Livslängd

Ordet ” livslängd ” används ibland som en synonym för ” livslängd ” i demografi . Emellertid är termen livslängd ibland menad att endast hänvisa till särskilt långlivade medlemmar av en befolkning, medan förväntad livslängd alltid definieras statistiskt som det genomsnittliga antalet år som återstår vid en given ålder. Till exempel är en befolknings förväntade livslängd vid födseln densamma som medelåldern vid dödsfall för alla personer födda samma år (när det gäller kohorter ). Livslängd ses bäst som en term för en allmän publik som betyder ”typisk livslängd” och specifika statistiska definitioner bör förtydligas vid behov.

Jämförelse av manlig och kvinnlig livslängd vid födseln för länder och territorier enligt definitionen av WHO för 2019. Den gröna streckade linjen motsvarar lika kvinnlig och manlig livslängd. Öppna den ursprungliga svg-bilden i ett separat fönster och håll muspekaren över en bubbla för att se mer detaljerad information. Bubblornas kvadrat är proportionell mot landets befolkning baserat på FN :s uppskattning .

Reflektioner om livslängd har vanligtvis gått längre än att erkänna det korta mänskliga livet och har inkluderat funderingar på metoder för att förlänga livet. Livslängd har inte bara varit ett ämne för vetenskapssamhället utan också för författare av resor , science fiction och utopiska romaner.

Det finns många svårigheter med att autentisera den längsta mänskliga livslängden någonsin enligt moderna verifieringsstandarder, på grund av felaktig eller ofullständig födelsestatistik. Skönlitteratur, legender och folklore har föreslagit eller gjort anspråk på livslängder i det förflutna eller framtiden betydligt längre än de som verifierats av moderna standarder, och livslängdsberättelser och overifierade livslängdsanspråk talar ofta om deras existens i nuet.

En livränta är en form av livslängdsförsäkring .

Förväntad livslängd, från och med 2010

LEB i OECD-länder

Olika faktorer bidrar till en individs livslängd. Viktiga faktorer i förväntad livslängd inkluderar kön , genetik , tillgång till hälsovård , hygien , kost och näring , motion , livsstil och brottslighet . Nedan är en lista över förväntad livslängd i olika typer av länder:

 • Utvecklade länder : 77–90 år (t.ex. Kanada : 81,29 år, 2010 uppskattning)
 • Utvecklingsländer : 32–80 år (t.ex. Moçambique : 41,37 år, 2010 uppskattning)

Befolkningens livslängd ökar när den förväntade livslängden runt om i världen växer:

 • Australien : 80 år 2002, 81,72 år 2010
 • Frankrike : 79,05 år 2002, 81,09 år 2010
 • Tyskland : 77,78 år 2002, 79,41 år 2010
 • Italien : 79,25 år 2002, 80,33 år 2010
 • Japan : 81,56 år 2002, 82,84 år 2010
 • Monaco : 79,12 år 2002, 79,73 år 2011
 • Spanien : 79,06 år 2002, 81,07 år 2010
 • Storbritannien : 80 år 2002, 81,73 år 2010
 • USA : 77,4 år 2002, 78,24 år 2010

Långlivade individer

The Gerontology Research Group validerar nuvarande livslängdsrekord enligt moderna standarder och upprätthåller en lista över överhundraåriga ; Det finns många andra ogiltiga anspråk på livslängd . Rekordinnehavare inkluderar:

