya föremåloch utrustning och öka erfarenhetspoäng och yenvinst.

Vid sidan av det normala skolans liv finns ett spel med två olika typer av dungeon crawling inom en sfär som kallas Metaverse: berättelsespecifika fängelsehålor som kallas Palaces och en flerskiktad, slumpmässigt genererad Dungeon som heter Mementos. Båda är befolkade av Shadows, fysiska manifestationer av undertryckta psyken som är modellerade efter mytologiska och religiösa figurer. Inom Mementos fängelsehålor kan sällskapet uppfylla förfrågningar från icke-spelbara karaktärer (NPC) som tagits emot från Confidant-länkar.  Medan de navigerar kan partiet använda smyg för att undvika fiendens skuggor, och vissa områden har pussel som kan lösas med hjälp av en insiktsförmåga som kallas ”tredje ögat”, som lyfter fram interagerbara föremål och fiendens styrka jämfört med partiet. När man utforskar berättelsecentrerade palats finns en ”säkerhetsnivå”, där partiet som upptäcks eller flyr strid resulterar i att säkerheten höjs. Om säkerheten når 100 % tvingas partiet lämna palatset. Säkerhetsnivån kan sänkas genom att överraska attacker mot och eliminera fiender, och sänks även automatiskt över natten. Hela palatsen är platser kända som ”säkra rum”. I dem kan spelaren spara sitt spel , läka sitt parti och snabbt resa till andra säkra rum i palatset.

Som med tidigare bidrag i serien använder spelet ett turbaserat stridssystem. Strider kan inledas när partiet stöter på en fiende, eller så kan de starta en överraskningsattack känd som ett ”bakhåll” och få en fördel i striden. I strid har partiet tillgång till närstrids- och avståndsvapen, förutom att kunna kalla fram Personas. Personas är manifestationer av huvudkaraktärernas inre psyke och används främst för speciella attacker. Om en karaktär träffar en fiendes svaghet, slår de fienden och tilldelas en ytterligare tur som kallas ”1 More”. Om alla fiender slås ner utlöses ett ”Hold Up”. Under ett kan festen inleda en förödande ”All-Out Attack”, kräva pengar eller föremål eller inleda en förhandling. Förhandling tillåter Joker att vinna den valda skuggan till sin sida för att bli en ny Persona, även om de bara kan övertalas att gå med om Joker är deras nivå eller högre.  I likhet med tidigare bidrag kan partimedlemmar slås ut, och om huvudkaraktären slås ut tar spelet slut. Ibland, om en partimedlem slås ut, kan de fångas av fiendens Shadows och kan inte återvända till partiet om den resulterande förhandlingen misslyckas.

Nya Personas kan vinnas från strid genom framgångsrika förhandlingar, och olika Persona-typer representeras genom olika arkana kopplade till Confidant-länkar. Personas kan kombineras, eller ”fusioneras”, eller på annat sätt manipuleras ytterligare inom sammetsrummet, en rike Joker besöker som en del av sin resa genom historien. I Velvet Room kan Personas smältas samman med ”Guillotine”-fusionsprocesser, med den resulterande Persona som ärver färdigheter och statistik från sina föräldrar. Ju fler färdigheter en Persona har, desto fler förs vidare till den sammanslagna Persona. Hur kraftfulla Personas är genom fusion beror på hur avancerad dess associerade Confidant-länk är. Personas kan också offras på olika sätt, även utformade efter stilar av dödsstraff. ”Hängande” ger en uppoffrad Personas erfarenhetspoäng till en annan vald Persona, och ”Elektrisk stol” offrar en för att skapa ett exklusivt föremål. En Persona kan också skickas in i ”Solitary Confinement”, där de genomgår intensiv träning och får ytterligare färdigheter snabbare än normalt. Antalet dagar som en persona måste vara kvar för att få styrka minskar baserat på dess arcana-styrka.

Mindre flerspelarelement är inkorporerade genom funktionen ”Thieves Guild”. I likhet med ”Vox Populi”-systemet från Persona 4 Golden har spelare möjlighet att se vilka aktiviteter andra spelare gjorde under en viss dag. Spelare kan skicka meddelanden till varandra, förutom att påverka vakenhetsmätaren till spelarens fördel, och hjälpa till i strid när en partimedlem tas som gisslan av en fiende.

Synopsis

Inställning och karaktärer

Persona 5 utspelar sig i Personas universum, kretsar kring en grupp gymnasieelever som utnyttjar Personas, fysiska manifestationer av deras inre psyke.  Berättelsen börjar i april 2016 och sträcker sig över ungefär ett år. Persona 5 ligger i dagens Tokyo med navigerbara verkliga platser i staden, inklusive Akihabara , Shinjuku och Shibuya .  Vid sidan av större miljöer finns det specifika platser som huvudpersonen kan komma in på, såsom butiker, restauranger och biografer. En viktig miljö genom hela spelet är Shujin Academy, en gymnasieskola som huvudpersonen går på. Den andra stora platsen är ”Metaversen”, en övernaturlig värld som består av den fysiska manifestationen av mänsklighetens undermedvetna begär. I Metaverse bildar människor med tillräckligt korrupta önskningar sitt eget unika ”palats”, som är modellerat efter deras förvrängda uppfattning om en plats i den verkliga världen, tillsammans med en Shadow-version av sig själva (sitt sanna jag) som har en ”Skatt”-symbolik av sina önskningar. Återvändande från tidigare inlägg är Velvet Room, en plats som finns för tillväxten av Persona-användare som ändrar utseende beroende på den aktuella gästen; i Persona 5 tar det formen av ett fängelse.

Spelarkaraktären är en tyst huvudperson , ett vanligt inslag i Persona -serien, med kodnamnet Joker . Han blir ledare för en vigilantegrupp känd som Phantom Thieves of Hearts, som förändrar hjärtan hos brottslingar och andra illvilliga människor genom Metaverse.  Han bildar den tillsammans med skolbrottslingen Ryuji Sakamoto, fotomodellen Ann Takamaki och Morgana, en mystisk kattliknande varelse. Fler människor går med i gruppen under hela spelet, inklusive konstfantasten Yusuke Kitagawa, elevrådets ordförande Makoto Niijima , hikikomoridatorhackaren Futaba Sakura och den kulturella arvtagerskan Haru Okumura.  Också interagerar med Joker är gymnasiedetektiv Goro Akechi , allmän åklagare och Makotos äldre syster, Sae Niijima, och invånarna i Sammetsrummet, Igor, och hans två assistenter Caroline och Justine.

