Expand

Jag är du … du är jag …”

– Den rad de flesta Personas säger när de vaknar

En persona (ペルソナ, Perusona ) ? är en manifestation av en Persona-användares personlighet i Persona -serien, kallad en ”mask” för en individ att använda för att möta svårigheter. Snarare är termen ”persona” latin för ”mask”.

En Persona liknar en Shadow . Skuggor är illvilliga manifestationer av ens inre tankar, medan en Persona är en manifestation av samma känslor men tämjade och tränade.

Om en individ tar upp en beslutsamhet i sitt hjärta, kommer Personan att genomgå en metamorfos till en starkare form .

Medan uppmaningssekvensen för en Persona skiljer sig från en del till nästa, är en tradition som senare anpassningar följer att blåaktig eld alltid släpps när en Persona åberopas.

En kamp med Personas tynger användarens sinne och själ. Kontinuerlig användning av en Persona kommer så småningom att tappa användarens styrka och uthållighet. Att använda Persona-färdigheter kräver ”SP” eller ”Spirit Points”.

I djupet av mänskliga hjärtan, som delas av alla människor, finns en domän där mytologiska arketyper lever, och de ger inflytande över en individs personlighetsutveckling. Anekdoter om mytologiska gudomligheter världen över existerar förmodligen på grund av det, så man kan säga att gudar och demoner inte finns i himlen och helvetet utan i mänsklighetens hjärtan. Personas har till och med inflytande på fysiska och mentala förmågor, vilket gör deras användare till övermänniskor, till exempel ger dem makt över vapen eller motstånd mot terror och galenskap.

Megami Ibunroku Persona

MIP Art.jpeg

I början av spelet spelar huvudkaraktärerna ett spel som heter ”Persona”. Efteråt faller de medvetslösa och möter Filemon , som ger dem kraften att använda Personas. Varje karaktärs Persona ”vaknar” och kan sedan ropas ut efter behag. Vissa karaktärer som inte hade träffat Philemon kunde tillkalla en Persona oavsett – troligen på grund av Maki Sonomurasdrömvärld, som skapades av DEVA-systemet .

Unikt för det här spelet, de Personas som kan utrustas bestäms inte av karaktärens nivå, utan av deras ”Persona Level”, som ackumulerar erfarenhet i en annan takt än karaktärsupplevelsen; Att åberopa en Persona ger mer erfarenhet till Persona Level än att använda vapen eller skjutvapen. Trots detta är skapande av Persona knuten till huvudpersonensKaraktärsnivå, och en Persona kan inte skapas om dess nivå är mer än 10 nivåer över honom. Dessutom kan vissa Personas bara skapas med en Totem , och de mest kraftfulla Personas kräver också specifika demoners besvärjelsekort för att skapa. Personas i sig går inte upp i nivå, utan växer i takt med att deras ranking ökar från att ha åberopats ett visst antal gånger i strid.

Persona 2

Maya Amano kallar en persona (Artemis).

Persona 2: Innocent Sin och Persona 2: Eternal Punishment har en liknande mekaniker som Megami Ibunroku Persona , där huvudkaraktärerna redan kan ha möjligheten att kalla fram Personas på grund av att de tidigare spelat Persona-spelet när de var barn. Varje gång karaktären tillkallar en Persona, kostar det ett fast belopp SP oavsett vilken besvärjelse som används, dikterat av affiniteten mellan användaren och Persona. Karaktärer med den ”värsta” samhörigheten med en persona kan helt enkelt inte utrusta den. Bättre samhörighet med en persona har några fördelar: SP-kostnaden är lägre och det finns en högre chans att utlösamutationer , vilket i Eternal Punishment inkluderar en högre chans att låsa upp en personas okända kraft.

Nivån för varje persona är statisk, men de får rang gradvis när de kallas i strid (istället för att använda healing- eller stödtrollformler utanför striden). En persona lär sig nya trollformler när den når högre rang, plus ytterligare en ”mutationsbesvärjelse” som bara kan erhållas via mutation efter att den har nått minst rang 6. Efter att ha nått Max Rank kan en personas statistik fortsätta att växa via mutation.