 • Eilif Philipsen (1682–1785, 102 år, 333 dagar): den första personen som nådde åldrarna 100, 101 och 102 (den 21 juli 1782) och vars ålder kunde bekräftas.
 • Geert Adriaans Boomgaard (1788–1899, 110 år, 135 dagar): den första personen som uppnådde 110 års ålder (den 21 september 1898) och vars ålder kunde fastställas.
 • Margaret Ann Neve , (18 maj 1792 – 4 april 1903, 110 år, 346 dagar) den första validerade kvinnliga överhundraåringen (den 18 maj 1902).
 • Jeanne Calment (1875–1997, 122 år, 164 dagar): den äldsta personen i historien vars ålder har verifierats av modern dokumentation. Detta definierar den moderna mänskliga livslängden , som bestäms av den äldsta dokumenterade individen som någonsin levt.
 • Sarah Knauss (1880–1999, 119 år, 97 dagar): den näst äldsta dokumenterade personen i modern tid och den äldsta amerikanska.
 • Jiroemon Kimura (1897–2013, 116 år, 54 dagar): den äldsta mannen i historien vars ålder har verifierats av modern dokumentation.

Viktiga faktorer

Äldre par i Portugal .

Evidensbaserade studier indikerar att livslängden baseras på två huvudfaktorer, genetik och livsstilsval.

Genetik

Tvillingstudier har uppskattat att cirka 20-30% av variationen i mänsklig livslängd kan relateras till genetik , medan resten beror på individuella beteenden och miljöfaktorer som kan modifieras. Även om över 200 genvarianter har associerats med livslängd enligt en amerikansk-belgisk-brittisk forskningsdatabas över mänskliga genetiska varianter  förklarar dessa bara en liten del av ärftligheten.

Lymfoblastoidcellinjer etablerade från blodprover från hundraåringar har signifikant högre aktivitet av DNA-reparationsproteinet PARP ( Poly ADP-ribospolymeras ) än cellinjer från yngre (20 till 70 år gamla) individer.  De lymfocytiska cellerna hos hundraåringar har egenskaper som är typiska för celler från unga människor, både i deras förmåga att initiera reparationsmekanismen efter H 2 O 2 subletal oxidativ DNA-skada och i deras PARP-genuttryck.  Dessa fynd tyder på att förhöjt PARP-genuttryck bidrar till hundraåringars livslängd, i enlighet med DNA-skadeteorin om åldrande.

”Hälsotid, föräldrarnas livslängd och livslängd är mycket genetiskt korrelerade”

I juli 2020 identifierade forskare, med hjälp av offentliga biologiska data om 1,75 miljoner människor med känd livslängd totalt sett, 10 genomiska loci som tycks ha en inneboende påverkan på hälsa , livslängd och livslängd – varav hälften inte har rapporterats tidigare med betydelse för hela genomet och de flesta är associerade med hjärt-kärlsjukdom – och identifiera hemmetabolism som en lovande kandidat för vidare forskning inom området. Deras studie tyder på att höga nivåer av järn i blodet sannolikt minskar, och gener som är involverade i metaboliseringen av järn ökar sannolikt friska levnadsår hos människor. 

Livsstil

Livslängd är en mycket plastisk egenskap, och egenskaper som påverkar dess komponenter reagerar på fysiska (statiska) miljöer och på omfattande livsstilsförändringar: fysisk träning, kostvanor, levnadsförhållanden och farmaceutiska såväl som näringsinsatser. En studie från 2012 fann att även små mängder fritid och fysisk träning kan förlänga den förväntade livslängden med så mycket som 4,5 år.

Diet

Ackumulerande forskning på encelliga och ryggradslösa modellorganismer, gnagare, apor och människor indikerar att kosten har en mycket mer genomgripande och framträdande roll än man tidigare trott för att modulera åldrandemekanismer och dess associerade sjukdomar.

Biologiska vägar

Fyra väl studerade biologiska vägar som är kända för att reglera åldrande och vars modulering har visat sig påverka livslängden är insulin/IGF-1 , mekanistiskt mål för rapamycin ( mTOR ), AMP-aktiverande proteinkinas ( AMPK ) och Sirtuin- vägar.

Autofagi

Autofagi spelar en avgörande roll i hälso- och livslängdsförlängning .

