Litteratur / Tara Duncan

https://static.tvtropes.org/pmwiki/pub/images/9782266176545FS_1748.gif
Klicka här för att se affischen för den animerade anpassningen. 

Tara Duncan är hjältinnan i en populär fransk fantasybokserie för unga vuxna, skriven av Sophie Audouin-Mamikonian. Hon är en ung ”spellbinder”, som har blivit stämplad som ”den franska lillasystern” till Harry Potter . Romanserien gavs ut från 2003 till 2015.

Den här boken hade två animerade anpassningar . Den första noten producerades av Moonscoop. Serien hade premiär den 27 juni 2010 i Frankrike på Disney XD och avslutades 2011 med 26 avsnitt och ingen andra säsong. I USA gjordes serien tillgänglig på Kabillions VOD-tjänst. Den kan lagligt ses här .

Den andra serien, denna gång gjord i CGI , producerades av prinsessan Sam Pictures (vars VD är Sophie själv!) och hade premiär på Disney Channel i Frankrike den 4 december 2021.


Tara Duncan ger exempel på följande:

 • Anti-Magic : Vissa människor – som hjältinnan från spinoff-serien The Otherworlds of Tara Duncan – är helt immuna mot magi, när den är direkt riktad mot dem, och detta inkluderar helande och minnesförändrande besvärjelser också. De kallas NM i den franska originalversionen, som står för Non-Manipulable. De är dock inte immuna mot effekterna av trollformler har på sin miljö: ja, även om ett eldklot kommer att vara ineffektivt mot ett NM, kommer de att dö av elden och röken som orsakas av nämnda eldklot runt dem. Författaren sägs vara ett NM i böckerna, varför hon kan skriva om Taras liv utan att få hennes minne utplånat. De är tydligen inte immuna mot drycker.
 • A Taste of the Lash : Används på goa killar med en skrämmande regelbundenhet för böcker som riktar sig till unga läsare .
 • The Beautiful Elite : Alla huvudkaraktärer är underbara (även Big Bad Magister påstod sig vara detta), och varje ny kille som Tara möter (Robin, Sylver, sedan Archangel) sägs vara ännu snyggare än den tidigare , beroende på dem är ett möjligt kärleksintresse för tillfället.
  • Betty är det enda undantaget, hon är mullig och har glasögon.
  • Zig-Zagging Trope : Hon går ner i vikt och sina glasögon i bok fem under hennes fängelse. Tillbaka på jorden märker hennes föräldrar att hon nu är en ”snygg ung dam”. Sedan går hon upp i vikt och alla berömmer Jar för att hon är intresserad av henne trots att hon inte är en vanlig skönhet.
 • Big Eater : Tara rapporteras vara en, men är konstigt nog underviktig. Det sägs senare att utövandet av magi dränerar användarens kroppsfett.
 • Bound and Gagged : Händer minst en gång per bok för en eller flera bra killar.
 • Kallblodig tortyr : Se A Taste of the Lash ovan. Omstörtad med Tara, eftersom hennes familj en gång torterades istället för henne, men deras mentala band gjorde det hela outhärdligt.
 • Kostymporr : ”Changeline” är en enhet som gör att Tara kan bära vilket mode som helst, inklusive stiletter, trots att hon är 15-åring .
 • Cure Your Gays : Kärleksbesvärjelsen på Selena var så kraftfull att den fungerade på Various , hennes kusin, som skulle vara gay. Det var hela syftet med besvärjelsen. Men även efter att Selena kidnappats och försvunnit från Various liv, behöll Various intresset för kvinnor, när han slog sig ner med Lisbeth .
 • Direkt linje till författaren : Karaktärerna säger att deras berättelse är sann och att Sophie Audouin-Mamikonian är Taras officiella biograf.
 • Gillar inte vapen : Hela planeten Otherworld ogillar vapen.
 • Double Standard Rape: Female on Male : I den 10:e boken våldtas Robin av en kvinnlig demon som låtsas vara Tara. Medan demonen straffas för detta av demonernas prins, behandlar Tara och resten av skådespelarna detta som att Robin är otrogen mot henne. Även om Tara har en poäng i att Robin borde ha vetat att det inte var hon på grund av att hon sa att hon inte var redo för sex bara en dag innan, kommer det fortfarande av henne att skylla på honom för att ha blivit överfallen.
