Lista över Persona 5- tecken

Persona 5 , ett rollspelande videospel av Atlus , är centrerat på Phantom Thieves of Hearts,  en vaksam grupp gymnasieelever som arbetar för att förändra brottslingars hjärtan genom att få dem att erkänna sina brott genom att besegra en fysisk manifestation av deras undermedvetna i en mystisk värld som kallas Metaverse. Dess spelbara karaktärer kan styras på spelets många platser, kända som ”palats”. Människor med stora önskningar och en förvrängd uppfattning om världen har ett Palace in the Metaverse som Fantomtjuvarna kommer åt via en mobilapp på sina smartphones . Persona 5utspelar sig i Tokyo med början i april år ”20XX”.

Se bildtext

Spelbara karaktärer från Persona 5 : (vänster till höger) Makoto , Ann , Yusuke , Joker , Haru , Ryuji , Morgana och Futaba

Spelarkaraktären är en tyst huvudperson med kodnamnet Joker . Han är en gymnasieelev som flyttar till Tokyo efter att ha blivit utstött från sin tidigare skola på grund av en falsk anklagelse om misshandel, och bildade senare Fantomtjuvarna. Han bildar den med Morgana , en mystisk kattliknande varelse som fungerar som tjuvarnas andra befäl, som guidar dem runt Metaverse, som vill upptäcka hans ursprung och återställa sin sanna form, tillsammans med Ryuji Sakamoto , som ses som brottsling på sin skola på grund av en incident med sitt tidigare banlag.Fler karaktärer ansluter sig till gruppen under deras rån, inklusive fotomodellAnn Takamaki , konstunderbarnet Yusuke Kitagawa , studentrådets ordförande Makoto Niijima , hackare och fosterdotter till din tillfälliga vårdnadshavare Sojiro Sakura, Futaba Sakura och affärsarvingen Haru Okumura . Också interagerar med Joker är Goro Akechi ,  en gymnasieelev och häftiga detektiv; Sae Niijima , en allmän åklagare och Makotos äldre syster; invånarna i Sammetsrummet; Igor och hans assistenter,Caroline och Justine .

Många av spelets karaktärer representerar tarotens Major Arcana – kostym . Även om färgen har tjugotvå kort och Royal -exklusiva karaktärer står för ytterligare två, alternativa Arcana för totalt tjugofyra, representeras endast tjugoett (tjugotre i Royal ) av tecken; den sista, The World, ges vid en senare tidpunkt i spelet. De sju dödssynderna är ett återkommande tema i spelet, med vissa karaktärer och situationer som representerar vissa.

Skapande och design

Spelets karaktärsdesign och inställning skiljer det från tidigare bidrag i serien, och ersätter Persona 4 :s gul-och-gröna palett med röda och svarta. Precis som med Persona 3 och Persona 4 , designades dess karaktärer av Shigenori Soejima . I en intervju sa Soejima att han inte kunde designa karaktärerna utan att spelets tema och handling sattes, så han fick mycket detaljerade instruktioner från producenten under processen. Han arbetade också med färgschemat och dess övergripande visuella presentation. Förutom sina vardags- och skolkläder har var och en av Phantom Thief-karaktärerna sina egna tematiska kostymer med maskernär de går in i Metaversen, samt kodnamn. [

Phantom Thieves of Hearts

Joker

Uttryckt av: Jun Fukuyama  (japanska); Xander Mobus (engelska)

Huvudpersonen, som går under Phantom Thief-kodnamnet ”Joker”, är spelets huvudkaraktär . I spelet är han en gymnasieelev på andra året som blir utvisad på grund av en falsk anklagelse om misshandel från en korrupt politiker. Som ett resultat lämnar han sin hemstad och flyttar in hos en familjevän i Tokyo för att avtjäna ett års prövotid. Efter hans överföring till en ny skola, vaknar han och en grupp andra elever till en övernaturlig kraft som kallas Persona . Strax efter bildar de en vigilantegrupp känd som Phantom Thieves of Hearts, vars syfte är att utforska Metaverse, en metafysisk värld som består av den fysiska manifestationen av mänsklighetens undermedvetna begär, för att ta bort illvilliga avsikter från människors hjärtan.

Han har ”Wild Card”, en förmåga som gör att han kan hålla mer än en Persona och smälta samman Personas för att skapa nya. Hans ursprungliga Persona är Arsène (baserad på Arsène Lupin ) från Fool Arcana och han slåss med knivar och handeldvapen . Hans ultimata Persona är Satanael, den gnostiska motsvarigheten till djävulen, en gudom som kan utnyttja kraften i de sju dödssynderna . Joker dyker också upp i serie spin-off-spel Persona 5: Dancing in Starlight , Persona 5 Strikers och Persona Q2: New Cinema Labyrinth, som en spelbar karaktär i crossover -kampspelet Super Smash Bros. Ultimate och i olika andra korskampanjer utanför serien. Han porträtteras av Hiroki Ino i Persona 5: The Stage . Medan spelaren fritt kan namnge Joker i spelet, heter han kanoniskt Ren Amamiya (雨宮れん, Amamiya Ren ) i de flesta framträdanden och Akira Kurusu i mangaanpassningen .

Morgana

Uttryckt av: Ikue Ōtani  (japanska); Cassandra Lee Morris (engelska)

Morgana (モルガナ, Morugana ) , med hjälp av Phantom Thief-kodnamnet ”Mona”, är en minneslös, mystisk kattliknande varelse som möter huvudpersonen efter att de befriat honom från hans cell i Kamoshidas palats. Eftersom han vill upptäcka sitt ursprung och återställa sin verkliga form, sällar han sig till huvudpersonen i hans rån, lär honom och hans allierade Metaversens mekanik och linorna för att vara en fantomtjuv. Hashino beskriver Morgana som lik Persona 4 :s Teddie och en mentor för Fantomtjuvarna. Utanför Metaverse ser Morgana ut som en huskatt och bor med Joker.

Hans persona är Zorro , som Hashino beskriver som Morganas ideala mänskliga form. Morgana slåss med en slangbella och böjt svärd . Han kan förvandlas till en minivan i Metaverse, vilket gör att Fantomtjuvarna kan resa snabbt. Morgana representerar magikern Arcana som en förtrogen, vilket gör att Joker kan skapa en mängd olika verktyg för att hjälpa Fantomtjuvarna att utforska Metaversen. När den förtrogna fortskrider automatiskt kommer Morganas Persona att förvandlas till Mercurius . I Persona 5 Royal kan hans Persona utvecklas till Diego. Han söker Jokers hjälp för att upptäcka sin sanna form och tror att han en gång var människa. Efter att Fantomtjuvarna går vidare in i Mementos, får Morgana veta att han skapades av Igor för att hjälpa Joker mot Yaldabaoth. Efter att Yaldabaoth har besegrats, förlorar Morgana sin Metaverse-form och lovar att stanna kvar hos Joker i hopp om att bli människa. I Royal får Morgana en människokropp när Fantomtjuvarna levde i Marukis verklighet. I Super Smash Bros. Ultimate är Morgana med i Jokers hån, segerposer och All-Out Attack Final Smash, förutom att vara en ande och en bakgrundskaraktär på Mementos-scenen som Morganamobilen. Morgana dyker också upp som en nedladdningsbar spelarkaraktär iSuper Monkey Ball Banana Mania .

Ryuji Sakamoto

Uttryckt av: Mamoru Miyano  (japanska); Max Mittelman (engelska)

Ryuji Sakamoto (坂本 竜司, Sakamoto Ryūji ) , som använder Phantom Thief-kodnamnet ”Skull”, är Jokers första följeslagare. Hashino beskriver Ryuji som ”trots”, men en ”snäll kille”. Kränkt av de minsta kommentarer från andra kan han ibland ta till våld. Han bor med sin mamma, de två har blivit övergivna av sin missbrukande, alkoholiserade pappa.

Ryuji var tidigare stjärnlöparen på Shujin Academys friidrottslag . När Kamoshida började sprida rykten till resten av teamet om Ryujis oroliga familjeliv, i ett anfall av raseri, kastade Ryuji ett slag mot honom. Som vedergällning bröt Kamoshida Ryujis ben och i ”självförsvar”, och han tvingades lämna banlaget. Eftersom Ryuji slog Kamoshida stängdes banteamet av; skulden för incidenten fick han ett rykte som brottsling på skolan.