Komplott

Mycket av historien berättas genom tillbakablickar medan Sae Niijima förhör huvudpersonen. Efter att huvudpersonen försvarat en kvinna från misshandel, döms han för att ha misshandlat den ansvariga mannen och döms till skyddstillsyn, vilket resulterade i utvisning från hans skola. Han skickas till Tokyo för att bo hos familjevän Sojiro Sakura och gå på Shujin Academy under hans år långa prövotid. Efter hans ankomst dras han in i Sammetsrummet, där Igor varnar honom för att han måste rehabiliteras för att undvika framtida ruin och ger honom tillgång till en övernaturlig mobilapp som leder honom in i Metaverse och Palace av skolans missbrukande volleybolltränare Suguru Kamoshida. Huvudpersonen möter Morgana, som informerar honom om förmågan att förändra onda människors hjärtan genom att stjäla deras ”Skatt”, den känslomässiga roten till deras beteende och önskningar, från palatsen som styrs av deras Skuggjag. Huvudpersonen antar kodnamnet Joker och, tillsammans med Morgana och hans vänner Ryuji och Ann, reformerar Kamoshida.

Gruppen bildar Phantom Thieves of Hearts, stjäl korruption från vuxnas hjärtan för att reformera staden och lär sig sakta om en bredare konspiration för att påverka Tokyos hjärtan. De får sällskap på vägen av Yusuke Kitagawa, som de hjälper till att reformera hans korrupta lärare Madarame; Saes syster Makoto, som till en början får i uppdrag att spionera på dem men ansluter sig efter att ha blivit utpressad av kriminella chefen Kaneshiro; Sojiros adopterade dotter Futaba, som sjönk in i ett deprimerat tillstånd efter att konspirationen mördade hennes mor och omdirigerade skulden till henne med hjälp av ett förfalskat självmordsbrev; och Haru Okumura, som gör uppror mot sin miljardär pappas försök att kontrollera hennes liv och hans misshandel av sina anställda. När antalet Phantom Thieves medlemmar och framgångar växer, drar de till sig allmänhetens uppmärksamhet och polisen, inklusive Sae och Akechi. Fantomtjuvarnas popularitet sjunker efter att de anklagats för att ha orsakat Harus far att gå in i en dödlig mental avstängning av en svartmaskerad lönnmördare, som nämndes av andra mål. Efter att ha fullföljt konspirationen får gruppen sällskap av Akechi, som övertygar dem att ändra Saes hjärta.

Efter att ha infiltrerat Sae’s Palace blir Joker tillfångatagen av polisen. Akechi avslöjas för att vara mördaren och försöker döda Joker, men Fantomtjuvarna har redan upptäckt hans svek och använder Metaverse för att fejka Jokers död. Med hjälp av Sae och Sojiro går Phantom Thieves undercover och härleder konspirationens ledare att vara politikern Masayoshi Shido, som har använt Akechis förmåga att infiltrera Metaverse för att ta bort hinder från hans väg mot att bli premiärminister och påtvinga Japan sina reformer, som samt att vara den som inramade och väckte anklagelser mot Joker. När Fantomtjuvarna infiltrerar Shidos palats möter de Akechi, som avslöjar sig själv som Shidos oäkta son och planerar att hämnas på Shido för att han övergav honom och hans bortgångna mor. En gång besegrade, Akechi offrar sig själv för att skydda Fantomtjuvarna från en grupp fiender, vilket gör att de till slut kan besegra Shido. Trots Shidos arrestering och bekännelse förblir allmänhetens åsikt om honom i första hand oförändrad, och Shido kan komma att friges genom manipulation av sina allierade. Fantomtjuvarna gör ett sista rån för att infiltrera djupet av Mementos, allas hjärtans palats, för att stjäla skatten i dess kärna. Inuti upptäcker de att allmänheten är i kaos och har valt att ge upp sin autonomi. Fantomtjuvarna gör ett sista rån för att infiltrera djupet av Mementos, allas hjärtans palats, för att stjäla skatten i dess kärna. Inuti upptäcker de att allmänheten är i kaos och har valt att ge upp sin autonomi. Fantomtjuvarna gör ett sista rån för att infiltrera djupet av Mementos, allas hjärtans palats, för att stjäla skatten i dess kärna. Inuti upptäcker de att allmänheten är i kaos och har valt att ge upp sin autonomi.

Fantomtjuvarna kastas ut från Mementos av skatten själv och försvinner efter att ha sett Metaverse smälta samman med verkligheten. När Joker vaknar i sammetsrummet konfronterar han Igor, Caroline och Justine. Caroline och Justine återfår sina minnen och integreras i Lavenza, deras rätta form. Lavenza avslöjar Igoren som Joker har sett i Sammetsrummet tills denna punkt faktiskt är Yaldabaoth, Kontrollens Gud, som fängslade den faktiske Igor. Yaldabaoth, Mementos’ skatt som gjordes kännande, skapades från mänsklighetens önskan att ge upp kontrollen och bli fri från lidande. Genom en satsning med Igor om mänsklighetens mål, hade Yaldabaoth gett Joker och Akechi deras förmåga att se hur deras handlingar påverkar samhället samtidigt som de styrde satsningen till hans fördel. Joker avvisar Yaldabaoths erbjudande att återvända till sin värld på bekostnad av hans frihet, och han, tillsammans med resten av Fantomtjuvarna, slåss mot honom. Jokers förtrogna samlar folkets stöd, gör uppror mot Yaldabaoths kontroll och låter Joker väcka sin ultimata person, Satanael, för att förstöra Yaldabaoth och Metaverse. Efter Yaldabaoths nederlag överlämnar Joker sig till polisen för att Shido ska åtalas. Medan Joker är fängslad hjälper resten av Fantomtjuvarna och hans förtrogna framgångsrikt till att säkra bevis på Jokers oskuld i anklagelsen, vilket leder till att hans fällande dom upphävs. Till våren kör Jokers vänner honom tillbaka till hans hemstad.

Kunglig

I Persona 5 Royal, interagerar två nya karaktärer med Fantomtjuvarna: Kasumi Yoshizawa, en skicklig rytmisk gymnast som gick över till Shujin samtidigt som Joker, och Takuto Maruki, en skolkurator som anställts efter att Kamoshida avslöjats. Kasumi vaknar till sin Persona efter att ha kallat Joker till ett nytt palats i Odaiba. Maruki i sin tur pratar med var och en av fantomtjuvarna och lär sig deras djupaste önskningar. Efter att ha besegrat Yaldabaoth överlämnar en fortfarande levande Akechi sig till Sae i Jokers ställe. I början av året därpå finner Joker verkligheten förvriden; Akechi släpptes utan anledning, och varje Fantomtjuv har fått sin djupaste önskan uppfylld. Joker, Akechi och Kasumi undersöker palatset i Odaiba och får reda på att dess ägare är Maruki, en Persona-användare som kan förändra verkligheten. Använder Yaldabaoths överblivna kraft, Maruki fick kontroll över Mementos, fast besluten att skapa en värld där allas drömmar blir verklighet. Maruki avslöjar att ”Kasumi” faktiskt är hennes tvillingsyster Sumire; den senare har imiterat henne för att klara av hennes död. Maruki ger Joker tid att välja om han vill acceptera sin idealiserade verklighet. Joker påminner Fantomtjuvarna och Sumire om deras verkliga liv, och de kommer överens om att förändra Marukis hjärta.

