Mo Dao Zu Shi

Mo Dao Zu Shi ( kinesiska :魔道祖师; pinyin : Módào Zǔshī ; lit. ’Demonisk väg Ancestral Master’) är en donghua- serie baserad på romanen med samma namn skriven av Mo Xiang Tong Xiu ( kinesiska :墨香铜臭). Den är producerad av Tencent Penguin Pictures och BC May Pictures. Serien skildrar en fiktiv Xianxia- värld där människor försöker kultivera till ett tillstånd av odödlighet, känt som Xian ( kinesiska :). Seriens huvudperson, Wei Wuxian, avvek på grund av vissa omständigheter från den konventionella odlingsvägen till Xian och skapade så småningom Modao (den demoniska vägen).

Mo Dao Zu Shi
En av de officiella affischerna för Mo Dao Zu Shi av Tencent.jpg
Också känd som Diabolismens grundare
Skapad av Mo Xiang Tong Xiu
Baserat på Mo Dao Zu Shi
av Mo Xiang Tong Xiu
Skriven av
  • Liang Sha
  • Liu Xing
  • Zhu Ke
Regisserad av
  • Xiong Ke [a]
  • Ma Chendi [b]
Röster av Zhang Jie
Bian Jiang
Öppningstema ”Drunken Dreams of the Past” av Lin Zhixuan
”Som lovat” av Lin Zhixuan
Avslutande tema ”Asking the Zither” av Yin Lin
”No Envies” av SING
”Unchanging Youth” av R1SE
”Unforgettable” av Jane Zhang
Kompositörer Sun Yujing
Weng Teng
Feng Shuo
Ursprungsland Kina
Originalspråk Mandarin
Antal säsonger 3
Antal avsnitt 35
Produktion
Exekutiv producent Xu Yuanyuan
Producenter Jin Wenjun
Wang Juan
Liu Xing
Zhu Ke
Yan Mengya
Körtid 24 minuter per avsnitt
Produktionsbolag Tencent Penguin Pictures
B.C May Pictures
Släpp
Ursprungligt nätverk Tencent video
Bildformat 1080i ( HDTV )
Originalutgåva 9 juli 2018  – 16 oktober 2021
Kronologi
Relaterad Den otämjda

Den första säsongen, med titeln Qian Chen Pian ( kinesiska :前尘篇), sändes från 9 juli till 6 oktober 2018, på Tencent Video i 15 avsnitt. Den andra säsongen, med titeln Xian Yun Pian ( kinesiska :羡云篇), sändes från 3 augusti till 31 augusti 2019, i 8 avsnitt. [3] En chibi-serie, med titeln Mo Dao Zu Shi Q , sändes från 31 juli 2020 till 29 januari 2021 och gick i 30 avsnitt. Den tredje och sista säsongen, med titeln Wán Jié Piān ( kinesiska :完结篇), sändes från 7 augusti till 16 oktober 2021, i 12 avsnitt.

Synopsis

Trots sina ansträngningar under Sunshot-kampanjen för att få ner den tyranniska Wen-klanen, fruktades Wei Wuxian (魏无羡) av världen för den oortodoxa odlingsväg han skapade. Tretton år efter att han dödades, kallas han in i kroppen av en man som heter Mo Xuanyu (莫玄羽), som avvisades av sin klan och föraktades av sin familj, och därför offrade sin egen kropp till Wei Wuxian så att han skulle hämnas . Det är i Mo-huset där Wei Wuxian stöter på en styckad vänsterarm som orsakar död och förödelse. Hans försök att avslöja mysteriet med den vänstra armen kommer att leda honom till ett bekant ansikte från det förflutna med vilket han kommer att ge sig ut på en resa som kommer att leda dem att reda ut vad som ligger bakom de tragiska händelserna som orsakade så mångas död – inklusive Wei Wuxian själv.