Ryujis persona är kapten Kidd . I strid slåss han med klubbor och hagelgevär . Som en förtrogen representerar Ryuji Chariot Arcana och låter Fantomtjuvarna besegra skuggor på lägre nivå. Joker hjälper Ryuji att återupptäcka sin kärlek till löpning och återupprätta banteamet.  Trots att han återförenat laget planerar Ryuji att springa på egen hand istället. Efter att ha fullbordat sin förtrogna tar Ryujis Persona formen av Seiten Taisei , som är känd för sin enorma styrka. I Persona 5 Royal kan hans Persona utvecklas till William.  Han porträtteras av Kouhei Shiota iPersona 5: The Stage .  I Super Smash Bros. Ultimate är Ryuji en ande och en bakgrundskaraktär på Mementos-scenen.

Ann Takamaki

Uttryckt av: Nana Mizuki  (japanska); Erika Harlacher  (engelska)

Ann Takamaki (高巻 杏, Takamaki An , Anne i den japanska versionen) , använder Phantom Thief-kodnamnet ”Panther”, är en en fjärdedel- amerikansk tjej i Jokers klass som nyligen återvände till Japan. Hon talar engelska flytande och är en modell. Trots hennes popularitet och unika utseende, blir Ann avskräckt av tjejerna i hennes klass på grund av hennes ryktade förhållande till gymläraren Kamoshida. Hashino beskriver Ann som ”festens liv”, som ”kommer att ha en inverkan på huvudkaraktärernas öde.”

När Ann upptäcker att hennes bästa vän Shiho Suzuis självmordsförsök är kopplat till Kamoshida, ansluter hon sig till Fantomtjuvarna. Hennes persona är Carmen , som Hashino beskriver som en ” femme fatale karaktär.” Ann slåss med piskor och kulsprutepistoler . Hon representerar Lovers  Arcana som en förtrogen, och hjälper Joker att förhandla med Skuggorna. När Joker blir vän med henne förbättrar Ann sig för Shiho och börjar ta sin modellkarriär på allvar. När hon slutför sin Confidant utvecklas Anns Persona till Hecate . I Persona 5 Royal kan hennes Persona utvecklas till Célestine .

Hon porträtteras av Yuki Odera   i Persona 5: The Stage . I Super Smash Bros. Ultimate är Ann en ande och en bakgrundskaraktär på Mementos-scenen.

Yusuke Kitagawa

Uttryckt av: Tomokazu Sugita  (japanska); Matthew Mercer (engelska)

Yusuke Kitagawa (喜多川 祐介, Kitagawa Yūsuke ) , använder Phantom Thief-kodnamnet ”Räven”, är en elev på konstavdelningen på Kosei High School. En komponerad, elegant, observant ung man, han har en passion för konst och bryr sig om sin miljös estetik. Yusuke har haft skydd under hela sitt liv och är excentrisk kring andra människor. Eftersom han är fattig, hoppar han ofta över måltider för att spara pengar till konstförnödenheter och äter glupsk när han får en chans.

Yusukes mamma dog när han var tre och lämnade honom föräldralös. Han togs emot av sin mentor, målaren Ichiryusai Madarame. Yusuke ser honom som en fadersfigur och avgudar honom för att han skapat hans favoritmålning, Sayuri . Men han tvingas så småningom acceptera att Madarame är en exploaterande, känslomässigt missbrukande mentor som plagierar sina elever i vinstsyfte och berövar dem deras passion för konst, vilket leder till att han väcker sin Persona och går med i Fantomtjuvarna. Så småningom får han veta att Sayurivar ett självporträtt av hans mor som höll honom som ett spädbarn, och att Madarame lät henne dö av ett anfall som var lätt att behandla för att stjäla äran för det och målade över Yusuke för att dekontextualisera hennes uttryck och skapade mysterium för konstnärens skull. ; denna uppenbarelse retar upp Yusuke och leder till att han helt avvisar Madarame som mentor.

Yusukes persona är Goemon .  Han slåss med japanska svärd och automatgevär . Som en förtrogen representerar Yusuke kejsaren Arcana och hjälper Fantomtjuvarna genom att kopiera skicklighetskort. Efter Madarames förändring i hjärtat har Yusuke svårt att återfå sin förmåga att skapa konst. Huvudpersonen hjälper Yusuke att återfå sin förmåga att måla, återupptäcka sin kärlek till konst och se skönheten i världen omkring honom; detta inspirerar honom att måla Desire and Hope . När han är färdig med sin förtrogna, utvecklas Yusukes Persona till Kamu Susano-o . I Persona 5 Royal, kan hans Persona utvecklas till Gorokichi.

Han porträtteras av Koji Kominami i Persona 5: The Stage , Stage #2 och Stage 4: Final  och Yūnosuke Matsushima   i Stage #3 . I Super Smash Bros. Ultimate är Yusuke en ande och en bakgrundskaraktär på Mementos-scenen.

Makoto Niijima

Röst av: Rina Satō  (japanska); Cherami Leigh  (engelska)

Makoto Niijima (新島 真, Niijima Makoto ) , som använder Phantom Thief-kodnamnet ”Queen”, är studentrådets ordförande vid Shujin Academy. Makoto, skolans bästa elev, anses vara Fantomtjuvarnas hjärnor. Analytiskt kan hon dra slutsatser, teoretisera i flera situationer och göra genomarbetade planer för att lyckas. Bakom detta yttre har hon ett mindervärdeskomplex och berömmer ofta sin syster Sae Niijima. Makoto känner att hon är en börda för Sae på grund av deras pappas död, vilket är hennes motivation att arbeta hårt, bli framgångsrik och minska sin systers stress. Makoto börjar följa Fantomtjuvarna för att hitta information till rektor Kobayakawa. När hon lär sig deras identiteter ger hon laget i uppdrag att förändra hjärtat hos maffiabossen Junya Kaneshiro , innan hon bestämmer sig för att gå med i laget och slåss tillsammans med dem när hon själv tvingas till prostitution tillsammans med sin syster efter att ha blivit utpressad. Makoto’Johanna ,  och hon slåss med revolvrar och tekko .

Som en förtrogen representerar Makoto prästinnan Arcana och förser Fantomtjuvarna med en mer detaljerad analys av fiender i spelet. När Joker kommer närmare henne bestämmer sig Makoto för att bli bättre bekant med sina klasskamrater och blir vän med Eiko Takao. Hon upptäcker att Eiko har ett förhållande med Tsukasa, en man med skiftande utseende som har manipulerat flickor att arbeta för illegala företag i Shinjuku. Makoto avslöjar Tsukasas sanna natur för Eiko med Jokers hjälp, och bestämmer sig för att följa sin far till polisstyrkan. När hon är färdig med sin förtrogna, utvecklas Makotos Persona till Anat . I Persona 5 Royal kan hennes Persona utvecklas till Agnes.

Hon porträtteras av Kanon Nanaki   i Persona 5: The Stage #2 och Akari Ishizuka  [ ja ] i Persona 5: The Stage #3 . I Super Smash Bros. Ultimate är Makoto en ande och en bakgrundskaraktär på Mementos-scenen.

Futaba Sakura

Uttryckt av: Aoi Yūki (japanska); Erica Lindbeck (engelska)

Futaba Sakura (佐倉 双葉, Sakura Futaba ) , som använder Phantom Thief-kodnamnet ”Oracle” (”Navi” i den japanska versionen),  är adopterad dotter till Sojiro Sakura (ägaren till kaféet där Joker bor). Även om Futaba är en geni datorhacker, är hon en enstöring i början av spelet på grund av flera traumatiska upplevelser som förvärrar social ångest; även efter att hon anslutit sig till Fantomtjuvarna är hon rädd för stora folkmassor. Två år innan spelet börjar ser hon sin mamma (Wakaba Isshiki) dödad av en bil och döms för sin död med ett förfalskat självmordsbrev, vilket resulterar i att hennes utökade familj skyr henne som mördare och misshandlar henne verbalt. Efter detta studsar hon bland missbrukande familjemedlemmar tills Sojiro ingriper och tar in henne. Detta allvarliga trauma visar sig ha en katastrofal effekt på hennes mentala hälsa; hon lider av hörselhallucinationer av hennes utökade familjs reaktioner på självmordsbrevet och visuella hallucinationer av hennes mamma som stirrar ogillande på henne, vilket resulterar i att hon internaliserar familjens hat mot henne och låser in sig i sitt sovrum.