Personas kan skapas i Velvet Room genom att spendera en viss mängd tarotkort som har samma Arcana som målpersonan. Vissa Personas kräver också ett materialkort för att skapa. Innan han bekräftar skapandet kan spelaren också lägga till ett skicklighetskort och/eller ett rökelsekort för att förbättra personan något. Spelaren kan skapa vilken Persona som helst upp till 5 nivåer högre än någon partimedlem på den högsta nivån, med den enda konsekvensen att det krävs mer SP för att besvärja den Personan.

Persona 3

Yukari Takeba kallar en Persona ( Io ).

För att kalla en Persona måste man använda en Evoker , även om det finns vissa fall där en Evoker inte krävs för att kalla. En Persona kan faktiskt skapas på konstgjord väg, men eftersom Personan inte kommer naturligt för sin artificiella användare blir den våldsam och svår att kontrollera; om Persona-användaren inte är stark nog att hålla tillbaka Persona, kan det till och med sluta döda värden. Artificiella personas kan undertryckas av vissa droger, så kallade suppressanter, men användningen av drogerna orsakar dödliga biverkningar. Det är möjligt för en att ha kraften i Wild Card , vilket innebär att flera Personas kan innehållas samtidigt. De enda två som setts kapabla till denna kraft är de tysta huvudpersonerna och Aigis. Personas kan inte längre kallas eller utrustas om deras nivå är högre än huvudpersonens.

Under The Answer- kapitlet i Persona 3 FES avslöjar Metis att Personas är tämda skuggor.

Philemon förekommer inte i Persona 3 , men det finns flera referenser till honom, nämligen en fladdrande blå fjäril som kan ses flera gånger under spelets gång.

I Persona 3 The Movie , när användarens uthållighet förbrukas för mycket, kan de inte längre kalla fram en Persona om de inte tar en paus eller tills de är helade. I likhet med Persona 4 The Animation har det förekommit fall där en användare tar skada efter att en Persona förstörts (till exempel, Takaya backar av smärta efter att Hypnos förstörts av Caesar ).

Persona 4

Utredningsgruppen med sina personas.

När man går in på Midnight Channel materialiseras ens innersta hemligheter som de aktivt försöker undertrycka och blir ett Shadow Self , som sedan försöker tvinga sin värd att acceptera det. Om man inte kan acceptera Skuggjaget, eller om de vägrar att erkänna det de helst vill hålla gömt, blir Skuggan rasande, attraherar alla närliggande mindre Skuggor till sig själv och förvandlas till ett monster som försöker döda den person som den skapade ifrån. Om man kan möta sig själv och erkänna vad Skuggjaget säger, så förvandlas Skuggan till en Persona lojal mot sin användare. Under striden kallar man sin Persona genom att manifestera sitt tarotkort och bryta det, vilket får Personan att dyka upp.

Igor avslöjar senare att en Persona bildas genom att ens ego behärskar sin Shadow, men tillägger att det också är möjligt för en Shadow att bli en Persona-användare genom att utveckla sitt eget ego (som i fallet med Teddie ). Eftersom Teddie är den enda kända Shadow som kan använda en Persona, är denna möjlighet i bästa fall extremt sällsynt.

I anime, snarare än att kalla det bara för trollformler, gör Personas alla slagsmål mot skuggorna. Men när Persona tar skada, gör också dess användare, och en mycket försvagad Persona kommer att börja visa lite statik i kroppen. Dessutom, när Yu smälter ihop sin Persona (undermedvetet hjälpt av Igor), gör han det på plats.

Persona 4 Arena

Användningen av Personas och deras existens i världen utforskas mer i Arena . Medlemmar av det ursprungliga SEES bildar ” Shadow Operatives ”, under kontroll av Kirijo Group , som arbetar under Mitsuru Kirijo , som samarbetar med säkerhetstjänstemän i ärenden som involverar Shadows. Personas och Shadows visas vara kända av högre tjänstemän och hålls hemliga från allmän kännedom. Det är nu visat att Personas fortfarande kan kallas i den vanliga världen även efter att Dark Hour försvunnit, men kräver också användning av en Evoker. Det kan dock tillkallas utan en under en kris eller med extrem koncentration.

Rise uttrycker frustration över att inte kunna använda sin Persona i den verkliga världen i den ursprungliga Persona 4 .