Joker får veta av Maruki att Akechi bara lever i den förändrade verkligheten på grund av Jokers önskan att rädda honom och att om han fortsätter att leva beror på att Joker accepterar Marukis värld. Joker vägrar hans erbjudande, och Fantomtjuvarna besegrar Maruki dagen efter. Verkligheten återgår till det normala, och med Akechi försvunnen hamnar Joker tillbaka i fängelset, men precis som med originalspelets berättelse blir han rensad och frigiven. Vid deras sista möte, efter att ha reflekterat över deras förkastande av Marukis verklighet, väljer varje medlem av Phantom Thieves att sträva efter sin egen framtid. Den dagen han ska återvända hem, flyr Joker eftersläpande regeringsagenter med hjälp av både Fantomtjuvarna och en reformerad Maruki, som nu är taxichaufför. På stationen hittar Sumire honom och tar farväl av honom. En scen efter krediteruppnås genom specifika spelkrav visar en person som liknar Akechi passerar förbi fönstret på Jokers tågresa hem.

Utveckling

Spelet utvecklades av P-Studio, en intern utvecklingsstudio inom Atlus dedikerad till att hantera Persona -serien. Den förberedande utvecklingen började 2008 efter släppet av Persona 4 , med full utveckling som började efter släppet av Catherine 2011.  Utvecklingen varade i fem år. Serieregissören Katsura Hashino var först helt involverad i utvecklingen efter att Catherine var klar, och kallade senare det senare spelet ett test för nästa Persona -spels utveckling. Persona 5skulle bli Hashinos sista spel i serien som ledare för P-Studio, eftersom han efteråt skulle bilda ett separat internt team som heter Studio Zero.  När produktionen startade bestod personalen av ett 40-tal personer. Under full produktion utökades antalet till 70 med 15 planerare, 15 programmerare och mellan 30 och 45 designers. Dessa inkluderade huvuddesignern Naoya Maeda, som tidigare hade gjort modellarbete för Trauma Center -serien. Den allmänna utvecklingen var en utmaning för teamet, eftersom de avsiktligt ändrade sin utvecklingsstruktur på grund av den kraftfullare hårdvaran de arbetade med. Medan det sista spelet behåller det turbaserade stridssystemet från tidigare bidrag, var ett av de tidiga designutkasten för ett actionbaserat system som innehåller realtidselement främmande för serien. Denna idé skrotades till slut, men kommandoelement i realtid introducerades i stridssystemet, vilket gjorde att spelet kunde utvecklas utan omfattande förändringar av kärnsystemet. Ett stort nytt tillskott var unika fängelsehålor med låsta layouter i motsats till de övervägande slumpmässigt genererade fängelsehålorna från tidigare Persona- spel. Detta gjordes för att bättre efterlikna spelets teman och ge veteranspelare något annat. En återkommande funktion från både tidigare Persona – spel och huvudlinjen Megami Tenseiserien var förhandling. Eftersom den ansågs vara en viktig del av den övergripande franchisen av fansen, bestämde sig Hashino för att återinföra den efter att ha varit frånvarande från de två föregående huvudinläggen. Förhandlingssystemet för Persona 5 var knutet till ursprunget till Shadows som undertryckta psyken inom det kollektiva omedvetna. ”Hold Up”-funktionen var inspirerad av scener i filmer där antagonisten skulle hålla människor under pistolhot och ställa krav. Dessa funktioner införlivades på grund av att spelet delvis var en hyllning till seriens historia.  Väder och miljöelement i spelet var alla designade för att spegla den verkliga världen. Dungeon layout delades upp i tre distinkta typer: Tokyo övervärldsmiljöer, ”institutioner” som Jokers high school,Vissa segment tar kontrollen från spelaren bortsett från begränsade dialogval; detta valdes eftersom det återspeglar den kontrollerade miljön för japanska gymnasieelever. Medan Catherine använde spelmotorn Gamebryo från tredje part , använder Persona 5 en speciellt skapad motor. Hashino trodde att den nya motorn skulle göra det mycket lättare att göra deras idéer, även om det skulle resultera i en lång väntan av fansen på spelet.  Händelsescenens mjukvara utvecklades också internt av Atlus, med uppskattningsvis 1 160 scener inkluderade i det sista spelet. Verktygen för att utveckla och hantera dem utökades kraftigt jämfört med de två föregående posterna för att bättre kunna utnyttja den mer avancerade hårdvaran. Karaktärsmodellering, i allmänhet, hanterades med en specialutvecklad cel-shader som hjälpte till att korrekt översätta karaktärsdesignerna till spelet, samtidigt som det även möjliggjorde enkel justering av shaders och ljuseffekter under finjustering.  Karaktärerna återgavs ursprungligen realistiskt som i Catherine , men teamet kände att det var ”fel” för Persona -serien. Med detta i åtanke gjorde teamet lite försök och fel innan de hittade en stil som tillfredsställde dem, och gjorde något liknande för gränssnittet och menydesignen.  I motsats till Persona 4, som har ett allmänt deformerat utseende på grund av PlayStation 2:s hårdvarubegränsningar för olika kroppsformer, möjliggjorde tekniken tillgänglig för teamet för Persona 5 unik anpassning för alla relevanta karaktärsmodeller. Två olika modeller användes för medlemmar i huvudrollen: en detaljerad modell för mellansekvenser i realtid och en modell för allmänt bruk för scener för allmänna händelser och spel. Persona 5 markerade första gången som ett stort antal Personas hade renderats i högupplösning, något som visade sig vara en ansträngande utmaning för laget.