Avsnitt

Säsong Avsnitt Ursprungligen sändes
Först sändes Senast sändes
1 15 9 juli 2018 6 oktober 2018
2 8 3 augusti 2019 31 augusti 2019
3 12 7 augusti 2021 16 oktober 2021

Tecken

Huvudkaraktärer

Wei Ying (魏婴), artighetsnamn Wuxian (无羡) Röstad av: Lu Zhixing (ljuddrama), Zhang Jie (donghua), Shim Gyuhyuk (koreansk dub), Tatsuhisa Suzuki (japansk drama-cd), Kimura Ryohei (japansk dub) )

Wei Wuxian är huvudpersonen i serien. Han är grundaren av den demoniska vägen (鬼道), vilket ger honom titeln Yiling Laozu (夷陵老祖). Han är intelligent, optimistisk, busig men godhjärtad. Begåvad och ökända, hans oortodoxa metoder och ohämmade natur satte honom på kant med resten av odlingsvärlden. Wei Wuxian, föräldralös i ung ålder och tagits emot av sina föräldrars vän Jiang Fengmian, är uppvuxen i Yunmeng Jiang-klanen, där han blir huvudlärjunge och växer upp med Jiang Cheng och Jiang Yanli. Under sin utbildning som tonåring reser han till Gusu för att studera på Cloud Recesses och träffar Lan Wangji, som han utvecklar en trevande vänskap med, och senare missförstånd.
Efter att Qishan Wen-klanen lanserat en aggressiv kampanj för att underkuva alla andra kultiveringsklaner, blir Wei Wuxian en krigshjälte genom sitt användande av demoniska metoder. Andra klaner eftertraktar och misstror hans romankraft; han antagoniserar dem ytterligare genom att skydda de överlevande från Wen-klanen och dör som en fiende till kultiveringsvärlden. 13 år senare återuppstår han i Mo Xuanyu och måste reda ut ett mordmysterium tillsammans med sin gamla vän, Lan Wangji.

Lan Zhan (蓝湛), artighetsnamn Wangji (忘机). Röst av: Wei Chao (ljuddrama), Bian Jiang (donghua), Ryu Seunggon (koreansk dub), Satoshi Hino (japansk drama-cd), Shinnosuke Tachibana (japansk dub)

Lan Wangji, med titeln Hanguang-Jun (含光君), är den andra unga mästaren och en av tvillingjaderna i Gusu Lan-klanen. Trots att han har ett utsökt bärande och ojämförlig skönhet, får hans strikta och distanserade natur honom att framstå som nonchalant och avlägsen. Han är känd för sin skicklighet i strid och för sin starka moraliska kompass, känd för att vara ”där kaoset är” för att hjälpa medborgare utan att bry sig om nattjakternas berömmelse eller ära. Under sin ungdom har han olika möten med Wei Wuxian där de verkar ha väldigt små likheter i personligheter och intressen. Saker och ting blir dock annorlunda och Lan Wangji utvecklar romantiska känslor gentemot Wei Wuxian som förblir okända för den senare när deras missförstånd utvecklas.
I början av berättelsen är Lan Wangji en lärare för Lan Clan-lärjungar; han dyker först upp i Mo Village när de attackeras av en mystisk demonisk arm, och återförenas med den återuppståndna Wei Wuxian som han skyddar och närmar sig när de reder ut mysteriet.

Gusu Lan klan

Lan Clan of Gusu (姑苏蓝氏) är en odlingsklan baserad i Cloud Recesses (云深不知处), en bostad på ett avlägset berg utanför staden Gusu. Alla lärjungar bär ett vitt band över pannan. Ytterligare broderi av klanens emblem pryder pannbanden hos inre lärjungar, som är från den inre familjen.

Klanmotto : Upprätt; Rättfärdig (雅正)

Clan Emblem : Rolling Clouds (卷云纹)

Lan Huan (蓝涣), artighetsnamn Xichen (曦臣). Röst av: Wang Kai (ljuddrama), Jin Xian (donghua), Kim Youngsun (koreansk dubb), Morikawa Toshiyuki (japansk dubb, drama-cd)

Lan Xichen är ledaren för Lan-klanen. Med titeln Zewu-Jun (泽芜君), är han en av de tre Zun (三尊) tillsammans med sina svurna bröder Nie Mingjue och Jin Guangyao, den sistnämnda av vilka han delar en särskilt nära relation. Han har en varm och förtroendefull personlighet.

Lan Qiren (蓝启仁) Röstad av: Song Ming (ljuddrama), Liu Cong (donghua), Lee Changmin (koreansk dubb), Shingaki Tarusuke (japansk drama-cd), Sakamaki Mitsuhiro (japansk dub)

Lan Qiren är en äldste av Lan-klanen, en strikt lärare känd för att producera enastående elever. Efter att hans bror Qingheng Jun (青蘅君) gick i avskildhet agerade han som de facto ledare för klanen. Han uppfostrade också sina syskonbarn Lan Xichen och Lan Wangji som han lärde att outtröttligt lära sig och följa klanens regler.