Tarotkorten som utredningsteamet använder verkar vara till liten nytta i den verkliga världen, eftersom medlemmarna visar sig inte kunna tillkalla sina Personas utanför TV-världen, som Rise nämner en gång i Persona 4 . TV-världen hjälper dock de som har kallat till Personas i förväg, vilket gör det mycket enklare än tidigare, till den punkt där användningen av en Evoker inte är nödvändig för att kalla en; Mitsuru uttrycker förvåning över att bara behöva tänka på sin Persona för att få fram den.

Persona 4 Arena Ultimax

Persona 4 Arena Ultimax visade också att en Support Persona kan bli en Combat Persona om användaren visar en stark beslutsamhet att slåss. Rise uppnår detta med Himiko på grund av hennes önskan att rädda sina vänner under händelserna i Ultimax .

Persona 4: Dansa hela natten

Rise visade vidare förmågan att omvandla sin Persona till andra former genom att använda kraften i Kanamin Kitchens positiva energi och acceptans av deras Shadow Selves för att förvandla Himiko till en storslagen scen för deras sista kamp mot Mikuratana-no-Kami .

Persona 5

”Du kommer att träna kraften hos Persona, som du har vaknat till. Personas är med andra ord en ”mask” – en hjärtats rustning när du konfronterar världsliga frågor.”

— Igor till huvudpersonen, Persona 5
『ペルソナ5』ショートムービー【ペルソナ召喚編】

I Persona 5 bildas Personas av individer som befinner sig i Metaversenoch hanterar känslor av frustration över att bli kränkt eller utnyttjad. Skulle personen besluta sig för att göra uppror och ta hämnd, ropar deras Shadow Self till dem och bildar en mask i ansiktet. Deras ögon blir också gula, vilket indikerar att deras Shadow Selves smälter samman med sina ägare. Att slita masken från deras ansikte formaliserar deras kontrakt, vilket gör att Skuggjaget förvandlas till deras Persona och tar form. Processen att riva av sin mask är särskilt smärtsam, eftersom det leder till överdriven blödning. När kontraktet väl har bildats får personen en speciell tjuvkostym som representerar deras idé om en rebell, och masken blir en normal mask som de fritt kan ta av sig utan smärta och fungerar som kanal för deras Persona-förmågor.

Futaba Sakura är ett delvis undantag från detta. Hon möter sitt skuggjag som karaktärerna gör i Persona 4 , och sliter inte av sig en mask för att få sin persona. Liksom de andra fantomtjuvarna drevs dock hennes uppvaknande av en önskan att hämnas mot de som kränkte henne (i hennes fall, konspirationen som förfalskade hennes mammas självmord). Hennes fokus på att upptäcka sanningen snarare än enkel hämnd resulterar i att hon inte har stridsförmågor som de andra. Haru Okumura visar att en person kan komma åt sin Persona och tjuvkostym helt enkelt genom att känna sig rebellisk; men utan en fast beslutsamhet kan den bara manifesteras. Först när hon fullt ut accepterade hennes önskan att göra uppror mot sin far gjorde hennes personlighetMilady har äntligen tillgång till sin fulla kraft. Milady bekräftade detta genom att säga att hon kunde släppa loss sin sanna potential under Harus uppvaknande.

I Persona 5 The Animation , precis som tidigare anime-anpassningar av serien, kommer användaren också att skadas när en Persona skadas eller förstörs. Goro Akechi led skada när hans Persona, Loki , besegrades under hans kamp med Ren Amamiya .

I Persona 5 Royal är Sumire Yoshizawa ett unikt fall eftersom hennes första uppvaknande inte involverar något blod efter att hon tagit bort sin mask, vilket antyder att hon inte hade ett fullständigt uppvaknande som liknar Haru. Hennes Persona var stark nog att slåss, men med tanke på att Sumire för närvarande levde ett liv som sin syster, kan det antas att hennes uppvaknande var ofullständigt på grund av att hon inte var sann mot sig själv. Senare, efter att ha accepterat sig själv och önskat att slåss utan att behöva förlita sig på sina vänner, framför allt huvudpersonen, vaknar Sumire helt med blod och gula ögon och vinner Cendrillon helt . Den här gången smälter hennes Persona samman med hennes systers ande, den verkliga Kasumi .