Futaba verkar tillbakadragen vid tiden för spelets händelser, och har utvecklat ett palats som visar hennes sengångare i form av en pyramid; Men slottets sanna synd är vrede , som tar formen av den enda kognitiva invånaren, en ond sfinx som representerar Futabas skeva och felaktiga tro att hennes mor hatade henne. Hon har blivit så deprimerad och självföraktande att hennes skugga representerar hennes undertryckta positiva känslor och hjälper Fantomtjuvarna att korsa hennes palats och slåss om kontrollen över palatset med sfinxen, som tar över när hon hallucinerar. När Fantomtjuvarna sakta blir mer populära, utpressar Futaba dem till att ändra sitt hjärta med aliaset ” Alibaba ” efter en förmodad illvillig hackargrupp som använder hennes gamla alias ”Medjed ” riktar sig mot dem; även om hon överger affären efter att ha insett att det innebär att träffa dem personligen, närmar de sig henne när Medjed fortsätter att hota dem och begår rov när hon lärt sig hennes svåra situation. Strax innan hon tar emot visitkortet hittar Futaba Metaverse Navigator på hennes telefon, och hennes skugga dyker upp framför henne och uppmanar henne att gå in i hennes palats. Under det sista rånet hallucinerar Futaba medan hon skriver in hennes palats nyckelord i Nav, vilket resulterar i att sfinxen manifesterar och attackerar fantomtjuvarna. Efter att ha gått in i hennes palats och upptäcker sanningen om sin mammas död, Futaba väcker hennes Persona ( Necronomicon )och hjälper Fantomtjuvarna att besegra sfinxen, som de har funnit omöjlig att bekämpa på grund av den svåra terrängnackdelen som orsakas av att hon flyger. Efter kampen upptäcker Fantomtjuvarna att hon var skatten istället för att ha en skatt, och att hennes palats kollapsar ovanligt snabbt eftersom hon väckte en persona. Ungefär som rollbesättningen i Persona 4 , försvagar påfrestningen av att väcka en Persona Futaba i potentiellt flera veckor beroende på hur lång tid innan deadline spelaren slutförde palatset, och hon tillbringar en stor del av interimstiden.

Efter att ha hindrat Medjed från att kasta Japan i kaos och en vecka där tjuvarna lockade ut henne ur hennes skal, går hon officiellt med i Fantomtjuvarna och ersätter Morgana som partiets navigatör. Hon upptäcker senare att Medjeden som riktade in sig på Fantomtjuvarna är lite mer än en manusbarn lojal mot en politisk konspiration ledd av Masayoshi Shido som syftar till att använda Metaverse för att förvandla Japan till en diktatur, och att samma konspiration fick hennes mamma att mördas för att stjäla hennes kognitiva psykosforskning. Hon spelar en viktig roll i konspirationens fall genom att förändra Shidos hjärta; hon konfronterar Shadow av en IT-företagspresident som visar sig ha varit den falska Medjed, och hon hackar sig in i flera tv-nätverk för att sända Shidos visitkort.

Som en förtrogen representerar Futaba Eremit Arcana  och ger detaljerade platser och extra hjälp i strid. Efter att ha lärt sig att anpassa sig till ett normalt liv gör hon en ”löfteslista” över mål hon vill nå med hjälp av Joker. När Futaba långsamt återhämtar sig avslöjar hon att hon i sin ungdom blev mobbad för sin intelligens och hade bara en vän som hette Kana. Futaba upptäcker att Kanas föräldrar misshandlade henne. Hon spårar upp Kana och får reda på att övergreppen har fortsatt. Efter att ha förändrat sina föräldrars hjärtan bygger Kana och Futaba upp sin vänskap igen. När hon är färdig med sin förtrogna, utvecklas Futabas Persona till Prometheus . I Persona 5 Royal, hennes Persona kan utvecklas till Al Azif.

Hon porträtteras av Mei Fukuda  med början i Persona 5: The Stage #3 . I Super Smash Bros. Ultimate är Futaba med i Joker’s Final Smash, All-Out Attack, förutom att det är en ande.

Haru Okumura

Uttryckt av: Haruka Tomatsu (japanska); Xanthe Huynh  (engelska)

Haru Okumura (奥村 春, Okumura Haru ) , som använder Phantom Thief-kodnamnet ”Noir”, är arvtagerskan till Okumura Foods (ägare av restaurangkedjan Big Bang Burger). Haru dyker först upp på fyrverkerifestivalen i juli och senare som en följeslagare i tredje året på skolresan. När fantomtjuvarna först möter henne i Metaversen använder hon aliaset ”Skönhetstjuven” (美少女怪盗, bishōjo kaitō )och är allierad med Morgana (som tillfälligt har lämnat Fantomtjuvarna). Hon blir en fantomtjuv för att undkomma ett äktenskap arrangerat av hennes far, Kunikazu Okumura, och inser att hennes pappa ser henne som ett verktyg för att främja hans affärsmässiga och politiska ambitioner. Men efter att de ändrat hans hjärta förstörs hans Shadow av Black Mask, vilket resulterar i en dödlig mental avstängning, och Fantomtjuvarna upptäcker så småningom att Shido-lojalister manipulerade dem till att rikta in sig på honom i ett försök att konstruera deras undergång.

Harus Persona är Milady  och hon slåss med granatkastare och yxor . Som en förtrogen representerar hon kejsarinnan Arcana [20] och använder sina trädgårdsskickligheter för att odla SP-läkande föremål. Efter hennes fars död blir Haru Okumura Foods största aktieägare. Många i hennes företag, inklusive hennes fästman Sugimura, försöker ta kontrollen från henne. Företagstjänstemän vill expandera till kaféer med billig arbetskraft, men Haru vill ha en vänlig, intim atmosfär som hennes farfars butik. I samtal med Joker lär hon sig att stå upp för sig själv; företaget anammar hennes idé och hon bryter sitt engagemang med Sugimura. När hon är färdig med sin förtrogna, utvecklas Harus Persona till Astarte . I Persona 5 Royal kan hennes Persona utvecklas till Lucy .

Hon porträtteras av Riko Sugahara   med början i Persona 5: The Stage #3 . I Super Smash Bros. Ultimate är Haru en ande och en bakgrundskaraktär på Mementos-scenen.

Goro Akechi

Uttryckt av: Sōichirō Hoshi  (japanska); Robbie Daymond  (engelska)

Goro Akechi (明智 吾郎, Akechi Gorō ) är en populär tonåring detektiv som har fått titeln ”The Second Coming of the Detective Prince” av media. Hans talanger har fått stor beröm, och han motsätter sig öppet fantomtjuvarna. Som en förtrogen representerar han Justice Arcana. [20] Under sin Confidant blir Akechi vän med Joker och erkänner hans oro över Fantomtjuvarnas fall och hans förflutna. Han ansluter sig senare till tjuvarna (med kodnamnet ”Crow”) efter att ha lärt sig deras identiteter, och tvingar dem att ändra Sae Nijimas hjärta för att rensa deras namn.

Akechi arbetar för Masayoshi Shido som den ”svarta masken” som utnyttjar Metaverse. Han använder sin Persona för att hjälpa Shidos kampanj, men planerar i hemlighet att förstöra sin karriär genom att avslöja sig själv som sin oäkta son när han blir premiärminister och hämnas på sin mammas självmord. Akechi tvingades bo i en rad missbrukande fosterhem, och han är djupt föraktfull mot samhället som ett resultat. Eftersom Fantomtjuvarna aktivt arbetar mot Shido, förråder Akechi dem och försöker också mörda Joker, delvis av svartsjuka. [40] Efter att Fantomtjuvarna besegrat honom i Shidos palats, offrar han sig själv för att rädda dem när de attackeras av hans kognitiva självskapade av Shido. I Persona 5 Royal, Akechi blir spelbar under tredje terminen. Nära slutet av spelet avslöjar Maruki för Joker att Akechi fördes tillbaka till verkligheten av Jokers önskan att rädda honom, och hans överlevnad beror på de val spelaren gjorde under hela spelet.