Förändras över tid

Under förindustriell tid var dödsfall i unga och medelålder vanligare än de är idag. Detta beror inte på genetik, utan på miljöfaktorer som sjukdomar, olyckor och undernäring, särskilt eftersom de förra i allmänhet inte kunde behandlas med medicin före 1900-talet. Dödsfall från förlossning var vanliga för kvinnor, och många barn levde inte längre än som spädbarn. Dessutom var det troligt att de flesta som uppnådde hög ålder skulle dö snabbt av de ovan nämnda obehandlade hälsoproblemen. Trots detta finns det många exempel på individer från före 1900-talet som uppnådde en livslängd på 85 år eller mer, inklusive John Adams , Cato den äldre , Thomas Hobbes , Erik av Pommern , Christopher Polhem och Michelangelo . Detta gällde också för fattigare människor som bönder eller arbetare . Släktforskare kommer nästan säkert att hitta förfäder som lever till 70-, 80- och till och med 90-talet för flera hundra år sedan.Till exempel, en folkräkning från 1871 i Storbritannien (den första i sitt slag, men personuppgifter från andra folkräkningar går tillbaka till 1841 och numeriska data tillbaka till 1801) fann att den genomsnittliga livslängden för män var 44, men om spädbarnsdödligheten subtraheras, män som levde till vuxen ålder var i genomsnitt 75 år. Den nuvarande förväntade livslängden i Storbritannien är 77 år för män och 81 år för kvinnor, medan USA i genomsnitt är 74 år för män och 80 för kvinnor.Studier har visat att svarta amerikanska män har den kortaste livslängden av någon grupp människor i USA, i genomsnitt bara 69 år (asiatisk-amerikanska kvinnor i genomsnitt längst).  Detta återspeglar generellt sämre hälsa och större förekomst av hjärtsjukdomar, fetma, diabetes och cancer bland svarta amerikanska män.Kvinnor överlever vanligtvis män. Teorier för detta inkluderar mindre kroppar (och därmed mindre stress på hjärtat), ett starkare immunförsvar (eftersom testosteron fungerar som ett immunsuppressivt medel) och mindre benägenhet att ägna sig åt fysiskt farliga aktiviteter.Det råder debatt om huruvida strävan efter livslängd är ett värdefullt mål för vården. Bioetikern Ezekiel Emanuel , som också är en av ObamaCares arkitekter , har hävdat att strävan efter livslängd via kompression av sjuklighetsförklaring är en ”fantasi” och att livslängd efter 75 års ålder inte bör betraktas som ett självändamål.  Detta har ifrågasatts av neurokirurgen Miguel Faria , som hävdar att livet kan vara värt besväret i frisk ålderdom, att kompressionen av sjuklighet är ett verkligt fenomen, och att livslängd bör eftersträvas i samband med livskvalitet. Faria har diskuterat hur lång livslängd i samband med att leda en hälsosam livsstil kan leda till att åldrandet skjuts upp såväl som lycka och visdom på äldre dagar. 

Naturligtvis begränsad livslängd

De flesta biologiska organismer har en naturligt begränsad livslängd på grund av åldrande , till skillnad från ett fåtal sällsynta som anses vara biologiskt odödliga .Med tanke på att olika arter av djur och växter har olika livslängdspotential, försöker teorin om åldrande förfallande ackumulering förklara hur potentialen för livslängd hos en organism ibland är positivt korrelerad till dess strukturella komplexitet. Det tyder på att medan biologisk komplexitet ökar individuell livslängd, motverkas den i naturen eftersom överlevnadsförmågan för den övergripande arten kan hindras när det resulterar i en förlängd utvecklingsprocess , vilket är ett evolutionärt sårbart tillstånd. [32]Enligt den antagonistiska pleiotropihypotesen är en av anledningarna till att biologisk odödlighet är så sällsynt att vissa kategorier av genuttryck som är fördelaktiga för ungdomar blir skadliga vid en högre ålder.