Lan Yuan (蓝愿), artighetsnamn Sizhui (思追) Röstad av: Qian Wenqing (ljuddrama), Chengzhang Taikang (donghua), Nam Doh-hyeong (koreansk dubb), Yūsuke Kobayashi(japansk drama-cd), Shimba Tsuchiya ( japansk dub)

Lan Sizhui är en inre lärjunge till Lan-klanen. Han är intelligent och jämn. Han beundrar Lan Wangji som han ser som en storebror eller fadersgestalt och tycker snabbt om ”Mo Xuanyu” som Wei Wuxian. Han är nära vän med Lan Jingyi och senare med Jin Ling.

Lan Jingyi (蓝景仪) Röstad av: Cao Xupeng (ljuddrama), Wang Chenguang (donghua), Jeong Joo-won (koreansk dub), Hiro Shimono (japansk drama-cd), Saito Soma(japansk dub)

Lan Jingyi är en lärjunge till Lan-klanen. Han är kortlynt och ogillar regelbrytare. Han är nära vän med Lan Sizhui och senare med Jin Ling.

Lanling Jin klan

Jin Clan of Lanling (兰陵金氏) är en odlingklan baserad i Golden Carp Tower, Lanling.

Meng Yao (孟瑶), legitimerad som Jin Guangyao (金光瑶) Röstad av: Jiang Guangtao (ljuddrama), Yang Tianxiang (donghua), Lee Hosan (koreansk dub), Ishida Akira(japansk dubb, drama-cd)

Med titeln Lianfang-Zun (敛芳尊), är Jin Guangyao ledaren för Jin-klanen och den första Chief Cultivator (仙督), ledaren för alla kultiveringsklaner. Ursprungligen olaglig, blev han formellt erkänd av sin far Jin Guangshan och accepterades i Jin-familjen på grund av hans prestationer under krigstiden. Han är Jin Lings farbror och även en av Three Zun tillsammans med sina svurna bröder Lan Xichen och Nie Mingjue. Han är en intelligent och kompetent härskare, men många ser ner på honom på grund av hans status som son till en prostituerad. Han delar en särskilt nära relation med Lan Xichen på grund av den senares icke-dömande natur.

Jin Ling (金凌), artighetsnamn Rulan (如兰) Röstad av: Li Lanling (ljuddrama), Su Shangqing (donghua), Lee Kyungtae (koreansk dubb), Murase Ayumu (japansk drama-cd), Kaji Yuki (japansk dub ) )

Jin Ling är en lärjunge till Jin-klanen och arvtagaren till Jin-klanen. Han är son till Jiang Yanli och Jin Zixuan och brorson till både Jin Guangyao och Jiang Cheng. Han har en andlig hund som heter Fairy, given till honom av Jin Guangyao. Han är stolt och kortlynt och har till en början problem med att komma överens med sina kamrater och han har inte många vänner i hans ålder. Han tycker om Wei Wuxian när han återvänder som ”Mo Xuanyu”. Han blir också nära vän med Lan Sizhui och Lan Jingyi.

Jin Guangshan (金光善) Röstad av: Xiao Tan (ljuddrama), Li Longbin (donghua), Park Sanghoon (koreansk dub), Hayami Sho (japansk dub, drama-cd)

Jin Guangshan var den tidigare ledaren för Jin-klanen vars ambitioner konkurrerade med Wen Ruohans. Han straffade illvilligt resten av Wen-klanen efter kriget och drabbade samman med Wei Wuxian angående deras behandling. Han var en kvinnokarl och hade tre kända barn från affärer: Meng Yao, Mo Xuanyu och Qin Su. Jin Zixuan var hans enda legitima son tills han legitimerade Meng Yao.

Jin Zixuan (金子轩) Röstad av: Liu Mingyue (ljuddrama), Gu Jiangshan (donghua), Kim Hyunwook (koreansk dub), Hiroki Takahashi (japansk drama-cd), Kenji Akabane(japansk dub)

Jin Zixuan var Jin Guangshans son och arvtagare till Jin-klanen, liksom Jiang Yanlis man och Jin Lings far. Han krockade initialt med Wei Wuxian på grund av hans fräcka personlighet.

