Reiryoku (霊 力れ い り ょ く, ”Andlig kraft”) är en uppsättning övernaturliga förmågor i linje med användarens andliga känslighet och energi.

Medan alla människor har andlig kraft från sina själar; Shinto Kannushi (Präster) och Miko (prästinnor) , buddhistiska munkar och nunnor, Sages, Saints, Yamabushi, Exorcists (se Madame Exorcist ) och andra sådana Asketer hade generellt mer kunskap, utbildning och förståelse för hur de kan utöva denna makt för särskilda ändamål, efter att ha utbildats för detta (vanligtvis från en ung ålder). Det är också känt att överdriven användning av andlig kraft kan vara extremt ansträngande och kan utöva stor belastning på användarens kropp, vilket får dem att uppleva symtom på trötthet eller till och med döden.

De flesta yōkai är särskilt utsatta för en människas andliga kraft, främst på grund av dess natur att kollidera med deras demoniska energi. Vissa demoner (t.ex. Miko fūji och Onis huvud ) kan emellertid absorbera andlig kraft från både munkar och prästinnor för att driva upp sin egen makt. Daiyōkai , som Kaguya , kan till och med utnyttja denna kraft för sig själva, om de absorberar den från en individ med tillräckligt stor andlig kraft.

Kända användningsområden
Onmyōdō (陰陽 道; japanska för ’The Way of Yin and Yang’ ) : Det finns flera mystiska trollformler och förtrollningar som härrör från andlig energi. De flesta av dessa trollformler används som attacker, defensiva åtgärder eller för att binda andra, och deras styrka beror på omfattningen av trollformlerns andliga kraft. Dessa trollformler kan, beroende på deras krav, utlösas av en rituell handling, en besvärjelse, en gest eller någon kombination av dessa. Vissa trollformler kan kräva användning av papper charm eller talismaner, och andra ingredienser för olika ändamål.
Förtrollningar: De med enorm andlig kraft kan förtrolla och tillverka föremål av mystisk kraft, som den heliga juvelen . Midoriko , juvelens skapare, använde tyget av sin egen själ för att fånga och försegla en demonisk ande inuti hennes kropp innan den utvisade den tillsammans med sin ande och bildade därmed Shikonjuvelen. Sådana föremål skiljer sig från föremål som bara kan fungera som ledningar för andlig energi (t.ex. Kikyos båge eller Mirokos personal), genom att själva föremålet blir en kraftkälla oberoende av dess skapare. Kitteln designad av Lady Kanade som hjälpte till att skydda Hōraijima är ett annat exempel på ett mystiskt objekt skapat av en kraftfull prästinna.
Förbannelser: Trollformler som dessa påverkar ett objekt eller en person på ett negativt sätt (dvs fjärrdödar andra eller mind-control). Detta demonstrerades av den mörka prästinnan Tsubaki när hon kastade en förbannelse som dödade en namnlös herre. Med Shikon no Tama kunde Tsubaki också kontrollera Kagome och tvinga henne att attackera Inuyasha .
Sutra : Sutra är skriftliga besvärjelser som fungerar som en amulett eller talisman för skydd. Normalt är de skrivna på papper charm, kallas o-fuda (御札ellerお 札), för att avvärja, avslöja, binda eller straffa andra världsliga varelser (dvs. demoner eller andar). Sutra kan också användas för att sätta upp fysiska andliga barriärer.
Försegling: Med tillräckligt stor andlig kraft kan man använda en kombination av förtrollningar och hinder för att binda en demonisk varelse till ett slags andligt fängelse. Trollet som finns i det förbjudna tornet som släpptes av Tsubaki är ett sådant exempel på en demon som förseglas bakom en förtrollningsbarriär.
Shikigami Conjuration : Spektrala enheter skapade och bemyndigade av skaparens andliga energier. Shikigami kan anta en mängd olika former, från människa till djur, och de agerar under viljan från den som kallade dem. De används normalt för uppgifter som spionering, stjäling och fiendens spårning. Den mörka prästinna Tsubaki skickade sin andedocka för att samla droppar av Kagomes blod medan Kikyos shikigami samlade hennes föremål som en gren av ōkatama. Dessa andedockor kan också användas på mycket mer stötande sätt, som att orsaka kroppsskada eller till och med död.
InuYasha Final Act Skärmdump 0130.jpg
Hitomikos andliga barriär.
Energiprojektion / manipulation: Andlig energi i sig kan manipuleras och styras för en mängd olika effekter. Användare kan koncentrera andlig energi i handflatorna för stötande ändamål eller fokusera sin andliga kraft i energisköldar eller skärmar . Storleken, styrkan och hållbarheten hos en energibarriär beror på den som uppförde den; ju större deras andliga kraft, desto mer motståndskraftig är deras barriär. Även om hinder är skyddande till sin natur kan de också användas för stötande ändamål.
Energiinfusion: Användare kan kanalisera sin andliga energi i sina vapen för att ge dem energi (dvs. heliga pilar ). Detta kan avsevärt förbättra mottagarobjektets kvaliteter och effektivitet.
Reningsförmåga: Enligt Lady Kanade kolliderar en människas andliga makt normalt med en demons demoniska kraft. Således, om människans andliga kraft är tillräckligt stark, kan de skingra den demoniska kraftens infernala energi. De med stor andlig kraft, som prästinna Kikyō eller Kagome, kan också motstå och rena effekterna av demoniska miasmas genom att antingen medvetet eller omedvetet sända ut ren andlig kraft.
Andlig medvetenhet: De med andlig kraft över genomsnittet verkar ha en onormal ”sjätte känsla” som gör det möjligt för dem att upptäcka både barriärer och demoner, även när en illaluktande varelse som dem döljs av magi. Kikyō kunde upptäcka Narakus aura även efter att han hade förklätt sig som en feodal herre. Vissa spiritualister kan till och med uppfatta saker som annars är osynliga för vanliga människor (t.ex. spöken, andar och gudomliga auror); detta kallas ”synen”.

Hōriki (法力ほ う り き, ”Kraften till buddhistisk dygd”) är en form för andlig kraft som kan användas av dem som utövar buddhism.

När andliga krafter från reiryoku erhålls genom att dyrka naturen (enligt Shintos seder), erhålls hōriki genom sin egen andliga upplysning.