Det visas att mental instabilitet – eller möjligen påverkan från en yttre kraft – kan leda till att en Persona tas bort eller korrumperas, vilket var fallet för Sumire. En medvetslös, återhållen Sumire fick sin persona borttagen med tvång och förvandlade den till ett kraftfullt bärsärkstillstånd. Det är oklart om denna situation är unik för Sumires omständigheter på grund av att hon är särskilt sårbar för den på grund av hennes redan existerande kognitiva instabilitet på grund av tidigare manipulering såväl som hennes traumatiska sorg och depression, eller för att det helt enkelt är en kraft Takuto Maruki har.

Dessutom finns det indikationer på att Personas kan ha en viss grad av autonomi från sina ägare, möjligen till den grad att de kan påverka dem och deras psyke, vilket indikeras av Azathoth som uppmanade Maruki att fortsätta sina planer när Maruki uttryckte tvivel, samt periodvis och till synes direkt agera genom honom. Det är oklart om det här fallet med Personas som agerar något självständigt liknar Nyarlathotep , eller om det är mer likt de instabila Persona-användarna som syns i Persona 3 . Återigen frammanade tidigare Persona-spel, Maruki kunde smälta ihop med sin egen Persona för att öka sin kraft till nästan oslagbara nivåer.

Maruki agerar dessutom som en outlier som en Persona-användare som också är en palatshärskare, som båda accepterar sig själv men håller stora vanföreställningar för sin perfekta verklighet. Det är okänt hur detta kom till, men efter att ha smält ihop Azthoth och hans skatt, ”utvecklar” Maruki sin persona, vilket kan ses som ett uppvaknande, vilket antyder att Azathoth kan ha varit en korrumperad eller ofullständig form av Adam Kadmon. Som en bieffekt av hans status som palatshärskare är Adam Kadmon också mycket större än normalt för personas, och Morgana spekulerar i att det kan ha varit ett resultat av hans kontroll över verkligheten.

Persona -trinity själ-

Alla har en Persona, men bara de som har kallat på den tidigare och vet om dess existens kan kalla ut den genom vilja genom att koncentrera ens sinne. Personas som har konsumerat andra Personas kommer att vara mer instabila och kommer att behöva Persona-undertryckare för att hålla sina Personas under kontroll. Även om Persona -trinity soul- är tänkt att utspela sig i relation till Persona 3 , används aldrig Evokers och att framkalla Personas är en lättare uppgift än vad det var i spelet som denna anime byggde på.

Animen säger också att en persons förmåga att framkalla en Persona försvagas när de når vuxen ålder, och de kan behöva ta medicin för att hänga med. Detta motsäger dock Megami Ibunroku Persona och Persona 2 , eftersom resten av vuxenrollen kan tillkalla sina Personas utan problem, med Persona 5 Strikers som också får en vuxen att vakna till en Persona . En karaktär spekulerar i att detta helt enkelt kan bero på vuxnas tendens att förlora sin starka identitetskänsla när de blir äldre, och att det inte i sig handlar om ålder, utan personlighet. Trots det är detta en av anledningarna till att Persona -trinity soul-anses inte kanoniskt för serien.

Personbeteende

Uppvaknande

Uppvaknandet av en Persona hos någon med förmågan att kalla och befalla dem kan bero på flera interna och externa faktorer, men det mest återkommande sättet hos användare är plötslig fara eller en känslomässig episod. I Megami Ibunroku Persona , Innocent Sin och Eternal Punishment konfronteras huvudrollsinnehavarna av hot från demoner eller andra Personas, som fullt ut aktiverar deras Persona-förmågor och låter dem försvara sig själva. Ett exempel på ett känslomässigt uppvaknande är med Kei Nanjo , som ser sin hållare Yamaokadödligt sårad av demoner. Fara kan medvetet placeras framför karaktärerna för att få dem att vakna upp, som i Eternal Punishment där JOKERtillkallar demoner och tvingar Maya Amano , Ulala Serizawa och Katsuya Suou att vakna upp till sina Personas.

I Persona 3 visar Persona-uppvaknanden som avbildas i spelet att en plötslig fara fick dem att dyka upp. Mitsuru Kirijo hade följt med sin far på en expedition till Tartarus , och när han attackerades av Skuggor vaknade hon till Penthesilea . Liknande händelser inträffar med Akihiko Sanada , Junpei Iori , Yukari Takeba , Ken Amadaoch Koromaru . Ett undantag är Fuuka Yamagishi , som vaknade till sin Persona naturligt när hon ville skydda andra. Huvudpersonens _makten väcktes genom en kombination av fara, hans kontrakt med Igor och någon konstig uppmaning från pojken Pharos . Persona 3 nämner också att Persona-användare måste ha ”potentialen”.