En enastående talang, Jin Zixuan föraktade till en början trolovningen han hade med Jiang Yanli, som han såg som omärklig, men han växte gradvis att älska henne efter att ha förstått hennes sanna karaktär. Han dog när Jin Ling fortfarande var ett litet barn.

Qin Su (秦愫)

Qin Su är hustru till Jin Guangyao och dotter till Qin Cangye, ledaren för Laoling Qin-klanen, ett dotterbolag till Jin-klanen. De gifte sig efter att Jin Guangyao räddade hennes liv under kriget.

Mo Xuanyu (莫玄羽) Röstad av: Tong Xin (ljuddrama), Zhang Jie (donghua), Shim Gyu Hyuk (koreansk dub), Nakayama Kazuhisa (japansk drama-cd), Kimura Ryohei(japansk dub)

Mo Xuanyu var en av Jin Guangshans oäkta söner och en före detta lärjunge till Jin-klanen. Han offrade sin själ för att kalla Wei Wuxian för att hämnas Mo-familjen för att ha misshandlat honom. Under sin levnadstid sågs han som en galning och en ”cut-sleeve”.

Qinghe Nie klan

Nie-klan av Qinghe (清河聂氏) är en kultiveringsklan som bor i det orena riket.

Nie Huaisang (聂怀桑) Röstad av: Qi Sijia (ljuddrama), Liu Sanmu (donghua), Kim Myungjoon (koreansk dub), Matsuoka Yoshitsugu (japansk drama-cd), Natsuki Hanae (japansk dub)

Nie Huaisang är den nuvarande ledaren för klanen Nie och den yngre halvbror till Nie Mingjue, samt en gammal skolkamrat till Wei Wuxian som han ofta slappat av med. Han är känd för sin inkompetens och kallas allmänt för Head Shaker (一问三不知, bokstavligen: en fråga, tre ”vet inte”).

Nie Mingjue (聂明玦) Röstad av: Feng Sheng (ljuddrama), Guan Shu’ai (donghua), Lee Hyeon (koreansk dub), Tsuda Kenjiro (japansk drama-cd), Hiroshi Shirokuma (japansk dub)

Med titeln Chifeng-Zun (赤锋尊), var Nie Mingjue den tidigare ledaren för Nie-klanen och den äldre halvbrodern till Nie Huaisang. Han är en av de tre Zunerna tillsammans med sina svurna bröder Jin Guangyao och Lan Xichen. Han var sträng med ett dåligt humör och en intolerans för allt som avvek från hans definition av moral. Han upplevde offentligt en qi-avvikelse , vanlig i hans klan, och försvann strax därefter. Han antas vara död i början av romanen.

Qishan Wen klan

Wen Clan of Qishan (岐山温氏) är en kultiveringsklan baserad i Nightless City (不夜天城). Klanen förstördes under Sunshot Campaign, där några överlevande, särskilt Wen Ning och Wen Qings familjegren, togs under Wuxians vingar.

Clan Emblem : solen, vilket betyder att tävla med solen och att leva lika länge som solen (与日争辉,与日同寿)

Wen Ning (温宁), artighetsnamn Qionglin (琼林). Röst av: Teng Xin (ljuddrama), Shao Tong (donghua), Kim Jiyul (koreansk dub), Hoshi Soichiro (japansk drama-cd), Nobunaga Shimazaki (japansk dub)

Wen Ning är en familjemedlem i Wen-klanen och Wen Qings yngre bror. När han levde var han en stammare och blyg för människor. I sin ungdom träffade han Wei Wuxian under en bågskytteturnering och skyddade senare både honom och Jiang Cheng under belägringen av Lotuspiren. Efter Wen-klanens fall skickades han till ett av Jin-klanens tvångsarbetsläger och mördades. Wei Wuxian återuppväckte honom senare som ett våldsamt lik, och han blev känd som spökgeneralen (鬼将军).

Wen Qing (温情) Röstad av: Shan Xin (ljuddrama), Qiao Shiyu (donghua), Kim Yul (koreansk dub), Ayako Kawasumi (japansk dub)

Wen Qing var en familjemedlem i grenen av Wen-klanen och Wen Nings äldre syster. Hon var den främste läkaren i Wen-klanen. När Wei Wuxian och Jiang Cheng var på flykt, efter Wen Nings insisterande, skyddade hon dem med risk för att bli straffade för svek mot den huvudsakliga Wen-klanen.