Liksom Joker är Akechi ett wild card och kan använda flera Personas samtidigt. Men hans wild card-förmåga stagnerar på grund av hans brist på genuina mänskliga relationer, vilket betyder att han bara har två Personas – en som representerar hans fasad som en detektiv och en som representerar hans sanna färger. [41] Personen han använder som medlem av Fantomtjuvarna är Robin Hood ; när han möter partiet i sin chefsstrid byter han till Loke under andra halvan av kampen. I Persona 5 Royal är hans Ultimate Persona Hereward . Med Phantom Thieves slåss Akechi med lasersabel och strålpistoler; när han slåss mot dem efter att ha avslöjat sina sanna färger, använder han ett tandigt svärd och en tystad pistol .

Han porträtteras av Yoshihide Sasaki i Persona 5: The Stage .  I Super Smash Bros. Ultimate framstår Akechi som en ande och Joker har ett färgschema baserat på Akechis Crow-outfit.

Kasumi Yoshizawa

Röst av: Sora Amamiya (japanska); Laura Post engelska)

Kasumi Yoshizawa (芳澤 かすみ, Yoshizawa Kasumi ) , som antar kodnamnet ”Violet”, är en karaktär introducerad i Persona 5 Royal . Hon är en förstaårsstudent som går över till Shujin Academy ungefär samtidigt som Joker. Hon är rytmisk gymnast och på grund av hennes förmågor har skolan stora förhoppningar på henne. Även om hon har en bra relation med Joker och hans vänner, är hennes åsikt mot Fantomtjuvarna ganska negativ, och säger att deras handlingar kan leda till att människor förlitar sig starkt på Fantomtjuvarna istället för att göra sina egna ansträngningar för att lösa sina problem. Trots detta sällar hon sig senare till dem när ett nytt palats dyker upp. Så småningom avslöjas hon för att vara Kasumis yngre tvillingsyster, Sumire Yoshizawa(芳澤 すみれ, Yoshizawa Sumire ) , vars minnen ändrades av Takuto Maruki för att få henne att tro att hon är Kasumi, efter att den verkliga Kasumi dog och knuffade henne ur vägen för trafiken.

Sumires persona är Cendrillon . I strid slåss hon med gripare , hagelgevär och gevär . Som en förtrogen representerar hon Faith Arcana. I början av sin Confidant möter hon en nedgång i gymnastiken, men när hon väl kommer ihåg att hon är Sumire lär hon sig att acceptera sig själv. När hennes Confidant är maxad, förvandlas hennes Persona till Vanadies , och den kan också förvandlas till Ella.

Sophia

Uttryckt av: Misaki Kuno japanska); Megan Harvey  (engelska)

Sophia (ソフィア, Sofia ) , som antar kodnamnet ”Sophie”, är en karaktär som introduceras i Persona 5 Strikers. Hon hittades först i en låda i en underjordisk del av Shibuya-fängelset av Joker efter att han först kom in i Shibuya-fängelset via EMMA, en virtuell assistent-app, av en slump. Hon presenterade sig sedan som en artificiell intelligens med sina minnen förlorade förutom sitt eget namn och hennes anledning till existens, ”Att vara mänsklighetens följeslagare”. I den verkliga världen hjälper hon Fantomtjuvarna som en virtuell assistent, till exempel navigering i deras turné. Under hela Fantomtjuvarnas äventyr lär hon sig mer om människors känslor och började bilda ett band med Joker och resten av Fantomtjuvarna. Hon avslöjades senare för att vara EMMA:s prototyp och fick sitt första kommando att vara en god vän till alla människor av sin skapare, Kuon Ichinose. Hon ansågs dock vara misslyckad. Ichinose tvingade sedan ett kommando på henne att förråda Fantomtjuvarna. Hon motstod kommandona efter att ha återkallat sina minnen med Fantomtjuvarna och lyckades trotsa sin skapares kommando och väcka sin egen Persona för att slå tillbaka. Efter att hon och Fantomtjuvarna besegrat Demiurge och EMMA upphört, bestämmer sig Sophia för att följa med Ichinose på hennes resa och skiljer sig från Fantomtjuvarna.

Sophia slogs ursprungligen med en Persona-liknande enhet som heter Pithos som senare i spelet utvecklas till en fullständig Persona som heter Pandora som representerar Hope Arcana. I strid slåss Sophia med jojos och blasters. Utanför fängelser bor hon i Jokers smartphone eftersom hon inte har en fysisk kropp.

Zenkichi Hasegawa

Röst av: Shin-ichiro Miki (japanska); Tom Taylorson (engelska)

Zenkichi Hasegawa (長谷川 善吉, Hasegawa Zenkichi ) , som antar kodnamnet ”Wolf”, är en karaktär introducerad i Persona 5 Strikers. Han är en polis från Public Security Bureau och han slöt ett avtal med Fantomtjuvarna för att ta reda på hjärnan bakom hjärntvättshändelserna runt Japan. Han har en dotter, Akane, men hon hatade honom ända sedan hennes mamma, Aoi Hasegawa, gick bort i en påkörningsolycka och han kunde inte arrestera den som var ansvarig för hans avlidna frus död. Till en början nöjde han sig med att bara lösa fallet och skulle till och med gå så långt att han övergav Fantomtjuvarna. Men efter att ha knutit sig till dem under fallen, och de hjälpte honom att försonas med sin dotter, förändrade han hans personlighet något mot Fantomtjuvarna. Han lät också Fantomtjuvarna undkomma arrestering när de anklagades för mord i Okinawa och hackandet av den virtuella assistenten, EMMA, vilket ledde till att han tillfälligt arresterades.

Zenkichis Persona är Valjean , baserad på huvudpersonen från Victor Hugos roman Les Misérables , och representerar aposteln Arcana. I strid slåss Zenkichi med ett storsvärd och använder en dubbel uppsättning revolvrar.

Antagonister

I Persona 5 har vissa individer en kraftigt förvrängd syn på världen och människorna omkring dem. På en viss nivå får karaktärer ett palats, en plats i Metaversen där deras önskningar dyker upp. Åtta palats måste övervinnas, representerade av de sju dödssynderna ; varje palats har en ägare som huvudpersonerna interagerar med.

Suguru Kamoshida

Uttryckt av: Yuji Mitsuya (japanska); DC Douglas  (engelska)

Suguru Kamoshida (鴨志田 卓, Kamoshida Suguru ) är Shujin Academys idrottslärare och volleybolltränare, en före detta professionell idrottare och olympisk volleybollmästare. Kamoshida misshandlar och sexuellt övergrepp eleverna, vilket ignoreras av rektorn på grund av volleybollagets berömmelse och hans status som lärare, och, innan matchens händelser, provocerade Ryuji att överfalla honom för att förstöra banlaget. Kamoshida riktar sig mot Ann som hans senaste sexuella erövring; när hon avvisar hans framsteg tvingar han sig på hennes bästa vän, Shiho Suzui, vilket resulterar i att en traumatiserad och självmordsbenägen Shiho hoppar från skolans tak. När Kamoshida konfronteras med Joker, Ryuji och Mishima, hotar han att få de tre utvisade vid nästa skolstyrelsemöte. Denna incident övertygar en rasande Joker och Ryuji, som tidigare var tveksamma till att ta till Metaverse på grund av möjligheten att oavsiktligt döda honom,

Kamoshidas palats representerar lust och tar formen av ett slott, där han ser sig själv som kungen på grund av sin makt vid Shujin Academy. De manliga medlemmarna i volleybollaget avbildas som utsatta för plågsamma träning, och de kvinnliga lagmedlemmarna (liksom Ann) ses som hans sexslavar. Efter att hans Shadow har besegrats, visar hans skatt (en utsmyckad krona) sig som hans olympiska medalj i verkligheten. Efter hans sinnesförändring ger sig Kamoshida till polisen och erkänner sina brott. Till skillnad från de flesta av spelets palatsbesittande antagonister är Kamoshida inte en del av dess övergripande konspiration. Han porträtteras av Shun Takagi i Persona 5: The Stage . [16]

Ichiryusai Madarame

Uttryckt av: Yukitoshi Hori (japanska); Kyle Hebert  (engelska)

Ichiryusai Madarame (斑目 一流斎, Madarame Ichiryūsai ) är en välkänd konstnär som i hemlighet plagierar och tjänar på sina elevers arbete. Yusukes mentor, han låter honom bo i sin nedgångna hydda som sin elev. Yusuke beundrar honom först som skaparen av hans favoritmålning, Sayuri , men upptäcker senare att Madarame stal den från sin mamma och lät henne dö av ett anfall. Madarame låtsades då att målningen stals från honom för att bedrägligt sälja kopior av originalet till privata samlare. När Ann och Yusuke upptäcker Madarames plagiat hotar han att få dem arresterade för intrång efter att hans konstutställning är över (inklusive Joker och Ryuji).