 • Draconic Humanoid : Sylver, som bokstavligen är en halvdrake och först visas täckt av fjäll.
 • Dude Magnet : Tara har fått två arrangerade äktenskap föreslagna till henne; inte bara det, utan varje pojke i hennes ålder var en gång attraherad av henne förutom hennes barndomsvän Fabrice, som betraktar henne som en syster… Förutom i bok 6, där han beundrade hennes skönhet lite för mycket. Detta motiveras senare av förklaringen att Tara påverkades av en förbannelse som gick i arv från hennes mamma som tvingade män att älska henne.
 • Earth-shattering Kaboom : Tara är så överväldigad att hon var nära att förstöra jorden i bok 4.
 • Bekant : Varje trollbindare har en. Dessa djur går spontant till The Chosen One , delar en telepatisk bindning med dem och har gyllene ögon .
 • Fiktion 500 : Taras familj är vansinnigt rik, både på jorden eller i den andra världen.
 • Gratuitous Princess : Alla de kvinnliga framstående karaktärerna är prinsessor mer eller mindre officiellt. Tara är en arvtagerska av den kejserliga kategorin ( tillsammans med sin sedan länge förlorade syster ) medan hennes vänner Sparrow och Fafnir är en icke-arvingsprinsessa respektive The Chief’s Daughter . Den kvinnliga draken Charm avslöjas senare som en prinsessa också, som demonen Sanhexia.
  • Nedtonad från och med trettonde boken. Tara förlorar sin magi och är inte längre arvtagare till Omois tron ​​efter att ha fått veta att kejsarinnan nu är fertil igen, men omnämns fortfarande som sådan på grund av att hon tillbringat lång tid med den titeln.
 • Genetisk teknik är den nya kärnkraften : Det avslöjas i bok 5 att orsaken bakom Taras gudaliknande magi är resultatet av genteknik som drakar i hemlighet har utsatt den kejserliga familjen för ända sedan den grundades efter Demiderius. Men eftersom de planerade att använda henne för sina onda projekt, gav de henne mycket starkare magi än någon av hennes förfäder och överträffade hennes far redan som spädbarn . Senare vägrar hon att låta sina barn genomgå samma process trots att drakarna har gjort det framgångsrikt sedan tidernas gryning, vilket resulterar i två mycket frustrerade tonåringar med undermålig magi, med en fruktansvärt avundsjuk på sin mammas magi.
 • Halvmänsklig hybrid :
  • Robin är en halv tomte, en halv människa som vill vara en hel tomte.
  • Sylver är en halv drake, halvt människa.
 • Halvidentiska tvillingar : Mara och Jar, Taras länge förlorade yngre syskon, är ett utmärkt exempel på detta, eftersom de är karbonkopior av varandra, bara med motsatta kön. Annonserad med Taras barn, som trots att de är tvillingar av det motsatta könet, har väldigt distinkta personligheter och inte liknar varandra, utan är karbonkopior av sin förälder av det motsatta könet. Celia är en kopia av Cal innan Tara använde sin magi för att få honom att passa hennes preferenser utan hans samtycke.
 • Hetare och sexigare : När karaktärerna började bli 15, pratade de öppet om att älska. För att inte tala om Double Entender- beskrivningar om Robin som tränar med ett spöke.
 • Lemony Berättare : Sophie Audouin-Mamikonian hånar sina karaktärer i fotnoter, ger jämförelser av deras gester med kända filmer och gav i senare böcker kapitlen alltför beskrivande långa titlar.
 • Literal-Minded : Vissa demoner är så här. Omnämns till demonen som skickades för att döda Tara av Magister i spökinvasionsboken, som kallar till stormar och högljudda instrument mitt i ett ljudkänsligt blomsterfält, exploderar det och flera närliggande varelser och oavsiktligt räddar Tara, Angelica och Sylver från en en säker död istället på grund av att Magisters ironiska och irriterade krav misstolkades.
 • Mugglare : De heter Nonsos (inga trollkarlar). Den animerade serien hänvisar till dem som icke-trollformler.