Wen Ruohan (温若寒)

Röst av: Chen Siyu (ljuddrama), Yan Ming (donghua), Kim Jinhong (koreansk dub), Miyake Kenta (japansk dub)

Wen Ruohan var den tidigare klanledaren för Wen-klanen och far till Wen Xu och Wen Chao. Han var en känd megaloman med ett oförutsägbart humör.

Wen Xu (温旭)

Wen Xu var den äldste sonen till Wen Ruohan. Han brände Cloud Recesses under Wen-klanens aggressiva expansiva kampanj. Så småningom halshöggs han av Nie Mingjue.

Wen Chao (温晁) Röstad av: Hao Xianghai (ljuddrama), Liang Xiaoqiang (donghua), Kim Jinhong (koreansk dub), Hiroyuki Yoshino (japansk dub)

Wen Chao var den yngsta sonen till Wen Ruohan. Han tyckte om att trakassera kvinnor och drabbade samman med Wei Wuxian som skyddade Mianmian (绵绵) från honom. Han belägrade Lotuspiren, framgångsrikt ockuperade den och dödade Jiang Fengmian, Yu Ziyuan och många andra kultiverare. Detta tvingade Wei Wuxian, Jiang Cheng och Jiang Yanli att gömma sig. Han jagade senare Wei Wuxian och kastade honom i gravhögarna (乱葬岗).

Zhao Zhuliu (赵逐流), omdöpt till Wen Zhuliu (温逐流) Röstad av: Wang Minna (ljuddrama), Hu Yajie (donghua), Keikō Sakai (japansk dubb)

Wen Zhuliu var en tjänare till klanen Wen och adopterades in i familjen Wen. Han var en av Wen Chaos beskyddare. Han var en formidabel kultivator och allmänt känd som Core-Melting Hand (化丹手) på grund av sin förmåga att smälta en gyllene kärna.

Wang Lingjiao (王灵娇) Röstad av: Yan Mengmeng (ljuddrama), Qiu Qiu (donghua), Gang Sihyeon (koreansk dub), Asumi Kana (japansk dub)

Wang Lingjiao var en före detta hembiträde till Wen Chaos officiella fru och senare hans favoritälskare. Hon var arrogant och pompös. Hon försökte hämndlystent offra Mianmian efter att ha sett Wen Chao flirta med henne och försökte senare skrämma Yu Ziyuan.

Yunmeng Jiang klan

Jiang Clan of Yunmeng (云梦江氏) är en odlingsklan som ligger i Yunmengs Lotuspir (莲花坞).

Klanmotto : Att veta att det är omöjligt, försök att uppnå det (明知不可为而为之)

Clan Emblem : Nine Petal Lotus (九瓣莲)

Jiang Cheng (江澄), artighetsnamn Wanyin (晚吟), röstad av: Peng Yao (ljuddrama), Guo Haoran (donghua), Jang Min-hyeok (koreansk dub), Midorikawa Hikaru (japansk dub, drama-cd)

Med titeln Sandu Shengshou (三毒圣手), är Jiang Cheng den nuvarande ledaren för Jiang-klanen. Han är bror till Jiang Yanli, krigsbror till Wei Wuxian, och morbror till Jin Ling, som han är mycket beskyddande mot. Han är en kvick och skarptung man, som ändå bryr sig djupt om sin familj, som av författaren beskrivs som att han har en knivmun och tofuhjärta. Han växte upp nära Jiang Yanli och Wei Wuxian, alla tre har vuxit upp i Jiang-klanens hushåll tillsammans. Efter Lotus Piers fall blev han den nya klanledaren och spelade en stor roll i Sunshot Campaign. Efter kriget växte han ifrån Wei Wuxian under en rad händelser, där Wei Wuxian hoppade av från Jiang-klanen för att inte få dem under korseld för sina handlingar under och efter kriget. I början av romanen,

Jiang Yanli (江厌离) Röstad av: Qiao Shiyu (ljuddrama), Li Shimeng (donghua), Kang Eun-ae (koreansk dubb), Taketatsu Ayana (japansk drama-cd), Saori Hayami ( japansk dub )