Madarames palats representerar fåfänga och tar formen av ett påkostat konstmuseum där hans elever avbildas som porträtt som han kan dra nytta av. Hans skatt är den ursprungliga Sayuri -målningen, som föreställer Yusukes mor med sin späda son i famnen; Madarame hade målat över Yusuke för att lägga till mystik och vädja till verket och göra hans anspråk som målare mer trovärdigt. Efter sin omställning kallar han till presskonferens för att erkänna sina brott och plagiat. Yusuke ger senare den ursprungliga Sayuri till Sojiro Sakura för att hänga i Cafe LeBlanc.

Junya Kaneshiro

Röst av: Kazunari Tanaka ( Persona 5 ), Takahiro Fujimoto ( Persona 5: The Animation onwards) (japanska); Jalen K. Cassell  (engelska)

Junya Kaneshiro (金城 潤矢, Kaneshiro Junya ) är en hänsynslös maffiaboss som är ansvarig för att värva studenter från Shujin Academy för att smuggla droger i Shibuya. Makoto, med uppdrag av rektorn att undersöka, låter sig bli tagen av yakuza. När Fantomtjuvarna försöker rädda henne utpressar Kaneshiro dem att betala honom 3 miljoner ¥ på tre veckor med ett hot om att visa fotografier av dem på en nattklubb för deras skolor.

Kaneshiros palats representerar frosseri och tar formen av en bank som svävar ovanför Shibuya, där människor ses som gående automater från vilka han kan tappa pengar. Hans skatt framstår som stora guldtackor i hans palats och visar sig i verkligheten som en gyllene portfölj fylld med falska pengar. Efter att han ändrat sitt hjärta, raderar Kaneshiro fotografierna, ogiltigförklarar Fantomtjuvarnas skulder och överlämnar sig till polisen. Han porträtteras av Yuya Miyashita i Persona 5: The Stage #2 .

Kunikazu Okumura

Uttryckt av: Hirohiko Kakegawa (japanska); Christopher Corey Smith (engelska)

Kunikazu Okumura (奥村 邦和, Okumura Kunikazu ) är den tredje presidenten för Okumura Foods och Haru Okumuras far. När han växte upp i en ekonomiskt kämpande familj, med sin far i ständiga skulder, förvandlade Okumura sin familjs lilla företag till ett företag på flera miljoner yen och grundade den populära snabbmatskedjan Big Bang Burger. På grund av hans misshandel av sina anställda blir han snabbt det mest populära föreslagna målet i Fantomtjuvarnas onlineundersökning, och hans avskyvärda behandling av Haru får tjuvarna att förbinda sig att rikta in sig på honom.

Okumura var en del av Masayoshi Shidos krets som sponsor tills han bestämde sig för att själv gå in i politiken. Ett av hans första steg för att uppnå denna ambition är att arrangera ett äktenskap mellan Haru och den missbrukande och dominerande Sugimura, som kommer från en politiskt inflytelserik familj. När Shido upptäcker detta börjar han se Okumura som ett hot och beordrar honom dödad före valet. Genom att använda Fantomtjuvarna som syndabockar , riggar konspirationen online-undersökningen för att inrama dem för Okumuras mord; hans Shadow dödas av Goro Akechi efter att Fantomtjuvarna besegrat honom, vilket resulterar i att han drabbas av en mental avstängning under en livekonferens innan han kan avslöja namnen på de som är kopplade till Shido.

Okumuras palats representerar girighet och avbildas som en rymdstation där hans anställda är robotar som arbetar under dåliga förhållanden och förbränns när de går sönder, och blir inget annat än bränsle för rymdskeppet som byggs för att skjuta upp honom i den politiska världen. Hans skatt är kärnan för hans rymdskepp i hans palats, och visar sig i verkligheten som ett rymdskeppsmodellsats han hade drömt om att äga som barn men inte hade råd med på grund av familjens ekonomiska problem.

Han porträtteras av Hiroya Matsumoto i Persona 5: The Stage .

Masayoshi Shido

Uttryckt av: Shuichi Ikeda (japanska); Keith Silverstein (engelska)

Masayoshi Shido (獅童 正義, Shidō Masayoshi ) är en politiker och en representant i Japans nationaldiet. Tidigt i spelet dömer en berusad Shido Joker för fysisk misshandel efter att han försökt förhindra Shido från att sexuellt överfalla sin underordnade, vilket resulterar i att Joker ställs på prov. Han dyker senare upp som premiärministerkandidat och leder United Future Party. För att säkra segern stjäl han och hans anhängare (inklusive hans oäkta son, Akechi) Wakabas forskning om ”kognitiv psience” och använder Metaverse för att orsaka mentala avstängningar och psykotiska sammanbrott för att eliminera potentiella hot och sprida misstro mot den nuvarande regeringsadministrationen. När Fantomtjuvarna får draghjälp, utsätter han och hans anhängare dem för sina brott för att stärka sin egen popularitet bland allmänheten. Under Yaldabaoths inflytande blir allmänheten inte bara övertygad om att han är den enda livskraftiga kandidaten, men är en frälsare som skickas för att inleda en guldålder för Japan, även om alla som är medvetna om Shidos sanna färger inser att denna ”guldålder” skulle vara en korrupt och överseende administration som skulle köra landet i marken och livnära sig på lidandet av befolkning; Shido bryr sig inte om huruvida Japan blomstrar eller minskar, så länge han behåller en maktposition och dominans över dem han ser som under sig.

Shidos palats representerar stolthet och tar formen av ett kryssningsfartyg som seglar genom ett sjunket Tokyo, där han och hans konspiratörer lever i lyx; snarare än kognitiva varelser bor även Shadow-jaget av Shidos konspiratörer i palatset, efter att ha dragits till hans starka personlighet och ego. Hans skatt är ett gyllene skeppshjul i hans palats, som manifesterar sig som hans lagstiftares nål i verkligheten. Efter att Shidos hjärta ändrat sig erkänner han sina brott på en presskonferens efter sin jordskredsseger; dock upprätthålls den personkult han gynnades av av Yaldabaoth tills Fantomtjuvarna förstör Mementos. Han arresteras i slutet av spelet och Joker vittnar mot honom vid rättegången.

Yaldabaoth

Yaldabaoth , kontrollens Gud, är en illvillig varelse som uppträder i form av den heliga gralen : en skatt av minnen skapad från mänsklighetens förvrängda sengångare. Han leder konspirationen för att ge Masayoshi Shido politisk makt och sponsrade Fantomtjuvarna för att se vilken som är starkare: deras räddning av världen eller Goro Akechisönskan att förstöra (och återskapa) den. Yaldabaoth fängslar Igor och utger sig för att vara honom tills Joker avslöjar hans identitet.

Han avslöjar sig själv som makthungrig, självgod och sadistisk, med en tendens att leka med mänskligheten. När Akechi och Shido besegras bestämmer Yaldabaoth att världen ska räddas; denna ”frälsning” innebär att ta kontroll över tillvaron och ta bort alla med kaos i hjärtat. Han väcker sin kropp i kärnan av Mementos och smälter samman dem med den fysiska världen som hans palats. Detta ger Yaldabaoth förmågan att ändra lögner till sanning, driva människor till förtvivlan och självbelåtenhet och radera sina fiender.