 • Mugglarens bästa vän : Betty, den enda framstående Nonsos-karaktären, och som stannade på jorden större delen av tiden av den anledningen.
 • Not Brainwashed : Fabrice, angående hans Face–Heel Turn som drivs av hans maktbegär . Senare verkar han alltså lätt förlåten .
 • Not Quite the Right Thing : I den åttonde boken lyckas en spöklik Selena Duncan övertyga en liten flicka med samma förnamn som hon att ta hennes plats under en uppståndelseritual av Magister. Inte bara får han reda på sanningen från en besatt Tara , hans försök att ta tillbaka den verkliga Selena Duncan slutar med att han förvandlas till en varulv tack vare att Selena gjorde detsamma inte långt före hennes död. Vilket botar honom från alla hans tidigare skador, stärker honom och får honom att bli ännu mer kär i henne. Onödigt att säga att Selena inte är glad när han berättar detta för henne när han kommer tillbaka.
 • Pegasus : Galant, Tara är bekant, är inte bara en bekant pegasus, han är den enda med magiska krafter, vilket lägger till ytterligare en nivå till hans älskarinnas specialitet.
 • Planetary Romance : Autremonde (Otherworld) är mer av detta än Another Dimension eftersom det verkligen är en annan planet (även om den nås via Cool Gate ). Drakarnas planet räknas också.
 • Polar Opposite Twins : Dan och Celia är detta, inte bara i utseende och kön utan också i personlighet. Och som alla kan förvänta sig av den här tropen visar sig Celia vara den blyga och mjuka tvillingen med låg självkänsla medan Dan är hethårig, modig och impulsiv och är avundsjuk på sin mammas magi. Det enda de är överens om är att Tagon, staden dit Tara skickade dem att bo i, är tråkig, men Celia vill hellre bo i Paris eller NYC medan Dan föredrar att leva äventyr i Autremonde.
 • Kraftinkontinens : Sylver dyker först upp med glittrande fjäll som täcker hans hud som skär alla och allt som rörde dem. Efter att han lärt sig om sin härkomst och förvandlats till en drake, får han förmågan att gömma dem.
 • Self-Insert Fic : Titelkaraktären delar vissa likheter med hennes författare, Sophie Audouin-Mamikonian. Särskilt fysiska egenskaper (både blonda och mörkögda) och härkomst. Författaren är släkt med familjen Mamikonian, som regerade över Armenien för mer än 12 århundraden sedan; det är en republik nuförtiden. Inkluderad i böckerna resulterar denna detalj i att Tara är en kejserlig prinsessa och den direkta arvtagaren till en tron .
 • Så vackert, det är en förbannelse : motiverat. Tara ärvde en kärleksförbannelse från sin mamma på grund av att hon blev gravid medan Selena drabbades av det. Robin, Jeremy och Sylver föll alla för henne innan det avslöjas. Oförklarligt nog beskrivs hon fortfarande med en magnifik skönhet efter att besvärjelsen bröts, och Cal blir förälskad i henne (kanske gjort under påverkan i den animerade versionen), trots att han motstått förbannelsen fram till bok 8 och är kär i en annan tjej, Eleanor, tills dess (Eleanor var död när han föll för Tara) .
 • Att prata är en gratis handling : Överdriven ibland. Nämligen i den andra och sjunde boken har både Magister och Tara tid för en lång, detaljerad, genomarbetad sammanfattning av tidigare händelser… precis mitt i en actionscen (den förstnämnda medan en ond varelse hotar att döda dem alla, den senare under en strid mot döden). Det som gör det här grymt är att även om det förra är ett sätt att ge en bakgrund till bokens antagonist som närmar sig slutet, är den senare i huvudsak Tara som ”gissar” händelserna som ledde till att Sylver var Magisters biologiska son .
 • Ta ett tredje alternativ : Trotsade när det gäller Taras relationer med Robin och Cal, såväl som Fabrice och Sparrow. Robin och Cal är båda ömsesidigt förälskade i Tara och Fabrice är tidigt förälskad i både Tara och Sparrow. Både Robin och Fabrice föreslår att man ska bilda en strid vid olika tillfällen… vilket Tara förnekar att den förstnämnda inte är polyamorös och hamnar ändå hos Cal och Sparrow förnekar att hon inte har nämnt att hon inte gillar tjejer.