Jiang Yanli var dotter till Jiang Fengmian och Yu Ziyuan, äldre syster till Jiang Cheng, och krigssyster till Wei Wuxian. Hon var känd för att ha ett medelmåttigt utseende och en svag odlingsbas, men var en mycket snäll person med en förkärlek för matlagning. Jiang Cheng och Wei Wuxian idoliserade henne. Hon var till en början förtjust i Jin Zixuan, men hennes far Jiang Fengmian bröt förlovningen efter att ha insett att Jin Zixuan inte kände någon tillgivenhet för sin dotter. Efter solskottskampanjen utvecklade Jin Zixuan känslor för henne och de gifte sig. De fick en son, Jin Ling, men hon dog för att rädda Wei Wuxians liv under Blodbadet i Nightless City, när Jin Ling bara var ett barn.

Jiang Fengmian (江枫眠) Röstad av: Zhang Zhen (ljuddrama), Tang Shuiyu (donghua), Seo Wonseok (koreansk dub), Kenji Hamada (japansk dub)

Jiang Fengmian var den tidigare ledaren för Jiang-klanen, Yu Ziyuans make och far till Jiang Cheng och Jiang Yanli. Han var vän med Wei Wuxians far, Wei Changze, som var en tjänare till klanen. Han var också bekant med Wei Wuxians mamma, Cangse Sanren, som han en gång hade haft romantiska känslor för. När han hörde att båda hade dött på en nattjakt, ägnade han sig åt att hitta deras son. Han hittade så småningom Wei Wuxian på gatorna i Yiling och matade honom en bit melon innan han tog honom hem till Lotus Pier. Eftersom han gynnade Wei Wuxian i jämförelse med sin egen son, Jiang Cheng, bråkade han och Yu Ziyuan ofta. Tillsammans med sin fru dog han i Wen-klanens händer under massakern vid Lotuspiren.

Yu Ziyuan (虞紫鸢) Röstad av: Zhang Kai (ljuddrama), Ji Guanlin (donghua), Jeon Suk-kyeong (koreansk dub), Tanaka Atsuko (japansk drama-cd), Takako Honda ( japansk dub )

Yu Ziyuan var hustru till Jiang Fengmian och mor till Jiang Cheng och Jiang Yanli. Hon var hård mot sin familj och klanens lärjungar. Med titeln Violet Spider (紫蜘蛛), var hon en formidabel och berömd kultivator. På grund av hennes mans favorisering av Wei Wuxian framför sin egen son, hade hon en dålig relation med Wei Wuxian. Efter Wen-klanens invasion av Lotus Pier och Wang Lingjiao krav på Wei Wuxians straff, piskade Yu Ziyuan den senare men vägrade till slut att skära av hans hand. Hon bekämpade därefter inkräktarna till döds. Under sina sista stunder sa hon till Wei Wuxian att skydda Jiang Cheng med sitt liv.

Yi City Arc

Under Wei Wuxian och Lan Wangjis uppdrag anlände de till Yi City (义城) och stötte på Lan Sizhui, Lan Jingyi, Jin Ling och några andra lärjungar från olika klaner under deras nattjakt. Därifrån avslöjar de sanningen om Xiao Xingchens död.

Xue Yang (薛洋), artighetsnamn Chengmei (成美). Röst av: Hui Long (ljuddrama), Kondo Takashi (japansk drama-cd), Kouki Uchiyama (japansk dub)

Xue Yang är en gäst hos Jin-klanen som återskapade den förstörda halvan av Yin Tiger Tally. Han hittas av Xiao Xingchen och A-Qing medan han är skadad och medvetslös. Eftersom de två inte kände till hans verkliga identitet använde han Xiao Xingchens blindhet till sin fördel och slutade med att han levde med dem i flera år genom bedrägeri. Han blev dock avslöjad när A-Qing bevittnade hans slagsmål med Song Lan. Han slogs sedan med Xiao Xingchen och avslöjade sanningen. Detta fick Xiao Xingchen att begå självmord. Eftersom Xue Yang inte kunde förvandla honom till ett häftigt lik, förvarade han sin krossade själ i en andefångande påse. Han hittade senare A-Qing och dödade henne genom att gräva hennes ögon och skära ut hennes tunga.