Han beskrivs som manifestationen av mänsklighetens önskan om ordning och kontroll, skev till den grad att han inte längre bryr sig om den mänskliga kostnaden (eller moralen) av den ordningen. Yaldabaoth ser människor som lite mer än boskap och lämlarför honom att styra, på grund av deras självdestruktivitet och dumhet, även om han medger att det finns kompetenta och begåvade människor som han anser vara användbara för honom. Han tar till en början formen av den heliga gralen, som är svart innan flödet av önskningar för honom att dominera världen återupplivar honom och förvandlar kalken till guld. Efter att flödet stängts av och gralen besegrats, smälter kalken samman med hans arena för att bli en gigantisk, robotisk, ansiktslös ängel som kan manifestera en pistol, klocka, svärd och bok med var och en av sina fyra armar. I slutet av hans kamp avslöjas det att han hade tillräckligt med kraft för att besegra Fantomtjuvarna efter behag, men fortsatte att slåss mot dem av arrogans. Efter denna kamp, ​​en av Fantomtjuvarnas allierade (Yūki Mishima) tillsammans med resten av Joker’ s förtrogna lyckas övertyga de överlevande civila att stödja deras kamp mot den onde guden, vilket leder till skapandet av huvudpersonens ultimata Persona, Satanael. Med Joker som använder Satanaels kraft, besegras Yaldabaoth äntligen och återgår till sin ursprungliga, sinneslösa form av den heliga gralen, vilket gör ett slut på hans ambitioner och förstör Mementos för gott. IRoyal , dock tillåter hans nederlag helt enkelt Takuto Maruki att ta sin plats som härskare över Metaverse och genomföra sin plan för att skriva om verkligheten för att skapa en utopi.

Förtrogna

Liksom tidigare Persona – spel är utvecklingen av karaktärernas färdigheter baserad på deras nivå av bindning med icke-spelare karaktärer . Persona 5 har Confidants (コープ, kōpu , lit. ”Coop” i den japanska versionen, förkortning för ”Cooperation”) ,  som ersätter Persona 3 och Persona 4 :s ”Sociala länkar”. Varje Confidant representerar en tarot Arcana (kostym), baserat på deras läggning och problem. Att spendera tid med en förtrogen gör att karaktärer kan avancera personas av samma Arcana, få extra färdigheter och smälta samman den starkaste personan av den Arcana.

Sae Niijima

Uttryckt av: Yūko Kaida (japanska); Elizabeth Maxwell  (engelska)

Sae Niijima (新島 冴, Nijima Sae ) är åklagare för Tokyodistriktets särskilda utredningsavdelning och vårdnadshavare för hennes syster Makoto. Även om Sae bryr sig om Makoto och hjälper henne att lyckas, ser hon sin syster som en börda som tar det lilla glädje som finns kvar i livet efter att deras pappa, en polis, dödades i tjänsten. I sin besvikelse över det japanska rättssystemet utvecklar Sae ett palats som representerar avund i form av ett riggat kasino där hon alltid vinner. Hon tilldelas Phantom Thieves-fallet och blir fixerad vid dem.

Som en förtrogen representerar Sae Judgment Arcana. [20] Under spelet förhör hon Joker om Fantomtjuvarna efter hans arrestering. Även om Sae har i uppdrag att åtala fantomtjuvarna, tror hon på Jokers historia och hjälper honom att fly. Eftersom förhöret är en ramberättelse och kraven på rang 10 förflyttar berättelsen efter den 20 november, slutförs denna Confidant tekniskt på en enda dag – en där Joker inte har tillgång till Sammetsrummet – och har därför ingen effekt på spelet, inte ens Arcana Burst, tills det är maxat. När hon är färdig med sin Confidant bestämmer hon sig för att hjälpa Fantomtjuvarna och slutar till slut som åklagare för att bli försvarsadvokat. Hon porträtteras avKaoru Marimura  [ ja ] i Persona 5: The Stage

Sojiro Sakura

Uttryckt av: Jouji Nakata  (japanska); Jamieson Price (engelska)

Sojiro Sakura (佐倉 惣治郎, Sakura Sōjirō ) är ägaren till Café Leblanc och Jokers förmyndare under hans prövotid. Ursprungligen kall mot Joker i början av spelet, Sojiro värms så småningom upp för honom med tiden. Han lär Joker om kaffe och curry när han jobbar på caféet. Huvudpersonen får senare reda på att Sojiro är Futabas lagliga vårdnadshavare och adopterade henne efter hennes mors död.

Sojiro, en före detta regeringstjänsteman, var kär i Wakaba, Futabas mamma. Han lämnade den statliga sektorn för att arbeta på caféet kort efter hennes död, och misstänker Masayoshi Shidos inblandning. Sojiro får reda på att Joker och hans vänner är fantomtjuvarna efter att han upptäckt visitkortet de gav Futaba, och när han inser att de räddade Futabas liv, låter han dem använda Café Leblanc som sitt huvudkontor.

Som en förtrogen representerar Sojiro Hierofanten Arcana . Under sin Confidant blir han trakasserad och utpressad av Futabas misshandlande farbror. Futaba vill försvara Sojiro, men hans kyla mot henne får dem att bråka. Huvudpersonen hjälper Sojiro och Futaba att försonas; Sojiro ber Futaba att stanna hos honom och tackar Joker för att han påminde honom om att inte ta den enkla vägen i livet. Han porträtteras av Eiji Moriyama i Persona 5: The Stage .

Lavenza

Uttryckt av: Aki Toyosaki  (japanska); Carrie Keranen  (engelska)

Caroline (カロリーヌ, Karorīnu ) och Justine (ジュスティーヌ, Jusutīnu ) är dubbla fängelsevakter i Sammetsrummet, och ersätter Elizabeth och Margaret från de två föregående spelen som Igors assistenter. Caroline är den ”dåliga polisen”, med ett kort humör och en allmän motvilja mot Joker; hon vaktar ingångarna till Sammetsrummet i Tokyo och sparkar in Joker när han kommer in. Justine spelar den ”bra polisen” och hanterar Persona Compendium, en lista över de Personas Joker har ägt. Lugnare än Caroline behandlar hon fortfarande Joker som en fånge och vaktar Velvet Room-entréerna i Mementos.

Caroline och Justine representerar Strength Arcana, och uppmuntrar Joker att förena vissa personas med färdigheter. När han inte lyckas stoppa den heliga gralen kommer de ihåg att Yaldabaoth hade fångat Igor och delat paret för att hindra dem från att agera. De smälter samman till Lavenza (ラヴェンツァ, Raventsa ) , deras sanna form; hon kallar Joker ”Trickster” istället för ”fången”. I Super Smash Bros. Ultimate framstår Caroline & Justine som en ande.

Igor

Uttryckt av: Masane Tsukayama (Falsk Igor), Isamu Tanonaka (Real Igor)  (japanska); David Lodge (False Igor) (engelska)

Igor (イゴール, Igōru ) är fängelsemästaren i Sammetsrummet. Som en förtrogen representerar han Fool Arcana,  vilket tillåter Joker att ha flera personas samtidigt. När Joker misslyckas med att stoppa den heliga gralen, förklarar Igor att hans rehabilitering misslyckats och avslöjar sig själv som Yaldabaoth i förklädnad. Den verkliga Igor, som har hållits fången under hela berättelsen, släpps och hjälper Joker att besegra Yaldabaoth och tillhandahåller samma tjänster. I Super Smash Bros. Ultimate framstår Igor som en ande.

Tae Takemi

Uttryckt av: Yuka Saitō (japanska); Kirsten Potter ( Persona 5 ), Abby Trott ( Persona 5 Royal och Persona 5: The Animation ) (engelska)

Tae Takemi (武見 妙, Takemi Tae ) äger Takemi Medical Clinic i Yongen-Jaya. För att i hemlighet sålde knappt lagliga recept till sina patienter får hon smeknamnet ” Den svarta döden ”. Huvudpersonen hjälper henne genom att delta i kliniska prövningar för att testa hennes nya mediciner, vilket (hon hoppas) kommer att öka hennes trovärdighet. Konstnären Shigenori Soejima sa att han ursprungligen designade henne som ”extremt otillgänglig, med ögonen på en mördare”, men mjukade upp hennes utseende på Hashinos begäran.

Som en förtrogen representerar Takemi Death Arcana  och ger Joker rabatterade varor från hennes apotek. När Joker deltar i fler av hennes rättegångar får han veta att Takemi hade arbetat för ett universitet och fick sparken (och fick skulden) för en katastrofal medicinsk rättegång som hon hade motsatt sig. Hon blir mer motiverad efter att ha behandlat en ung patient med en liknande sjukdom; när Joker ändrar hjärtat på sin tidigare kollega räddar hon en tidigare patients liv och återfår sitt rykte.