Berättelse och teman

Det ursprungliga berättelsekonceptet skrevs av Hashino, medan scenariot skrevs tillsammans av Shinji Yamamoto och Yuichiro Tanaka. Det ursprungliga konceptet var för en storyline som avvek från de etablerade vägarna för Persona 3 och 4 , med ”självupptäckt” och ”resa” som nyckelord. Hashino använde ursprungligen konceptet med en ryggsäcksresa runt om i världen som en inramningsenhet för berättelsen, och Hashino bestämde sig för att åter fokusera på Japan i kölvattnet av 2011 års jordbävning och tsunamin i Tōhoku . Mer specifikt har det noterats att den japanska regeringens agerande som svar på jordbävningen och tsunamins nedfall, tillsammans med japanska medborgares reaktioner på hur regeringen agerade under den tiden, kan ha fungerat som delvis influenser på spelets teman.  Efter den krisen och efter att ha sett hur människor knöts inför den, bestämde sig Hashino för att låta berättelsen utspela sig enbart i Japan, med resan genom de ständigt föränderliga palatsen.  I slutändan var berättelsens centrala begrepp inspirerade av motsvarande sociala förändringar han såg i det moderna samhället, särskilt i Japan. Hashino beskrev också det centrala temat i spelet som om frihet och hur karaktärerna uppnår den. Han ville göra spelet mer ”tematiskt tillgängligt” för nykomlingar i serien, och att vara en känslomässig upplevelse som lämnade sin publik med en stark känsla av katarsis och inspiration att ta sig an problem i sina liv.

Berättelsen om Persona 5 var utformad som en omnibus, där antagonisterna som partiet förföljer ändras regelbundet.  Utvecklingsteamet har citerat tre huvudberättelser som inspiration, den kinesiska romanen Water Margin , den japanska kriminalfilmen Hakuchuu no Shikaku och den spanska romanen Lazarillo de Tormes .  Dessutom jämfördes inställningen och stilen med pikaresk fiktion ; teamet ställde ursprungligen frågan om hur en karaktär som Arsène Lupin III kunde vinna överklagande i det moderna samhället. Detta pikareska tema fördes över till estetiken av Persona-fusion och uppoffring, som var temat efter stilar av dödsstraff. Att ha ett mer ”stereotypiskt” tema gjorde det möjligt för teamet att skapa överraskande berättelseutvecklingar och blanda samtida drama med miljön i Persona -serien. Seriens återkommande motiv av ”masker” användes mer öppet i spelets handling än tidigare bidrag, och spelets huvudsakliga platser baserades kraftigt på deras verkliga motsvarigheter.

Huvudkaraktärerna, enligt Hashino, delar ett tankesätt att de ”inte längre har en plats där de hör hemma i samhället”, även om händelserna i spelet ger dem en känsla av tillhörighet.  Hashino påstod att medan de senaste spelen handlade om huvudpersonerna som jagade antagonisterna, skulle Persona 5 istället mer framträdande presentera antagonisterna och fenomenen som orsakades av att de jagade huvudpersonerna under de senares aktiviteter. Karaktärerna har beskrivits som ”ungdomsakademiker”,med att deras verksamhet som tjuvar är en del av sättet de bryter mot samhälleliga normer och uttrycker sig. I enlighet med detta koncept var spelets huvudsakliga syfte att visa karaktärerna som finner modet att gå utanför samhällets normala gränser som tidigare generationer har satt. I motsats till tidigare Persona -roller, omfamnar partiet i Persona 5 villigt de ovanliga händelserna som utspelar sig i sin roll som maskerade vigilanter snarare än att dras in i dem. Skådespelarna skulle ursprungligen bli större med karaktären Hifumi Togo som blev en fantomtjuv, men eftersom historien redan var mycket stor, förvisades hon till en valfri roll som en del av Confidant-systemet. Tekniska framsteg som t.exsmartphones och användningen av sociala medier integrerades i både berättelsen och spelandet på grund av deras växande förekomst i det moderna samhället och hur allmänheten reagerar på verkliga skandaler.

Karaktärernas initiala Personas ( Arsène , Captain Kidd , Carmen , Zorro , Goemon , Johanna , Necronomicon , Milady , Robin Hood och Cendrillon ) var tematiska efter fredlösa och pikareska hjältar för att spegla funktionen och de dominerande undertryckta passionerna som bildar palatset, och även representerar aspekter av sina ägares personlighet.  Jokers initiala Persona var ursprungligen den tyska demonen Mephistopheles, men ändrades till Arsène eftersom den senare karaktären bättre passade spelets teman. Skådespelarnas ultimata Personas ( Satanael , Seiten Taisei , Hecate , Mercurius , Kamu Susano-o , Anat , Prometheus , Astarte , Loki och Vanadis ) var baserade på mytiska varelser som agerar som tricksters eller rebeller.  De tre huvudsakliga inspirationerna bakom Jokers alter ego var Arsène Lupin , The Fiend with Twenty Faces och den japanske fredlösa hjälten Ishikawa Goemon. Namnet på Jokers gymnasieskola, ”Shujin”, valdes eftersom det var en homonym till Shūjin (囚人) , det japanska ordet för ”fånge”.  Efter en trend från tidigare inlägg, är Velvet Room-assistenterna uppkallade efter karaktärer från romanen Frankenstein av Mary Shelley .

Användningen av vuxna som antagonister var ett mer öppet uttryck för narrativa element som tidigare utforskats i Persona 4 . Relationen till polisverksamhet överfördes också från Persona 4 , men denna gång med rollen som huvudpersoner och antagonister omvänd. Flera författare har lyft fram parallellerna mellan spelets olika antagonister med verkliga incidenter och figurer i olika sektorer av det japanska samhället (t.ex. politiskt, företag, akademiskt), och hur spelets berättelse och karaktärer fungerar som sociala kommentarer till livet i Japan. Spelets skurkar och huvudpersoner var också konstruerade för att vara paralleller till varandra, båda grupperna var missanpassade som försökte forma en värld som de såg som otillfredsställande eller korrumperad. Detta var avsett att skapa moralisk tvetydighet om Fantomtjuvarnas agerande, vilket fick spelaren att ifrågasätta sin uppfattning om rättvisa och deras uppdrag som helhet. Dessutom citerades sättet som en högljudd minoritet på nätet kunde uppmärksamma och förändra den allmänna opinionen om händelser och skandaler i nyheterna som en inspiration för den tvetydiga karaktären av Fantomtjuvarnas handlingar.