Livslängd myter och påståenden

Livslängdsmyter är traditioner om långlivade människor (generellt supercentenarians ), antingen som individer eller grupper av människor, och metoder som har ansetts ge lång livslängd, men för vilka vetenskapliga bevis inte stöder de åldrar som hävdas eller skälen till påståendena.  En jämförelse och kontrast mellan ”livslängd i antiken” (såsom Sumerian King List , Genealogierna i Genesis och den persiska Shahnameh ) med ”livslängd i historisk tid” (vanliga era fall genom nittonhundratalet nyhetsrapporter) utvecklas i detalj i Lucian Boias bok från 2004Forever Young: A Cultural History of Longevity from Antiquity to the Present och andra källor.

Efter Juan Ponce de Leóns död skrev Gonzalo Fernández de Oviedo y Valdés i Historia General y Natural de las Indias (1535) att Ponce de León letade efter Biminis vatten för att bota hans åldrande. [36] Traditioner som har trotts ge större mänsklig livslängd inkluderar också alkemi ,  som den som tillskrivs Nicolas Flamel . I den moderna eran har Okinawa-dieten ett visst rykte om koppling till exceptionellt höga åldrar.

Påståenden om livslängd kan delas in i fyra grupper: ”I slutet av livet tenderar mycket gamla människor ofta att öka sina åldrar med en hastighet av cirka 17 år per decennium …. Flera firade superhundraåringar (över 110 år) tros ha varit dubbla liv (far och son, släktskap med samma namn eller efter varandra följande titelbärare) …. Ett antal fall har sponsrats kommersiellt, medan en fjärde kategori av nya anspråk är de som gjorts för politiska syften …. ”  Uppskattningen av 17 år per decennium bekräftades av 1901 och 1911 års brittiska folkräkningar.  Tidningen Time ansåg att av Sovjetunionen hade livslängden upphöjts till en statsstödd ”Methusalem-kult”. Robert Ripleyrapporterade regelbundet påståenden om överhundraåriga i Ripleys Believe It or Not! , vanligtvis med hänvisning till sitt eget rykte som faktagranskare för att hävda tillförlitlighet.

Forskning

Det förväntas att medellivslängden och den hälsosamma livslängden kan förlängas genom att använda modeller för artificiell intelligens . En artikel publicerad den 29 mars 2022 av en grupp forskare vid Insilico Medicine , University of Chicago , George Mason University och University of Liverpool visade att det kan finnas flera alternativa senolytiska mål och vägar som kan riktas mot småmolekylära läkemedel. De ger en lista över mål med dubbla ändamål som är inblandade i åldrande och åldersrelaterade sjukdomar . Åldersrelaterade sjukdomar kan påverkas och åldrandet kan försenas, vilket också bidrar till att förlänga livslängden. 