Munehisa Iwai

Uttryckt av: Hisao Egawa (japanska); Kaiji Tang (engelska)

Munehisa Iwai (岩井 宗久, Iwai Munehisa ) är en före detta yakuza som äger en airsoftbutik , Untouchable, i Shibuya. I Metaverse fungerar falska vapen (och andra vapen) lika bra som den riktiga varan, så Joker besöker ofta Untouchable för att förse Fantomtjuvarna med utrustning. Iwai har en adoptivson, Kaoru, vars mamma övergav honom när hon inte kunde sälja honom för drogpengar; oförmögen att förmå sig att berätta för Kaoru om hans band till yakuza, berättade Iwai istället för honom att han var en familjevän som tog emot honom efter att hans föräldrar dog i en bilolycka.

Iwai representerar Hanged Man Arcana.  I sin Confidant är Joker en utkik efter Iwai och hjälper honom med en affär som involverar hans yakuzabror Tsuda (som har tvingat honom att olagligt anpassa vapen), som försöker rädda ansiktet inom sin organisation efter en vapenaffär han gjorda med Hong Kong Triads föll igenom. Affären blir full när Tsuda hotar Joker och Iwais liv. Efter att Fantomtjuvarna ändrat hans hjärta ångrar han sig och erkänner att han trodde att han förlorade sin plats i organisationen till yngre medlemmar. En annan yakuza, Masa, försöker dra fördel av att Tsuda överger affären; han hotar att döda Kaoru och avslöjar sanningen om sina föräldrar. Iwai erkänner Kaoru som sin son, och Tsuda tar Masa i förvar.

Yuuki Mishima

Röst av: Daisuke Sakaguchi japanska); Sean Chiplock (engelska)

Yuuki Mishima (三島 由輝, Mishima Yūki ) [54] är en klasskamrat till Joker och Ann. Han är medlem i volleybollklubben och är ett vanligt mål för Kamoshidas övergrepp. Mishima tvingades kalla Shiho Suzui till Kamoshidas kontor, vilket ledde till ett sexuellt övergrepp och Shihos självmordsförsök; Kamoshida utvisar nästan honom för att ha konfronterat honom med Joker och Ryuji. Efter Kamoshidas arrestering inser han att Joker, Ryuji och Ann är fantomtjuvarna. Han skapar och hanterar webbplatsen Phantom Aficionados, en fansajt tillägnad tjuvarna med en anslagstavla där folk lägger upp förfrågningar om förändringar i hjärtat. Mishima skickar med jämna mellanrum förfrågningarna till Joker för att förbättra tjuvarnas rykte.

Som en förtrogen representerar Mishima Moon Arcana  och kommer att ge partimedlemmar erfarenhetspoäng. Hans fascination för Fantomtjuvarna blir en besatthet, och Joker drar slutsatsen att hans motivation att hjälpa till härrör från osäkerhet och hans önskan om popularitet. När Mishima stöter på sin mobbare från mellanstadiet hotar han att få sitt hjärta förändrat. Efter att Joker konfronterat sin Shadow i Mementos inser Mishima felet i hans sätt och räddar sin översittare från ligister.

Han porträtteras av Taishu Nukanobu i Persona 5: The Stage and Stage #2  och Shogo Tamura  [ ja ] i Stage #3 .

Sadayo Kawakami

Röst av: Mai Fuchigami  (japanska); Michelle Ruff (engelska)

Sadayo Kawakami (川上 貞代, Kawakami Sadayo )  är klass 2-D:s japanska- och hemlärare (Joker och Anns klass). Kawakami undviker Joker tills han får veta att hon också är piga för att betala vårdnadshavarna till Taiki Takase, en elev från den tidigare skolan hon arbetade på. Takase arbetade flera deltidsjobb för att stödja sina vårdnadshavares hedonistiska livsstil, missade ofta skolan och fick låga betyg. När Kawakami började undervisa honom, beordrades hon av rektorn att sluta eller avgå på grund av Takases ryktade brottslighet. Takase dödades i en bilolycka kort därefter, och hans vårdnadshavare använder hans död för att pressa ut pengar från Kawakami och hotar att stämma henne om hon inte följer efter.

Som en förtrogen representerar Kawakami Temperance Arcana.  Hon hjälper Joker med sysslor och ger honom ledig tid i klassen. Kawakamis andra jobb sa till en början att det betalar hennes systers medicinska räkningar och ger henne ingen tid att vila och hon är inlagd på sjukhus med utmattning. När Joker ändrar hjärtan på Takases vårdnadshavare, slutar hon sitt andra jobb och bestämmer sig för att bli en bättre lärare.

Hon porträtteras av Sawa Minami  [ ja ] i Persona 5: The Stage .

Toranosuke Yoshida

Uttryckt av: Keiichi Noda (japanska); William Salyers (engelska)

Toranosuke Yoshida (吉田 寅之助, Yoshida Toranosuke ) är en oberoende politiker och offentlig talare som har förlorat sju på varandra följande val. Han försöker övervinna ett dåligt rykte (där han har smeknamnet ”No Good Tora”) efter att ha begått flera politiska misstag tidigt i sin karriär, inklusive anklagelser om att ha förskingrat partimedel.

Yoshida representerar Sun Arcana i sin Confidant. Spelaren kan frivilligt hjälpa sitt offentliga tal för att bygga upp sin förtrogna, under vilken man får veta att skandalen som förstörde hans trovärdighet inte var hans fel; hans gamla mentor förskingrade medlen och gjorde Yoshida till syndabock. I slutet av Confidant har Yoshida vunnit en ansenlig bas för sin kommande kampanj; den skyldige bakom skandalen avslöjas, vilket gör att han kan konfrontera sina problem direkt. Under det allmänna valet, trots att Shidos parti vann en jordskredsseger, tillåter Yoshidas folkliga stöd honom att äntligen väljas in i riksdagen.

Ichiko Ohya

Uttryckt av: Yumi Uchiyama (japanska); Amanda Winn-Lee (engelska)

Ichiko Ohya (大宅 一子, Ōya Ichiko ) är en reporter och paparazza som representerar Devil Arcana  i sin förtrogna. I mitten av 20-talet kommer hon att skriva vilken historia som helst – ibland manipulera information i sina artiklar för clickbait , även om hon inte tar sig tid att undersöka sanningen. Hon var en gång en mer sträng journalist, men hennes berättelse som avslöjade skandalen med Masayoshi Shidos kohort censurerades och hon omplacerades till underhållning. Hennes partner, Kayo Murakami, försvann och blev inramad.

Huvudpersonen läcker information om Fantomtjuvarna till media, vilket gör att Ohya kan avslöja information om hennes degradering. Ohya tvingas agera som Jokers flickvän för att dölja för sina chefer att hon arbetar för att övervinna dem. Hon besöker Shinjuku’s Crossroads Bar, där hon är vän med dragqueen- bartendern Lala Escargot.

Chihaya Mifune

Uttryckt av: Miyu Matsuki ( Persona 5 ),  Haruka Terui ( Persona 5: The Animation onwards) (japanska); Sarah Anne Williams  (engelska)

Chihaya Mifune (御船 千早, Mifune Chihaya ) är en spåkvinna med en monter i Shinjuku. Även om hon är en del av en con-artist-grupp är hennes klärvoajans äkta. Chihaya är från landsbygden och talar på sin ursprungliga dialekt när hon är förvirrad. Hon flyttade till Tokyo efter att ha blivit utfryst av sin hemstad, anklagad för häxkonst på grund av sin klärvoajans.

Som en förtrogen representerar Chihaya Fortune Arcana och kan öka Jokers sociala statistikoch relationer med hans andra förtrogna. Hon lurar Joker på 100 000 ¥ för att köpa en Holy Stone, som visar sig vara stensalt. När han konfronterar henne och ändrar hjärtat på någon som stör en av hennes klienter, låter hon honom följa med henne under hennes läsningar eftersom hon tror att han kan förändra ödet. Hennes arbetsgivare (Assembly of Divine Power, en grupp New Age-konstnärer) tvingar henne att sälja falska Holy Stones; hon envisas, eftersom hennes läsningar säger att hon inte kan fly. Efter att Joker ändrar församlingsledarens hjärta så att han kommer att släppa Chihaya från hennes kontrakt, övertygar han henne om att framtiden kan förändras, och hennes öde formas av hennes handlingar.

