Joker ( Persona )

Joker är huvudpersonen i Persona 5 , ett rollspelsvideospel från 2016 av Atlus . Han är en gymnasieelev på andra året som blir utvisad på grund av en falsk anklagelse om misshandel från en korrupt politiker. Som ett resultat lämnar han sin hemstad och flyttar in hos en familjevän i Tokyo för att avtjäna ett års prövotid. Efter hans överföring till en ny skola, vaknar han och en grupp andra elever till en övernaturlig kraft som kallas Persona . Strax efter bildar de en vigilantegrupp känd som Phantom Thieves of Hearts, vars syfte är att utforska Metaversen, en metafysisk värld som består av den fysiska manifestationen av mänsklighetens undermedvetna begär, för att ta bort illvilliga avsikter från människor och orsaka en förändring av hjärtat inom dem.

Joker
Persona karaktär
Joker Persona.png

Joker i sin skola ( vänster ) och Phantom Thief ( höger ) kläder
Första framträdande Persona 5 (2016)
Designad av Shigenori Soejima
Porträtterad av Hiroki Ino (scen)
Uttryckt av
  • JP : Jun Fukuyama
  • SV : Xander Mobus
Information i universum
Fullständiga namn Ren Amamiya
Kön Manlig
Anslutning Phantom Thieves of Hearts
Vapen Persona , dolk, pistol
Nationalitet japanska
Ålder 16–17

Joker dyker också upp i ett antal serie-spin-off-media, såväl som i olika andra cameo-framträdanden utanför den, som att vara en spelbar karaktär i crossover -fightingspelet Super Smash Bros. Ultimate . Han designades av Persona -seriekonstnären Shigenori Soejima och uttrycks på japanska av Jun Fukuyama och på engelska av Xander Mobus . Han har också porträtterats av skådespelaren Hiroki Ino i spelets scenanpassning. Medan spelaren fritt kan namnge Joker i spelet, heter han kanoniskt Ren Amamiya i de flesta framträdanden och Akira Kurusu i manga- anpassningen.

Utveckling och design

Jun Fukuyama uttrycker karaktären på japanska

Joker är en manlig tonårskaraktär skapad av artisten Shigenori Soejima för rollspelet Persona 5 2016 . I spelet är han en gymnasieelev på andra året som anklagas för misshandel av Masayoshi Shido , en inflytelserik politiker i det japanska kabinettet . När Joker går i sin hemstad på natten, blir han vittne till att Shido trakasserar en kvinnlig underordnad. Efter att Shido ramlat och skadat huvudet på grund av att han är berusad lägger han skulden på Joker, en enkel förbipasserande, och tvingar sin underordnade att vittna för polisen att det var Joker som knuffade honom. Vid rättegången får Joker veta att han måste avtjäna ett års skyddstillsynoch flyttar till Shujin Academy, en skola i Tokyo, eftersom de var den enda som skulle acceptera honom med hans nuvarande brottsregister. Sojiro Sakura , en bekant till Jokers föräldrar, behöver ett ställe att bo där och erbjuder sig att hysa honom på hans kafé Leblanc.

Under sin tid på Shujin, vaknar han och andra studenter till sina övernaturliga krafter, kända som Persona , och blir en grupp vigilanter kända som Phantom Thieves of Hearts som utforskar Metaversen, en övernaturlig värld som består av den fysiska manifestationen av mänsklighetens undermedvetna begär, att ändra illvilliga avsikter från vuxnas hjärtan. Trots att han i första hand är en tyst huvudperson , talar Joker ibland korta fraser under mellansekvenser och strider; röstas på japanska av Jun Fukuyama och på engelska av Xander Mobus . Fukuyama använde två olika toner i skapandet av serien och kände sig stolt över sin prestation.  Medan spelaren fritt kan välja ett givet namn för Joker, hans Phantom Thief-kodnamn, döpte han kanoniskt Ren Amamiya  i de flesta andra framträdanden. Akira Kurusu  används i spelets mangaanpassning .  Amamiya valdes av animeproducenten som tyckte att kombinationen av hans fullständiga namn, vilket betyder lotusregnpalats på japanska, lät ”ganska poetiskt” tillsammans. Producenten påstod vidare att omskapandet av Jokers karaktärisering i animen var utmanande, men till slut var en framgång