Framtida

Förenta Nationerna har också gjort prognoser långt in i framtiden, fram till 2300, då man räknar med att medellivslängden i de flesta utvecklade länder kommer att vara mellan 100 och 106 år och fortfarande stiga, om än långsammare än tidigare. Dessa prognoser tyder också på att medellivslängden i fattiga länder fortfarande kommer att vara lägre än i rika länder år 2300, i vissa fall med så mycket som 20 år. FN nämnde själv att klyftor i förväntad livslängd hittills i framtiden mycket väl inte kan existera, särskilt eftersom utbytet av teknik mellan rika och fattiga länder och industrialiseringenoch utvecklingen av fattiga länder kan få deras förväntade livslängd att helt konvergera med de rika ländernas livslängd långt före den tidpunkten, på samma sätt som livslängden mellan rika och fattiga länder redan har konvergerat under de senaste 60 åren som bättre medicin, teknik och levnadsvillkoren blev tillgängliga för många människor i fattiga länder. FN har varnat för att dessa prognoser är osäkra och varnar för att alla förändringar eller framsteg inom medicinsk teknik kan ogiltigförklara sådana prognoser. Den senaste tidens ökningar av antalet livsstilssjukdomar , såsom fetma , diabetes , högt blodtryck och hjärtsjukdomar , kan så småningom bromsa eller vända denna trend mot ökad medellivslängd i den utvecklade världen, men har ännu inte gjort det. Medelåldern för den amerikanska befolkningen blir högre [44] och dessa sjukdomar dyker upp hos äldre människor. Jennifer Couzin-Frankel undersökte hur mycket dödligheten av olika orsaker skulle behöva sjunka för att öka den förväntade livslängden och drog slutsatsen att de flesta av de tidigare ökningarna i medellivslängden inträffade på grund av förbättrad överlevnadsgrad för unga människor. Hon konstaterar att det verkar osannolikt att medellivslängden vid födseln någonsin kommer att överstiga 85 år.  Michio Kaku hävdar att genteknik , nanoteknik och framtida genombrott kommer att påskynda den förväntade livslängden på obestämd tid. Redan genteknik har gjort det möjligt att fördubbla den förväntade livslängden för vissa primater, och för mänskliga hudceller i laboratorier att dela sig och leva på obestämd tid utan att bli cancer. Tillförlitliga data från 1840 till 2002 indikerar att medellivslängden har ökat linjärt för män och kvinnor, om än långsammare för män. För kvinnor har ökningen varit nästan tre månader per år, för män nästan 2,7 månader per år. I ljuset av en stadig ökning, utan några tecken på begränsning, måste antydan om att förväntad livslängd toppar ut behandlas med försiktighet. Forskarna Oeppen och Vaupel observerar att experter som hävdar att ”livslängden närmar sig ett tak … har upprepade gånger visat sig ha fel.” Man tror att medellivslängden för kvinnor har ökat mer dramatiskt på grund av de avsevärda framstegen inom medicinen i samband med förlossning. 

Icke-mänsklig biologisk livslängd

Livslängd hos djur kan kasta ljus över bestämningsfaktorerna för förväntad livslängd hos människor, särskilt när de finns i släkt däggdjur . Viktiga bidrag till livslängdsforskning har dock gjorts av forskning på andra arter, allt från jäst till flugor till maskar . Faktum är att vissa närbesläktade arter av ryggradsdjur kan ha dramatiskt olika förväntade livslängder, vilket visar att relativt små genetiska förändringar kan ha en dramatisk inverkan på åldrandet. Till exempel har stenfiskar från Stilla havet mycket varierande livslängder. Arten Sebastes minorlever bara 11 år medan dess kusin Sebastes aleutianus kan leva i mer än 2 århundraden. På liknande sätt är en kameleont , Furcifer labordi , den nuvarande rekordhållaren för kortaste livslängd bland tetrapoder , med bara 4–5 månader kvar att leva.  Däremot har några av dess släktingar, såsom Furcifer pardalis , visat sig leva upp till 6 år.

Exempel på långlivade djur

Lever för närvarande

 • A5 071-årig medlem av arten Pinus longaeva : Äldsta kända för närvarande levande icke-klonala träd.
 • Methusalem : 4 800 år gammal borstkottall i Vita bergen i Kalifornien , det näst äldsta för närvarande levande icke-klonala trädet.

Död

 • Quahog -musslan ( Arctica islandica ) är exceptionellt långlivad, med en maximal registrerad ålder på 507 år, den längsta av något djur.  Andra musslor av arten har registrerats som levande upp till 374 år.
 • Lamellibrachia luymesi , en djuphavs kallsipprande tubmask, beräknas nå åldrar på över 250 år baserat på en modell av dess tillväxthastighet.
 • En grönlandsval som dödades i en jakt visade sig vara ungefär 211 år gammal (möjligen upp till 245 år gammal), det längsta levande kända däggdjuret.
 • Möjligen 250 miljoner år gamla bakterier, Bacillus permians , återupplivades från stasis efter att ha hittats i natriumkloridkristaller i en grotta i New Mexico.

Konstgjorda djurs livslängdsförlängning

Genredigering via CRISPR – Cas9 och andra metoder har avsevärt förändrat livslängden hos djur.