Litteratur / Sockeräpple saga

https://static.tvtropes.org/pmwiki/pub/images/sugar_apple_fairy_tale.png

I höglandets värld, brukade älvor härska över människor och respekterades av silversockermästare. Detta skulle förändras 500 år senare när mänskligheten äntligen kunde tillskansa sig älvorna och började sälja dem på slavmarknader.

15-åriga flickan Ann Halford, som vill följa i sin mammas fotspår genom att bli Silver Sugar Master, måste åka till Lewiston för att delta på en sockerskulpturfestival för att ta emot en medalj från kungafamiljen. Resan skulle dock vara hänsynslös, så detta tvingar Ann att köpa en älvaslav för att fungera som hennes livvakt. Som sådan köper hon en mystisk krigarälva vid namn Shalle Fen Shalle, men det kommer till priset av att hon slits över om hon ska befria honom eller använda honom som skydd.

Sugar Apple Fairy Tale är en lätt romanserie skriven av Miri Mikawa och illustrerad av aki, som publicerades under förlaget Kadokawa Beans Bunko från 2010 till 2015 för 17 volymer. Ljusromanerna är licensierade på engelska av Yen Press . Den har två manga-anpassningar; en som serialiserades i Hana till Yume Online från 2012 till 2014, och en annan som började serialiseras i Young Ace 2021. En animeanpassning började sändas under animesäsongen vintern 2023.


Ljusromanerna ger exempel på:

 • Avskyvärd beundrare : Bridget Paige, arvtagerska från Paige-skolan för sockerhantverkare, är helt besatt av Shalle och erbjuder sig att köpa honom av Anne vid första ögonkastet. Shalle avvisar hennes framsteg tills han inte har något annat val än att ge henne sin vingar för att skydda Anne .
 • Och äventyret fortsätter : Berättelsens första båge handlar om Anne och Shalle som reser med Jonas för att ta sig till en tävling för Anne om att bli Silver Sugar Master. Hon misslyckas, men i processen får hon sina färdigheter erkända av de mycket högt uppsatta medlemmarna av adeln som är domare, inklusive en begäran från drottningen att delta igen nästa år. Shalle, som säger att han vill ha ett bakverk gjord av en mästare, vägrar hennes första sockerkonfektyrgåva, som ett sätt att hålla kvar med henne ett år till. Detta sätter mer eller mindre status quo för nästa år i historien.
 • Bitch Slap : Jonas får mamma till alla smällar av Anne för att inte bara försöka ta åt sig äran för sina sockerskulpturer, utan också sabotera henne och nästan få henne dödad efter att ha utnyttjat hennes utsatta situation . Smällen slår honom platt på rumpan och lämnar ett otäckt märke.
 • Tik i fårkläder : Jonas verkar först följa Ann av tron ​​att han var kär i henne. Dock i tredje avsnittet. han stjäl hennes inträde till silversockerfestivalen och smetar blod på hennes kläder så att hon skulle vara för upptagen av vargarna.
 • Bittersweet Ending : For the Season 1: Anne förtjänar äntligen titeln Silvar Sugar Master och medaljen för att bevisa det, och fullbordar sitt mål att bevisa sin mammas skicklighet, den chauvinistiska skolan som misshandlats har nu blivit offentligt förtalad inför kungen p.g.a. Sammys agerande mot henne; men för sakens skull måste Shalle göras till slav och ge sin vingar till Bridget för hennes vittnesbörd till Annes fördel. Säsongens sista skott är Anne som ropar på att Shalle ska återvända medan han går i Bridgets vagn.
 • Kroppsskräck : Standardpraxis för att förslava älvor är att slita av en av deras vingar och försegla den i en påse för ägarens säkra förvaring. Om detta låter smärtsamt är det det, särskilt eftersom vingar i grunden är en fes hjärta.
 • Defrosting Ice King : Shalle är en stoisk älva som hatar människor på grund av döden av en flicka som han betraktade som familj och hans allmänna behandling under förslavning. Han mjuknar långsamt upp under loppet av serien på grund av att bevittna Annes vänlighet och spunky attityd.
 • Dubbel standard våldtäkt: Kvinna på hane : Nedtonad. Under Bridget har Shalle i huvudsak gjorts till en PG-13 Sexslav , och tvingas att vara i ett intimt förhållande (hennes första order är att han kysser henne) med henne eftersom hon nu håller hans vingar. Även om detta framställs som en tragedi och föraktligt av henne, kommer det inte med en så mörk ton som det kunde ha varit.
 • Even Evil Has Standards : Jonas kan vara en liten tönt, men till och med han är obekväm med att hans studiekamrater försöker koka Anns händer för att förstöra hennes karriär .
 • Falsk vän : Jonas manipulerar sig till att följa med Anne och låter sin älva slav stjäla Annes silversocker under hennes näsa.
 • Fantastisk rasism : Som ett resultat av ett långt krig mellan människor och älvor är älvor för närvarande förslavade av människor.
 • Föreskuggning : Det finns några subtila tecken på att Jonas inte är så godartad som han lät på: i sitt första framträdande påminner han Ann om att hon var svag och tar hela tiden upp hans status.
 • Lycka i slaveri : Trots att feslaveri är en utbredd praxis, finns det några älvor som verkar vara nöjda där de är. Kats älva Benjamin, till exempel, blir rutinmässigt styrd, men han säger till Mithril att han vet var hans saknade vinge är och kan ta det när han vill, vilket antyder att han stannar hos Kat efter eget val.
 • Hycklare : I den första romanen har Anne ett starkt avvisande av feslaveri, tillrättavisar en man för att ha försökt skada Mithril och känner sig obekväm med deras lidande. Trots allt detta går hon och köper en älvaslav själv som ska följa med henne på hennes resa till Lewiston. Shalle är alltför glad att påpeka detta fram till den punkt där hon befriar honom i slutet av boken .
 • ”Just So”-berättelse : Både kvinnor i allmänhet och älvor diskrimineras, och som många kulturer finns det en folksaga som förklarar varför samhället är berättigat att göra det. I sin egen skapelsemyt förråder den första mänskliga kvinnan så småningom den första mänskliga mannen och blir kär i den första älva mannen.
 • Interspecies Romance : Anne, en mänsklig flicka, är inställd på att bli kär i Shalle, en älva. De är gifta i slutet av serien. Andra människo-/älvpar retas genom berättelsen, som Kathy som nästan säger att hon är kär i sin mästare Jonas, eller Duke Alburn vars älskade Lady Christina var en fri älva .
 • A Lighter Shade of Black : Jämfört med Jonas är Duke Alburn någon som har blivit galen av sin sorg men inte riktigt lika föraktlig. Men han är inte heller en bra eller ansvarsfull kille eftersom han verbalt misshandlar Anne, förstör hennes första verk och så småningom hotar henne med döden samtidigt som han försummar statens angelägenheter. Men även om han slår Jonas fysiskt för sina bristande resultat, lägger han aldrig händerna på Anne och ger henne chansen att avsluta sitt arbete samtidigt som hon behandlar honom som någon som behöver medkänsla och förståelse.
 • Made a Slave : En vanlig händelse för älvor. Anne och hennes älvor har ett ovanligt förhållande där de båda har sina egna vingar, men väljer att resa tillsammans med henne ändå och kan lämna när de känner för det. Shalle måste dock gå igenom det i slutet av säsong 1 och sälja ut sin vinge till Bridget för Annes skull.
 • Våra älvor är olika : älvor föds ur alla möjliga saker, men detta kan bara åstadkommas genom blicken från en levande varelse. Deras vingar är deras hjärtan och om ens en av dem förstörs dödar detta fen. Feer varierar också mycket i storlek, med många som är nissestorlekar men några kan växa till människor eller längre.
 • Ordentligt paranoid : När Annes silversocker blir stulet, misstänker hon omedelbart att Mithril gjorde det, eftersom han satt i vagnen med sockertunnor medan hon var ute. Även om Jonas saboterade henne , visar den allra sista delen av bågen en mycket mätt och mycket nöjd Mithril efter att ha ätit sig igenom allt (stulet) socker.
 • Sleepyhead : Benjamin, Kats älva, sover alltid eller håller på att sova.
 • Visa upp chauvinister : Medan Annes mamma var en begåvad och respekterad hantverkskvinna, inser Anne själv så småningom att hennes valda område för sockerskulptur är mansdominerat, och inte många män tar vänligt emot henne. Särskilt eleverna på Radcliffe Workshop är oerhört sexistiska mot henne, och de anklagar henne till och med för att ha frigjort från Kat eller Kieths gunst. Hon tillbringar den tredje bågen med att behöva arbeta dubbelt så hårt för att bevisa att hon kan göra sitt jobb, och även då blir de fortfarande arga och försöker bränna hennes händer i kokt socker av bruten stolthet .
 • Medan Rome Burns : Duke Alburn har försummat sina ståtliga plikter så länge och blivit så besatt av att Anne bygger Christinas perfekta sockerkonfekt att han ignorerar allt annat omkring honom för att fokusera på Annes arbete, även när en armé är vid hans portar, inuti hans portar. slott och kommer för att fånga honom.
 • Ordsalladstitel : I vilken annan berättelse som helst skulle ”Sugar Apple Fairy Tale” verka som en slumpmässig sammanblandning av söta ord, men här hänvisar den åtminstone till två av de viktigaste delarna av historien (sockeräpplena som producerar silversocker och älvorna).