Joker är ledaren för Phantom Thieves of Hearts och är den enda medlemmen som har tillgång till Sammetsrummet eftersom han har ”Wild Card”, en förmåga som gör att han kan hålla mer än en Persona och smälta samman dem för att skapa mer kraftfulla. . Jokers primära persona är Arsene, där han tillgriper slåss med knivar och handeldvapen när han inte kan använda sina Persona-krafter. Hans ultimata persona är Satanael, den gnostiska motsvarigheten till djävulen och en gudom som kan utnyttja kraften i de sju dödssynderna .  Jokers initiala Persona var ursprungligen den tyska demonen Mephistopheles , men det ändrades till Arsène eftersom den senare karaktären bättre passade spelets teman. De tre huvudsakliga inspirationerna bakom Joker var den ursprungliga Arsène Lupin , The Fiend with Twenty Faces och Ishikawa Goemon .  Den första karaktärsskissen av honom gjordes 2012. Soejima arbetade nära med spelregissören Katsura Hashino så att Joker och resten av karaktärerna skulle kunna återspegla spelets teman.  Joker har ovårdat vågigt svart hår och mörkgråa ögon och bär en uppsättning svarta glasögon för de flesta av sina vardags- och skolkläder. I Metaverse förändras hans kläder till en stiliserad svart trenchcoat med en maskeradmask och winklepicker- skor, som beskrevs som designade efter Belle Époque- mode.

Eftersom huvudtemat och berättelsen i Persona 5 kretsade kring brott och vigilanter som utlöstes av att Joker frivilligt valde den vägen, behövde Soejima förmedla detta samtidigt som karaktären kunde passa vilka dialogval spelaren än bestämde sig för. På grund av dessa svårigheter fick Joker flera designs i en trial and error-process för att hitta den bästa. Eftersom premissen för ”fantomtjuven” var en vanlig stereotyp inom fiktion, ritade Soejima till en början Joker och resten av spelets huvudroll i en stil som liknar shōnen manga , men dessa mönster skrotades när de krockade med seriens realistiska estetik. Soejima liknar sin design vid en svart panter , som står i kontrast till huvudpersonen i Persona 4 , Yu Narukami, designad kring bilden av en lojal och uppriktig hund. Han betonar den tvåsidiga karaktären i hans design, som knyter an till temat Phantom Thieves-medlemmar som lever dubbla liv. Trots att Jokers uniformerade utseende är tänkt att ge intrycket av någon som är godhjärtad och lojal mot systemet, är hans sanna natur frisinnad och upprorisk, och han är den typen av person som planerar saker utan att berätta för någon.

Framträdanden

Joker introducerades först i Persona 5 som spelets huvudkaraktär och har även dykt upp i seriespin-off-spel Persona 5: Dancing in Starlight , Persona Q2: New Cinema Labyrinth och Persona 5 Strikers .  Han är också en spelbar karaktär i 2018 års crossover fightingspel Super Smash Bros. Ultimate , som släpptes som betalt nedladdningsbart innehåll för det i april 2019. Han har också gjort framträdanden i andra icke-relaterade spel, som Dragon’s Dogma Online ,  Phantasy Star Online 2 ,  Lord of Vermilion Re:3 , Sonic Forces , Puzzle & Dragons , Granblue Fantasy ,  Catherine: Full Body ,  Star Ocean: Anamnes , Another Eden , Tokyo Mirage Sessions ♯FE Encore ,  och Soul Hackers 2 . Han har också porträtterats av Hiroki Ino i japanska scenspelsanpassningar av spelet. 

Reception

Det kritiska mottagandet av Joker har varit positivt, med fanart och cosplay av karaktären som är populära. När Persona 5 avslöjades gav fans i Japan smeknamnet ”Potter” på grund av hans visuella likhet med Harry Potter , huvudpersonen i Harry Potter -serien.  Efter hans tillkännagivande som en nedladdningsbart innehåll (DLC) karaktär i crossover Nintendo fightingspel Super Smash Bros. Ultimate , Masahiro Sakurai , spelets regissör och fan av Personaserien, uppgav att Joker var emblematisk för det tillvägagångssätt som han ville ta med sin DLC, och tillade att han ville ha karaktärer som var ”unika”, ”annorlunda” och ”roliga” att använda i Super Smash Bros.- miljön. Hans framträdande i Ultimate möttes av beröm, med speljournalister som noterade detaljnivån och hur trogen hans övergång från Persona 5 var, såväl som njutningsfaktorn att spela honom i allmänhet.  USGamer kritiserade hans relativt tysta personlighet i anime-anpassningen och jämförde honom negativt med den mer pratglade Yu Narukami i Persona 4: The Animation .Ändå prisades hans förhållande med Goro Akech Xander Mobus röstskådespeleri var föremål för beröm av Siliconera . Olika varor från Joker, såsom figurer och actionfigurer , har också gjorts.  En Joker-modellerad TT-pistol airsoft -pistol, baserad på en som han använder i spelet, släpptes i Japan i april 2019. Hans Phantom Thief-outfit och ett antal relaterade tillbehör släpptes också av det japanska modemärket SuperGroupies i juni 2019.  En Amiibo- figur av honom släpptes i oktober 2020.