Xiao Xingchen (晓星尘) Röstad av: Chen Hao (ljuddrama), Shinnosuke Tachibana (japansk drama-cd), Kaito Ishikawa (japansk dub)

Xiao Xingchen var en av Baoshan Sanrens (抱山散人) lärjungar som lämnade berget för den dödliga världen. Vid något tillfälle blev han blind och gav sina ögon till sin bästa vän, Song Lan. Xiao Xinghen träffade först A-Qing, hittade sedan en skadad person, Xue Yang, liggande medvetslös på gatan, och de tre började bo tillsammans. På grund av Xiao Xingchens blindhet kände han varken igen mannen han hade räddat som brottslingen Xue Yang, eller att den senare hade lurat honom att döda människor. När han fick reda på att Xue Yang hade lurat honom att döda Song Lan, begick han självmord och krossade hans själ.

Song Lan (宋岚), artighetsnamn Zichen (子琛). Röst av: Wu Lei (ljuddrama), Miki Shinichiro (japansk drama-cd), Takuya Eguchi (japansk dub)

Song Lan är en kultivator från Baixue Temple och en vän till Xiao Xingchen. Hans ögon förblindades av Xue Yang när Baixue-templet förstördes, men Xiao Xingchen grävde fram sina egna ögon, överförde dem till honom och försvann sedan. När han letade efter Xiao Xingchen efter hans plötsliga försvinnande, stötte han på Xue Yang först. Xue Yang skar ut hans tunga och lurade Xiao Xingchen att döda honom. Xue Yang förvandlade honom till ett våldsamt lik, men Wei Wuxian lyckades återvända till hans medvetande.

A-Qing (阿箐) Röstad av: Yang Neng (ljuddrama), Shitaya Noriko (japansk drama-cd), Aoi Yūki (japansk dub)

A-Qing var en ung flicka som bodde på gatorna och låtsades vara blind tack vare sina vita pupiller. Hon mötte Xiao Xingchen och började bo med honom och Xue Yang. Hon såg så småningom Xue Yang lura Xiao Xingchen att döda Song Lan och sprang iväg på Xiao Xingchens begäran. Xue Yang hittade henne och skar ut hennes ögon och tunga och dödade henne. Hennes spöke försökte senare varna Wei Wuxian, Lan Wangji och de juniorer som hade kommit in i kiststaden om Xue Yang. För att lära sig mer om hennes berättelse använde Wei Wuxian en rit för att se, känna och höra hennes minnen.

Ljudspår

Nej. Titel Text musik Sångare Längd
1. ”Drunken Dreams of the Past (醉梦前尘)” (Inledande temasång (säsong 1 och 2)) Sun Yujing Sun Yujing Lin Zhixuan 04:31
2. ”Drunken Dreams of the Past (醉梦前尘)” (Wei Wuxian och Lan Wangji Duet Version) Sun Yujing Sun Yujing Zhang Jie och Bian Jiang 03:42
3. ”Ask the Citther (问琴)” (Slutande temasång (säsong 1; Eps 1–8, 14–15)) Sun Yujing Sun Yujing, Feng Shuo Yin Lin 03:16
4. ”No Envies (不羡)” (avslutande temasång (säsong 1; Eps 9–13)) Miao Boyang Han Liang SJUNGA 04:28
5. ”Unchanging Youth (少年如故)” (avslutande temasång (säsong 2)) Cheng Yi, He Siwei Lin Hai R1SE 04:20
6. ”Som utlovat (如许)” (Temasång för öppning (säsong 3)) Luan Jie Tan Xuan Lin Zhixuan 04:18
7. ”Oförglömlig (無忘)” (avslutande temasång (säsong 3)) Sun Yujing Sun Yujing Jane Zhang 04:45
8. ”Envying Clouds (羡云)” (Wei Wuxian och Lan Wangjis temasång) Sun Yujing Sun Yujing Slå en 03:00
9. ”Envying Clouds (羡云)” (Wei Wuxian och Lan Wangjis Theme Song Duet Version) Sun Yujing Sun Yujing Zhang Jie och Bian Jiang 03:05
10. ”Med dig (与君同尘)” (Lan Wangji Character Song) Shi Zhou Oliver Kim/Ethan Jin/Jason Lee Ayanga 04:33
11. ”Creating Change (造化)” (Wei Wuxian Character Song) Ni Xiaomo Oliver Kim/Ethan Jin/Jason Lee Liu Yuning 04:38