Persona 4 visar uppvaknande på ett lite annorlunda sätt. Medan huvudpersonen Yu Narukami vaknar upp till sin Persona-förmåga när den attackeras av Shadows, ställs de andra medlemmarna i utredningsteamet inför sina berserkiga Shadow Selves, som måste besegras och accepteras innan de förvandlas till Personas.

I Persona 5 utlöses varje Persona-uppvaknande av att användaren ställs inför något avskyvärt öde eller person, såsom Ryuji Sakamoto med ansiktet nedåt mot sin plågoande Suguru Kamoshida ; varje medlem av Fantomtjuvarna bestämmer sig för att stå emot sina förtryckare. Processen är traumatisk, eftersom användaren är plågad av försvagande smärta.

Persona 5 visar också idén om ett falskt, eller ofullständigt uppvaknande, där både Haru och Sumire väcker sina personligheter bara för att få sina verkliga uppvaknanden senare. I Harus fall ledde hennes ofullständiga uppvaknande till att hennes persona inte kunde manifestera sig fullt ut. I Persona 5 Strikers inträffar en liknande händelse, där Sophia använder en pseudo-persona under stora delar av spelet och väcker sin sanna person först senare.

I praktiskt taget alla fall av uppvaknande sedan Persona 3 är processen fysiskt och mentalt utmattande, med den nyuppvaknade användaren som behöver vila bort från stridsfältet för en tid.

Förlust av kontroll

Chidoris Persona, Medea, ströp henne i sängen under hennes sjukhusvistelse.

Medan Philemon beskriver Personas som reflektioner av en karaktärs inre, har det funnits många fall där en Persona har gjort uppror mot sin användare. Varje inspelad incident har antingen berott på det extremt riskfyllda förfarandet med artificiell Persona-uppvaknande, eller externa faktorer.

I Persona 3 , till exempel, måste Strega- medlemmar ta medicin för att förhindra att de tappar kontrollen över sin Persona och dödas av den, eftersom de är en grupp artificiella Persona-användare . I Persona 3 The Movie stryps Shinjiro av sin Persona Castor . Dessutom, under Megami Ibunroku Persona , tappar Takahisa Kandori kontrollen över sin Persona och den besätter honom, vilket gör honom till en demon. Detta berodde dock på att hans Persona faktiskt var Nyarlathotep i förklädnad.

I Persona 4 nämner Teddie att att förneka en Shadows meddelande igen efter att det har manifesterats som en Persona kan resultera i att det återgår till en Shadow och försöker döda sin användare. Dessutom, enligt Malevolent Entity , kommer en persona att återgå till en skugga om dess användare upplever extrem psykologisk stress, vilket gör att han sedan kan använda den för att skapa en kropp för att förstöra den yttre världen. I verkligheten var detta bara en missräkning av den illvilliga enheten; Skuggor som har återvänt från Personas är mycket mer lydiga mot sina värdar på grund av dess erfarenhet som en Persona, vilket gör det mycket svårt för den illvilliga enheten att direkt ta dem som en del av sin kropp utan någon motreaktion, vilket tvingar honom att ändra sin plan. Denna återgång ses också iPersona 4 The Animation , där Izanagi upplöses iShadow Yu och reformerar tillbaka helt enkelt genom att bli pratad med, och beskriver hur mycket Yu litade på sina vänner. På grund av denna händelses natur och hur Yu Narukami var under en stor känslomässig stress under sin kamp med Margaret , kan detta ses som stödjande bevis för den illvilliga enhetens kommentarer.

Persona 5 Royal markerar första gången där Personas helt kan gå utom kontroll och ta över sina användare på grund av en kombination av yttre påverkan och sin egen sorg. Takuto Maruki fick sin Persona efter att hans fästmö Rumis föräldrar mördades och hon föll därefter in i en katatonisk depression. Detta gav honom makten att ändra någons kognition . Maruki använder senare denna makt för att hålla tillbaka Sumire Yoshizawa , vilket gör att hennes persona, Cendrillon , går berserk. Dessutom tar Marukis ultimata Persona, Adam Kadmon, full kontroll över Maruki efter att han villigt överlämnat sig själv till sin egen Persona i desperation, vilket höjer dess styrka till en nästan gudalik nivå.