Konstdesign

Art director var Masayoshi Suto, vars mest anmärkningsvärda arbete på tidigare spel inkluderade användargränssnittet (UI). Shigenori Soejima , som hade arbetat på de två senaste persona -spelen i huvudserien , återvände som karaktärsdesigner.  Konstdesignen speglar det pikareska temat som resten av teamet siktar på. Rent estetiskt kände teamet att de fortsatte där Persona 4 slutade. Dess stylingpresentation var en oavsiktlig reflektion över de hinder som laget behövde övervinna under utvecklingen. Teaserbilden som användes för spelets tillkännagivande var designad för att förmedla en känsla av att huvudkaraktärerna är fastkedjade av den moderna världens regler. Soejima designade logotypen för att förmedla de unga skådespelarnas snabba existenser, medan element som Joker’s Persona Arsène designades för att verka gammaldags i jämförelse. Detta innebar utmaningar eftersom Soejima behövde balansera detta med en stark känsla för stil.

Soejima arbetade på blivande design för spelet medan Persona 4 fortfarande var under utveckling, med hans design som utvecklades i takt med att berättelsen för Persona 5 kom samman. De första karaktärsskisserna skickades in 2012.  Soejima arbetade nära med Hashino så karaktärerna och miljöerna speglade spelets teman.  På grund av att han var gymnasieelever, fann Soejima det svårt att göra varje huvudpersons enhetliga design distinkt, så han uttryckte deras individualitet genom deras tjuvkostymer. Joker design citerades av Soejima som hans mest utmanande senaste arbete. Joker behövde både förmedla en smak av spelets övergripande konststil och att fungera som en avatar för spelaren. Eftersom huvudtemat och berättelsen i Persona 5 kretsade kring brott och vigilanter som utlöstes av att Joker frivilligt valde den vägen, behövde Soejima förmedla detta samtidigt som karaktären kunde passa vilka dialogval spelaren än bestämde sig för. På grund av dessa svårigheter fick Joker flera designs i en trial and error-process för att hitta den bästa. Eftersom premissen för ”fantomtjuven” var en vanlig stereotyp inom fiktion, ritade Soejima först Joker och huvudrollen i en stil som liknar shōnen manga , men dessa mönster skrotades när de krockade med Personaseriens realistiska estetik. Som med tidigare inlägg är huvudpersonen en tyst karaktär, så Soejima var tvungen att hitta ett sätt som Joker kunde kommunicera utan dialog. Hans lösning var att föreställa sig honom som den typ av person som gjorde planer men inte delade dem med andra.  Persona-designerna, baserade på karaktärer från litteraturen, var avsedda att framkalla både förtrogenhet och överraskning från spelare. När namnen väl hade valts designade Soejima Personas baserat på den karaktären.  ​​Huvudsyftet med spelets miljöer var att skapa en känsla av realism, med dess version av Tokyo som modelleras efter verkliga platser.

Eftersom teamet ansåg att tidigare Persona – spel var ”roliga” men inte väl marknadsförda, utformades användargränssnittet på ett sådant sätt att det lockade en större, mer mainstream publik.  När Hashino skapade användargränssnittet ville Hashino visa hur ett skifte i perspektiv kunde förändra ett tråkigt liv till ett spännande i sammanhanget av berättelsen. Tidiga UI-designer var så ”aggressivt animerade” att det döljde vad som hände i spelet. Som ett resultat tonades animationerna ner och textorienteringen ändrades, vilket tonade ner gränssnittets grafiska element för att presentera en balans mellan användarvänlighet och stil.  Efter respektive tematiska färgläggning av Persona 3 och 4 :s blå och gula,använder rött, som valdes till en hård känsla. På grund av detta testade Suto flera teckensnittsfärger tills det blev svart och vitt, eftersom det stod ut bäst mot det.  I stället för att använda underfärger som tidigare poster, använder användargränssnittet bara de primära röda, svarta och vita färgerna förutom hälso- och magiska punktmätare, med menyerna som använder en speciell rörlig 3D-modell av Joker som ändrar position beroende på på den valda menyn.

Spelets animerade mellansekvenser producerades av Production IG och Domerica, och regisserades och övervakades av Toshiyuki Kono.  Kono kontaktades tre och ett halvt år innan spelet slutfördes av Hashino. Inför projektet kände Kono en stor press i sin roll. Persona 5var första gången Production IG hade arbetat på serien, även om många personal i studion var fans. Trots detta ändrade inte studion sin vanliga animeringsprocess, utan fokuserade på karaktärer som de hade gjort för många av sina tidigare projekt. Den viktigaste delen av mellansekvenserna var att få karaktärens uttryck rätt, särskilt när det kom till den allmänt stumma huvudpersonen. Den animerade öppningssekvensen regisserades av Sayo Yamamoto .  Konceptet bakom karaktärerna konståkning runt miljön gjordes som en visuell symbolisering av det övergripande temat att bryta sig loss från en förtryckande kraft, och liknade hennes arbete i Yuri on Ice .Scenen där Joker först kallar fram sin Persona uppmanades av Atlus att framstå som ”vild”, vilket var svårt eftersom Jokers syfte är som en förlängning av spelaren. De blå lågornas effekter relaterade till Persona skapades inte med CGI, utan handritade av animatörerna. Alla animefilmer tillsammans uppskattades bestå av över en timmes film.

musik

Partituret komponerades, framfördes och producerades av seriens ljudregissör Shoji Meguro .Ytterligare bidrag, bland annat allmän ljuddesign, hanterades av Toshiki Konishi, Kenichi Tsuchiya, Atsushi Kitajoh och Ryota Kozuka; alla har också tidigare arbetat med serien.  Meguro fick full kreativ frihet att arbeta på soundtracket och producerade under en ungefär treårsperiod cirka 80 % av de totala spåren.  ​​Sju spår framfördes på engelska av Lyn, en jazz- och soulmusiksångare . Hennes första framträdande i ett videospel hävdade Lyn att den svåraste delen av hennes bidrag var att framföra ett rapsegment i öppningstemat, ”Vakna upp, ställ dig upp, kom ut där”.  Texten skrevs av Benjamin Franklin, medan slutlåten, ”Hoshi To Bokura To”, hade texter skriven på japanska av Shigeo Komori.

För att uttrycka spelets stämning, inkorporerade Meguro starka acid jazzelement i partituret.  Han ville också få musiken att låta mer realistisk än tidigare bidrag, i syfte att matcha det visuella. ​​Meguro förändrade också hur musiken flödade jämfört med de två senaste Persona- spelen. Istället för att öppnings- och slutteman är konglomerat av det övergripande partituren, beskrev han hela partituret som ett enda kontinuerligt verk. Ett återkommande musikaliskt inslag beskrevs som en ” do-la ”.” stavelse; öppningen använder ”so la re mi” på strängar som en krok, som sedan leder till ”do-la” stavelsen för andra spår, inklusive det vanliga stridstemat. Medan han skapade musiken fick Meguro positiva kommentarer från Hashino när han gjorde tidiga spår skapade för en intern demo.

