Gelfling klansymboler, med Aureyal i mitten

Under Age of Division före Garthimkriget delades Gelflingrasen in i sju klaner . Varje klan styrdes av en matriark känd som en Maudra , med den dominerande klanens Maudra som var känd som All-Maudra , utsedd av Skeksis att styra hela Gelfling-rasen.

De sju klanerna

Dousan

Dousan-klanen levde i Crystal Desert , en spretig öken som bestod av små kristaller snarare än sand.  De bodde i mobila ”sandskepp”, ben-och-kristallkonstruktioner som färdades i öknen som sjöfartsskepp, medan deras kristallvävskappor till fots gjorde dem nästan osynliga i Kristallhavet. Kulturellt var Dousan ovanligt tysta för att inte ”slösa bort fukt”, och talade oftare med gester än viskade ord,  även om musiken var i fokus för deras shamanistiska ritualer, som sägs åberopa Song of Thra . Dousanen fokuserade också mer av sin uppmärksamhet på livet efter detta än sina nuvarande liv, och avstod från materialism. De betraktades med misstänksamhet av både Skeksis och andra gelflingar, som hade rykte om sig att dyrka döden, och fick inte tjänstgöra som vakter i Kristallborgen. I mitten av Kristallhavet fanns Wellspring , en gömd oas där klanen samlades och fungerade som en provisorisk huvudstad.

Dousan-klanen styrdes av Maudra Seethi .

Drenchen

Amfibie Gelfling som bor i träsket i Sog i söder, drenchen hade en grönaktig hy och bar vanligtvis håret i dreadlocks. Drenchen var typiskt mer rund och lurvig än andra Gelfling, men de utmärkte sig ändå i strid om de kunde motiveras att anstränga sig.  Liksom alla gelflingar hade drenchenhonor vingar, men de var mer lämpade att simma under vattnet som fenor. Vandringen in i deras inhemska träsk var så uttömmande att Skeksis ofta hoppade över Drenchen under tiondeceremonier och folkräkningar,  och i mitten av nämnda träsk var Great Smerth som omgav ett massivt träd med samma namn, som fungerade som huvudstad.

Drenchen styrdes av Maudra Laesid .

Grottan

En ringa klan som inte var mer än tre dussin, de grönhyade grottanerna levde under jorden så länge att deras ögon blev nästan helt svarta, så otroligt ljuskänsliga att de kunde se även i de mörkaste grottorna. Grottans hade också öron som var tillräckligt stora för att identifiera svaga ekon, och trots deras lilla antal var deras totala livslängd ungefär tre eller fyra gånger större än andra Gelfling.  SkekTek trodde att deras väsen hade synförbättrande egenskaper,  men att nå deras djupa boningar var otroligt svårt. Stiger öster om den mörka skogen , norr om urRu-dalen, väster om gräsmarkerna och söder om silverhavet grottenbergen var bikakeformade med ett komplext grottnät som bara gick att navigera till klanen Grottan, och i centrum var byn Domrak , klanens huvudstad med utsikt över en helt stilla sjö. Långt ovanför en klyfta leder till ytan, men på så långt avstånd att den typiskt sett visade sig som en liten måne när det var ljust ute.

Grottanerna styrdes av Maudra Argot .

Sifa

Sifanerna var en gång homogena, men livet som handlare, sjömän, fiskare och resenärer resulterade i en rasmässigt heterogen klan som accepterade många. De dyrkade vinden för att ha dikterat deras öden på Silverhavet , var experter på symbologi och var kända för sina magiska charm som de skulle sälja till andra klaner. Av rykte var Sifa kända för att aldrig ge bort råd eller material utan betalning, [6] glömde aldrig ett dugg och var lika farliga som de var äventyrliga, med några Sifans som utövade slaveri. SkekNa trodde att deras väsen hade livslängdsförbättrande egenskaper, [3] och hamnen i Cera-Na var deras huvudstad.

Sifanerna styrdes av Maudra Ethri , men eftersom de var decentraliserade såg de vanligtvis till äldste för ledarskap.

Spriton

Ett krigshetsande ras, skekNa trodde att deras väsen skulle ge ökad styrka till den som dricker. [3] Spritonerna fejdade ständigt med Stonewood-klanen över Dark Wood , där de bodde djupt inuti, runt Sami Thicket deras huvudstad. Deras hantverk söktes av många andra klaner, vare sig det var vapen och textilier. [1]

Klanen Spriton leddes av Maudra Mera .

Stenved

Stonewood-klanen skapade sin huvudstad i Stone-in-the-Wood inom det mörka träet som de gjorde anspråk på trots spritonerna. Stonewoods var stolta och gamla, näst efter Vapranerna, och gav många soldater som vakter av Crystal Castle och såg sig själva som krigare, hjältar och äventyrare. [1] De har också talang med kullersten och verktygstillverkning.

Stonewood-klanen leddes av Maudra Fara .

Vapra

Imperialistiska och stolta nordbor, Vapranerna hade vanligtvis vitt eller korpsvart hår och ljus hy, perfekt för att kamouflera sig själva i sitt snöiga hemland på Silverhavets norra kust . [3] Vapra-klanen ansågs vara den äldsta, [1] mest kultiverade och intellektuella av alla klaner, och var dominerande i början av motståndstiden, med deras Maudra Mayrin som All-Maudra för hela Gelfling-rasen från deras huvudstad i Haarar. SkekNa ansåg att deras klan var den mest vitala för Skeksis, eftersom deras väsen var oöverträffad i dess återställande effekter.

Vapra-klanen leddes av All-Maudra Mayrin , som efter sin död efterträddes av All-Maudra Seladon .

Bakom kulisserna

Enligt Lisa Henson var Gelfling-klanerna inte baserade på några mänskliga kulturer, utan var menade att spegla hur olika populationer kan skilja sig från varandra.

Galleri