Precis som demoner som smälts samman av Cathedral of Shadows i Megami Tensei- spel, kan Personas inte kontrolleras av en person som inte är av samma eller större styrka än den, vilket är anledningen till att Sammetsrummet vanligtvis vägrar att smälta samman Personas som är av en högre nivå än sin gäst. De faktiska effekterna ses i Persona Q , där Elizabeth försöker använda en Zeus som är en nivå högre än hon själv mot partiet, och blir besatt av den i processen. Men i Persona 5 , om huvudpersonen utvecklar styrka förtrogentillräckligt, får de betala för att smälta ihop Personas på en högre nivå. IPersona 5 Royal detta ges tidigare, men med en högre kostnad tills protagonisten maxar Confidant.

Personaspelet

I Megami Ibunroku Persona och Persona 2 finns en ritual som dyker upp i form av ett spel respektive en besvärjelse.

I Megami Ibunroku Persona börjar ”Persona”-spelet med fyra deltagare i vart och ett av de fyra hörnen av ett rum som är vända inåt, med resten av deltagarna som står inne i rummet. En av personerna i hörnen kommer att ropa ut något i stil med ”Persona, Persona, snälla kom hit.” Sedan går den första personen till höger, tills de står bredvid den andra personen i ett hörn. Sedan upprepar den personen åtgärden och hamnar nära den tredje och så vidare. Spelet slutar när den fjärde personen når den plats där den första placerades i början av spelet.

I Persona 2 heter spelet ”Master Persona Incantation”, som ryktades låta en se sin framtid. Alla deltagare står i en cirkel och går motsols två gånger medan de ropar ut ”Master Persona, Master Persona, snälla kom till oss!” varje gång. Sedan går någon bakom personen framför, och sedan går den personen. Cykeln avslutas när den sista personen hamnar på den första personens plats. Ett sista rop av ”Master Persona, Master Persona, snälla kom till oss!” avslutar besvärjelsen.

Relaterade citat

Persona 2: Oskyldig synd

”En bedragare, född ur våra rykten, eller hur…? Det är precis som vad som hände med våra skuggor. Ett annat ”jag” som skapades i andras sinnen. ”Människor vet bara om sig själva genom hur andra uppfattar dem”. Existensen av vårt ”ego” har sitt ursprung i andra. Vi jämför oss med andra, och vi är medvetna om hur vår bild uppfattas när vi är bland andra. Det är då ”vi” verkligen börjar skapas. Jag tror att betyder att för varje person vi möter har vi ännu ett ”jag” bildat ur deras uppfattningar.”

— Maya Amano

Persona 3 FES

”Personas och Shadows är samma sak. Det är därför du kan bekämpa dem i första hand. Trodde ni alla att Shadows var mystiska inkräktare eller något? Skuggor är de nedre delarna av psyket som alla har… Undertryckt människa tankar som ges fysisk form. När människor inte kan möta sitt mörkare jag bryter de sig loss, fria från all kontroll. Men ibland kan människor med speciell medvetenhet tämja sina skuggor… De är Persona-användare. Skuggornas kraft påverkar tiden och till och med rymden… Genom dina Personas manifesterades dina outtalade önskningar…”

— Metis

Persona 3 Drama CD: Moonlight

”Visste du? Man tror att Personas faktiskt är avatarerna för våra viljor. Det har föreslagits att eftersom människors sinnen är det som ger dem deras former, är det därför de tenderar att ta formerna av gudar… Kraften att påverka tid och rum. Med andra ord, hjärtats förmåga att dra en manifestation av sig själv till verkligheten. Naturligtvis kommer den kraften oundvikligen att likna en persons sanna jag, eller hur?”

-Mystisk tjej

Persona 4

”En skugga är undertryckt makt, och när den kontrolleras av ens ego blir den en Persona…”

—inofficiellt projektdokument, läst av Naoto Shirogane

”Skuggor är undertryckta mänskliga tankar givet form… alla har dem inuti.”