Ett soundtrack med tre skivor släpptes i Japan av Mastard Records den 17 januari 2017. Efter debuten nådde albumet femma på Oricon -listorna med en försäljning på över 29 000. Albumet innehåller 110 spår med kommentarer från ljudteamet, medan omslaget och konstverket på linernoten designades av Soejima.  Förutom soundtracket släpptes en skiva med 19 spår med ett urval av spelets huvudteman, Persona 5: Sounds of the Rebellion , som en del av den nordamerikanska och europeiska samlarupplagan. Det kompletta soundtracket fick senare en lokaliserad engelsk release på iTunesden 18 april 2017 och på vinyl senare samma år av iam8bit .

Släpp

Sega marknadsföring av Persona 5 på Taipei Game Show 2017

Persona 5 tillkännagavs först med en teasertrailer i november 2013, tillsammans med spin-off-spelen Persona Q: Shadow of the Labyrinth , Persona 4: Dancing All Night och PlayStation 3 – porten i Persona 4 Arena Ultimax .  Spelet tillkännagavs ursprungligen för en sen 2014 release exklusivt för PlayStation 3. Under en Sony presskonferens i september 2014 tillkännagavs det att spelet också skulle släppas för PlayStation 4 och att det hade försenats till 2015 Enligt regissören Katsura Hashino försenades spelet för att utvecklas fullt ut för PlayStation 4 och förbättra den allmänna kvaliteten på båda versionerna. Den första gameplay-trailern visades under en speciell livestream den 5 februari 2015. Låten som används i den första gameplay-trailern är en instrumentell version av huvudtemat. En Blu-ray-skiva innehållande en exklusiv trailer levererades med de första tryckta kopiorna av Persona 4: Dancing All Night i Japan den 25 juni 2015.  Under en speciell livestream på Tokyo Game Show2015 tillkännagavs det. att spelet skulle försenas till slutet av 2016.  I en personalintervju bad Hashino om ursäkt för förseningen och konstaterade att det var nödvändigt att leverera en högkvalitativ produkt utan att behöva hålla igen vad gäller innehåll.

I april 2016 lanserade Atlus en nedräkning som pågick till den 5 maj 2016. Kort därefter tillkännagavs en speciell livestream med titeln Take Tokyo Tower , som sammanföll med nedräkningsdatumet. Under Take Tokyo Tower-livestreamen avslöjade en trailer spelets sista releasedatum. Persona 5släpptes i Japan den 15 september 2016.  Tillsammans med standardutgåvan släpptes en 20th Anniversary Edition , som innehåller allt nedladdningsbart innehåll (DLC) baserat på Persona 3 och Persona 4 , en fem-CD :s bästa- av albumset med musik från alla sex huvudspelen i serien, och den officiella konstboken för spelet av Soejima. För att hedra spelets japanska release, innehöll den seriefokuserade varietéen Persona Stalker Club ett nytt programmeringsblock med titeln Persona Stalker Club V . För att marknadsföra spelet i Japan samarbetade Atlus med AKG Acoustics för att släppa trådlösa hörlurar i begränsad upplaga baserade på den som Futaba bär i spelet. Hörlurarna släpptes i december 2016 och kom med boxkonst designad av Soejima, samt en musik-CD med två remixade spår från spelet av Meguro och Kozuka.  Vissa karaktärskläder i spelet, såsom jackor och väskor, släpptes också i Japan i februari och mars 2018.

Efter utgivningen släpptes karaktärskostymer och ytterligare Personas som betald DLC. Kostymerna inkluderar de som ingår i 20th Anniversary Edition baserad på Persona 3 och Persona 4 , förutom nya kostymer baserade på karaktärerna i Revelations: Persona , Persona 2 -duologin ( Innocent Sin and Eternal Punishment ), Shin Megami Tensei If.. . , Catherine , Shin Megami Tensei IV , Devil Summoner: Raidou Kuzunoha vs. the Soulless Army , Persona 4 Arena och Dancing All Night . Kostymerna ackompanjeras av arrangerad kampmusik från varje kostymuppsättnings respektive spel, som ersätter standardstridstemat baserat på vilken kostym Joker bär. Några av nyckelpersonorna från Persona 3 och Persona 4 släpptes i paket som inkluderar en ny design och den ursprungliga designen för var och en. Dessutom släpptes PlayStation 4-teman och avatarset baserat på de centrala karaktärerna i Persona 5 . En ytterligare svårighetsinställning känd som ”Merciless” släpptes också som gratis DLC.

Förbeställningsbonusar och dess första nordamerikanska releasedatum den 14 februari 2017 tillkännagavs en vecka före E3 2016 . Dess släpps i Europa och Australien på samma datum tillkännagavs följande augusti. I november 2016 sköts dess release tillbaka två månader till den 4 april. Den angivna anledningen var att Atlus ville att spelet skulle vara av högsta möjliga kvalitet. Atlus USA publicerade spelet i Nordamerika. I Europa och Australien publicerades den av Deep Silver . [83] [84] Som med tidigare Personaspel, den engelska lokaliseringen hanterades av Atlus USA och leddes av Yu Namba. Enligt Namba började teamet med ett ”blankt blad” när de valde den engelska röstrollen, eftersom det var en ny inramning för Persona -serien.  Localizing Persona 5 beskrevs av Namba som ett massivt projekt med den största personalen hittills dedikerad till serien. Som projektledare gjorde Namba det sista samtalet om frågor som tagits upp av teamet under lokaliseringsprocessen. Det lokaliserade manuset uppskattades vara 50% större än det för Persona 4 Golden . I engelsktalande regioner togs ” Shin Megami Tensei ”-monikern bort från titeln.  För den engelska versionen gjordes den japanska dubben tillgänglig som gratis DLC.

Efter sin världsomspännande lansering publicerade Atlus en uppsättning riktlinjer för strömmande filmer av spelet, och noterade att streamare som delade bilder efter ett visst datum i spelet ”[gjorde] det med risk för att få ett innehålls-ID-anspråk eller ännu värre, en kanalvarning/kontoavstängning”.  Riktlinjerna uppfattades allmänt som hotfulla och kritiserades av många i spelpressen och streaminggemenskapen.  Ungefär tre veckor senare bad Atlus om ursäkt för tonen i sina ursprungliga riktlinjer och reviderade sin policy, vilket utökade mängden som kunde streamas avsevärt, även om vissa kritiker fortsatte att hävda att även den reviderade streamingpolicyn förblev ovänlig mot spelets fans och kontraproduktiv för dess framgång.