 • Totally Radical : Den senaste generationen demoner är gjorda för att likna människor… specifikt mänskliga tonåringar som agerar som stereotypa arketyper för college Surfer Dude , som till och med Tara kommenterar.
 • Till oss föds en son och dotter : Dan och Celia, Tara och Cals första barn, som också visar sig vara karbonkopior av deras förälder av det motsatta könet.
 • Valley Girl : Den senaste generationen demonflickor är detta. Se Helt radikalt .
 • Skurk över på middag : Tara stötte en gång på sin mamma och drack te med Magister.
 • Frivilligt formskifte : Tara kan förändras till vad som helst, från en drake till en vampyr. Hon kan också få vem som helst att ändra form till vad som helst, och kan också orsaka permanenta genetiska modifieringar – som när hon förvandlade Robin till en hel tomte, efter att han precis hade accepterat sitt blandade rasarv och gjort Cal, [[vars familjeföretag är tjuvande, längre och gränsen för att passa hennes smak]] när hon förvandlades till den mörka drottningen . Hon är också den enda som kan förvandla vampyrer som är beroende av människoblod till normala vampyrer.
 • Trollkarlar lever längre : Trollbindare lever i genomsnitt 300 år och åldras därefter, åtminstone så snart de slutar växa . Vissa åldras långsammare än andra men det är okänt varför.
  • Forskare upptäcker senare att det är mängden magisk kraft man har som avgör hur snabbt de åldras. Som sådan ser Tara, den starkaste trollbindaren någonsin, fortfarande ut som en 18-åring vid 35, samtidigt som hon har två 13-åriga barn.
  • Det är dock inte känt om det specifikt är förmågan att utöva magi som ger trollbindare deras förlängda livslängd, eftersom det inte finns några exempel på att ett trollbinders barn inte kan använda magi. Som sådan vet vi inte om Fabrice, barn till två människor som visade sig kunna använda en svag form av magi på grund av magisk överexponering i livmodern, skulle ha haft en livslängd som en människa eller en trollbindare.
 • Healthy Crossdresser : Magister av alla människor drabbas av detta i en av böckerna. Han ser ut som en kvinnlig tomte för att smyga in i palatset undercover, blir uppvaktad av en casanova-tomte innan han mördar den (uppdagar sagda tomtes angelägenheter och otroger olika kvinnor) som svar. Slutet på den trettonde boken antyder att han planerar ett liknande knep.
    TV-serie (2010)
 • Alternativt universum : Guds ord bekräftar att den animerade serien är ett annat universum än böckerna, särskilt genom att Tara inte kommer att hamna hos Robin.
 • Animesque : Se själv .
 • Beroende på författaren : Författarna verkar gå fram och tillbaka om det är Sandra eller Livia som är kär i Cal.
  • I ett avsnitt behöver Sparrow Taras hjälp för moderådgivning. I vartannat avsnitt är Sparrow den modebesatta.
  • Vissa avsnitt antyder att Tara växte upp på jorden med ett ”normalt” liv, och andra gör det klart att hon visste om magi hela sitt liv.
 • Expy : Sandra påminner mycket om Libby från Sabrina the Teenage Witch , till och med misstänksam mot Taras makt.
 • Inkonsekvent Dub : Vad heter den onda vampyrdamen som verkar ha en vendetta mot Taras mamma? Hittills har dubben kallat henne Serena, Solara och Selenba (hennes namn på den ursprungliga franskan).
 • Not Usingthe Z Word : Tara blir förolämpad när Sandra kallar henne en häxa, eftersom ”trollbindare” uppenbarligen är en helt annan sak, vilket är sant i böckerna, där häxor – manliga och kvinnliga – är en grupp onda magiska användare som har grönt hud, bär spetsiga hattar och åk flygande kvastar.
 • Våra monster är olika : Praktiskt taget allt och vad som helst (harpier, vampyrer, varulvar) kan besvärja som häxor gör. Ironiskt nog verkar det inte finnas några faktiska häxor i TV-programmet.
    TV-serie (2021)
 • Truer to the Text : Den här showen verkar följa originalböckerna mer än den föregående showen.