Hifumi Togo

Röst av: Tomomi Isomura  (japanska); Eden Riegel (engelska)

Hifumi Togo (東郷 一二三, Tōgō Hifumi ) är en shogispelare från Kosei High School som ofta hittas i kyrkan i Kanda på natten. Hon vill bli en professionell spelare som hennes sjuka far, som lärde henne hur man spelar shogi. Hennes mamma uppmuntrar hennes medieframträdanden och främjar sin japanska idol (till sin bestörtning) när hon hellre vill bli beröm för sina shogikunskaper. Tidigt i spelets utveckling var Hifumi tänkt som en medlem av Phantom Thieves, och fungerade som en mer radikal strateg i motsats till Makotos raka tillvägagångssätt, men hon reducerades så småningom till en förtrogen, vilket lämnade Makoto med båda egenskaperna.

Som en förtrogen representerar Hifumi Star Arcana [20] och lär ut Joker taktiska färdigheter (inklusive att byta medlemmar från partiet under strid) med shogi. Hifumi upptäcker att hennes mamma har riggat shogi-matcher till hennes fördel, samtidigt som hon försöker tvinga Hifumi att sluta med spelet och fokusera enbart på att vara och idol så att hon kan leva sin egen dröm genom sin dotter. Efter att Joker förändrat sin mammas hjärta, förlorar Hifumi en shogi-turnering och kallas för ”Phony Princess” av media. Hon är dock glad över att vara sitt riktiga jag och lovar att fortsätta att förfölja sin dröm att spela professionellt samtidigt som hon återuppbygger sitt rykte som en ärlig spelare.

Shinya Oda

Uttryckt av: Aki Kanada (japanska); Barbara Goodson (engelska)

Shinya Oda (織田 信也, Oda Shinya ) är en grundskoleelev som hänger på Gigolo Arcade i Akihabara . Han är känd som kungen på grund av sin högsta poäng i arkadspelet Gun About . Shinya avgudar Fantomtjuvarna, och Joker ber honom om hjälp med att besegra en fuskspelare i Mementos.

Som en förtrogen representerar Shinya Tower Arcana och lär ut Joker gun moves i Gun About , som Joker använder i Metaverse. Trots sin popularitet på arkaden svepas han upp i ett sprattkrig med sina klasskamrater och lovar att vinna (en aggressiv egenskap som hans mamma, Hanae) lärt sig. När hans klasskamrater anklagar honom för mobbning ifrågasätter han sig själv och blir orolig när han inser att hans mamma har blivit mer orimlig, och bråkar med sin skola om hans utbildning. Efter att Hanae ser Shinya umgås med Joker, anklagar hon den senare för att ha ett dåligt inflytande mot sin son och hotar att polisanmäla honom. Efter att Joker ändrat sitt hjärta, gör Shinya gott mot sina klasskamrater.

Takuto Maruki

Uttryckt av: Satoshi Hino (japanska); Billy Kametz (engelska)

Takuto Maruki (丸喜 拓人, Maruki Takuto ) är en karaktär introducerad i Persona 5 Royal och representerar rådmannen Arcana, en Arcana som nyligen introducerades för Royal. Han är en ny vägledare som anländer till Shujin Academy efter arresteringen av Kamoshida. I motsats till Kasumi är hans åsikt om Fantomtjuvarna mycket positiv, eftersom han tror att deras handlingar kan ge människor lycka och rättvisa. Det avslöjas så småningom att han var en av de ursprungliga forskarna inom kognitiv känsla, efter att ha studerat det sedan sin collegetid, och hoppas kunna validera sin forskning under sin tid på Shujin. Efter att hans fästman Rumi förlorat sina föräldrar i ett våldsbrott, vilket lämnade henne i ett tillstånd av katatonisk depression, vaknade han till en Persona med förmågan att förändra andras kognitioner, förändra deras personligheter och minnen. Maruki använde oavsiktligt sina krafter för första gången på Rumi och ändrade hennes kognition så att hon inte längre led av traumat av sina föräldrars död, men raderar hennes minne av honom i processen. Han skulle fortsätta använda sina krafter för att förändra kognitionerna hos patienter som hade lidit av liknande allvarliga trauman, som Sumire Yoshizawa, vars kognition han ändrade för att få henne att tro att hon var hennes avlidna syster, Kasumi.

Om huvudpersonen maxade sin förtrogne med Maruki före slutet av sin tjänstgöringstid på Shujin, så kommer han under konflikten med Yaldabaoth att presentera sitt färdiga Cognitive Psience-uppsats för sin gamla professor i trots, eftersom finansieringen för hans dröm om att öppna en labbet i Odaiba stängdes av på grund av brist på ”konkreta bevis” (i verkligheten drog Shido i trådarna för att få finansieringen avstängd och stal Marukis forskning, som han gjorde med Futabas mamma). Under ett argument med sin gamla professor blir Maruki sårbar för förvrängningen som orsakas av Yaldabaoths sammanslagning av Mementos med den verkliga världen, vilket får hans Persona att manifestera sig ofullständigt och i ett bersärkstillstånd som Azathoth , snarare än att vara Adam Kadmon; som ett resultat går han in i ett vanföreställningstillstånd där han tror att det enda sättet att förbättra världen är att använda sina förmågor på alla för att skapa en utopi, och blir den sista antagonisten till Royal . Trots att han besitter en Persona, manifesterar Maruki ett palats i Metaversen samtidigt, något Morgana noterar borde vara omöjligt. Hans palats representerar sorg och tar formen av en forskningsanläggning på platsen i Odaiba där hans labb skulle byggas innan hans finansiering skars ned, där människor hjärntvättas till att bara känna lycka innan de stiger upp till hans upplevda utopi. Hans skatt dyker upp som en fackla i Metaverse, som symboliserar hans önskan att vägleda mänskligheten, vilket manifesterar sig i verkligheten som ett tidningsklipp som beskriver mordet på Rumis föräldrar.

I det nya dåliga/neutrala slutet låter Joker Maruki förvränga verkligheten för att ge hela mänskligheten deras önskningar, och han ses senast ta en gruppbild av Fantomtjuvarna. I det sanna slutet blir Maruki besegrad av Fantomtjuvarna, vilket får honom att inse felet i sina vägar och att han måste möta livets svårigheter direkt istället för att fly från dem. Han reformerar, blir taxichaufför och erbjuder Joker en åktur när han följs av officerare. Maruki säger till Joker att han kommer att gå vidare i sitt liv också, precis som hur Joker och hans vänner kommer att göra detsamma.

Reception

Spelets karaktärer togs överlag väl emot. Enligt Simon Miller från trustedreviews.com, ”rollen av karaktärer blir bara bättre när spelet fortskrider.” The Verge berömde också rollbesättningen: ” Persona 5 har en minnesvärd och älskvärd rollkaraktär … berättelsen bärs upp av en stor rollfigur som – på typiskt Persona- manér – börjar som förglömliga tonårsarketyper, innan avslöjar sig själva som skiktade, älskvärda individer.” GamesRadar+ berömde karaktärerna och de nya Confidants: ”Varje aspekt av spelets berättelse är enastående, inklusive de många hjälppersoner som du kan göra till ”förtrogna ” .  Eurogamer njöt av karaktärernas utbyte av smygande textmeddelanden, men protesterade mot spelets könsetik : ” Persona 5 fortsätter franchisens besvärliga förhållande med queer-kodade människor”.  I The Independent kallade en recensent karaktärerna ”fantastiska”. GameSpew noterade också karaktärerna: ”Men som med alla Persona -spel är dess största försäljningsargument hur spelet utforskar sådana idéer genom sin färgglada roll av karaktärer.”  Enligt en Kotaku recension, ”Om du letar efter en RPG med en fantastisk historia och karaktärer kan det vara en stor besvikelse.”  Amanda Yeo från Kotaku tyckte dock om spelet och dess karaktärer: ” Persona 5 lärde mig hur man är en vän.” En Polygon -recensent gillade spelets karaktärer överlag, men ogillade porträtteringen av homosexuella karaktärer: ”I huvudsak, några av Persona 5 :sbara exempel på queer karaktärisering finns där som ett fruktansvärt skämt.”