Persona 5 Royal

Persona 5 Royal , släppt i Japan som Persona 5: The Royal , är en förbättrad version av spelet, på samma sätt som Persona 4 Golden . Den här versionen innehåller ytterligare en Phantom Thief-medlem vid namn Kasumi Yoshizawa , ett nytt palats, ett nytt område i staden ( Kichijōji ), ny musik, ytterligare handling och sociala element, en spelbar tredje termin och stöd för PlayStation 4 Pro , tillsammans med många andra ändringar och tillägg. I en första för serien har Royal undertexter på franska, tyska, italienska och spanska. Den har en ny öppningssekvens regisserad av Yuichiro Hayashioch producerad av MAPPA , och som med originalspelet, samproducerade Domerica de nya anime-sekvenserna.  Atlus retade först spelet som Persona 5 R i december 2018, med en fullständig avslöjande i april 2019.  Det släpptes för PlayStation 4 i Japan den 31 oktober 2019 och över hela världen den 31 mars 2020. Spelet släpptes även för Nintendo Switch , PlayStation 5 , Windows , Xbox Oneoch Xbox Series X/S den 21 oktober 2022.   Dessa versioner portades av Atlus ägareSega .

Sega publicerade Royal i Europa och Australien och tog över efter Deep Silver som publicerade originalet i dessa regioner.  Dessutom hanterade Sega spelets konverteringar för Nintendo Switch, PlayStation 5, Windows, Xbox One och Xbox Series X/S. Vid utgivningen fick Royal många karaktärskostymuppsättningar och Personas som betald DLC. Kostymer inkluderar de som är baserade på karaktärerna i Persona 5: Dancing in Starlight , Persona Q2: New Cinema Labyrinth och Shin Megami Tensei: Strange Journey Redux, och av karaktärerna från Sammetsrummet. Dessutom fick Kasumi kostymer som matchade alla tidigare släppta kosmetiska DLC som en del av hennes eget paket. Personas som lagts till inkluderar de från Persona 3 och 4 och en ny skapad för Persona 5 Royal . De återkommande Personas inkluderar en ny design och den ursprungliga designen för varje. Ett Battle Bundle släpptes också som, förutom att inkludera föremål för att hjälpa till i strid, också har ett utmaningsläge. All DLC från originalspelet gjordes också tillgänglig som en gratis nedladdning för ägare av Persona 5 Royal .  Den betalda DLC skapad för Royalingick gratis i versionerna Nintendo Switch, PlayStation 5, Windows, Xbox One och Xbox Series X/S.

Reception

Persona 5 har citerats som ett av de största rollspelen genom tiderna,  fick ”universell hyllning” enligt recensionsaggregator Metacritic . Famitsu gav det en positiv recension, med spelet som fick en nästan perfekt poäng. PlayStation Official Magazine – Storbritannien beskrev det som ”ett ogenerat mästerverk”.  IGN:s Andrew Goldfarb sa att Persona 5 ”står ut som en extraordinär, minnesvärd upplevelse och lätt en av de djupaste JRPG:erna under det senaste decenniet”. RPGamer sa att ”MedPersona 5 , Atlus har återigen bevisat att den är mästaren på det moderna JRPG. Med fantastisk stil, beroendeframkallande spel och en engagerande, tankeväckande historia.” En av aspekterna som prisades mycket var dess grafiska stil och konstriktning.  IGN listade den som en av de bästa samtida rollerna- spelar spel.

Kvaliteten på den engelska lokaliseringen var en av de få aspekter som pekas ut för kritik, där Polygon beskrev den som ”försvårande medioker”. En annan var dess behandling av HBT- ämnen.  Kenneth Shepard noterade i Paste att de enda karaktärerna som existerar utanför spelets helt och hållet heteronormativa miljö är ett ”liderligt” homosexuellt par som behandlas som ett skämt, vilket fick honom att dra slutsatsen att Persona 5 ser homosexuella män ”i bästa fall som ett skämt och i värsta fall något upprörande att frukta”. Dessa sceners dialog ändrades i den västerländska versionen avPersona 5 Royal . [161] Shepard skrev för Gayming Magazine och menade att Royalslokaliseringsförändringar var uppskattade, men spelet var fortfarande i stort sett inte inkluderande för hbt-identiteter.

Kunglig

Persona 5 Royal fick ”universell hyllning” från kritiker, enligt recensionsaggregator Metacritic, och fick en ännu högre poäng än originalet. Spelet är det tredje högst rankade PlayStation 4-spelet på Metacritic tillsammans med Naughty Dogs The Last of Us RemasteredFamitsu berömde Persona 5 Royals nyare element.  Michael Higham från GameSpot hyllade den nya musiken, karaktärerna och den tillagda tredje terminen och sa att det löser en av originalspelets brister med att sluta abrupt. Han avslutade sin recension med att Kunglförfinar ett redan fantastiskt spel och bygger vidare på det som var bäst med det med en fantastisk ny berättelse och att det är ”en oförglömlig och bemyndigande RPG som bör erkännas som ett av vår tids bästa spel.”  IGN :s Leana Hafer sa att Royal är ”en levande mästarklass i hur man tar ett redan fantastiskt spel och förstärker det till nästa nivå.” Hon berömde förbättringarna av Mementos fängelsehålor och sa ”Det faktum att Atlus har fått Mementos att känna sig så mycket mer levande är en enorm förbättring i sig.”

Försäljning

Spelet fick ett uppsving för förbeställningsförsäljningen efter förseningen av Final Fantasy XV , som ursprungligen var planerad att släppas samma månad som Persona 5 .  Försäljningen ökade på Amazon Japan med 450 %, vilket förde den till andra plats i deras bästsäljarlistor bakom Tales of Berseria .  Under sin första releasevecka nådde PS4-versionen första plats med försäljning av 264 793 exemplar, medan PS3-versionen nådde andraplatsen med 72 974, vilket resulterade i en total försäljning på 337 767 exemplar. Detta gjorde Persona 5 till den snabbast sålda titeln i seriens historia, och överträffade Revelations: Persona , och tillsammans medPro Evolution Soccer 2017 ökade försäljningen av PS4 betydligt jämfört med föregående vecka. Det rapporterades senare av Hashino att kombinerade fysiska leveranser och digital försäljning hade nått över 550 000 exemplar i september 2016. Inom tre veckor efter lanseringen i Japan blev spelet Atlus bästsäljande spel i landet.