— Teddie

Persona 4: Dansa hela natten

”Persona är hjärtats kraft. Beroende på ditt hjärtas sanna natur, ändrar det form. Inte bara för att såra, inte bara för att slåss. Just nu vet jag att jag kan visa dig hur jag verkligen känner. Vi kommer aldrig att sluta förändras! ”

— Yu Narukami , under den första dansen i story mode

Persona 5 / Royal

”Personas är styrkan som föds från ens hjärta.”

— Morgana

”Kan du inte se? Det är hennes vägran att acceptera sanningen.”

— Maruki , om Cendrillons korruption

Se även

 • Initial Persona
 • Prime Persona
 • Ultimate Persona
 • Ancestor Persona
 • Omvänd persona
 • Parasit Persona
 • Underperson
 • Picaro Persona
 • Persona användare
 • Shadow (Persona)

Persona listor

 • Lista över Megami Ibunroku Persona Personas
 • Lista över Persona 2: Innocent Sin Personas
 • Lista över Persona 2: Eternal Punishment Personas
 • Lista över Persona 3 Personas
 • Lista över Persona 3 FES Personas
 • Lista över Persona 3 Portable Personas
 • Lista över Persona 4 Personas
 • Lista över Persona 5 Personas
 • Lista över Persona 5 Royal Personas
 • Lista över Persona 5 Strikers Personas
 • Lista över Persona Q Personas
 • Lista över Persona Q2 Personas

Persona kategorier

 • Persona Personas
 • Persona 2: Innocent Sin Personas
 • Persona 2: Eternal Punishment Personas
 • Persona 3 Personas
 • Persona 3 FES Personas
 • Persona 3 Portable Personas
 • Persona 4 Personas
 • Persona 4 Golden Personas
 • Persona 5 Personas
 • Persona 5 Royal Personas
 • Persona 5 Strikers Personas
 • Persona Q Personas
 • Persona Q2 Personas
 • Persona -treenighetssjäl- Personae

 • The Persona Game är baserat på en berömd urban legend i Japan, ” Square ”. Ursprunget handlade om en grupp på fem bergsbestigare som fastnade i en kraftig snöstorm. En medlem dog och begravdes. När de återstående fyra bergsbestigarna nådde ett litet övergivet hus fann de att det inte fanns något i närheten för dem att tända eld. För att hålla sig vakna och överleva den iskalla natten började de en aktivitet (uppförd i Persona) där varje medlem står i ett hörn och turas om att gå moturs för att slå nästa person på axeln. Det konstiga med den här aktiviteten är att det inte borde ha stått någon i det första hörnet för den fjärde personen att knacka på, men detta var inte fallet vilket fick dem att tro att den mystiska femte deltagaren i spelet var deras väns spöke de hade begravt tidigare.
 • I varje Persona -spel utom Persona 5 , kallas Personas till Velvet Room i form av ett kort ; under fusion smälter Igor eller Velvet Room-attendant ihop kort som håller Personas till en ny Persona, som också kommer i form av ett kort eller begränsas eller ändras till ett kort efter att ha kallats.
 • I Persona 5 har ljudeffekten som åtföljer en Persona-kallelse ändrats från ”(カッ, ka ) ? ” (blixt) till ”(ブチッ, Buchi ) ? ” (snap), vilket antyder att karaktärerna har nått bristningsgränsen för vissa typ, vilket resulterar i manifestationen av deras Persona.
 • Guardian-systemet från Shin Megami Tensei: om… fungerar som grunden för Personas.
 • I Persona 2: Innocent Sin antyds det genom NPC-interaktion under Hitlers attack mot Sevens att normala människor inte kan se Personas.
  • Även om detta kan verka motsägelsefullt med senare avsnitt ( Persona 3 och framåt) där normala människor faktiskt kan se Personas – vare sig det är huvudrollen innan de får en ( Yosuke och Ryuji ) eller andra människor ( Natsuki Moriyama ) – var det under olika omständigheter, som att vara i en annan värld (den mörka timmen , TV-världen och Metaverse ).
 • I de flesta Persona- media skrivs pluralen av ”Persona” som ”Personas”. Men i Persona -trinity soul- är pluraliseringen som används ”Personae.”
 

Persona 2: Oskyldig synd
ternal Punishment
 

Persona -trinity själ-

Persona 5 Strikers