ReceptionRedigera

Serien fick överväldigande positiva recensioner för sin höga produktionskvalitet och story, och samlade ett anmärkningsvärt fandom på Internet både i Kina och utomlands. [5] På Douban fick Mo Dao Zu Shi betyget 8,9 av 10, vilket gör den till en av de bäst mottagna donghua -serierna i Kina 2018. [ 6]Serien har sedan dess blivit en världsomspännande hit och genererade i slutändan 4,63 miljarder visningar på Tencents streamingplattform i juli 2022 . [7] Serien har ett betyg på 9,5 av 10 på både Tencent och WeTV-plattformar, vilket cementerar dess status som en av de mest hyllade donghua -serierna i världen. [7]

utmärkelser och nomineringar

År Tilldela Kategori Nominerat verk Resultat Ref.
2018 12th Tencent Video Star Awards Mest populära fiktiva idol Wei Wuxian Vann
Bästa röstskådespelare Zhang Jie
Årets välrenommerade Donghua Mo Dao Zu Shi
15:e China Animation Golden Dragon Award Pris för bästa serieanimation (Gold Award)
Golden Bud – The Third Network Film and Television Festival Populärt animationspris
2019 7:e China Xi’an International Original Animation Competition
Xinguang Award
Bästa nya animationen
12:e Xiamen International Animation Festival Bästa Donghua (Silver Award)
20:e China Video Awards Årets Donghua
Golden Bud – The Fourth Network Film and Television Festival Bästa animation Nominerad
Tencent Video All Star Awards Årets fiktiva karaktär Lan Wangji Vann

Internationell sändning

 
Nätverk Land Anteckningar/Ref.
Laftel South Korea Sydkorea [16]
FAN-film Russia Ryssland [17]
WOWOW Japan Japan [18] [19]
Tokyo MX
BS11
Amazon Prime
Abema TV
Rakuten TV
Youtube Internationell [20]
WeTV

Utanför Kina släpptes Mo Dao Zu Shi officiellt av Tencent på dess officiella YouTube- kanal den 27 augusti 2019. Den släpptes också av WeTV, en streamingplattform för utländska användare skapad av Tencent, under titeln The Founder of Diabolism . [22] WeTV-appen tillhandahåller officiella undertexter på engelska, spanska, portugisiska, thailändska och indonesiska,  medan YouTube tillhandahöll undertexter för minst 12 olika språk för de första avsnitten.

Den 30 september 2019 tillkännagav Laftels Twitter-konto donghuas sydkoreanska sändning, både i dubbat och undertextat format. Säsong 1:s undertextade version sändes från 11 november till 29 december 2019 medan den dubbade versionen sändes från 3 april till 14 juni 2020. För säsong 2 sändes den undertextade versionen från 11 januari till 2 februari , 2020  medan den dubbade versionen sändes från 28 juni till 19 juli 2020. Den dubbade versionen spelade Shim Gyu-huk som Wei Wuxian och Ryu Seung-gon som Lan Wangji. Mo Dao Zu Shi Q undertextad version sändes från 3 december 2020 till 14 februari 2021.

Den 7 september 2020 började en dubbad version av donghua sändas på det ryska kabelnätverket FAN Film-kanalen.

I Japan sändes den undertextade versionen för säsongerna 1 och 2 på WOWOW nätverk den 9 september och 4 november 2020 och säsong 3 den 10 november 2022. Den dubbade versionen producerades av Aniplex och Sony Music Solutions och spelade Ryohei Kimura som Wei Wuxian och Shinnosuke Tachibana som Lan Wangji, med säsongerna 1 och 2 som sänds från 10 januari till 13 juni 2021. Blu-ray-skivor för säsong 1 kom ut den 21 april 2021 och säsong 2 den 23 juni 2021.  Båda Blu-ray-uppsättningarna inkluderar den japanska dubbversionen såväl som det ursprungliga kinesiska ljudet med japanska undertexter.  Mo Dao Zu Shi Qundertextversion är tillgänglig för streaming på Rakuten TV . Den vann 1:a plats i Anime Top 5-kategorin under första halvåret av Rakuten TV Award 2022, baserat på antalet sålda enheter från december 2021 till maj 2022.