Utanför Japan var det den största debuten för något Persona -spel hittills, med paketerad försäljning fem gånger bättre än Persona 4. På PlayStation Network i april toppade spelet PS4-listorna och var trea på PS3, med Atlus som meddelade att det hade skickat 1,5 miljoner exemplar över hela världen.  I november 2017 hade den siffran stigit till över två miljoner, vilket gjorde det till det mest sålda spelet i serien. Framgången med Persona 5 bidrog till att öka årliga intäkter för Sega , ägaren till Atlus, 2017. Vid 2018 PlayStation Awards fick den Platinum Prize för att ha toppat en miljon försäljning i Asien. Den globala försäljningen hade stigit till över 3,2 miljoner exemplar i december 2019, exklusive Royal .

Persona 5 Royal skickade över 400 000 exemplar i Japan i december 2019.  Detta gav den totala försäljningen av Persona 5 och Royal till över 3,6 miljoner exemplar världen över i december 2019. I februari 2020 toppade Royal Media Create försäljningsdiagram i Sydkorea och Taiwan.  I Storbritannien debuterade Royal som nummer fem på försäljningslistan.  Royal hade sålt över 1,4 miljoner exemplar i juli 2020, vilket gav den totala försäljningen av Persona 5 och Royal till över 4,6 miljoner.  Från och med juni 2021, spelet har sålt över 5 miljoner exemplar världen över, inklusive 1,8 miljoner kungliga exemplar.

När spelet lanserades på ytterligare plattformar i oktober 2022 hamnade Nintendo Switch-versionen på andra plats med 45 998 sålda fysiska exemplar och PlayStation 5-versionen på sjunde plats med 5 051 enheter under veckan från 17 oktober till 23 oktober, enligt den japanska publikationen Famitsu . I Storbritannien debuterade återutgivningen av Royal som nummer sex på försäljningslistan, med 79 % av försäljningen under lanseringsveckan från Nintendo Switch-versionen. Den totala sammanlagda försäljningen av Persona 5 , Royal , och spin-offs Dancing in Starlight och Strikers uppgick till 7,22 miljoner i september 2022.

Utmärkelser

Persona 5 vann två priser vid den japanska PlayStation Awards 2016.  Vid The Game Awards 2017 , nominerades den till utmärkelserna ”Årets spel ”, ”Bästa Art Direction”, ”Bästa poäng/musik” och ”Bästa rollspel”, och vann ”Bästa rollspel”. ”.  Det utsågs till det näst bästa spelet 2017 av GameSpot , bakom The Legend of Zelda: Breath of the Wild . I IGN s utmärkelser 2017 för årets slut, vann den ”Bästa RPG”, och nominerades även till ”Årets spel”,  ”Bästa PlayStation 4-spel”,”Bästa konstriktning”,  ”Bästa berättelse”,  och ”Bästa originalmusik”.  Spelet nominerades också för ”Bästa internationella spel” vid 2017 Ping Awards, [196] och för ”Bästa musik” och ”Bästa stil”-priser av Giant Bomb .  

Det rankades som ett av de bästa spelen 2017 av Eurogamer , PolygonThe Verge ,  GamesRadar+ , och Electronic Gaming Monthlys års slutlistor. Ray Porreca från Destructoid utsåg det till sitt femte favoritspel 2017. Webbplatsen nominerade det också till ”Bästa PS4-spel” i sitt 2017 års Game of the Year Awards.  Staff of Game Informer utsåg det till 2017 års ”Bästa rollspel”, såväl som ”Bästa narrativ” och ”Bästa skådespelare”. I deras reader’s choice-priser röstades det till ”Bästa rollspel” och kom på andra plats för ”Bästa Sony-spel” och trea för ”Årets spel”.  Spelet vann Tin Pan Alley Award för ”Bästa musik i ett spel” vid New York Game Awards 2018. [ Det nominerades också till priset ” Bästa bildkonst ” på Spelutvecklare Choice Awards .  Dessutom nominerades den till ”Årets rollspel” vid den 21:a årliga DICE Awards ,  och för ”Excellence in Musical Score” och ”Excellence in Art” vid 2018 års SXSW Gaming Awards .  Spelet nominerades till ”Bästa spelmusikomslag/remix” vid GANG Awards 2019. [218]

Persona 5 Royal vann priset för ”Bästa musik” vid Famitsu Dengeki Game Awards 2019, där den också nominerades till ”Bästa RPG”.Den nominerades till ”Bästa rollspel” vid The Game Awards 2020 , men förlorade mot Final Fantasy VII Remake .

Arv

Före släppet sändes en fristående animespecial med titeln Persona 5: the Animation -The Day Breakers- på japansk tv den 3 september 2016. The Day Breakers är skapad av A – 1 Pictures . under händelserna i spelet, porträtteras som en ”underhändelse” skild från huvudberättelsen.  En mangaanpassning av Hisato Murasaki började serialiseras online från den 15 september. Persona 5: The Animation , en anime-tv-serie baserad på spelets händelser, producerades av CloverWorksoch började sändas i april 2018. Persona 5: Dancing in Starlight , ett rytmspel för PlayStation 4 och PlayStation Vita , har huvudrollen i Persona 5 och släpptes 2018.  Skådespelarna är också med i Persona Q2: New Cinema Labyrinth för Nintendo 3DS , ävensläppt 2018. Förutom att reta Royal tillkännagav Atlus ocksåPersona 5 Strikers , ett hack and slash -spel utvecklat av Koei Tecmos studio Omega Force , med spelupplägg baserat på deras Dynasty Warriors -serie. Den släpptes i Japan för Nintendo Switch och PlayStation 4 2020 och över hela världen 2021 för dessa plattformar och Windows . Dess handling fungerar som en direkt fortsättning på Persona 5 .  Scenspelsanpassningar under titeln Persona 5: The Stage har framförts i Japan, [233] med originalmusik komponerad av Atsushi Kitajoh.

Joker dyker upp som en spelbar karaktär via nedladdningsbart innehåll (DLC) i 2018 års crossover -kampspel , Super Smash Bros. Ultimate .  Spelets regissör, ​​Masahiro Sakurai , är ett fan av Persona -serien och sa att Joker var symbol för det tillvägagångssätt som han ville ta med Ultimates DLC , och tillade att han ville ha karaktärer som var unika och roliga att använda inom miljön Super Smash Bros. Andra karaktärer och serieelement har också gjort framträdanden i Dragon’s Dogma OnlinePhantasy Star Online 2Lord of Vermilion Re:3 ,Sonic Forces ,  Puzzle & Dragons ,Granblue Fantasy ,  Catherine: Full Body , Star Ocean: Anamnes ,  Another Eden , Tokyo Mirage Sessions ♯FE Encore , Dragalia Lost ,  Super Monkey Ball Banana Mania , Alchemy Stars ,  Soul Hackers 2,  War of the Visions: Final Fantasy Brave Exvius ,och NieR Reincarnation .